Janša zagotavlja, da ne bodo pozabili na svojce padlih v vojni za Slovenijo

Premier Janša je poudaril, da imajo zamrznitve veteranskih pravic prehodno določbo, po kateri to velja za čas krize. Hči enega od padlih v vojni za Slovenijo pa je prosila, naj pri uveljavljanju načrtovanih sprememb "ne pozabijo na njih, ki so svoj davek pri uresničevanju ciljev že poravnali".

Janez Janša

(Foto: Damjan Žibert)

Ob prihajajočem dnevu samostojnosti in enotnosti je premier Janez Janša v vladni palači sprejel svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Predsednik vlade je poudaril, da je Slovenija še vedno zadolžena, ko gre za dolg do tistih, ki so izgubili najdražje ali zdravje in bili poškodovani, ter zatrdil, da ta dolg ne bo pozabljen.

V časih, ko praznujemo 22. obletnico plebiscita za samostojno Slovenijo, govorimo o tem, da je bilo marsikdaj v preteklih 22 letih morda več optimizma in se je bolj pričakovalo, "da gre vse naprej", je menil Janša. Tudi obljube slovenske države do svojcev padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo so bile lahko bolj radodarne, je dodal.

Letos pa je zakon, "ki je zmanjšal slovensko zadolževanje", torej zakon za uravnoteženje javnih financ, posegel tudi v veteranske pravice, je dejal. Zato po njegovih besedah nekatere od obljub, ki so bile dane v preteklih letih, niso bile izpolnjene. A kot poudarja, imajo vse rešitve, ki so šle v smer zamrznitve veteranskih pravic, prehodno določbo, po kateri to velja za obdobje dveh let oziroma za čas krize.

Slovenija pa se iz krize zaradi ukrepov, "ki so bili sprejeti ali sproščeni z zadnjih tednih", začenja pobirati, je dejal. Po njegovi oceni bo tempo še hitrejši v naslednjem letu in bo to obdobje minilo.

Hči enega od padlih v vojni za Slovenijo Jasmina Molan se je v imenu danes prisotnih predsedniku vlade zahvalila za sprejem. "Naši očetje, sinovi in možje so imeli pred 21 leti, ko so se odločili braniti meje naše Slovenije, pred seboj cilj zagotoviti vsem nam prijazno, socialno, pravno in samostojno državo. Sami so za uresničitev tega cilja darovali največ, kar so lahko – svoje življenje," je dejala Molanova.

A kot ugotavlja, naša država trenutno ne odraža vseh teh želja. Vendar upajo in verjamejo, da bo politiki uspelo Slovenijo popeljati nazaj na pot uspeha. Ob tem je prosila, naj pri uveljavljanju načrtovanih sprememb "ne pozabijo na njih, ki so svoj davek pri uresničevanju ciljev že poravnali".

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 92
 
bostjanvalencic@yahoo.com 26.12.2012 07:41:48
Hja, ko ne mores ljudstvu dati hrane jih pitaj z obljubami. Tako kot Castro, ko so Kubanci rekli, da ce spanscina nebi imela prihodnjika bi Castro ostal brez besed.
Več komentarjev