Slovenija

Sredinski trojček prevzema pobudo za oblikovanje nove vlade

Ljubljana, 05. 02. 2013 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

DeSUS zapušča koalicijo. Ministra in državni sekretarji stranke bodo odstopili 22. februarja, medtem pa potekajo pogovori o projektni vladi. PS se je že sestal s trojčkom, ki izstopa iz vlade. Trojček bo morda celo ponudil svojega kandidata za mandatarja. SDS pa opozarja, da bodo morali odgovornost prevzeti tisti, ki vlado rušijo.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Aljoša Kravanja

DeSUS odhaja iz koalicije, je sklep sveta stranke. Odhod stranke iz koalicije sicer še ne bo takoj naredil nove praznine v vladi. Zunanji minister Karl Erjavec, ki je tudi predsednik stranke, minister za zdravje Tomaž Gantar in državni sekretarji pa bodo odstopne izjave premierju izročili 22. februarja, je pojasnil generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič, ki je pred sejo sveta sicer zagovarjal, da bi se to moralo zgoditi hkrati kot izstop iz koalicije. 

Erjavec je že pred sejo sveta povedal, da je odločitev o poznejšem odstopu z ministrske funkcije povezana s tem, da člani stranke pričakujejo, da bo rešil vprašanje varčevalcev Ljubljanske banke. Prvak DeSUS pa je izpostavil tudi, če do odhoda DeSUS iz vlade ne bodo ratificirali hrvaške pristopne pogodbe k EU, bo po Erjavčevih ocenah ratifikacija zelo težka.

Vodstvo ima mandat za pogovore o projektni vladi

Vodstvu stranke svet daje tudi polna pooblastila za sodelovanje pri oblikovanju konstruktivne nezaupnice vladi ter oblikovanju rešitev izhoda iz politične krize. Erjavec je dejal, da bodo za oblikovanje projektne vlade sestanki potekali že ta teden oziroma da bodo ti sestanki v prihodnjih dneh zelo intenzivni. "Če ne bomo konstruktivne nezaupnice vložili na prvi redni seji DZ, bomo od tega vedno bolj oddaljeni in bliže predčasnim volitvam," je povedal.

Pritrdil je, da se bo tudi DeSUS angažiral pri iskanju novega mandatarja. O konkretnih imenih še ne govori, dejal je le, da bo to nekdo, ki je pač sposoben voditi projektno vlado. Pri teh sklepih so bili v stranki enotni.

Prvak DeSUS je pojasnil še, da se je glede take vlade že pogovarjal tudi s predsedniki SLS, DL in SD. Projektno vlado bi po njegovih besedah oblikovali takoj, ko bi bila izglasovana nezaupnica. Najvidnejši pogoj za oblikovanje vlade s Pozitivno Slovenijo je sicer tudi s strani DeSUS popoln umik Zorana Jankovića z vrha stranke. Kot je pojasnil Erjavec, se bodo s PS pogovarjali, a pričakujejo, da bo Janković "naredil, kar se pričakuje".

Zahteva po odstopu Jankovića kot ljubljanskega župana pa je po ocenah Erjavca stvar Ljubljančanov. Njegov odstop namreč zahteva tudi ljubljanski mestni odbor DeSUS, a odstop s te funkcije ni pogoj stranke za povezovanje s PS.

Bolj naklonjen predčasnim volitvam

Erjavec je bil sicer že ob odhodu DL iz koalicije bolj naklonjen predčasnim volitvam, skeptičen pa je do možnosti za oblikovanje kakšne druge vlade. Kot je danes pojasnil, tedaj ni vedel, da zakonodaja omogoča, da lahko vlada le s petimi ministri normalno posluje. Prepričan je bil, da po zakonu vlada pade, če v njej delujeta manj kot dve tretjini ministrov. To bi tudi pomenilo predčasne volitve.

Koalicijo je že zapustil DL, DeSUS pa bo v njej vztrajal do 22. februarja.
Koalicijo je že zapustil DL, DeSUS pa bo v njej vztrajal do 22. februarja. FOTO: Miro Majcen

Ob robu seje je Jasnič v izjavi novinarjem povedal, da po mnenju članov sveta predčasnih volitev ne bo, čeprav so te po njegovih besedah potrebne. Če dogovor glede projektne vlade ne bo dosežen, bi bile po oceni članov sveta predčasne volitve lahko jeseni, je dejal.

