Slovenija

Kdo je 'Janičar', ki je izdal Janšo?

Ljubljana, 30. 05. 2013 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zgodba JBTZ še nima zaključka. Sicer pa je publicist Igor Omerza prepričan, da se za kodnim imenom "Janičar" skriva nekdanji član mirovniškega gibanja Janez Juvan. Ali ta podatek drži? Drago Isajlovič o imenih molči.

Publicist Igor Omerza zatrjuje, in sicer na podlagi dokumentov, ki jih je našel v arhivu, da je imela služba državne varnosti (SDV) ves čas pred in med zgodbo JBTZ v sami bližini Janeza Janše vsaj enega agenta. Prepričan je, da je bil ta agent član mirovniškega gibanja Janez Juvan. Prav ta agent, ki je imel kodno ime Janičar, je po ocenah Omerze obvestil tajno policijo o spornem vojaškem dokumentu, ki je bil razlog za poznejšo aretacijo ter sojenje Janši in še trem soobtoženim.

V petek bo potekala 25. obletnica aretacije Janeza Janše, ki so ga 31. maja po odvzemu prostosti pripeljali na sedež njegove tedanje službe, podjetja Mikra Ada. V njegovi prisotnosti so opravili hišno preiskavo, pri tem pa odkrili strogo zaupni vojaški ukaz 9. vojaškega območja JLA. Ta je nakazoval na namen vojske, da aktivno poseže v civilno življenje, kar bi lahko pomenilo tudi vojaško represijo. Za sam dokument je SDV vedel že prej, saj je pred tem opravil tajno preiskavo in dokument že odkril. Namig zanj so dobili iz telefonskega prisluha Franciju Zavrlu. Podatek je potrdil sodelavec SDV in Omerza je prepričan, da je to prav Janičar oziroma Janez Juvan.

Kako razkriti, kdo se skriva za kodnimi imeni?

JBTZ - 3
JBTZ - 3 FOTO: Blaž Garbajs

V šifriranih arhivskih dokumentih SDV je izredno težko razpoznati sodelavce, ki so označeni s kodnimi imeni. Imenik ali šifrant, ki bi razkril, kdo se skriva za določenim imenom, ni dostopen v arhivu in kot tak verjetno nikoli tudi ni obstajal. Je pa – podobno kot v primeru poslanca Mitje Meršola – občasno iz dokumentov s precejšno verjetnostjo moč sklepati, kdo se za kakšnim imenom skriva.

V primeru Janeza Juvana je Omerza povezal dva dokumenta. V prvem iz leta 1988 SDV naroča sodelavcu Janičarju, naj piše v Veliko Britanijo prebeglemu in za tedanjo oblast spornemu ekonomistu Ljubu Sircu. V arhivu SDV se nato nahaja odgovor Sirca na to pismo – naslovljeno je na Janeza Juvana, ki ga Omerza tako razpozna kot Janičarja. Tudi na podlagi ostalih zbranih informacij je Omerza prepričan, da je prepoznal pravo osebo.

Nekdanji zaposleni v SDV Drago Isajlovič, ki je pred 25 leti sodeloval pri hišni preiskavi Mikro Ade, nam je zatrdil, da se imena Janez Juvan ne spominja. A je hkrati priznal, da ga nikakor ne bi potrdil javno, tudi če bi ga prepoznal. Ob tem je spomnil, da je javno že povedal, da se je celotna zgodba JBTZ začela, ker so pri Janši iskali dokumente, ki bi jih lahko prinesla on ali Igor Bavčar z obiska nekdanjega domobranca Vinka Levstika v Italiji. In da so aretacije opravili šele po navodilih iz Beograda.

Zanimivo je, da se Juvan sicer pojavlja v več dokumentih kot mirovnik in celo nato kot podpisnik izjave v podporo Janezu Janši – torej osebi, ki naj bi prav zaradi njegovega domnevnega ovajanja pristala v zaporu.

Juvana ni moč najti za komentar, prav tako so kontakt z njim izgubili njegovi nekdanji kolegi iz mirovniškega kroga. Stik z njim je izgubil tudi Marko Hren, ki je danes prepoznan kot ena ključnih oseb novih družbenih gibanj – sploh mirovništva. Kot pravi, se s takšnimi posameznimi podatki – kot je identiteta Janičarja – ne želi ukvarjati. Predvsem pa je presenečen, da ne obstaja niti ena znanstvena analiza osamosvojitve in arhivov SDV.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (411)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

