Slovenija

FOTO: 'Zakaj? Povejte mi, kaj sem hudega storil?'

Ljubljana, 04. 07. 2014 06.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Brigadir Tone Krkovič je že prikorakal v zapor na Dobu. ''Odhajam s pokončno glavo, ker sem nedolžen, a hkrati tudi nemočen in prizadet zaradi nepopisne krivce, ki mi je bila prizadejanja s krivično sodbo,'' je sporočil in zraven priložil svojo avtorsko pesem Sam.

Brigadir Tone Krkovič, ki je bil v zadevi Patria obsojen na 22 mesecev zapora, se je že zgodaj zjutraj zglasil v zaporu na Dobu, so potrdili na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. 

Krkovič je v izjavi za javnost sporočil, da se je v spremstvu nekdanjih sobojevnikov, pripadnikov Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) in Brigade MORiS ter sina Tonija nekaj po 7. uri zglasil na prestajanje zaporne kazni v zaporih na Dobu.

''Odhajam s pokončno glavo, ker sem nedolžen, a hkrati tudi nemočen in prizadet zaradi nepopisne krivce, ki mi je bila prizadejanja s krivično sodbo. Vse do danes nisem dobil odgovora na vprašanje, ki sem ga vsa leta sojenja vztrajno zastavljal sodišču in 'ljudstvu', v imenu katerega so mi sodili,'' je zapisal Krkovič.

''Zakaj? Povejte mi, kaj sem hudega storil? Kot general Slovenske vojske in države, ki sem jo pomagal ustvarjati in braniti prisegam, da nikoli od nikogar v zvezi s projektom Patria nisem prejel nikakršne obljube, kaj šele nagrade! Moja vest je popolnoma čista,'' je še enkrat ponovil, da je nedolžen. Nadaljeval je, da krivično obsodbo brez dokazov doživlja kot uničevanje domovine, kot poskus prevlade laži nad resnico in kot nizek udarec nedemokratičnih centrov moči v tiste, ki so delali pošteno in za Slovenijo.

Zapisal je še, da so njegovi današnji občutki strnjeni v pesmi Sam, katere avtor je Krkovič:

Z odhodom Krkoviča na prestajanje zaporne kazni na Dob se nadaljuje diskreditacija tistih, ki so največ naredili za samostojnost, menijo v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Zadnji dokazi iz finskega sodnega spisa jasno kažejo, da ni imel nobene vloge pri nakupu Patriinih vozil, so zapisali.

Janša na Dobu že dva tedna

Sodišče je Črnkoviču odobrilo prošnjo za odlog prestajanja kazni. Tako je njegov odhod v zapor odložen do 3. oktobra.

Krkovičev soobsojeni Janez Janša dveletno kazen prestaja že dva tedna, prav tako na Dobu. Ivan Črnkovič pa je najprej neuspešno zaprosil za alternativno prestajanje kazni, zdaj se bo na zavrnitev še pritožil, hkrati je zaprosil tudi za odlog prestajanja kazni, kar je sodišče odobrilo.

Obsojeni morajo do konca julija poravnati tudi vsak po 37.000 evrov kazni, bremenijo jih tudi sodni stroški.

Sodišče je junija lani Janšo, Krkoviča in Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Ivan Črnkovič, Tone Krkovič in Janez Janša
Ivan Črnkovič, Tone Krkovič in Janez Janša FOTO: Miro Majcen