Prvak DeSUS pa je vnovič izpostavil področje urejanja odprtih vprašanj s Hrvaško. Če do odhoda DeSUS iz vlade ne bodo ratificirali hrvaške pristopne pogodbe k EU, bo po Erjavčevih ocenah ratifikacija zelo težka. Če bo iz vlade poleg DeSUS odšel tudi SLS, si namreč ne predstavlja, da bi bili v DZ pogoji za dvotretjinsko večino.

PS na pogovorih s trojčkom

DZ lahko nezaupnico vladi izglasuje le tako, da na predlog najmanj desetih poslancev z večino vseh glasov izvoli novega predsednika vlade. S tem je dotedanji premier razrešen, mora pa skupaj s svojimi ministri opravljati tekoče posle do prisege nove vlade, je zapisano v slovenski ustavi.

Konstruktivna nezaupnica je bila poleg spremembe volilnega sistema tudi ena od možnosti, ki jo je že ob izstopu DL iz koalicije dopustil premier Janez Janša. Njegova vlada ima trenutno v parlamentu sicer le 36 glasov.

Glede na številne pogovore začasne vodje PS Alenke Bratušek s predsedniki oz. predstavniki parlamentarnih strank glede oblikovanja projektne vlade gre najbrž za eno najverjetnejših možnosti. Res pa je tudi, da so v SLS, DL in DeSUS zadržani glede sodelovanja s PS zaradi "zamrznjenega" statusa njenega predsednika. Vse tri manjše parlamentarne stranke naj bi se na pogovorih sestale v četrtek.

Prvak DL Gregor Virant je dejal, da si želijo, da bi bila nova vlada v prvi vrsti sredinska, zato bi po njegovih besedah moral imeti trojček pri njenem oblikovanju pomembno vlogo. Zato se bodo v trojčku "zelo potrudili", da zadeve uskladijo, "preden gremo kakor koli naprej v teh pogovorih".

Ob tem je dodal, da si ne želijo skočiti PS v objem, ampak bodo najprej preučili, katere projekte sedanje vlade bi lahko vodili naprej. Tako želijo prevzeti pobudo za oblikovanje prehodne vlade. V PS naj bi bili do tega po neuradnih informacijah sicer nekoliko zadržani, saj imajo sami 27 poslancev v parlamentu, DL pa jih ima le 7. Uradno so iz PS sporočili, da bodo konstruktivni in bodo podprli dobrega in strokovnega kandidata.

Virant pravi, da si v stranki trenutno najbolj želijo, da bi bile predčasne volitve aprila, kar bi bilo po njihovem mnenju tudi najbolj pošetno do državljanov.
Virant pravi, da si v stranki trenutno najbolj želijo, da bi bile predčasne volitve aprila, kar bi bilo po njihovem mnenju tudi najbolj pošetno do državljanov. FOTO: Miro Majcen

Po poročanju 24UR se stranke glede morebitnega mandatarja za sestavo vlade še vedno pogovarjajo o evropskem komisarju Janezu Potočniku, pravniku Miru Cerar, gospodarstveniku Petru Kraljiču in bančniku Francetu Arharju. Z njimi naj bi se tudi v kratkem sestali na pogovorih.

Tudi SLS vidi izhod v projektni vladi

Prvak stranke SLS pa je povedal, da se sam poslavlja iz politike in zato tudi ne bo sodeloval pri morebitnem oblikovanju projektne vlade. Za zdaj se še niso dogovorili, kdo iz stranke jih bo zastopal na pogovorih z Bratuškovo. Sam je prepričan, da je treba pogledati, ali je možno postaviti neko vlado s točno definiranimi projekti za določen čas, da se lahko pripravi na volitve. "Če ne, so rešitev predčasne volitve, pri katerih je težava tri- do petmesečni zastoj. Če se zastavljeni projekti ne bodo nadaljevali, ne bo dobro, saj se bo morala Slovenija še zadolževati. Tega pa odgovorni politiki ne bi smeli dopustiti," pojasnjuje. V projektni vladi bi po njegovih besedah morali biti strokovnjaki in ne politični ministri. Sam ocenjuje, da bo to težko doseči.

Kritike, ki so se v zadnjem času pojavile v medijih, so po njegovih besedah sprožili tisti, ki si verjetno ne želijo, da bi si glede odhoda iz politike premislil. "To so naši dobri koalicijski partnerji, ki imajo svoje metode. Metode, ki so grozljive. Ki jih sam nikoli in nikdar ne bi želel delati. In to je točka, zaradi katere odhajam iz politike. Ker se proti takim metodam lahko boriš le z istimi, a tega ne bom počel," je pojasnil.

