Slovenija

VIDEO: 'Tisti, ki mislijo, da smo manipulirali s podatki, imajo bujno domišljijo'

Ljubljana, 11. 02. 2015 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.Š.K./M.R./STA
Komentarji
2265

Obstaja sum, da je Banka Slovenije prirejala dokumente in datume na njih, da bi dokazala kapitalsko podhranjenost bank in pridobila podlago za izbris malih delničarjev in razlastitev imetnikov obveznic. Guverner Boštjan Jazbec trdi, da Banka Slovenije ni prirejala dokumentov in ni manipulirala z njimi.

Več videovsebin
  • Jazbec: Banka Slovenije ni prirejala dokumentov
    03:45
    Jazbec: Banka Slovenije ni prirejala dokumentov
  • Nekateri imajo bujno domišljijo
    00:48
    Nekateri imajo bujno domišljijo
  • Zakaj so bili izbrisani podrejenci Banke Celje?
    01:14
    Zakaj so bili izbrisani podrejenci Banke Celje?
  • Iz 24UR: Smo bankam dali preveč denarja?
    02:35
    Iz 24UR: Smo bankam dali preveč denarja?
  • Iz 24UR: Kaj vse očitajo Banki Slovenije?
    03:45
    Iz 24UR: Kaj vse očitajo Banki Slovenije?
  • Iz 24UR: Kdo bo odgovarjal?
    01:27
    Iz 24UR: Kdo bo odgovarjal?
  • Iz SVETA: Kaj je povedal guverner Jazbec?
    03:51
    Iz SVETA: Kaj je povedal guverner Jazbec?
  • Iz SVETA: Odvetnik Miha Kunič o razlaščenih delničarjih
    03:54
    Iz SVETA: Odvetnik Miha Kunič o razlaščenih delničarjih
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšni so očitki Banki Slovenije?
    01:45
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšni so očitki Banki Slovenije?
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje: Jazbec, Bratuškova in Tonin
    13:19
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje: Jazbec, Bratuškova in Tonin

Guverner Banke Slovenije (BS) Boštjan Jazbec je na tiskovni konferenci glede prirejanja dokumentov s strani slovenske centalne banke dejal, da je postopek odločanja potekal v decembru 2013. Izvedba ukrepov je bila primarno načrtovana na dan objave ukrepov, to je 12. decembra 2013, kar pa ni bilo mogoče zaradi postopkov odločanja Evropske komisije. Nato je bila Banka Slovenije že 16. decembra s strani ministrstva za finance obveščena, da bo dovoljenje o državni pomoči banka s strani Evropske komisije izdano 18. decembra do 10. ure.

Nato je 17. decembra zasedal svet BS, ki je odločil, da se sprejeme sklep o izrednih ukrepih, veljaven pa bo, ko bo BS uradno obveščena o odločitvi Evropske komisije.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec FOTO: 24ur.com

To dovoljenje je finančno ministrstvo dobilo ob 10.38, nato pa je viceguverner Janez Fabijan odločitev za izbris malih delničarjev podpisal ob 11.25 uri. To je storil on, ker je bil takrat Jazbec v Frankfurtu na Evropski centralni banki. Torej po tem, ko je bila Banka Slovenije obveščena o tem, da je Evropska komisija izdala dovoljenje za državno pomoč slovenskih bank. Če bi držali očitki, da je šlo za prirejanje, potem bi pričakovali, da bo pokazan tudi lažen dokument, ki pa ga ni, je dejal Jazbec.

"Če drži teza, da je Banka Slovenije prirejala dokumente, je pričakovati, da bo nekdo pokazal originalen in ponarejen dokument. Mi imamo le originalnega, ki ste ga videli in ki ga ima tudi ustavno sodišče, ki odloča o ustavnosti celotnega postopka," je dejal na današnji novinarski konferenci.

Če kdo misli, je nadaljeval, da ima Banka Slovenije takšno moč, da lahko celotni evrski sistem pripravi do tega, da se naredi teste, da bi dokazali, da morajo slovenski davkoplačevalci dati v banke več denarja, kot je potrebno, živite v bujni domišljiji, je bil slikovit in menil, da gre le za izpodbijanje kredibilnosti centralne banke.

