Slovenija

GZS: Hitro potrebujemo neko kompetentno vlado

Ljubljana, 28. 02. 2013 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na GZS opozarjajo, da se mora nova koalicija opredeliti do vprašanj, ki so pomembna za gospodarstvo. Med drugim do sanacije bančnega sistema in kreditnega krča v podjetjih, bremena davkov in ukrepov za rast.

Potrebujemo hitro neko kompetentno vlado s kompetentnimi strokovnjaki in z zelo jasno strategijo, kaj bodo njihovi glavni cilji in kako jih bodo dosegli. predsednik GZS Samo Hribar Milič

Delodajalci od nove mandatarke Alenke Bratušek pričakujejo, da bo vlada, ki jo bo oblikovala, nadaljevala izvajanje reform, ki so ključne za spodbujanje gospodarske rasti. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) upajo, da se bo vlada hitro oblikovala in čim prej določila strateške cilje za dobrobit Slovenije.

Samo Hribar Milič, predsednik GZS, je ocenil, da gospodarski problemi ne morejo biti razrešeni brez ustrezne politične infrastrukture; imeti moramo vlado, ki drži skupaj, ima jasno strategijo in učinkovito upravlja ter vodi državne in javne uslužbence. Podjetja morajo odločneje v izvozne aktivnosti, vendar morajo biti izvozni programi podprti s strani vlade – treba je okrepiti slovensko gospodarsko diplomacijo in pomoč pri reševanju vizumske problematike.

Samo Hribar Milič
Samo Hribar Milič FOTO:

Nova koalicijska pogodba mora vsebovati tudi jasno opredelitev glede sanacije bančnega sistema s ciljem, da se odpravi kreditni krč. "Hkrati opozarjamo, da vsaj tako velika luknja obstoji v gospodarstvu," je poudaril Hribar Milič. Gospodarstvo je namreč po njegovih pojasnilih v veliki večini prezadolženo in podkapitalizirano – pri tem tudi ozdravljen bančni sistem ne more in tudi ne sme pomagati. Zato je po njegovem mnenju potrebna resna strateška opredelitev, ali bomo podjetja reševali prek nekega sklada ali kakšne druge oblike, seveda ob ustreznem kaznovanju njihovih lastnikov in menedžerjev, če bo to potrebno.

Vlado opozarjajo na sanacijo javnih financ. "Neke politike, ki bodo peljale v nova obdavčenja gospodarstva, bodo povečale naše težave in povzročile, da bo število brezposelnih še večje," je izpostavil.

Vlada se mora po njegovih besedah opredeliti, kako bo porabila sredstva od prodaje državnega premoženja – na tem področju GZS pričakuje konkretne cilje.

GZS je zaskrbljen zaradi bremena davkov in visokih dajatev ter zaradi delovanja pravne države. "Ne gre za nespoštovanje zakonov in predpisov, gre za to, da naš sistem ne deluje," je dejal Hribar Milič in ocenil, da je pravna država prepočasna, neučinkovita in netransparentna.

Od vlade si želijo tudi ukrepov za novo rast. GZS podpira varčevanje, a meni, da večja javna potrošnja ne bo prispevala k rasti bruto domačega proizvoda. "Učinek varčevanja bi morali preliti v zagon novih strateških investicij in tistih gospodarskih projektov, ki bodo neposredno prinašali delovna mesta v Sloveniji," je poudaril. Kot je še pojasnil Hribar Milič, so to predlogi, ki jih bo GZS danes poslal pripravljavcem nove koalicijske pogodbe.

Predsednik Borut Pahor se je z GZS dogovoril, da v medsebojnem sodelovanju ocenijo, kdaj in kako nastopiti skupaj, ko gre za promocijo poslovnih interesov na tujih trgih, zlasti v državah, kjer ima politika v njihovi državah še vedno prevladujočo, če ne odločilno moč. Pahor je kot predsednik države pripravljen, kadarkoli bo za to obveljajo prepričanje o koristnosti, sesti s skupino poslovnežev in obiskati tujo državo, če bodo ocenili, da bo tak obisk pripomogel k njihovim poslovnim možnostim za razvoj njihovih podjetij.

Janševo pot označili za napačno, zdaj čakajo, kaj bo storila Bratuškova

Očitno je, da so v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) zadovoljni z včerajšnjim razpletom dogodkov v državnem zboru. Predsednik ZSSS Dušan Semolič namreč za vlado Janeza Janše ne najde lepih besed. Dejal je, da je bila največja napaka Janševe vlade, da je vztrajala na poti, "ki dokazano ni prava za izhod iz krize". Zaveda se sicer, da je bila Janševa ekipa tudi pod pritiskom evropskega trojčka, a je prepričan, da je njena odločitev za neoliberalno politiko pogubna za socialno državo in za gospodarstvo. "Ta pot je napačna, poglablja krizo, revščino, zvišuje število brezposelnih," je izpostavil.