NSi razume DeSUS, SDS vidi naglico pred uresničitvijo slabe banke in holdinga

Napovedan odhod upokojenske stranke iz koalicije v NSi razumejo, saj so to potezo napovedali in zato težko naredijo korak nazaj. Kljub temu NSi vztraja v koaliciji, so pojasnili danes, saj menijo, da koalicija dela dobro in učinkovito. Kot že večkrat povedano, bodo v koaliciji ostali, dokler bo državni zbor normalno sprejemal zakone sedanje vlade in bodo uresničevali koalicijsko pogodbo. SLS se je odločil, da poteze stranke DeSUS ne bo komentiral, SDS pa se za zdaj še ni odzval.

SDS pa je zapisal, da "bliže, kot je izvedba projekta slabe banke in državnega holdinga, večja je naglica pri rušenju vlade in pri zaviranju postopkov, ki bodo terjali kazensko in odškodninsko odgovornost za dajanje nezavarovanih kreditov na podlagi klientelističnih povezav in politično-bančnega pajdaštva".

"Bliže, kot je Slovenija normalnosti, večja je želja po preprečitvi uvedbe zastaralnih rokov za ta mafijska dejanja," menijo v največji vladni stranki in dodajajo, da mora zaradi tega vlada Janeza Janše očitno pasti. "In zaradi tega so vse sile usmerjene v oblikovanje 'projektne' vlade, ki bo napore za stabilizacijo bančnega sistema ustavila," ocenjujejo.

Ob tem so opozorili, da bodo "za svoja dejanja morali prevzeti odgovornost vsi". "Tudi za rušenje vlade v za Slovenijo usodnih časih. Tisti, ki to počnejo, ne razumejo situacije, v kateri se je znašla Slovenija," so še zapisali.

Erjavec bo spet kandidat za predsednika stranke

Pred stranko DeSUS je tudi kongres, a tu so člani razdeljeni. Kot je dejal Jože Jazbec, so člani DeSUS na čakanju na zamenjavo vodstva, saj so naveličani Erjavčevega premikanja zdaj k levi nato k desni politični opciji.

Karl Erjavec in Ljubo Jasnič
Karl Erjavec in Ljubo Jasnič FOTO: Kanal A

Od štirih kandidatur za predsednika stranke so potrdili kandidaturo sedanjega predsednika Erjavca, generalnega sekretarja Jasniča in predsednice strankinega ljubljanskega mestnega odbora Mete Vesel Valentinčič. Dušan Košir iz občinskega odbora Kamnik je kandidaturo za predsednika stranke vložil sam, vendar pa predlog ni bil usklajen na gorenjskem pokrajinskem odboru DeSUS, kar je v nasprotju s statutom stranke. Zato njegove kandidature svet stranke ni potrdil. Potrdili so tudi 12 kandidatur za podpredsednike stranke, med njimi je tudi sedanji minister Gantar.

Erjavec je pred današnjo sejo sveta dejal, da težko ocenjuje, ali bo obdržal mesto predsednika DeSUS, a upa, da bo deležen zaupanja delegatov. Kot je v preteklosti že večkrat dejal, se bodo na kongresu tehtala notranja razmerja in se bo pokazalo, kakšna je moč posameznikov.

Na kongresu v Ljubljani bo sodelovalo 237 delegatov – poleg 200 delegatov iz pokrajinskih odborov še 37 delegatov, ki jim to mesto pripada po funkciji v stranki. Največ delegatov, 37, ima pokrajinski odbor Ljubljana, najmanj, to je sedem, pa pokrajinski odbor Severna Primorska, je navedeno na spletni strani DeSUS. Dolenjski pokrajinski odbor, ki je nezadovoljen z Erjavcem, ima 26 delegatov.

Politično krizo sprožilo poročilo KPK

Slovenija se s politično krizo sooča od objave poročila Komisije za preprečevanje korupcije. Poročilo tako predsednika vlade Janeza Janšo kot Zorana Jankovića, ki je v tem času zamrznil svoje predsednikovanje Pozitivni Sloveniji, bremeni večkratnega in sistematičnega kršenja protikorupcijske zakonodaje.