calmato
31. 05. 2013 15.50
-2
Ne vem kaj so z tem vohunjenjem takrat dobrega storili?Pripeljali so nas na berasko palico,on pa se pusti slaviti kot turski pasa.Vsaka cast Borstnerju ki se po tej aferi ni nikoli odlocil za politiko.Janez Jansa in njegov SDS pa se danes naprej vohunijo,saj drugega tako in tako ne znajo.Ko vidim njega na sliki in kadar drzi govor imam obcutek, da je zgresil poklic.Moral bi biti ministrant v cerkvi ne pa politik.Za njega bi bilo najpametnejse,da se preseli v Avstralijo tam kjer mu je vila in ves kapital,ki ga je na neposten nacin v tem kratkem casu ustvaril.
MoreLife
31. 05. 2013 12.20
+4
Sej ne morš verjet...vsi vemo, da lažejo in kradejo tko levi kot desni...oziroma vsi, ki majo prste pri koritu...mi se pa še zmer kregamo med sabo, kdo je bolj koga okradu, kdo je bil včas večja baraba...kdo je lev kdo je desn...JAO!!! Zbudte se folk...DELI IN VLADAJ!!!!!! To poteka v ozadju, kdor tega ne dojame pa nj bo v planicah prvič ali drugič al se pa brez njih sprehaja...je preprosto povedano bučk! A je res tko težko pozabt na leve pa desne? A je tko težko se skupi spravt pa jih spodit vse, ki so kadarkol karkol ukradli iz državnega denarja oz. denarja davkoplačevalcev? Itak da je, če smo pa še kr pr levih pa desnih...obup...pride čas, ko se bomo združl tko levi kot desni...
Gojcic
31. 05. 2013 10.12
+2
Zadeva JBTZ je najkompleksnejsa afera v zgodovini clovestva. Baje je ocenjena za 324% bolj kot afera Watergate v ZDA. Niti ameriska agencija CIA niti podmladek ruskega KGBja in vzhodnonemskega STAZIja niso mogli priti zadevi do dna. To je zadeva JBTZ. Svetovne agencije za varnost so si vrsto let prizadevale, da razvozlajo ta vozel, vendar se je vsak poskus izkazal kot brca v temo. Zato so tako kompleksno zadevo, ki ji nikakor nihce ni kos, imenovali zadeva JBTZ, drugace povedano J = Jansa B = bo T = to Z = *
vertex
31. 05. 2013 10.44
-2
sinhron
31. 05. 2013 09.44
+1
kdo raziskuje Janševe malopridnosti ( Omersa ) , kdo raziskuje tajkunske kredite ampak brez let 2004 do 2008 ( SDS-ovi parlamentarci ), kdo je vodil parlamentarne komisije orožarske afere ( SDS - ovi parlamentarci ), vse afere v zvezi z JJ so PREISKOVALI IN NERAZISKALI TEMVEČ SPELJALI NA STRANSKI TIR SDS - ovci , da je ostal njihov kolovodja čist !
Shisui
31. 05. 2013 09.28
+11
Avstrijska sodnica: Podkupnine so šle brez kakršnega koli dvoma v Slovenijo. Finski akterji: Priznamo, podkupovali smo tudi slovensko vlado. Janša: Oboji lažejo, samo jaz govorim po pravici in tiste ljudi, ki so v Avstriji in na Finskem zaprti, so zaprli komunajzarji in tranzicijska levica.
M_teorija
31. 05. 2013 09.21
+8
Depala vas, afera JBTZ. Dve podobni zadevi, kjer je šlo za krajo dokumentov, le, da se je dogajalo v dveh različnih siistemih in z različnim pristopom. V bolj demokratičnem, bi človek pričakoval , bolj demokratičen, po predpisih in zakonih, pristop!?
M_teorija
31. 05. 2013 09.04
+13
Po eni strani se čudimo zakaj so politiki pokvarjeni, meneđerji koruptivni, župniki pedofilni.... Po drugi strani, pa je logično zato ker večina išče nišo za zadovoljevanje svojih nagnitih želja. Torej se že iz nagibov usmerjajo v določene sfrere in dejavnosti. Pri tem, pa so uspešni, ker za dosego svojih egocentričnih ciljev ne izbirajo sredstev, ker so moralnežem nelojalna konkurenca. Predvsem, pa, ker sistem omogoča, da pridejo v ospredje pokvajeni in ne sposobni in pošteni. Poštenim kapitalistično neoliberalen sistem omejuje, da se lahko uveljavljajo preko poštenega dela. Zato pa imamo toliko nesnaga v samih vrhovih!?
Götterdämmerung
31. 05. 2013 09.30
+3
Za vsako barabo, je treba najprej uničiti deset dobrih ljudi, koliko jih potem v svoji bogati karijeri še uniči tak gnoj, pa ne more vedeti nihče, najbrž cel narod.
godhead
31. 05. 2013 08.45
+9
janšat prosim pojdi v argentino, če ne zaradi sebe pa zaradi nas!!!!!
godhead
31. 05. 2013 08.45
+5
cukljatija še vzemi s seboj, pa mu bomo dali zraven dosmrtno zalogo plenic
CmrljKlaus
31. 05. 2013 08.58
+2
M_teorija
31. 05. 2013 09.07
+8