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janša je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1609)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burek200
05. 07. 2014 15.31
-6
Žalostno je. da se Slovenci zgražajo nad ključnimi akterji, ki so nas popeljali v neodvisnost in Evropsko unijo...po drugi strani pa častijo (dokazano) enega največjih diktatorjev,kar jih je svet premogel do sedaj..Josipa Broza Tita !
razocarani
05. 07. 2014 20.11
+6
prav zaradi tvojih akterjev sedaj se za burek nimamo ..no da ne bos prevec prizadet so temu pripomogli tudi tisti katere tako sovrazis ..ce bi bil posten bi to vedel ze dolgo ..z tem pa ker so bili res med akterji jim to ne daje previce da pocno velike lumparije ..tole z patrijo ni nic v primerjavi z prodajo orozja ubogim bosancem ..zakaj je vse to utihnila in zastaralo ..a tudi o tem bodo spregovorili hrvatje in bosanci kako so preplacali vse to zelezo in kje je denar iz tega nelegalnega posla
burek200
05. 07. 2014 15.25
-6
Ne boj..mesarsko klanje...kri prelita po kranji korotani napolnila (bi) bo jezero !
razocarani
05. 07. 2014 20.13
+4
a sedaj bi ze moril za te pokvarjence ..saj od takih ni kaj drugega pricakovati to so ze vasi predniki pokazali v drugi vojni ..
razocarani
05. 07. 2014 20.13
+3
bureg ves kaj si napisal da se ti ne bo kmalu zataknilta burek
HOLIYDAI
05. 07. 2014 07.52
+11
HOLIYDAI
05. 07. 2014 07.54
+12
periskop
05. 07. 2014 10.51
+10
Seveda.Oni ga najbolj poznajo in točno vedo na kak nacin je pridobil denar za obnovo svoje gostilne. Ampak organi pregona ga nikoli niso vprasali. Nobenih kreditov? Nobene dediscine? Kako to? To so Butale ,kjer je vse mogoce.
JApajaDAja
05. 07. 2014 14.08
+2
baje ima mikstone na vse odgovor! Čakamo!
zaenotnost
05. 07. 2014 07.16
+13
Kaj sem hudega storil? Lastna hvala se pod mizo vala! Nekaterim se zdi očitno normalno, da se dogovarjajo za procente pri državnih naročilih, kot na primer pri Fincih, ki so ugotovili, da je to način pri nas, da dajo podkupnino, da spada to k poslu, seveda za računajo naročniku na koncu in plačamo to mi vsi. Bil je v skupini, ki je posel pripravljala, šef se ni hotel izpostavljati, pravzaprav se je skril za njimi čeprav kot bivši obrambni minister in predsednik vlade bi moral biti glavni pri tako velikem naročilu. On se spreneveda »nič ne ve«…nekoč je javno izjavil, če je kdo to delal jaz tega nisem vedel in ne morem, dati roke v ogenj za vse…Nikoli mu tudi na misel ni prišlo, da bi to raziskal je pa vedel za vsako malenkost o vsem ostalem, tudi za stekleničko parfuma ko jo je nekdo kupil …so dokazi, da so delovali mimo zakonov in zato so zakonito obsojeni.
JanezNovakJohn
05. 07. 2014 07.16
+14
Smešno je to z 22 meseci zapora. Pošteno bi bilo 22 let. Vsi v slovenski vojski vejo kaj je Krkovič.
refoschk
05. 07. 2014 14.22
+3
S pokončno glavo gre v zapor zaradi 22-ih mesecev, zato ker je več kot vesel take minimalne kazni. Ali bi bila glava pokončna tudi če bi dobil 10 let ? mislim da ne
razocarani
05. 07. 2014 20.18
+2
no sedaj bo pa spet napisal uspesnico katero bodo sds ovci razgrabili in jo imeli za sveto pismo ..
Levji
05. 07. 2014 07.12
+10
Zdaj se vidi kako je cerkev pokvarjena, podpira še enega zadnjih največjih komunistov v Sloveniji.
zaenotnost
05. 07. 2014 07.19
+9
zaradi takšnih vera pri nas ni kaj prida...povsem drugačen je papež Frančišek