Državljanska lista je Janši postavila rok, v katerem naj odstopi in predlaga drugega mandatarja ali pa naj gre v državni zbor po zaupnico. Podobno so storili tudi v DeSUS in SLS. Janša ni storil ne enega ne drugega, zato je DL zapustil koalicijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1390)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hillya
06. 02. 2013 11.59
+3
KAREL ERJAVEC, VEČNI SPLETKAR in TESNI SODELAVEC g. VIRANTA. ml.
stric iz ozadja
06. 02. 2013 13.38
-1
hillya
06. 02. 2013 11.57
+1
KDO JE KAREL ERJAVEC ??? Karl Erjavec se je rodil leta 1960 v Belgiji, kjer je končal nižje razrede osnovne šole. Z 12 leti se je vrnil v Slovenijo, v Kranju je treniral košarko, vendar je treninge kasneje opustil in se začel ljubiteljsko ukvarjati s slikarstvom. Po maturi se je vpisal na ljubljansko pravno fakulteto, kjer je diplomiral pri dr. Rajku Pirnatu. Leta 1990 je prevzel prvo politično funkcijo. Na priporočilo Andreja Štera, kasnejšega ministra za notranje zadeve in državnega sekretarja na Ruplovem ministrstvu, se je zaposlil na kranjski občini kot član izvršnega sveta in sekretar za občo upravo. Erjavec takrat ni bil član nobene stranke, a so ga avtomatično šteli v kvoto Demosa. Član prve stranke je postal leta 1993, ko je vstopil v Peterletovo SKD. Leta 1995 se je zaposlil v uradu varuha človekovih pravic, ki ga je vodil njegov strankarski kolega Ivo Bizjak. Ta ga je v času Bajukove vlade vzel s seboj na ministrstvo za notranje zadeve, kjer je Erjavec postal državni sekretar. Po združevanju in razdruževanju ljudske stranke in stranke s krščanskim predznakom se je Erjavec odločil za SLS. Leta 2004 ga je občinski odbor SLS predlagal za evropskega poslanca, a ga centrala ni podprla. Erjavec se je zaradi neuresničenih ambicij začel razhajati z ljudsko stranko, hkrati pa se spogledoval z ugašajočo LDS. Maja 2004 je postal njen član. S strankarskimi ljudmi naj bi se celo pogovarjal o kandidaturi na volitvah. A do dogovora ne pride, četudi LDS plača članarino. Erjavec si je premislil in se raje vključil v Desus, kamor ga povabi tedanji predsednik Anton Rous. Na volitvah jeseni leta 2004 je za Desus kandidiral v kranjskem volilnem okraju in zbral samo 321 glasov. Kasneje je vseeno kot obrambni minister vstopil v Janševo vlado. Leta 2005 je postal predsednik Desusa. V času Janševe vlade je Desus večkrat grozil z izstopom iz koalicije, tudi Erjavec, a njegovi poslanci so bili glasnejši. Med enimi in drugimi je prihajalo do javnih razhajanj. Leta 2008 je bil Erjavec na volitvah uspešnejši. Kandidiral je v volilnem okraju Žalec, ki je tradicionalno naklonjen Desus in zbral 1.746 glasov (15,7 % podpore), a vseeno premalo, da bi se prebil v parlament. V isti volilni enoti ga je premagal njegov strankarski kolega župan Slovenj Gradca Matjaž Zanoškar. Resnejši spor med predsednikom Desusa in poslansko skupino je znova izbruhnil v času pogajanj leta 2008, ko je Pahor želel oblikovati novo vladno ekipo, pa je Erjavec toliko časa pogojeval vstop v vladno koalicijo, da je oblikovanje nove vlade nekaj dni viselo v zraku. Poleg izsiljevanja je bil glavni očitek Erjavcu, da član nove vlade ne more biti minister, ki je podpisal sporno pogodbo o patriah. Razhajanja v stranki so se poglabljala, iz poslanske skupine pa sta izstopila Franc Žnidaršič in Vili Rezman. Na koncu je v stranki zmagal Erjavec. Malo drugače je bilo v vladi, januarja 2010 je Erjavec zaradi zahteve računskega sodišča odstopil s položaja ministra za okolje. Od takrat se posveča delu v stranki in nabiranju političnih glasov. NAJ NOVEJŠA ZGODBA PA JE POZNANA !!!
stric iz ozadja
06. 02. 2013 13.39
+1
+++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++++++++++++++++++++++++!
jakc8
08. 02. 2013 04.47
