Slovenija

Javnim uslužbencem 12 milijonov evrov?

Ljubljana, 11. 08. 2009 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kapitalska družba bo očitno morala javnim uslužbencem na njihove račune pri vzajemnem pokojninskem skladu razdeliti 12,16 milijona evrov. Ustavno sodišče lahko zadrži odločbo ATVP.

Kapitalska družba (Kad) bo odločbo Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) o nepovratnem vplačilu razlike med zajamčeno in dejansko vrednostjo sredstev v zaprtem vzajemnem pokojninskem skladu za javne uslužbence (ZVPSJU) kljub nestrinjanju izvršila v določenem roku, je dejal prvi mož Kada Borut Jamnik. Kad sicer še čaka na odločitev ustavnega sodišča glede morebitnega zadržanja izvrševanja odločbe.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Reuters
Zaprti vzajemni pokojninski sklad za javne uslužbence (ZVPSJU) je zaprt vzajemni pokojninski sklad, namenjen samo javnim uslužbencem. Ustanoviteljica sklada je Vlada Republike Slovenije (kot delodajalka), upravljavka sklada pa je Kapitalska družba. Namen ustanovitve ZVPSJU je zbiranje sredstev iz dohodkov javnih uslužbencev na njihovih osebnih računih in skozi njihovo upravljanje, zagotavljanje pravice do dodatne starostne pokojnine ali drugih pravic, določenih s pokojninskim načrtom za kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje za javne uslužbence.

ATVP je odločbo izdala že pred časom, Kad pa je nanjo zaradi vsebinsko različne interpretacije pravnih podlag vložila ugovor. Slednjega je ATVP z odločbo zavrnila, s tem pa je odredba postala dokončna in izvršljiva.

Kljub temu, da zakon o upravnem postopku ne dopušča pravnega varstva zoper izdano odločbo, je Kad ravnal "skladno z načelom dobrega gospodarja" in vložil zahtevo za ugotovitev ničnosti odločbe ATVP, predlog za izdajo dopolnilne odredbe in določitev novega roka za izvršitev odredbe ter ustavno pritožbo zoper odločbo, skupaj s predlogom za zadržanje izvršitve odredbe ATVP.

ATVP je zahtevo za ugotovitev ničnosti odločbe ter predlog za izdajo dopolnilne odredbe že zavrnila, odgovor ustavnega sodišča pa naj bi bil znan še v tem tednu, po besedah Jamnika najverjetneje že v sredo. Kot je ob tem na današnji novinarski konferenci poudaril Jamnik, je sreda obenem tudi rok za izvršitev omenjene odredbe.

"Če ne bi prišlo do zadržanja, bo Kad v sredo v sklad za javne uslužbence vplačal potrebna sredstva. Tako kot mi razumemo izvršljivost te odločbe in edini možen način izvedbe, pomeni, da bomo na račun ZVPSJU nakazali 12,16 milijona evrov in ta sredstva ob naslednji konverziji (naslednji ponedeljek) pisali na račune posameznikov, s čimer bomo pravilno izpolnili odločbo ATVP," je dejal Jamnik.

"Mislim, da gre za prelomen trenutek. Če bo prišlo do tako rigidnega razumevanja celotnega sistema dodatnega pokojninskega varčevanja, je ta z današnjim dnem verjetno mrtev," je dejal Jamnik. Ob tem je poudaril, da ob podobnih možnih dogodkih na finančnih trgih ni upravljavca, razen Kada, ki bi bil s svojim kapitalom sploh zmožen jamčiti za zajamčene donose vzajemnih pokojninskih skladov. "To pomeni, da je sistem, kakršen je, po našem mnenju popolnoma nefunkcionalen," je še dodal Jamnik.

Javni uslužbenci
Javni uslužbenci FOTO: POP TV

Kad je zaradi odločbe ATVP, v kateri niso upoštevane spremembe zakonodaje glede zagotavljanja zajamčene donosnosti, izpostavljen tveganjem dolgoročne neuspešnosti poslovanja. Zaradi tega je, tako Jamnik, prisiljen strateško alokacijo sredstev ZVPSJU prilagoditi tako, da se bo tveganost sklada zmanjšala, s čimer pa se bo zmanjšala tudi verjetnost potrebnih vplačil.