periskop
05. 07. 2014 11.00
+6
Cerkev sciti svoje interese. Mora vrniti uslugo,ko jim je JJ vendar izdstno pomagal pridobiti denar za Zvon 1,2,ko so hoteli pohlepno prevzem najboljsa slovenska podjetja,ki so nastala v gnilem komunizmu. Zdaj jih bolj malo nastane v zvelicanem kapitalizmu.To nas je drago stalo,ker imamo zdaj to breme na drzavnem proracunu in ga je nekaj manj kot za milijardo. Nekateri bi se vedno taksne podpirali in zato smo seveda,kjer smo.
razocarani
05. 07. 2014 20.23
+3
kaj vse so takile ze storili v tej dezeli in izgleda da se to ponavlja ..seveda z pomocjo klera .. koliko generacij bo se preteklo da bo dezela resena tega .. nikjed v evropi se omenjajo ne vec druge vojne a tile novodobni povzpetniki bi spet radi zanetili drzavljansko vojno ..saj sejejo samo sovrastvo ned narod i cerkev jim diktira tempo ..a koliko fanatikov stoji za temi firerji ..enega poznam ki bi moril za svojega firerja samo pokima naj mu .. in tega se firer zaveda .. noro ..
Levji
05. 07. 2014 07.07
+12
Tik pred volitvami se Cerkev vmešava v politiko in celo komentira sodbe sodišč. Predsednik škofovske konference in novomeški škof Andrej Glavan vernikom namiguje, katere stranke naj volijo. Prepričan je tudi, da je bil Janez Janša obsojen zato, da bi ga onemogočili.
tao3
05. 07. 2014 07.11
+11
Naj Glavan raje svojim priproča vrnitev 1,3 milijarde dolga ... dosti več bodo naredili za Slovence kot s hujskanjem ...
Levji
05. 07. 2014 07.14
+8
tao3, cerkev podpira obsojenca samo zaradi kapitala, da bi jim pokriv pufe.
Jaka Planinc
05. 07. 2014 09.18
-8
VOLITVE BODO NELEGITIMNE.VOLIVCI ZASTONJ BOSTE TROŠILI ČAS,POJDITE RAJE NA ZASLUŽEN DOPUST NA HRVAŠKO!!! IN ZAPUSTITE TO ZBLOJENO,KONFUZNO,KRIVIČNO,NEPRIJAZNO SLOVENSKO SODNIŠKO OLIGARHIJO,KVAZI INSTITUCIJE ,KI TEPTAJO OSNOVNE ČLOVEKOVE PRAVICE NAM OBČANOM, KI NISMO NIČ KRIVI.!!!! MOJA SLOVENIJA NAJLEŠA DŽELA ,DOBRI LJUDJE,KI SMO ŽRTVE TEH REPRESIVNIH INSTIUCIJ ŠE VEDNO OSTANKOV STAREGA TOTALITRNEGA REŽIMA.!!!
periskop
05. 07. 2014 11.05
+7
Glavan je samo dokazal,da je nesposoben in povsem nekompetenten. Zato,da bi dobil vec denarja bi se prodal hudicu. Cerkev je spet povsem pragmaticna in skrbi za svoje interese. Nismo izjema. Tudi na hrvaskem je cerkev podpirala Sanaderja in v Italiji Berlusconija.Za njih je socialisticna oblast nesprejemljiva,ker od nje dobijo manj denarja in ne zaradi tega kar pooseblja.
razocarani
05. 07. 2014 20.30
+2
jaka planinc kar ostani na hrvaskem za vedno ..ce bi bil res tak patriot bi letoval doma ..ze tu pokazec kasen bednik si . lepo si pelji tele tvoje firercke domov ..glej ne recem da tidti katere ti sovrazis niso nic zagresili .. oboji so zlo za narod a ti nimas z cim to razumeti ,,ker si opranoglavec ti je vse kar tvoj firer rece sveto ..se cerkev ste nam pokvarili ..toliko sovrastva ni bilo nikoli v tej dezeli in to so storili jansisti in pokvarjeni kler .pa je kar nekaj postenih duhivnikov ki se svojih vodilnih zelo bojijo .. zalosno vse skupaj kako dakec je vse to sovrastvo prislo ..kdaj boste zaceli ponoci lepiti crne roke po vratih
tao3
05. 07. 2014 07.05
+10
SDS pa nič ne piše o tem, da je sedaj FAZ objavil članek, da je SDS prejela 2.8 milijona podkupnin in da Janša sedi po lastni krivdi. Članek so objavili poleg tistega, ki jim ga je pred tremi tedni servirala kar SDS in jih spravila v zmoto in sramoto ...