Tinta, če si tako poštena, zakaj nisi to napisala kak mesec nazaj, ko je bla tvoja koalicija še trdna, če si tako poštena in resnicoljubna????.. Aha, ker si Janševe šole...dokler si z mano si moj, ko nisi, te bom uničil, a ne?...to je vaš moto..ki spominja na domobranstvo :-)
bplese1
06. 02. 2013 11.41
+2
Ne vem zakaj se mi, ko novinarji napišejo "sredinski trojček", v mislih pokaže povzdignjen sredinski prst. Res ne vem....
jakc8
08. 02. 2013 04.47
+7
SKUPAJ MORAMO DRŽAT! Je izjavil Pertič,ko so mu na hišo narisali ČRNO PEST! S tem je mislil vse skorumpirane v Sloveniji in ne NAROD ,saj jim je ukradel vse referendume! Ja ja .NESPOŠTOVANI NEGOSPOD NEUSTAVNI SKORUMPIRANEC si vsaj povedal kam spadaš ,hvala ! GOTOV JE
+9
"Glede tega kdo je najbolj zaslužen za osamosvojitev SLOvenije. Ker vidim da mladina tega ne ve. Najbolj zaslužen je Narod ker smo imeli praktično Vsi tak interes, drugi daleč najbolj zaslužen je general Kolšek ki ni poslušal ukaza iz Beograda naj razruši SLOvenijo (za zahvalo pa mu niso hoteli dati niti pokojnine kaj šele priznati resnico sicer si nebi mogli prisvojiti tujih zaslog) tretji najbolj zaslužen pa so SLO komunisti (ki niso bili ravno prijatelji ostalih JU komunistov). Danes tako imenovani osamosvojitelji so se pa bolj ali manj skrivali dokler ni biola situacija čista. Med njimi je bil daleč najbolj zaslužen Jelko Kacin!"
+8
Janšo ne reši nobena varijanto z parcelo,ki si jo izmišlja ,ker je varijanta od KPK taprava...Janša pa je pozabil ,da je tudi varijanta korupcije tudi to ,da je kupil parcelo vredno 131 tisoč za 5,5 tisoč..ja ja ulovili so te!!
+7
" Državni kapitalizem nikakor ni sovražnik liberalnega kapitalizma. Lahko je tako v zaplankani Sloveniji, ne pa na Wall Streetu ali v Šanghaju. V bistvu gre za nek drug problem, in sicer za upravljanje z nevidno roko. In samo zato, ker je to upravljanje še bolj nevidno od roke same, se zdi, da v svetu še vedno gre za nasprotje med liberalizmom in državnim podjetništvom, (ki je nekaj drugega kot je državni intervencionizem). Klasični ekonomski pogled uči, da je "stranpoti" nevidne roke mogoče "popravljati" z državnim planom. Ta teorija sega v čas pred razmahom računalništva, ko so bili tehnološki cikli še relativno dolgi in je zato lahko dajala dolečene (omejene) rezultate. Kam je pristajanje na to teorijo Slovenijo do danes pripeljalo, se lepo vidi. Svet je pač "mantri" dal pospešek in ni kaj dosti Slovence spraševal, kako bodo oni uskladili svoja sonaravna planiranja in socialne vzdržnosti. Od tod zakoreninjeno prepričanje da je biznis eno, birokracija pa drugo. Če se vrnemo k nevidni roki, bo vsakdo rekel, da ta najbolj(e) dleuje v Ameriki. Vendar, ali res? Najpomebnejši del velikanskega ameriškega gospodarstva je njena finančna industrija. Niti Anglija se ne more z Ameriko primerjati, Evropa pa je, kar se tega tiče, z izjemo Frankfurta, povsem na psu. Ko laik tako zre v skoraj popolno nepredvidljivost tečajev na Wall Streetu, v tem vidi jedro ekonomskega liberalizma, oziroma, delovanje nevidne roke. Zanj nevidna roka faktično deluje. Vendar ali nevidna roka enako deluje za vse? To je vprašanje Ali recimo nevidna roka za specialiste v market makerjih in specializiranih oddelkih bank in v drugih institucijah ameriške finančne idustrije, deluje enako kot za laika Odgovor je seveda negativen. Zanje nevidna roka deluje v veliko manjši meri, kot za vse ostale. Če pa dikretnost vprašanja še povečamo, lahko vprašamo, ali ameriška finančna idustrija upravlja z nevidno roko? Se pravi, da gre roka tja in takrat, ko oni to hočejo. Tisti, ki recimo verjamejo v popolno naravnost Fibonaccijevih razmerij na vsakem koraku, se seveda ne bodo strinjali. Vendar, kaj če so Fibonaccijeva razmerja samo odsev globlje igre? Videz videza. Potem lahko