Jazbec: Banke niso prekapitalizirane

Na očitek, da so banke preveč kapitalizirane, je odgovoril s podatkom, da je bila razlika med njihovo zahtevo in dejanskimi dokapitalizacijami med letoma 2010 do 2012 skoraj milijardo evrov.

Cilj dela Banke Slovenije je zagotavljati finančno stabilnost, tako da imajo vsi varčevalci nemoten dostop do sredstev na transakcijskih računih. Boštjan Jazbec

Na podlagi rezultatov pregledov bank jeseni 2013 in likvidacijskih cenitev premoženja je bilo ugotovljeno, da je kapital nekaterih bank negativen in posledici bi lahko bili stečaj in zahteva za izplačilo zajamčenih vlog.

Pri likvidacijskih cenitvah je osnova pričakovana realizacija prodaje sredstev banke v postopku stečaja, zato se v tem primeru po Jazbečevih besedah ne uporabljajo mednarodni računovodski standardi. Ti veljajo le za delujoča podjetja.

Možnost stečaja, tako Jazbec, je za regulatorja izjemno problematična, saj se lahko povzroči zelo velika škoda v bančnem sistemu. Da se stečaj prepreči, je bila potrebna dokapitalizacija, banke pa so zaprosile za državno pomoč.

A pogoj zanjo je v okviru smernic za dodeljevanje državnih pomoči v EU sodelovanje lastnikov in upnikov imetnikov podrejenih obveznic, je spomnil guverner. Na ravni EU bodo sicer po njegovih besedah kmalu začela veljati pravila, ki pa so še strožja, saj bodo v ta nabor vključeni tudi varčevalci z vlogami nad 100.000 evrov.

Jazbec je spomnil, da je bila stabilnost sistema ohranjena. Nihče ni izgubil niti evra s transakcijskega računa, dokapitalizirane banke pa so zdaj v državni lasti. Jazbec preprosto ne vidi motiva, zakaj bi Banka Slovenije kar koli prirejala in manipulirala, ne zna pa povedati niti, kaj je motiv za napade nanjo.

Večkrat je poudaril tudi, da je zadeva na različnih sodnih instancah, tudi na ustavnem sodišču, ki imajo dostop do vse dokumentacije. Jazbec upa na čimprejšnje odločitve sodišč. Legitimno in razumljivo se mu sicer zdi, da želi vsak imetnik podrejenih obveznic dobiti sredstva nazaj, a zagotovi lahko le, da Banka Slovenije ni storila nič nezakonitega.

Jazbec: Banke niso prekapitalizirane

Glede kapitaliziranosti podržavljenih bank je spomnil na zahteve Banke Slovenije iz let 2010, 2011 in 2012, koliko bi morali lastniki bank, v tem primeru je bila to država, banke kapitalsko okrepiti. "Razlika med zahtevami Banke Slovenije in tem, kar je lastnik banke naredil v resnici, je skoraj milijardo evrov," je navedel.

Banka Slovenije je samo ugotovila negativen kapital v določenih bankah in je nato izdala odločbo o potrebi po dokapitalizacijah. Banka Slovenije se ni odločila, da se bankam v državni lasti dodeli državna pomoč. To je storila vlada, ki upravlja z državnimi bankami. Boštjan Jazbec

Kot je pojasnil, je Banka Slovenije v letu 2010 zahtevala dokapitalizacije bank v skupnem znesku 400 milijonov evrov, realiziran znesek je bil nič. V letu 2011 je bila zahtevana dokapitalizacija v skupnem znesku 844 milijonov evrov, realiziranih je bilo 354 milijonov, v letu 2012 pa zahteva v višini 555 milijonov evrov, realiziranih je bilo 506 milijonov evrov.

Razmere so se nato v letu 2013 še poslabšale, zato je prišlo še do večjih zahtevo po dokapitalizacijah, saj so slovenske banke šele po dokapitalizaciji konec leta 2013 dosegle kapitalske količnike, kot so jih imele v povprečju banke v evro sistemu, je dodal.

Jazbec je spomnil še, da je bila Slovenija edina država, ki je morala dvakrat opraviti obremenitvene teste in preglede aktive. Testi v letu 2014 so potrdili tiste iz leta 2013. Če nekdo dvakrat zaporedoma enako opravi test, je verjetno, da sta bila narejena pravilno, je sklenil.