Levji
05. 07. 2014 07.05
+7
Evropski poslanec Lojze Peterle (NSi) je na svoji Facebook strani opozoril na dogodek med zlato mašo patra Bernardina Sušnika v ljubljanskem Bežigradu. »Zlatomašni pridigar se je odločil, da bo ob tej priliki razodeto resnico prenesel tudi na politično področje. Svetoval nam je, naj volimo stranko, ki ima predsednika v zaporu, če nočemo biti v grehu,« je zapisal Peterle. Spomnil je, da so krščanski demokrati ob prvih demokratičnih volitvah sprejeli sklep, da ne bodo plakatirali po cerkvenih stavbah.
tao3
05. 07. 2014 07.06
+10
periskop
05. 07. 2014 12.46
+5
Bravo Petrle. Resnica je tista,ki spreminja. Kako lahko nekdo,ki je duhovnik podpira obsojenega zakrknjenega trgovca z orozjem. Ker so s trgovino z orozjem obogateli 91 ni bilo od njih za pricakovati,da se bodo odrekli izdatnim dohodkom od trgovine z orozjem. To bi bilo noro pricakovanje. In spet se je zgodilo.
razocarani
05. 07. 2014 20.38
+4
ni poblem v zaporu temvec jansa je bil kot titov omladinac med najbolj zakrknjenimi komunisti da ga se tam niso marali ..enako kot musolini ki je pri komunistih zacel karijero a ga tam niso marali ..tako si je tudi jansa ustvaril svojo strankao .ima vse sposobnosti ki si jih je pridobil v jugi in jih je se izredno nadgradil tako niso fanatiki se tita malikovali kult janse je ze presegel vecino svetovnih diktatorjev . ali so prizigali gadafiju svece pa padlemu ukrajinskemu diktatorju ..noro kako dodelan nacrt prevzema diktature si je zamislil vas firer ,,in zel mu uspeva ..ze za mucenika ste ga proglasili ..
Angela Franko
05. 07. 2014 06.52
+7
PA DAJTE NO RES NISTE NORMALNI TOLE VAM BO GDO VERJEL ??? PA KOGA VI TO ?? ČERNAČ JE PREPRIČAL CELO SLOVENIJO ???? PA DAJTE NO SKULIRAJTE SE.
tao3
05. 07. 2014 07.07
+10
Čez noč čudežno pridejo SDS kandidati iz 2000 zaostanka v prednost. Pa sej so jih že pri prejšnjih volitvah dobili pri potvarjanju anket z nekimi programi, ki so jih prožili iz sedeža podmladka SDS. Edina prava anketa bo 13.7. in takrat se moramo v čimvečjem številu udeležiti, da se vidi dejanska volja ljudi v Sloveniji. Tisti, ki ne boste volili pa potem ne jamrat. Če ne volite date glas SDS-u. Njihova mentaliteta pripelje vso familijo zraven, da ja nebi kdo pozabil ali volil po svoji volji.
razocarani
05. 07. 2014 20.40
+1
bojim se da bodo tudi na voliscih njihovi rovarili ..
manijakk
05. 07. 2014 06.46
+16
Se dobro da so ga dali na Dob. Tambo med sebi enakimi, torej nedolznimi. hehe
Jaka Planinc
05. 07. 2014 09.18
-5
VOLITVE BODO NELEGITIMNE.VOLIVCI ZASTONJ BOSTE TROŠILI ČAS,POJDITE RAJE NA ZASLUŽEN DOPUST NA HRVAŠKO!!! IN ZAPUSTITE TO ZBLOJENO,KONFUZNO,KRIVIČNO,NEPRIJAZNO SLOVENSKO SODNIŠKO OLIGARHIJO,KVAZI INSTITUCIJE ,KI TEPTAJO OSNOVNE ČLOVEKOVE PRAVICE NAM OBČANOM, KI NISMO NIČ KRIVI.!!!! MOJA SLOVENIJA NAJLEŠA DŽELA ,DOBRI LJUDJE,KI SMO ŽRTVE TEH REPRESIVNIH INSTIUCIJ ŠE VEDNO OSTANKOV STAREGA TOTALITRNEGA REŽIMA.!!!
razocarani
05. 07. 2014 20.49
+2
jaka planinc ..dokler bodo v tej dezeli taki fanatiki kot si ti ne bo ta dezela kaj vredna ..pa kje ti jemljes toliko sovrastva ..a si kaj slabega popapcal ..saj rabis res nujno kakega psihica da ne podlezes fobijam ki te unicujejo ..pelji si janso domov in naj bo res samo tvoj ..pa se ven ga ne pusti da bo res tvoj za vedno ..pa da ne pozabis pred njegovo podobo na vecerno molitev in njegovo lutkico si dej pod povster da bos mirno zaspal ..