Kad bo, v kolikor ustavno sodišče izvrševanja odločbe ATVP ne zadrži, po besedah Jamnika v prihodnje zasledovala zgolj cilj doseganja zajamčene donosnosti sklada. Delež bolj tveganih naložbenih razredov bo zato zmanjševal, povečeval delež naložb denarnega trga in ohranjal delež državnih obveznic.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
12. 08. 2009 18.27
trapo, ti sploh ničesar ne razumeš, še najmaj pa ironijo, parabolo ali še akj bolj "kunšnega"! Tudi sam sem javni uslužbenec, zato se mi zdi ta bedni pogrom in izlivanje frustracij delovnega ljudstva na javne uslužbence skrajno primitiven, ve se, kdo jih hujska iz ozadja (ni Milan Kučan!!!). Ljudje si pač pod javnim uslužbencem predstavljao davkarijo, občinke uradnike, šaltareje...
strogoff
12. 08. 2009 13.02
DOL Z GNMILIMI BIROKRATI !
trapo
12. 08. 2009 11.19
Tonček Pa ti si res za tja dol. Zaradi vplačevanj v ta sklad so imeli javni uslužbenci manjšo plačo, ker so jim nakazani denar odtrgovali v ta sklad. Mislim da je edino pošteno da ta denar dobijo nazaj. Verjetno bi tudi ti zahteval svoj denar ki si ga nekam nakazal, zato besede banda in podobno zadrži zase!
alterego
11. 08. 2009 21.47
a toti model bi se z našim dnarjem za dodaten penzjon špilal z "bolj tveganimi naložbenimi razredi"? to naj s svojim dnarjem dela!
Tonček Balonček
11. 08. 2009 20.52
Banda komunistična, uničite že enkrat te javne uslužbence, gre za zalego, ostanek komunizma! Hočemo nove volitve!!!
Tonček Balonček
11. 08. 2009 20.51
8JASMIN
11. 08. 2009 20.05
kmalu boste "bankrotiral"......
manco-capac
11. 08. 2009 19.26
Spoštovani g. Jamnik, vsi skladi, ki privabljajo ljudi z "zajamčenimi donosi", se morajo zavedati, da delnice in podobna šara ne rastejo v nedogled, po drugi strani pa se morajo upravljalci sklada zavedati, da ne morejo ponujati nekaj, česar ne morejo izpolniti, sicer je to zavajanje vlagateljev! Namesto jadikovanja vam svetujem, da se več brigate za podjetja, ki so v lasti KADa, npr. steklarno Nova. V nasprotnem primeru bo ta naša kad res prazna!
Tonček Balonček
11. 08. 2009 19.21
Ta mentaliteta, da so ajvni uslužbenci kar vsepovprek neki paraziti, ni živela niti v časih najhujšega komunizma! Gre za primitivizem prve vrste, tisto mentaliteo, da so kovinarji in neki "preoizvajalci" alfa in omega vsega! Sproti seveda povzdigujejo še vojsko, policijo in UDBO. Sramota! Beda! Pa kdo uči vaše otroke, starše zdravi, skrbi za prizadete in gasi? Javni uslužbenci so vse to, pod tem pojmom si večina Slovenčkov predstavlja le neke birorate, ki odločajo o greznicah, komunalnih prispevkih,v najboljšem primeru kakšne Komisije za enakost spolov, pravice žensk in podobno! Ne mečite vsega v isti koš!!!
Buena Vita
11. 08. 2009 19.10
Buena Vita
11. 08. 2009 18.56
javni uslužbenci so o0d boga poslana kasta,,,njim še kaj ,,,delovcem pa figo
buderus
11. 08. 2009 18.31
Javnim uslužbencem 12 milijonov evrov? Kaj tako malo, to je drobiž, za njihov trud.
Leandra
11. 08. 2009 18.19
Le kje so nabrali ta denar.. To so družboslovci, ki nikoli niso ničesar sprojektirali, naredili..postavili inovirali ali naredili karkoli z dodano vrednostjo..? Kar koli pa imajo po pokradli z raznimi davki, končesijami, ali drugačnim posiljenim nasiljem..
odbogaposlan
11. 08. 2009 17.54
Prvi bodite, tretji!
odbogaposlan
11. 08. 2009 17.54
Spet so eni hoteli mal zaslužit, tko ko na vzajemmni, kaddu, itd! mafia! koliko imajo že direktorjev na tem kadu? 7!