Podrobneje je pojasnil pristope, ki so bili pri pregledih uporabljeni, in spomnil, da je neodvisne zunanje preglede bank od Slovenije junija 2013 zahtevala Evropska komisija na podlagi priporočil, ki so jih za Slovenijo sprejele članice unije.

Na BS niso imeli razloga, da ugotovitvam mednarodnih pooblaščenih zunanjih revizorjev ne bi verjeli, za vsa dodatna vprašanja o njihovem delu pa je novinarje napotil nanje.

Jazbec je sicer spomnil na dejstvo, da so se razmere v Sloveniji od izvedbe teh ukrepov izboljšale, prav tako se je močno znižala cena zadolževanja države. Še vedno šibka kreditna dejavnost bank pa ni stvar regulatorja, ampak bank in makroekonomskih razmer v državi, je še dejal in dodal, da banke danes lahko kreditirajo dobre projekte, ki pa jih očitno ni dovolj.

Zakona o razkrivanju podatkov sta v nasprotju

V zvezi z očitki, da Banka Slovenije ne obvešča ustrezno, je Jazbec pojasnil, kako je potekal postopek pregledov aktive bank in obremenitvenih testov ter po kakšni metodologiji, ki je, kot je dejal, dostopna na njihovi spletni strani.

Na spletni strani so po njegovih besedah objavljena tudi razkritja odločb o izrednih ukrepih. Poleg tega je Banka Slovenije od septembra 2013 v DZ velikokrat pojasnjevala takratno dogajanje, pripravlja pa še eno poročilo. Pojasnila je, ko je bil zanje zaprošen, večkrat podal tudi takratni vladi.

Glede razkritja celotnih odločb, kar zahteva informacijska pooblaščenka, pa je guverner povedal, da sta zakona o bančništvu in dostopu do informacij javnega značaja na tem področju v nasprotju, zato je to vprašanje na sodišču. Jazbec upa, da bodo sodniki v najkrajšem možnem času odločili o dopustnosti objave podatkov o posameznih terjatvah in podjetjih.

Izredno stanje na svetu Banke Slovenije?

Obstajajo namreč sumi kaznivih dejanj v Banki Slovenije (BS), ki mečejo slabo luč na sanacijo slovenskih sistemskih bank. Kot poroča nacionalna televizija, njihovi viri trdijo, da je na BS 18. decembra 2013, ko je potekala seja ustavnega sodišča, ki je odločala o začasnem zadržanju novele zakona o bančništvu, vladalo izredno stanje.

Že dlje časa se namiguje, da je sanacija slovenskih sistemskih bank potekala na sumljiv način. Ali za te trditve obstajajo tudi dokazi?
Že dlje časa se namiguje, da je sanacija slovenskih sistemskih bank potekala na sumljiv način. Ali za te trditve obstajajo tudi dokazi? FOTO: Reuters
V odločbi za izbris lastnikov podrejenih obveznic se BS sklicuje na dovoljenje Evropske komisije, ki ima datum 18. december 2013, medtem ko ima odločba za izbris datum 17. december 2013. Odvetnik razlaščenih lastnikov podrejenih obveznic v vrednosti skoraj 600 milijonov evrov je za nacionalno televizijo dejal, da bi morala biti taka odločba nezakonita.
Banka Slovenije naj bi odločitev za izbris malih delničarjev datirala z dnem pred bruseljskim dovoljenjem za državno pomoč, na katerega pa se je v sami odločbi sklicevala. Ali drugače: Banka Slovenije je za pridobitev državne pomoči potrebovala najprej dokazati kapitalsko podhranjenost sistemskih bank. Komisija naj bi breme reševanja bank na vsak način želela prevaliti tudi na imetnike vrednostnih papirjev, zato je vztrajala pri izbrisu, ki pa je zakonsko mogoč le ob negativnem kapitalu bank.

Močan sum, da smo banke preveč dokapitalizirali

To naj bi si priskrbeli z dvema revizijama, ki naj bi najslabše možno ovrednotili bilance domačih bank. S tem naj bi BS dobila zakonsko podlago za izbris, poroča nacionalna televizija.