ugotovimo, da Amerika že vsaj zadnjih deset let prakticira ekspertno vodeni državni kapitalizem, ki se seveda ne ukvarja s posameznimi socialni interesi, čeprav socialni interes v golobalu upošteva. To seveda ne pomeni, da država, oziroma, paradržava (Wall Street) upravlja z ekonomskimi subjekti. Nedvomno pa upravlja s pogoji delovanja, s katerimi se ti subjekti soočajo. In ti osnovni pogoji so tisti, ki določajo obliko delovanja nevidne roke. Ni pa nevidna roka tista, ki jih je kreirala. To je bistven element globlane ekonomije. Če se ozremo na Slovenijo, vidimo, da tega dejstva slovenska levica nikoli ni razumela. Slovenski levičarji so zgolj popravljali kapitalizem z vidika sociale in omejevanja konkurence. Socialna država je bila namreč 20 let osnovi instrument omejevanja konkurence in omogočanja ekonomske moči ljudem, ki so takoj po osamosvojitvi izpraznili slovenske banke in postali lastniki z denarjem tistih, katere so olastninili. V takem izprijenem okolju slovenske levice se je seveda lahko rodil samo nekakšen izprijeni kapitalizem in izrojeni državni intervencionizem. Oba sta zelo daleč od tega, kar se danes v sodobnem svetu dogaja. Zato tudi ni mogoč nikakršen hiter prehod na novo. Slovenija ne potrebuje samo nižjih davkov in znižanja transferjev, ampak tudi sposobne ekonomiste, finančnike in pravnike. To, kar ima, v glavnem, ni omembe vredno. V slovenskih bankah ni finančnika, ki bi znal konstantno delati po 15-20 procentov na leto, v slovenskih podjetjih ni nikogar, ki bi na svetovnem trgu znal surovine kupiti takrat, ko so najcenejše, itd., kaj šele, da bi tekoče spremljal dogajanje na svetovnih trgih. Takih ekspertov Slovenija sploh nima, pa tudi če bi jih imela, ne bi vedela, kako naj jih plača. Brez takega ekspertnega vodenja, ko se pravzaprev ne ve
Terezinka
06. 02. 2013 11.39
+5
V Sloveniji ni pravih na vodilnih mestih v politiki, gospodarstvu in drugje. Ni pa jih zato, ker bi jih umazani politiki raztrgali. Ni jih tudi zato, ker jih ne sprejmejo, ker bi potem imeli alternativo. Zato je v interesu politike in politikov v prvem mestu, da pamet gre v tujino
Berdem
07. 02. 2013 09.14
+1
V Kambodži so Rdeči Kmeri nakaj podobnega delali
Berdem
07. 02. 2013 09.18
+1
Kadre nastavlja politika (leva ali desna-vseeno). Sposobnost sploh ni pomembna, ampak v kateri stranki si. Če nekdo dela dobro, ga vseeno odstavijo, če ni ta prav.
jakc8
08. 02. 2013 04.44
Vse je res kar si napisal vstaja, drži kot pribito..
BU?AN
06. 02. 2013 10.52
-1
...grem po nove obraze za levo vlado...........adijo
stric iz ozadja
06. 02. 2013 13.40
+3
Marko Smrtnik *Socializem: Imaš dve kravi in eno daš sosedu. Komunizem:*** ** Imaš dve kravi; vlada ti vzame obe in ti da nekaj mleka. Fašizem:*** ** Imaš dve kravi; vlada ti vzame obe in ti proda nekaj mleka. Nacizem*:** ** Imaš dve kravi; vlada ti vzame obe in te ustreli. Birokratizem*:** ** Imaš dve kravi; vlada ti vzame obe, eno ustreli, pomolze drugo in mleko zlije stran... Tradicionalni kapitalizem*:** ** Imaš dve kravi. Eno prodaš in kupiš bika.Čreda se množi in gospodarstvo raste. Prodaš čredo in se upokojiš od dobička. Ameriška korporacija*:** ** Imaš dve kravi. Eno prodaš, drugo pa prisiliš da proizvede kolicino mleka štirih krav. Kasneje najameš svetovalca da bo analiziral, zakaj je krava crknila. Francoska korporacija*:** ** Imaš dve kravi. Začneš s stavko, ker bi rad imel tri krave. Japonska korporacija*:** ** Imaš dve kravi. Redizajniraš ju na velikost desetine normalne krave in proizvedeš dvajsetkrat več mleka. Potem ustvariš pametno igraco z imenom Kravagoči in osvojiš svetovni trg. Nemška korporacija*:** ** Imaš dve kravi. Z reinženiringom jih tako spremeniš, da bodo živele 100 let, jedle enkrat na mesec in se same molzle. Italijanska