Cukljati bi zdravil istospolno usmerjene. Pravi, da je to mogoče, ker, da je to bolezen. A pokvarjene potem ne zdravijo, ker se jih ne da, al ne smatra, da je to bolezen!?
SDS_je_poden
31. 05. 2013 09.18
+5
Cukjati ni edini ki bi zdravil homoseksualnost, poglej večina desničarjev je takega mnjenja... Zgrožen sem, ko berem take bedarije. Res smo zahojena Tunguzijska provinca.
JosipBrozDrugi
31. 05. 2013 08.27
+12
prav je, da se zadeve JBTZ raziskujejo. toda raziskovalci naj bodo zgodovinarji, ne pa majerjevi plačanci tipa omersa
godhead
31. 05. 2013 08.34
+5
M_teorija
31. 05. 2013 08.25
+5
Pravijo, da človeka najbolje spoznaš taktrat, ko ima oblast v svojih rokah. JJ je lep primerek!?
dirtydean1
31. 05. 2013 08.42
+2
žalostno je pa to, da so vsi isti k pridejo gor!
JosipBrozDrugi
31. 05. 2013 08.24
+9
res si vedno bolj želim, da v belgradu odprejo arhive zvezne (jugoslovanske) službe državne varnosti. potem bo naš ljubi majer viden v drugačni luči. takrat ne bi rad bil v njegovi koži...
M_teorija
31. 05. 2013 08.19
+5
Je Petku že kapnilo kdo je naročnik!?
M_teorija
31. 05. 2013 08.16
+9
Kaj imajo skupnega Depala vas in ugrabitev turškega državljana v Celovcu. Naročnika!?
Feinstein
31. 05. 2013 08.09
+3
Ponosni smo lahko, da imamo državo..
pridnaov?ka
31. 05. 2013 14.32
-3
jagermeister1
31. 05. 2013 08.08
-1
koliko butastih komentarjev , za kozlat..............večina vas je takih , ki ste bili takrat še v plenicah , danes pa pametujete , kako bi bilo lepo v Jugoslaviji..................dejstvo je da so bili takrat že začetki razpada Jugoslavije in to zaradi ideje o veliki Srbiji.............če nebi bilo takrat Janše in ostalih , bi bila Slovenija deležna bistveno večje morije kot jo je bila , ker Hrvaška bi se odcepila tako ali drugače............danes vsi kolnete človeka , ki je najbolj zaslužen za to , da je v Sloveniji potekalo vse dokaj mirno , in da se je tistih deset dni vojne končalo na takšen način kot se je..............danes tudi vsi poveličujete ljudi kot so Isajlovič , ki so odprto delovali proti Sloveniji in se danes prosto sprehajajo po državi.............
Feinstein
31. 05. 2013 08.10
+6
Komentarji ljudi, ki se ne spomnijo niti napada na WTC...hehehe
JosipBrozDrugi
31. 05. 2013 08.18
-1
mato, preveč gledaš ameriške (ZDA) filme...
Feinstein
31. 05. 2013 08.26
-1
Götterdämmerung
31. 05. 2013 09.21
+2
Največ ljudi je proti Sloveniji danes v Sloveniji, skoraj vsi se strinjamo, da je ta dežela do konca gnila in take države ne bi smele obstajati.
preddy
02. 06. 2013 18.01
+1
Tako gnilobo se da pozdraviti, tako da jo priklopiš germanom, oni bi to zrihtal, problem je v tem , da vleče na balkan, ker je večina levakov od "dol", in bi se raje priklopili veliki srbiji.
pridnaov?ka
31. 05. 2013 05.43
+8
še vedno mi gre na smeh,ko se spomnim na tiste naivkote na roški
rew333
31. 05. 2013 06.32
+2
....ma dej, na smeh gremo tudi sami sebi..... Enkrat - in nikoli več!!!!!!
godhead
31. 05. 2013 08.39
+1
LIFESTYLEIPT
02. 06. 2013 09.06
+1
ampak se z lahkoto smejimo vsem vam :) ki se smejite nam - ker vemo zakaj :D :D
iGURT
31. 05. 2013 04.04
+14
so že takrat vedeli da se bodo okoristili ?
pridnaov?ka
31. 05. 2013 05.39
+0
McSurfer
31. 05. 2013 00.57
+18
Slovenci od konca Karantanije nismo bli več sposobni furat na svoje.Skoz smo rabil med enga zgajžlo.Avstroogrsko, Kraljevino,Jugo pa zdej Bruselj.Kdo nam je kriv?Splet okoliščin?Malo morgen,sutra.Sami Janezi,Micke smo si krivi,da samo hlapčujemo že par generacij.
jure920
30. 05. 2013 23.50
+9
Me prav zanima kaj bi danes naredili s človekom,ki bi ukradel dokumente vojski?
Götterdämmerung
31. 05. 2013 02.00
+9
Kakšna vojska neki, to je navaden kup gnoja, ki sliši na ime MORS.
Feinstein
31. 05. 2013 08.07
-3
Matija Pintaric
30. 05. 2013 22.42
+13
Če bi ga takrat zaprli, bi danes slovenski narod živel kot je. Ko pa si je prigrabil oblast je omogočil roparjem, da so državo oropali in "olastninili", sam pa ni držal rok navskriž. Še danes trdi, da je bil TITO diktartor, potem mi naj eden pošteno pove kdo in kaj je pa JI Janša ali po domače MAJER, še boljše pa je spreobrnjenec!
noire
31. 05. 2013 00.41
+4
Pravljica za otroke. Levaki ti vladajo že 17 let. Lahko noč.