Kristjan Verbič iz Društva malih delničarjev je nad sumom, da je banka 'pohitela' z izbrisom, zgrožen. "V kolikor je vsaj ščepec od tega res, in mi vemo, da je res vse; potem bi se že včeraj morala na izredni seji sestati vlada in ukrepati, kajti vodstvo Banke Slovenije, kakršno je, ob vseh teh ravnanjih, pomeni nadaljevanje škode," je Verbič dejal za nacionalno televizijo. Društvo MDS je na policijo tudi uradno podalo naznanitev kaznivega dejanja s prošnjo, da se po uradni dolžnosti preveri sume storitve kaznivih dejanj, so sporočili iz društva.

Banka Slovenije bo spoštovala odločitev sodišča

Novinarsko konferenco Banke Slovenije bomo prenašali tudi na naši spletni strani. S prenosom iz tiskovnega središča BS začnemo ob 15. uri.

V Banki Slovenije so ponovili, da je omenjene ukrepe sprejel svet Banke Slovenije, ki je po zakonu edini pristojen sprejemati tovrstne odločitve. "Ukrepe presoja sodišče, Banka Slovenije pa bo, ko bo znana odločitev sodišča, to spoštovala," so povedali. 

Jazbec se bo danes vendarle odzval na očitke o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za banke.
Jazbec se bo danes vendarle odzval na očitke o domnevnih nepravilnostih pri ukrepih za banke. FOTO: Reuters

V Društvih malih delničarjev MDS in VZMD že dolgo opozarjajo na domnevne nepravilnosti pri izvedbi ukrepov za krepitev stabilnosti bank, predvsem pri določitvi kapitalske ustreznosti bank na podlagi izvedenih pregledov kakovosti aktive bank in obremenitvenih testov jeseni 2013. Očitki letijo tako na Banko Slovenije kot na takratno vlado oz. na ministrstvo za finance.

Na ustavno sodišče so nato po uveljavitvi novele zakona o bančništvu, ki je bila pravna podlaga za odpis, pobude vložili tako stanovski združenji malih delničarjev kot varuh človekovih pravic in državni svet.

Ustavno sodišče je novembra lani odločilo, da se bo v postopku ustavne presoje zakona o bančništvu in novele tega zakona, ki je bila ena od podlag za razlastitev imetnikov podrejenih obveznic in delnic podržavljenih bank, z več vprašanji obrnilo na Sodišče EU v Luksemburgu. Do odločitve Sodišča EU je ustavno sodišče postopek za oceno ustavnosti prekinilo.

Po navedbah MDS je skupna vrednost odpisa lastnikov podrejenih obveznic v NLB, NKBM, Abanki, Probanki, Factor banki in v Banki Celje dosegla 597,25 milijona evrov. V vseh teh bankah pa so izbrisali 101.308 delničarjev, navajajo. Zaradi razlastitve je bilo doslej vloženih več različnih tožb proti vsem omenjenim bankam in proti Banki Slovenije.

Razlastitev lastnikov podrejenih obveznic
BankaVrednost v mio evrovŠtevilo izbrisanih delničarjev
NLB     257     1992
Abanka     120     1057
NKBM       64  96.769
Probanka       42       751
Factor banka       22        55
Banka Celje      92,25      684