korporacija*: ****** ** Imaš dve kravi, toda ne veš, kje sta.Greš na kosilo. Ruska korporacija*:** ** Imaš dve kravi. Ko jih prešteješ ugotoviš, da imaš pravzaprav pet krav. Še enkrat šteješ - krav je 42. Prešteješ še enkrat in koncno ugotoviš, da imaš dve kravi. Prenehaš s štetjem in odpreš novo steklenico vodke. Švicarska korporacija*:** ** Imaš 5000 krav in nobena ni tvoja. Drugim zaračunaš, da so lahko pri tebi Kitajska korporacija*:** ** Imaš dve kravi. In 300 ljudi, ki ju molze. Hvališ se z visoko stopnjo zaposlenosti in mlecnega donosa. Novinarja, ki je poročal o številkah,aretiraš. Indijska korporacija*:** ** Imaš dve kravi. Obe častiš po božje. Britanska korporacija*:** ** Imaš dve kravi. Obe sta nori. V Sloveniji*:** ** Imaš dve kravi in vlada molze tebe. Na koncu te pomolzejo toliko, da sploh ne veš zakaj imaš krave.
Ksenofont
06. 02. 2013 13.13
+3
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ =)
jakc8
08. 02. 2013 04.42
+5
taka je realnost življenja;! Bil sem teh.direktor firme z 1000 zaposlenimi, potem je naneslo ,da sem za 10 let šel v Rusijo ,kjer sem se zgražal nad 10% provizijo v kovčku in razlagal ,da pri nas ni tako! Prišel sem nazaj, tisoče firm so namerno uničili štrajkali pa so najbolje plačani zdravniki in to leta , provizije pa so od 10-40 %! Sledi smo 4x bolj pokvarjeni kot RUSI in 1000x bolj kot leta 1980!To je realnost!""
Terezinka
06. 02. 2013 11.41
+3
zato je potreben protest, da se jim pove, da mora biti take politike in takih politikov enkrat konec
xavi007
06. 02. 2013 10.49
+1
Vse stranke, ki bi se naj pogovarjale o neki novi tehnični koaliciji, blefirajo,da je to ključ do predčasnih volitev. Resnica je ravno obratna. Ne želijo si predčasnih volitev. Blefirajo pred volilci, ki na ulicah protestirajo zaradi neodgovornosti političnih strank, in sledijo izključno lastnemu strankarskemu interesu preživetja za vsako ceno, ne pa interesom preživetja države in državljanov. Sedaj imamo vlado kakršna koli že je. Če bi si stranke resnično želele predčasne volitva, bi se v okviru sedanje vlade in koalicijskega programa , ki ga jaz razumem kot projekt za stabiliziranje razmer v Sloveniji, v katerem brez varčevanja in uravnoteženja proračuna z dejanskimi možnostmi države pač ne gre, katere nujne zakone in ukrepe je potrebno sprejeti do jeseni (september), ko bi naj bile razpisane resnične predčasne volitve. To bi bil za Slovenijo najugodnejši potek dogodkov, saj bi omogočil, da pridemo do predčasnih volitev brez, da se Slovenija destabilizira. Sedaj pa bleferji govorijo na eni strani o predčasnih volitvah, na drugi strani pa mrzlično iščejo mandatarsko marioneto, ki bo delala točno to kar oni želijo in zahtevaj. Ob tem pa že namigujejo, da bi naj takšna "projektna vlada" delovala leto do dve....no mogoče pa tudi tri, kar pomeni, da predčasnih volitev sploh ne bi bilo.TO JE PA TUDI NJUHOV DEJANSKI CILJ.. Bistvo je v tem da NE želijo predčasnih volitev in da volilcem lažejo. Politične stranke DL, DESUS, SLS (po novem KLS), PS bodo s tem ponovno "nategnile" volilce, krivdo za to pa bodo kot običajno z vso podporo medijev, stricev in tet, ter vseh ostalih glasnih in zavedenih podpornikov, na vsak način želeli prevaliti na SDS. SDS, dejansko edini zraven SD, želi priti do predčasnih volitev v septembru, vsi drugi so pa popolni bleferji in lažnivci.
+3
prav kapitalizem je v osnovi vera v denarne dobrine in ni slab kot sistem je pa se enako izpridil kot komunizam ..komunizam so uničili idijotski voditelji ( pohlep po oblasti)kapitalizem pa uničuje kapital( denar) to pa je pohlep po denarju ..zato ni potrebno opevat nobenega sistema ,ker na koncu vedno zmaga pohlep!"
Terezinka
06. 02. 2013 11.42
+2
Zato je potrebna morala, ki bo zaustavila pohlep po oblast in kapitalu za vsako ceno