prašekk
05. 07. 2014 06.17
+24
Kaj si hudega storil ??? Kradel si , Tonček, kradel !!!!
razocarani
05. 07. 2014 20.50
+3
in sejal sovrastvo in razdor med narod .. spletkarjenje mu je edina vrlina
razocarani
05. 07. 2014 20.50
+1
in sejal sovrastvo in razdor med narod .. spletkarjenje mu je edina vrlina
Biofanatik
05. 07. 2014 05.53
-13
Drugače vas pa tisti zapirajo pred katerimi smo se osamosvojil?
periskop
05. 07. 2014 12.51
+6
A ja?Tak konstrukt pa lahko zraste samo v SDS ovski glavi. To kar trdis je pa res brez dvoma dejstvo. Svetujem samostojno republiko Butale,kje je mozno,da zaporniki vladajo iz zapora.V njej bodo živeli samo volilci SDS in nihce jih zaradi tega ne bo obsojal.
razocarani
05. 07. 2014 20.55
+4
slaba ti je to osamosvojitev ..ce bi vse to vase nakladanje bilo res janse ze davno ne bi bilo vec ..ali po zgledu juge ,kjer se je uril vas firer ,,je vedno treba imeti izmisljenega sovraznika da obvladujes paranoicne nmozice praznoglavcev .kdo pa se od normalnih ljudi boji tek ki jih imate za levicarje ..treba pa se je bati takih fanatikov kot si ti ki ste pripravljeni storiti marsikaj za svojega firerja ..sedj se vsak dan bolj potrjuje
DavidxXx
05. 07. 2014 05.53
+12
Vsa politična elita bi morala v zapor, ker so nam vzeli suverenosti in neodvisnost in jo predali mednarodni skupnosti.
razocarani
05. 07. 2014 20.58
+3
ja to bi bilo edino prav sano ne jansistom ..tem bi bilo vsecno samo janseva diktatura po vzoru juge ali italija in nemcije .tip je res bolan in to svojo fobijo zlobe prenesel na vse njegove fanatike .. pa da ti nekdo pada v trans ko jansa samo odpre kljun ..noro noro noro
Biofanatik
05. 07. 2014 05.51
-1
Že par let tulim da se je treba ponovno osamosvojit pa me niste resno jemal, zdaj pa mate kar mat!e
mijamama
05. 07. 2014 05.10
+22
Ubogi Tone,tudi nič kriv,Halo!
Tone 12345
05. 07. 2014 02.58
+3
V bistvu so te patrije neuporabna zadeva na pravem bojišču že zaradi gum ki jih onesposobiš takoj!!
alexx4
05. 07. 2014 06.18
+6
ja, žeblje jim nastaviš...Gume so brez zračnic in imajo sisteme za nadaljevanje vožnje po poškodbi pnevmatike ter sisteme za nadzor in uravnavanje pritiska v gumi. Za nadaljevanje vožnje po poškodbi obstajata dva uveljavljena sistema, pri prvem gre za premaz znotraj gume, ki, če je preluknjana, reagira in luknjo zapolni, drugi sistem pa je imenovan run-flat in pomeni dodaten prstan iz celuloze ali gume na platišču, ki v primeru poškodbe in izgube pritiska v gumi prevzame pritisk in dovoljuje nemoteno vožnjo pri hitrostih do 80 km pri hitrostih višjih od končnih hitrosti oklepnih transporterjev in izvidniških vozil
LOPOVI V AREST
05. 07. 2014 02.53
+8
ŠE 1 KRIMINALC V ARESTU!
Primož Trubar 1
05. 07. 2014 01.49
-17
A.B. vem, da sem trapasta in še ponosna sem na to, saj ni res pa je.
Primož Trubar 1
05. 07. 2014 01.32
-22
Die Presse o pregonu Janeza Janše: Maščevanje starih omrežij
alenexxx
05. 07. 2014 01.45
+12
hlapec pa kaj mi bojo tuji časposi pisal sodbo...
tao3
05. 07. 2014 07.13
+4
Se bo Die Presse čez štirinajst dni tudi opravičeval tako kot FAZ, ki je nekritično objavil serviran članek s strani SDS-a in je sedaj objavil dejanski članek o prejemu 2.8 mio podkupnine s strani SDS-a? O tem pa SDS medijska press mašina modro molči ...