Slovenija

Je bil sodnik površen?

Ljubljana, 26. 02. 2007 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za pravosodje sumi, da je novomeški sodnik v primeru Casiraghi delal površno.

Stephen Casiraghi
Stephen Casiraghi FOTO: POP TV

Minister za pravosodje je na podlagi opravljene analize spisa Okrožnega sodišča v Novem mestu v kazenski zadevi Stephen Casiraghi predsedniku Višjega sodišča v Ljubljani v dopisu podal predlog za opravo službenega nadzora nad delom sodnika Okrožnega sodišča v Novem mestu, Borisa Kodriča. Ugotovili so namreč, da obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da je sodnik opustil dolžnost skrbnosti nad reševanjem kazenske zadeve Casiraghi.

V skladu z zakonom o sodniški službi službeni nadzor opravi neposredno višje sodišče glede na lastne ugotovitve, na predlog predsednika sodišča ali predsednika vrhovnega sodišča, ministra za pravosodje ali sodnega sveta. Službeni nadzor obsega vse ukrepe, ki so potrebni za ugotavljanje izpolnjevanja sodniških dolžnosti po zakonu in sodnem redu ter za odpravljanje vzrokov za neustrezen obseg, kakovost in strokovnost dela ter zaostanke pri delu.

Zakon določa disciplinske sankcije nad delom sodnika in sicer pisni opomin, ustavitev napredovanja, znižanje plače, premestitev na drugo sodišče ali prenehanje sodniške funkcije.

Ministrstvo za pravosodje pričakuje v roku 15 dni poročilo o ugotovitvah in morebitnih ukrepih s strani predsednika Višjega sodišča v Ljubljani. Predsednik okrožnega sodišča Janez Smolej je za 24ur.com povedal, da o odločitvi ministrstva za pravosodje niso bili obveščeni. "Minister je ubral čisto običajno pot. Če mu bodo na višjem sodišču ugodili, bo pripravljeno poročilo. Smo pa prepričani, da v primeru Casiraghi ni bila storjena napaka," je izjavil Smolej.

Večkratni posiljevalec Casiraghi je, potem ko je bil predčasno izpuščen iz zapora zaradi vzornega vedenja, v začetku februarja ugrabil 19-letno Lucijo Gregorc iz Ajdovščine. Casiraghija so izpustili, čeprav bi moral v zaporu ostati zaradi napada na paznika, a mu novomeško sodišče ni uspelo vročiti sodbe. Sodišče namreč ni vedelo, da je obsojeni v zaporu. Sodbo so mu zato večkrat neuspešno pošiljali na ljubljanski naslov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sracko@mail386.com
26. 02. 2007 23.22
Samo Janša ti hodi na misel. Si pa res kronani bizgec.
Jožajoža
26. 02. 2007 17.31
za tega sodnika obstaja pač domneva, da ni janšev privrženec.sodnik si bo zapomnil janšev rek:"kdor ni z nami, je proti nam".in postal bo ta sodnik in še ostalih 1.2oo.ooo slovencev drugorazredni državljan.
stajler
26. 02. 2007 17.25
Eh sodniki so isto k cela javna uprava. En kup lenuhov, ki so plačani zato, da pijejo kavico tam, potem pa majo npr. uradne ure po 3 ure na dan in se prtožujejo kako so bogi.
soul@hitri.com
26. 02. 2007 13.53
Joško82
26. 02. 2007 13.42
A bo odgovarjal za to???
K_K
26. 02. 2007 13.38
nekaj se premika ::(