Slovenija

'Kangler bo v prihodnjih dneh sprejel razumno odločitev'

Ljubljana, 04. 12. 2012 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janša je govoril s Kanglerjem, saj ga je zanimalo, kaj je "možno narediti za to, da se ustavi ta eskalacija nasilja, ki je presegla vse razumne meje". Premier ocenjuje, da bo Kangler na podlagi tega dogovora v prihodnjih dneh sprejel razumno odločitev.

"Kar se je včeraj zgodilo v Mariboru, je za Slovenijo tragedija," je jasen predsednik vlade Janez Janša. Po njegovih besedah ni šlo le za peščico t. i. izgrednikov, temveč za okoli 800 ljudi, ki so se poslužili nasilja.

Izpostavil je, da je bilo med pridržanimi veliko mladoletnikov. V Mariboru je to po Janševih besedah "še posebej del neke izgubljene generacije, ki je v tej situaciji zaradi takšnih ekonomskih in socialnih razmer, ki tam vladajo". Na tem mestu se moramo, tako Janša, kot družba in kot posamezniki vprašati, katere napake so bile v teh letih narejene, da je "takšna generacija zrasla gor".

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Po njegovem prepričanju se morajo o tem vprašati vsi, ki so kadar koli odločali o zadevah, ki zadevajo mlado generacijo in njihovo rast, od šolskih ministrov do tajnika Sviza Branimirja Štruklja, ki vodi "ceh, ki vzgaja to mladino". Kot ugotavlja Janša, jih pri teh težavah čaka globlja razprava.

'Težava ni le v Kanglerju, pač pa v razliki v razvitosti med vzhodno in zahodno Slovenijo'

A Janša ocenjuje, da so zapleti z radarji in podobni dogodki le povod in ne vzrok za situacijo v Mariboru.

Težava ni samo župan Franc Kangler, pravi Janša, ki opozarja na izrazito razliko v razvitosti med vzhodno in zahodno Slovenijo. Zahodni del je tako razvit na 106 odstotkih evropskega povprečja, medtem ko je vzhodna Slovenija na 73 odstotkih. "V Mariboru lahko vsako leto zamenjate dva župana, a teh strukturnih težav tako ne bomo odpravili," je dejal. Kot pravi, je tudi iz volilne udeležbe razvidna izrazita korelacija med udeležbo in razvitostjo.

To, kar se je dogajalo prejšnji teden, ne sodi v normalno, civilizirano, demokratično državo, pravi Janša. Meni, da ni bilo treba pozivati na proteste tik pred predsedniškimi volitvami.

Na vprašanje, ali bo Kanglerja pozval k odstopu, Janša odgovarja, da sam ni volivec v Mariboru, poleg tega pa je imel SDS na obojih volitvah, kjer je zmagal Kangler, svojega kandidata, za katerega so menili, da je boljša izbira. Kot je dejal po današnjem sestanku koalicije, so mnogi od tistih, ki ga danes pozivajo k odstopu, takrat Kanglerja podprli proti njihovemu kandidatu.

Pojasnil je, da je danes govoril s Kanglerjem, saj ga je zanimalo, kaj je "možno narediti za to, da se ustavi ta eskalacija nasilja, ki je v ponedeljek v Mariboru presegla vse razumne meje".

Janša ocenjuje, da bo Kangler na podlagi tega dogovora v prihodnjih dneh sprejel razumno odločitev. Dodal je, da mu Kangler odločitve ni povedal, vendar meni, da "se bo to zgodilo".