Domneve o nepravilnostih pri razlastitvah imetnikov obveznic in delnic v podržavljenih bankah močno odmevajo. Preberite, kaj o tem menijo v ZSSS, pa v društvu Evropska Slovenija ter posamezne poslanske skupine.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MARK AUREL
12. 02. 2015 14.37
-2
Po končani preiskavi bom rade volje poslušala vaša nakladanja, kot včeraj v Odmevih !
DrugaŠvica
12. 02. 2015 13.36
+0
"Obstaja sum, da je EU tvorba in marioneta evropskega kapitala, in da so evropske vlade neupravičeno dokapitalizirale državne in privatne banke (samo v Nemčiji 500 MILIJARD €)!" .............. in temu se bo z vso močjo uprla slovenska desnica z gospodom Toninom na čelu, ki se zavzema, da Mariborska nadškofija čim hitreje kar sama pokrije nastalo bančno luknjo ........."
ivan.z Doba
12. 02. 2015 13.33
+2
Matr , brez domišljije ni nič! Hudič nastane , ko je vse res!
IlluminatiAllSeeingEye
12. 02. 2015 13.30
+0
Dokler bo levica na oblasti se bo pač lahko nemoteno kradlo...dejstvo!
iGURT
12. 02. 2015 13.32
+1
Dokler bo desnica ponarejala in retuširala, ne bo na oblasti. Mimogrede, ta Jazbec je kandidat SDS že iz leta 2007 .... ... pa to
iGURT
12. 02. 2015 13.34
+1
MARK AUREL
12. 02. 2015 14.38
+2
GUTR, kaj se je za za časa vladavine prava - desnice dogajalo - kradlo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
razocarani
12. 02. 2015 13.28
+4
to kako imamo bujno domislijo je pa res domisljavo ,,gorje vam elitnim pokvarjencem ko nam bo pocil film ,,ali imate vsaj kapljo moralnih vrednot ,,kaj vse ste pripravljeni storiti za oblast in denar ,,ne zasluzite si da ste zivi ,,se nobena oblast ni tako prizadela svoj narod kot ta nasa zlocinska elita ,,in se posmehiujete se nam ,,se zavedate da ste namerno unicili prihodnost dezele in naroda ,,ni primerne grede besede za vse vas ,,vse barve in pasme politike in gospodarstva zasluzite najhujso kazen ,,ki je niste ravno zaradi vasih preracunljivih zlocinov nocete uzakoniti ,,vse kar je vrednega v tej dezeli ste unicili ,,edina zelja ki jo se imam je da vas vidim kako prejmete pravo kazen za vse te zlocine ,,ko boste prisli do kaznovanja ulice bomo pa res imeli neverjetno fantazijo ,,
KwerbeLeve
12. 02. 2015 12.50
-6
Sam še nekaj levih naivnih volilcev z samouničujočo željo verjame levakom v vladi, pa to ... tik-tak ... fertik je z vami ...
iGURT
12. 02. 2015 13.16
+4
SDS ponarejevalcem verjame še občutno manj ljudi, dokaz? Rezultati volitev.
DonDonDan
12. 02. 2015 13.21
+2
Neumen folk očitno ne verjame tapravim. Dokaz? Sesuta in pokradena država !!
Shisui
12. 02. 2015 13.21
+2
Najbolj bolano je to, da oba vesta, da vaju nategujejo... Pa to vseeno podpirata in se ne premakneta niti 5%.
iGURT
12. 02. 2015 13.23
+2
Nisem volil teh ki so v vladi, da bi volil pa SDS tako nizko pa nisem padel.
iGURT
12. 02. 2015 13.24
+2
Pa kdo bo volil te pri katerih vsak mesec odkrijejo neko ponarejanje dokumentov, podpisov, retuširanje, ni da ni ? Normalen nihče.
razocarani
12. 02. 2015 13.37
+3
jez daj nekam se zaleti ,,nimam nikakrsnih levih nagnenj a tvoji kmentarji so gnjusni kot si ti sam ,,kaj ti jes da si tako bogi na umu ,,vsi povzpetniki tako levi kot desni in crni imajo v zlocinskih glavah samo pohlep ,,a ti se tega nimas ,,res te glava zato ne boli ker prazno nima kaj boleti ,,bi pa rad videl kako izgledas da vidim kako se je bog pohecal z teboj ,,
simonaas
12. 02. 2015 12.43
+4
BOŠTJAN JAZBEC,ko si bi naš sokrajan Slovenske Bistrice smo te imel za pridnega,poštenega in marljivega.Odkar si odšel na KOSOVO in preko tamkajšnih Ameriških vez prišel do Guvernerja si se pa precej pokvaril.Očitno so te na KOSOVU naučili manipuliranja,laganja in podtikanja.Sram te je lahko.
