Slovenija

Jarc prepričal

Ljubljana, 14. 02. 2007 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je soglasno podprl kandidata za kmetijskega ministra Jarca.

Iztok Jarc
Iztok Jarc FOTO: POP TV
Kdo bo novi veleposlanik v Izraelu še ni znano, jasno je le, da predsednik države Janez Drnovšek Jarca še ni odpoklical z mesta veleposlanika.

Kandidat za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc je na zaslišanju na matičnem odboru DZ prejel soglasno podporo članov odbora. Za je glasovalo 12 poslancev, proti ni bil nihče, zadnjo besedo pri imenovanju Jarca, doslej veleposlanika v Izraelu, pa bo imel državni zbor. Če bo potrjen, bo nasledil dosedanjo ministrico Marijo Lukačič. Ta je 10. januarja zaradi zdravstvenih razlogov odstopila s položaja.

Zadovoljni s predstavitvijo

Člani odbora so se strinjali, da je bila Jarčeva predstavitev pogledov in stališč o delovnem področju resorja, ki ga bo vodil v preostanku mandata te vlade, ustrezna.

Jarc, rojen leta 1963, je po diplomi iz mednarodnih odnosov kariero začel leta 1988 na republiškem komiteju za mednarodno sodelovanje. Kasneje je bil med drugim svetovalec za gospodarska vprašanja na misiji Slovenije pri EU ter vodja sektorja za evropske integracije in ekonomske odnose na ministrstvu za zunanje zadeve. Leta 2001 je postal državni sekretar na kmetijskem ministrstvu, za veleposlanika v Izraelu pa je bil imenovan leta 2004.

Jarc je v predstavitvi poudaril ključne naloge ministrstva v prihodnjem obdobju, med drugim uspešno izvedbo predsedovanja Slovenije v EU v prvi polovici leta 2008 in učinkovito ter zakonito izvajanje nalog, za katere je pristojno.

V okviru programov ministrstva, kot je program razvoja podeželja, bo dal poudarek ukrepom za krepitev gospodarske konkurenčne sposobnosti sektorja, prav tako pa je treba vzpodbujati delovanje sektorja v povezavi z nekaterimi sosedskimi politikami, kot sta varovanje okolja in globalne klimatske sprememb, je dejal.

Med pomembnejšimi nalogami ministrstva letos je Jarc zpostavil učinkovito izvajanje reforme neposrednih plačil, pri čemer je ključno učinkovito delovanje agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja. Ob tem je opomnil, da bo treba pospešiti reševanje pritožb na odločbe o podporah.


Tudi o gensko spremenjenih organizmih

Jarc je odgovarjal tudi na vprašanje, kakšen je njegov odnos do gensko spremenjenih organizmov in ekološkega kmetovanja. Dejal je, da ga veseli, da je ekološka pridelava hrane lahko tržna priložnost za Slovenijo. Glede zakona o gensko spremenjenih organizmih pa je dejal, da tako on osebno kot strokovnjaki menijo, da je področje bolje sistemsko urediti kot ne. Se pa strinja, da je Slovenija kot majhen kmetijski prostor občutljiva in da bo treba biti previden.

Večina poslanskih skupin napovedala podporo

Zadnjo besedo bodo imeli poslanci
Zadnjo besedo bodo imeli poslanci FOTO: POP TV

Premier Janez Janša je ime novega kandidata za kmetijskega ministra razkril že konec januarja, podporo pa mu je napovedala večina poslanskih skupin. V koalicijskih SDS, SLS in NSi so pred časom ocenili, da ima Jarc dovolj izkušenj za vodenje kmetijskega resorja. Podobno menijo v SNS, podporo so kandidatu napovedali v DeSUS, izkušenost pa Jarcu priznavajo tudi v LDS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.