Po poročanju oddaje 24UR je tudi Kangler potrdil, da bo v kratkem sprejel razumno odločitev, ni pa opredelil, ali to pomeni njegov odstop.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1971)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragicat
06. 12. 2012 07.02
+3
Lidija lili........Če boš porabil tlakovce za jj potem bo eden premalo za prazno glavo, jaz ti jih pošljem celo paleto, sicer ne bodo tako lepi kot tvoj eden, sicer pa bodo taki v kakšen ksiht boš metal, ravno pravšnji!
Lidija lili
05. 12. 2012 20.11
+4
Pes garjavi on razlaga da smo štajerci za 25% vzadi ?????? Janez moj najlepše izklesan tlakovec šparam za tvoje lepo čelo!!!!!!!
pesnitev
05. 12. 2012 17.07
+5
Kangler je bil žrtveno jagnje. Njegovi grehci so v primerjavi z grehi tajkunov in naših vodilnih v vladi prava bagatela. Če je moder, naj zamahne z roko in reče<<<. <pametnejši popusti! A ko Mariborčanom ne bo več treba protestirati proti Kanglerju, gredo vsi skupaj nad večjo ribo v Ljubljano in takrat bo končno JJ spoznal, kako ga ljudstvo sovraži! Predvsem zaradi prabja možganov ljdem in svoji stranki in zaradi vsiljevanja svoje domobranske ideologije!
iggy5
05. 12. 2012 16.24
+2
DOL Z AGENCIJAMI ZA DELO
borzojoj
05. 12. 2012 15.58
+1
KANGLER LEPO OD TEBE !!! S TEM DEJANJEM BOŠ DOKAZAL; DA TI JE BLAGINJA TVOJE OBČINE NAJPOMEMBNEJŠA.
+13
SLOVENSKA VSTAJA 19.11.2012. JANŠA IN GORENAK TRDITA ;DA SO PROTESTI ILEGALNI!!??? Tak anonimni organizator je bil včasih Janez Janša SI POZABIL LOPOV!? Spet oba lažeta!! Dr.CERAR je povedal ,da je ta oblika protesta ZAKONITA! JANŠA GOTOF SI GORENAK GOTOF SI SKORUMPIRANI ŽUPANI GOTOFI STE SKORUMPIRANI POSLANCI GOTOFI STE SKORUMPIRANI SODNIKI GOTOFI STE SKORUMPIRANI TOŽILCI GOTOFI STE SKORUMPIRANI PODJETNIKI GOTOFI STE KRADJIVCI V MARIBORSKI ŠKOFIJI GOTOFI STE BOGATAŠI ,KI STE NAS POKRADLI GOTOFI STE NA NOVO BOMO ZGRADILI SLOVENIJO PO VZORU IZ ISLANDIJE. 1) ODSTOP VLADE 2)IZBRATI 25 DRŽAVLJANOV BREZ POLITIČNE PRIPADNOSTI ZA VODENJE DRŽAVE - TE MORA POTRDITI SEDANJI PARLAMENT in PARLAMENT .KI BO NA NOVO IZVOLJEN 3) NACIONALIZIRATI NLB,NKBM IN SODNO PREGANJATI VSE ODGOVORNE BANČNIKE IN POLITIKE. 4)TAKOJ NACIONALIZIRATI VSO PREMOŽENJE VSEM TAJKUNOM ,KI SO KRADLI DRŽAVNO LASTNINO ,ILEGALNO PREPRODAJALI OROŽJE IN NJIHOVIM BLIŽNJIM SORODNIKOM DOMA IN V TUJINI;TER VRNITI SAMO DEL ZA KATEREGA NESPORNO DOKAŽEJO IZVOR. 5) PREOBLIKOVATI USTAVO S POMOČJO LJUDSTVA TAKO ,DA NE BO VEČ MOGOČA ORGANIZIRANA KRAJA POLITIKOV IN GOSPODARSTVENIKOV KAR SE JE DOGAJALO 22 LET JANŠA GOTOF SI PREDLOG VSEM PROTESTNIKOM IN DRŽAVLJANOM SLOVENIJE; Pri dosedanji protestih smo spoznali ,da smo po celi Sloveniji enotni v tem ,da so nam politiki in tajkuni ukradli državo in moralo. Za realizacijo naših ciljev potrebujemo enoten nastop po celi Sloveniji ,še posebej proti vladi in Janši ,ki podpira skorumpirane župane ,ker jih ne pozove ,da bi odstopili!,prav tako trdi ,da so vsi bolj legitimni kot mi,narod!!LOPOV!! PREDLAGAM: 1)VSE FACEBOOK SKUPINE SE IZJASNIJO O ZGORNJIH PREDLOGIH IN JIH SPREJMEJO ALI ZAVRŽEJO ali dopolnijo. 2) Naslednje proteste organiziramo v čim krajšem času ( do 15 decembra vsak v svoje kraju na isti dan ob 16 uri. 4)21 ,decembra naredimo shod pred DRŽAVNIM ZBOROM ob 14 uri. V primeru .da vlada ne odstopi pozovemo vse .ki se strinjajo z našim programom ,da organiziramo GENERALNI ŠTRAJK zaposlenih in vsi mladi ,nezaposleni in upokojenci državljansko nepokorščino do odstopa vlade! Na rodovitni Slovenski zemlji , s protestniki obsijana raste popolnoma nova Slovenija, spet moja dežela Svoboda narodu!
kolcamož
05. 12. 2012 15.34
+6
pesnitev
05. 12. 2012 17.09
+4
mark50
05. 12. 2012 19.26
+1
Jožajoža
05. 12. 2012 14.46
+5
gotofa sta oba. si zamislite janšo in kanglerja, kako sta se na pogovorih norčevala iz baroda,, eden se norčuje z mariborčani, eden s vsemi slovenci , oba sta skrajna desničarja, nobeden od njiju ne priznava od ljudstva izvoljenega predsednika, nobeden NOB-JA,.................v glavnem ,oba sta gotofa.