Ksenofont
06. 02. 2013 13.18
+3
"Minister Gorenak je na novoletnem sprejemu pri predsedniku Republike. Ob prvi glasbi zapleše s prvo damo in ji med plesom reče: Gospa predsednikova, kaj se vam ne zdi, da bi bil že čas, da prepovemo policijske vice ? Veste, mislim, da je le nekaj resnice v teh vicih. Vi ste prvi, ki me je ob igranju himne povabil na ples."
+1
Bozan Zabjek Stres se je po ponovnem vzponu Janše in, ko je dobil pod kontroli tudi Pahorja, vidno opogumil. Kot tuj državljan si dovoli blatiti tako Slovence kot logična mnenja, ki ostro nasprotujejo vsemu, kar prihaja od vlade. Njegovo podpiranje vlade, ki meče še dodatno slabo luč na 2000 letno gnusno izkoriščanje ljudi preko laži, zelo natančno razkriva kaj je bistvo cerkve - denar! 1,3 milijarde, ki so nam jih pokradli in kjer je sodeloval tudi Stres, perverznež sploh ne omeni. Prav zanima me, kaj vse poslušajo verniki dandanes v cerkvah, ko Vatikan ne sme izgubiti sramotne nadvlade v Sloveniji. In, da ne pozabim, si je Stres iz tiste milijarde tristo (naključje, da se ujema z Janševim premoženjem?) kupil zlati narokometač in zlato krono, za naslednjo iztirjeno rojstnodnevno zabav s Pahorjem in šefom policije. Ga bodo vsi trije lahko uporabljali.
Terezinka
06. 02. 2013 11.43
+2
Mogoče bo sedaj Vatikam sprejel celo Pahorja.
+3
Veliki firer JJ ima zelo uspešno metodo , potrebno je izvrtati še večjo luknjo ,da ladja potone potem na novih predčasnih volitvah , ki jih je napovedal 4.12 .2011 bo veliki obramboslovni ekonomist rešil našo in svetovno fiskalno politiko , naše in svetovno gospodarstvo, našo in svetovno socialno politiko, ukinil kapitalizem ,socializem in komunizem in ustanovil novo ureditev Janšizem.Za zaščito svoje ureditve bo organiziral Janšistične križarje jih oborožil z vsemogočnim ponarejevalnim orožjem z enotami za barvanje in zaslepljevanje in pri tem mu bodo pomagali najbolj preizkušeni verski križarji z 2000 letnimi izkušnjami zaslepljevanja vseh ver, Katoliški,pravoslavni ,muslimanski ...Aleluja ...Slovenija bo voditelj sveta!! Tako preprosto je to ....veliki firer že ve...
janez6bbbbb
06. 02. 2013 10.39
+4
Dne 17.12.2010 je sedanji premier Janez Janša izjavil (vir SDS): V demokraciji je tako, da če ljudstvo ni zadovoljno, zamenjajo oblast in ne obratno. V vseh državah, kjer zaupanje v vlado pade pod 25 % – v Sloveniji je že nekaj mesecev ali celo leto tako – bi predpisali predčasne volitve. Tukaj smo velik unikum. HEHE NO COMMENT:)
O?e naš
06. 02. 2013 10.38
+6
Mobilizacija SDS ovčic zgleda ne gre ravno po načrtih......Vsak SDS-ovc mora namreč pripeljati s seboj vsaj tri osebe,ki bodo sodelovale na petkovem mitingu resnice.........Glede na število zakupljenih avtobusov se zna zgoditi,da bo vsak udeleženec mitinga prišel s svojim avtobusom............
O?e naš
06. 02. 2013 10.39
+3
.....kako je že govoril Enver Hoxa.......nas in Kitajcev je več kot milijardo......
Ksenofont
06. 02. 2013 10.30
+4
Ja dobro. Torej partija šaha se nadaljuje, najprej poizkus napada Kralja (JJ) z Konjem (V), zdaj pa je v igri še Tekač (K). Sedaj me zanima kaj bo storil Kralj (JJ), ko bo ugotovil, da poleg njega so le še dva PIJUMA,... =)
janez6bbbbb
06. 02. 2013 10.25
+4
Dne 17.12.2010 je sedanji premier Janez Janša izjavil (vir SDS): V demokraciji je tako, da če ljudstvo ni zadovoljno, zamenjajo oblast in ne obratno. V vseh državah, kjer zaupanje v vlado pade pod 25 % – v Sloveniji je že nekaj mesecev ali celo leto tako – bi predpisali predčasne volitve. Tukaj smo velik unikum. HEHE NO COMMENT:)
Kaj_je_res
06. 02. 2013 10.24
Politik(ant)i bodo storili vse za to, da obdržijo svoje stolčke in da ne bo predčasnih volitev... podaljševanje agonije brez novih obrazev in brez da bi z obstoječo politiko pometli na smetišče...