Trenutno še aktualni vladi je očital hitro javnofinančno konsolidacijo prek zakona o uravnoteženju javnih financ, zmanjšanje pravic socialno prizadetih, poseg v javni sektor in v pokojnine.

V ZSSS so zelo kritični do Janševe vlade, glede Bratuškove pa so z ocenami še previdni.
V ZSSS so zelo kritični do Janševe vlade, glede Bratuškove pa so z ocenami še previdni. FOTO: Miro Majcen

Pri ocenjevanju Alenke Bratušek, ki so jo poslanci izvolili za novo mandatarko, je bil Semolič precej previden. Dejal je, da se jim je Bratuškova kot poslanka v mnogih stvareh približala in jih tudi podprla, tako da v tem delu kakšnih velikih očitkov na njeno delo nima. A če bo postala premierka, bo v drugi vlogi, dobila bo drugačno moč in odgovornost, je opozoril. Tako jo bodo v ZSSS ocenjevali šele po odločitvah njene vlade, če bo ta sestavljena. Od nove vlade v ZSSS pričakujejo spremembo gospodarske politike in spoznanje, da pravna država ter socialne in delavske pravice niso nasprotnik gospodarskega razvoja, temveč sredstvo za izhod iz krize.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) Branimir Štrukelj je že izpostavil, da bodo njihova pričakovanja tudi v primeru nove vlade ostala enaka. Pričakujejo namreč predvsem pogajanja o masi za plače v javnem sektorju. To bo ena od pomembnih nalog verjetne nove mandatarke, je prepričan Štrukelj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fifi Garbo
28. 02. 2013 18.58
Rajši se začnite ubadati s pravicami delavcev, in jih zaščitite, kot pa z javno svinjarijo! Kdo ustvarja BDP? A v tej državi itak gre samo za pravice delodajalcev, in očitno je ta država oaza gospodarskega kriminala, saj ga nihče ne preganja. Prav tako kot je oaza za župane, ki si kar sami določajo plačo. Jeb... tako državo! Sram me je, da sem Slovenka!!!!!!!
jagoda02
28. 02. 2013 18.36
Če jim pol plače vzameš bodo še vedno napol zastojn žrli v njihovem hramu svinjarije.
ian00
28. 02. 2013 18.30
+1
GLEDE ŠTRUKLJA PA,, UPAM DA PRIDE TROJKA ČIMPREJ IN NAJ ŽE ENKRAT PARAZITOM POREŽEJO KRILA
LOPOVIGOTOVISTE
28. 02. 2013 18.20
+2
DRŽAVA JE KOT DRUŽINA IN ČE V DRUŽINI NI DENARJA SE MOREJO BREMENA RAZDELITI NA VSE ČLANE. IN ČE V ENI DRUŽINI NI DENARJA, KAKO BOŠ ODREAGIRAL?? BOŠ VZEL DEL HRANE OTROKOM, DA NEBI KRIZE OBČUTIL SAM?? TO JE POLITIKA LEVE POLITIČNE OPCIJE, KI MENI DA V VARČEVANJU NI REŠITVE, REŠITEV JE VIŠJI DDV DRŽAVLJANOM... ENI NAJ BODO LAČNI IN BREZ ŽEMLJICE, DA BODO DRUGI LAHKO JEDLI KLOBASO SKUPAJ Z ŽEMLJICO!!
kure bedne
28. 02. 2013 18.12
+3
Mislim, da ima Samo Hribar Milič tudi ponarejeno diplomo, ker normalen človek takšnih neumnosti ne govori.
jagoda02
28. 02. 2013 18.00
+3
Sedaj bo od Štruklja samo kifelc ostal.
Netajkun
28. 02. 2013 17.36
+2
dvig DDV bo poglobil krizo revnih za 20 - 40 € / mesečno ( ni veliko , ampak kdor zbira zadnje cente za zadnje dni pred plačo ali podporo , mu bo nekaj dni zmanjkalo )
kalhant
28. 02. 2013 17.14
+4
ko pa vidim šefa gzs mi gre na bruhanje!
kalhant
28. 02. 2013 17.13
+4
zakaj potrebujete kompetentno vlado! ali niste gospodarstveniki tisti ki pravite, da trg ureja nevidna roka! zopet hičete imeti subvebncije za vaše leniobne kradljive menađerje!