+5
kóckar -ja m (ọ) igralec, ki kocka: postal je strasten kockar / redko goljuf in kockar hazarder Slovenski slovar knjižnega jezika je potrebno dopolnit z novi pomenom besede KOCKAR. V Palestini imajo kamenjare saj se že otroci rodijo z refleksom metanja kamenja na Izraelce zaradi več generacij kamenjanja! V Mariboru pa ima beseda Kockar še pomen; Bojevnik proti skorumpiranim združbam in politikom ,ki jih podpirajo 22 let! Narodno muzej v Mariboru zbira vso dokumentacijo o uporu v Mariboru in posledično v celi Sloveniji. Prosim ,da zraven razstavljene kocke napišete; ORODJE ZA DOSEGANJE SPREMEMB V SKORUMPIRANI DRŽAVI!
Foglof-Tunek1
05. 12. 2012 14.01
+9
Še ena resnica: Demonstracije, ki so se razširile po državi, so Janši in njegovemu dvoru nagnali strah v kosti. Servilni mediji so demonstrante poniževali in jim jemali legitimnost. Kako za nohte je šlo tokrat oblastnikom, priča naslednje dejstvo! Dve vojaški enoti SV(!) sta bili v pripravljenosti v predmestju Ljubljane! Dve vojaški enoti, ki so jih vpoklicali "PE v rezervni sestavi". Fantje so slekli vojaške uniforme in oblekli policijske. Zadolžili so vso potrebno opremo za razbijanje demonstracij. Nekaj njih je v ljubljanski Šiški zvečer v lokalu srkalo pivce in čakalo ukaz! Kombinirana vozila so pustili vzdolž Litostrojske ulice. Ker se situacija ni zaostrila, njihovo posredovanje ni bilo potrebno. Po 22 uri so se fantje umaknili na izhodiščne položaje in slekli policijske uniforme. Tunek iz haloz!!! - press
vox populi
05. 12. 2012 14.33
+3
saj ne bo potreba narediti veliko več kot 2+2, policistov je 600 če po 601 je že vojska vmes
kiki1978
05. 12. 2012 13.55
+7
vun ga bo treba nest....se ni razumel da je gotof....res nima dve zrni soli v glavi..
kiki1978
05. 12. 2012 13.51
+8
jansa,spokaj se..kaj ti ni jasno....
vox populi
05. 12. 2012 13.46
+11
edina razumna odločitev je ta DA ODSTOPI! tebi janezek pa tole - Slovenija je že davno razdeljena na regije, na vzhod in zahod, pa sever in jug - KAR PA TEBI OČITNO NI JASNO JE TO, DA JE CELOTNA SLOVENIJA ZDRUŽENA V EN SAM GLAS - GOTOVI STE!!!!!
šala bajzer
05. 12. 2012 13.58
+6
vox populi
05. 12. 2012 14.31
+5
od velikega lopova pa vse do malega lopova
JuanMata10
05. 12. 2012 13.39
+10
GOTOFFFFFFFF SI !!!!!!!!!!
Tom Jones 1
05. 12. 2012 13.33
+11
'Kangler bo v prihodnjih dneh sprejel razumno odločitev' a to pol pomeni štrik pa veja al kaj?....
rde?i revirji
05. 12. 2012 13.30
+8
To, kar se je dogajalo prejšnji teden, ne sodi v normalno, civilizirano, demokratično državo, pravi Janša. Meni, da ni bilo treba pozivati na proteste tik pred predsedniškimi volitvami. točno j.j protesti bi se morali zgoditi,ko si naredil državni udar-ne pozabi dobil si le 30% glasov,se pravi,da je bilo 70% volilcev PROTI
pesnitev
05. 12. 2012 17.12
+2
+8
mislim da je pravilno da se je pokazalo tudi na ulicah ki niso nič krive zakaj se gre ,da se ve da mislimo resno! zdaj pa mislim da je dovolj razbijanja ljudem ki niso nič krivi in metat policiji granit u čelade! treba je it k viru povoda v proteste,k tajkunom,k lopovom,k davčnim neplačnikom,k neplačnikom podizvajalcev,treba je pokazat cerkvi da stojijo tudi njeni objekti u državi in je treba plačevat vse kot ostali ljudje ,jih opozorit naj takoj vrnejo nakradeno in povzročeno škodo,državi sicer ne bodo imeli nič več v sloveniji in bodo preganjani !
zaenotnost
05. 12. 2012 13.20
+16
...ko te enkrat piči kača si previden tudi ko vidiš zvito vrv...Janši ne verjamem ničesar več...
pesnitev
05. 12. 2012 17.13
+2
alfaman88
05. 12. 2012 13.20
+5
nej gre ke na svojo kmetijo ta kangler, bike pa krave futrat! pa nj že odstop, ker se mi ne da več teh bednih demonstracij gledat po poročilih !!!!
ssah
05. 12. 2012 13.19
+14
Jutri se trese Kranj. 21.12 vsi narodi Slovenije združimo se. DOL Z LOPOVI!!!!!!
FC.Liverpool
05. 12. 2012 13.23
+7
No_pasaran
05. 12. 2012 13.19
+8
sprejel razumno obločitev ter se raztosil po njivi...