iGURT
12. 02. 2015 13.16
+2
... že leta 2007 ga je hotel SDS vsilit na guvernersko mesto.
prašek
12. 02. 2015 12.22
+0
So si v kakšni stranki spet vzeli malo časa za ponarejanje ? Hudo bi bil presenečen, saj je stranka najbolj poštena ... pa to ...
Blaška
12. 02. 2015 12.15
+1
banke, še manj BS niso sposobne manipulacij, delujejo transparentno, v dobro naroda ; ))) imate uresničene vse sanje, če ne, nič lažjega, banka ta , ona vam daje kredit za uresničitev vsega ; )) butnglavci ; )
Flenca
12. 02. 2015 12.06
+0
Kakšne traparije eni klatijo,kot da sami vse vedo noro.Zanima me kako eni padajo na ponaredke zgleda da pri nas brez tega nategene gre.
iGURT
12. 02. 2015 12.09
+2
Eni še posebej veliko ponarejajo v Sloveniji, ne moreš verjet
iGURT
12. 02. 2015 12.05
+6
Društva malih delničarjev, ... kje bodo ukrepali ? Predlagam kakšno inštanco nekje v EU.
mufic
12. 02. 2015 12.02
+9
Bujno domišljijo imaš ti JAZBEC ko misliš da ti folk verjame.
iGURT
12. 02. 2015 12.06
+2
Če pa baje je to eden najboljših kadrov kar so jih lahko dali na to mesto, to so povedale vse stranke razen SD, .. ene ga že celo od leta 2007 tiščijo na to mesto guvernerja
gruber74
12. 02. 2015 12.18
+0
Saj je po vezah prišel notr.Znanje tukaj ni pomembno.
iGURT
12. 02. 2015 14.52
santamaura
12. 02. 2015 11.56
+7
Bujno domišljijo imajo le tisti, ki mislijo, da je njihov denar pri slovenskih bankirjih varen
soba666
12. 02. 2015 11.54
-1
slo 3 - rebalans proračuna
Prototip
12. 02. 2015 11.51
+11
kot rečeno,dokler mi na forumih,za šankom ali kje drugje javkamo kako nas država tepe se ne bo zgodilo nič,,,oz. bo še slabše saj v parlametu in ostalih državnih inštitucijah vedo,da se navadne državljane da lupiti do zadnjega beliča potem nam pa vržejo novo kost,,,,da se narod prereka kdo je levi,kdo desni,,,v dre,,ku smo pa vsi,,,,in ko bo narod enkrat stopil skupaj in jih pometal iz njihovih brlogov bo mogoče kaj boljše,,,,mogoče,
mufic
12. 02. 2015 11.45
+11
Jazbec ODSTOPI
ROMELS
12. 02. 2015 11.40
+4
Bolje, da bi prišla trojka v slovenijo, kot pa da so ljudje izgubili prihranke. Alenčica zavaja, naivci ji pa verjamejo. Pa še volili so jo.
jg57
12. 02. 2015 11.52
+4
JJ je to že zdavnaj jasno povedal. Zakaj? Ker trojka nebi dovoljavala takih manipulacij. Pa de ne bo nesporazuma, trojka bi bila za SLO zlo, a manjše zlo kot ta štala.
01xxy
12. 02. 2015 11.57
+1
Zakaj imamo sploh državo? Za kolaborante in druge roparje?
iGURT
12. 02. 2015 12.00
-1
Zanimivo da so drugod ljudje ravno po prihodu Troike marsikaj izgubili ...
ROMELS
12. 02. 2015 13.07
+1
Predvsem privilegije in visoke plače v javnem sektorju.
ovratnik
12. 02. 2015 11.27
+15
VELIKO SI UPATE OBLAST SAMO VSAKE PRAVLJICE JE ENKRAT KONEC
cmer?ek
12. 02. 2015 11.42
+0
Preučujejo,modrujejo,,,in zopet nič od tega,,,,,!
roten
12. 02. 2015 11.19
+10
podoben scenarij je bil z grubeličem in avtomobili sedaj so vas nate.gn..ili z bančnimi papirji
gekados
12. 02. 2015 10.57
+14
kot rečeno zahtevati je mislim,da le še samo glas vpijajočega v puščavi.potrebno bi bilo storiti kaj drugo........potem pa se čudijo,da je napredek v dreku,da za drugi tir ni denarja itd itd itd iitd...poln kufer imam že teh lopovov
gekados
12. 02. 2015 11.01
+4
mislim,če to kaj dela ta država,da dela katera druga evorpska država si dam k...a vstran vrezati.če ne bi vrgli vsaj pol tolko denarja brezvez skozi okno bi danes lahko rekli,da smo že "mala švica"ah,škoda živcev.gremo igrat online....juhuuuuhuuu
iGURT
12. 02. 2015 11.02
+2
davčne utaje v višini 191 milijard na švicarski banki ?
iGURT
12. 02. 2015 11.17
-1
gekados
12. 02. 2015 11.53
+1
iGURT
12. 02. 2015 11.59
+0
jaz sem bolj na kakšni rpg, včasih kaj hitrega online