LOPOVIGOTOVISTE
28. 02. 2013 16.14
+3
HEH PRIHAJA ZADNJA POMOČ ZA GOSPODARSTV IN NE PRVA TO JE VIŠJI DDV
stefi1
28. 02. 2013 14.40
+7
a je Štrukel že napovedal datum stavke? Ni in ga tudi ne bo!
stric iz ozadja
28. 02. 2013 17.57
+1
ivo55
28. 02. 2013 13.19
+3
BRAVO NASLIKANIMA MINISTROMA ..
LOPOVIGOTOVISTE
28. 02. 2013 11.10
+10
NIHČE NEBI VARČAVAL.... VSI BI LE ZAPRAVLJALI NAŠ DENAR...... NAŠO DRŽAVO.....!!!
Terezinka
28. 02. 2013 12.09
+10
Ni res, varčevali bi vendar ne le v korist elit in z uničenjem pravic množic. Kakšno varčevanje je to, če se dolgove prenese na reveže potem, ko si mu vzel delo in socialne pravice
stric iz ozadja
28. 02. 2013 12.41
+4
Trenirka ,,,,,,,,,počakaj 3 mesece pa se slišiva.!!!!
LOPOVIGOTOVISTE
28. 02. 2013 11.09
+15
ŠTRUKELJ SPELJI SE ....
stric iz ozadja
28. 02. 2013 12.41
+5
brsankovi 1
28. 02. 2013 10.55
+14
pa res moramo vsaki teden vsaj tri dni poslušati štruklja in semoliča. To nista sindikalista to sta privilegiranca.po karakterju sta zelo podobna janezu janši,samo onadva nonstop trosita neke parole iz prejšnih časov.
odpisan2x
28. 02. 2013 10.56
+7
a se jih bo kdo lotil kot so se tiste v mihiki
N.E.K
28. 02. 2013 10.18
+1
jansa zdaj se pripravi vabila ze prihajajo za na sodisce !!!
Raspunin777
28. 02. 2013 10.16
+11
prpravite denarnice.Leva elita je lačna!
Terezinka
28. 02. 2013 11.47
+4
Poberimo najprej tisto, ki je šlo na napačne naslove in ustavimo politične voluharje
oxy.elite
28. 02. 2013 10.07
+14
A spet ta Branimir Štrukelj ? Pa kaj se ta javni sektor skos neki buni, obnašajo se tko, kot da je gospodarstvo odvisno od njih ne pa obratno! Tle vlada nebi smela popuščat in upam da ne bo.
JApajaDAja
28. 02. 2013 10.44
+5
Sindikaliste naj zamenjajo njihovi člani, vlade nimajo s tem nič.
oxy.elite
28. 02. 2013 12.18
-2
ksenak2
28. 02. 2013 10.07
-6
ALELUJA, JANŠEVE DIKTATURE JE DEFINITIVNO KONEC! Verbalna, ideološka in miselno vaško rovtarska greznica, nepotizem, korupcija in vojno dobičkarstvo, bratenje z neizobraženimi, nekulturnimi, primitivnimi, kuruptivnimi in pokvarjenimi političnimi in znanskimi krogi je potegnilo slovenijo na dno od dna. Samo malo je manjkalo, v tem tempu morda samo še mesec ali dva, pa bi naboj negativnih čustev, ki jih je intenzivno pumpa in hujskal med ljudmi, ob intenzivnem provociranju in vzpodbujanju neracionalnega sovraštva, lahko Slovenijo pripeljalo celo do bratomornih izbruhov in neracionalnega sovraštva, ki ga tako intenzivno razpihuje med ljudmi. Njegov način vladanja je vodil v najprimitivnejšo absolutistično diktaturo najslabših vzornikov preteklega stoletja, za kar si je v enem samem letu pripravil že vso potrebno podlago. HVALA VSEM DOBRIM VILAM TEGA SVETA, še posebej pa tistim preostalim pri oblastnih vzvodih, da ste spregledali in ga pravočasno - pa ne glede na vaše privatne razloge - zaustavili in mu pretrgali oblastno pot.
Mamuth
28. 02. 2013 11.42
+2
A misliš da smo na dnu?? Počakaj še malo
odpisan2x
28. 02. 2013 10.04
+7
najprej farjem denar pobrat,pa da se nikoli več ne oglasijo,barabam denar pobrat,upokojencem in otrokom vrnt kar so jim vzel,pa tiste ki so tepel protestnike izgnat iz države