Slovenija

'Pogodbo sem podpisal v dobri veri'

Ljubljana, 04. 01. 2010 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Erjavec je junija lani državni delež v podjetju Energetika Projekt prodal brez soglasja vlade. Minister se za podpis pogodbe ne čuti krivega, ker jo je podpisal ob prisotnosti notarke, ki je pogodbo sestavila in bi morala poznati pravne predpise.

Na obtožbe, da je okoljski minister Karl Erjavec delež Energetike Projekt prodal nezakonito, se je odzval tudi minister. Kot je povedal, se nadaljuje dinamika obdolžitev iz lanskega leta in preteklih let. Notarski zapis v obliki pogodbe je namreč podpisal ob prisotnosti notarke in v prepričanju, da je sestavljen v skladu s predpisi, vendar se je nato ugotovilo, da to ni tako, je povedal. Do napake je namreč prišlo v strokovni službi ministrstva za okolje in prostor in tudi pri notarki.

Gre za dodaten pritisk na predsednika vlade, naj se odloči, kaj bo storil z ministrom za okolje. Minister Erjavec

Minister je povedal, da so se takoj, ko so izvedeli, da je bil postopek pomanjkljiv, sestali s finančnim ministrstvom in ugotovili, da manjka sklep vlade o odprodaji kapitalskih deležev in da je treba opraviti dražbo. ''Takoj, ko sem bil seznanjen s to napako, sem zahteval, da se začnejo postopki za razveljavitev te pogodbe, ne glede na to, da pogodba nima pravnih učinkov,'' je povedal in dodal, da je pogodba nična, ker ni sestavljena v skladu s pravnimi predpisi.

Erjavec je tudi poudaril, da državni proračun ni bil oškodovan, ker do realizacije ne bo prišlo, ker je pogodba nična. Erjavec se tudi ne čuti odgovornega za podpis notarskega zapisa, ker je bila pogodba pripravljena s strani notarke, ki mora biti seznanjena s pravnimi predpisi.

Pahor terja odgovore

Predsednik vlade Borut Pahor od ministra pričakuje pojasnila v zvezi s prodajo 49-odstotnega državnega deleža v podjetju Energetika Projekt z Vranskega. Kot je poudaril Pahor, sta se z Erjavcem danes zjutraj že slišala. "Ko se bom vrnil v pisarno, me bržkone čaka pojasnilo v zvezi s tem," je zatrdil premier in dodal, da je zanj pomembno, da se v primeru razkritja kakšnih nepravilnosti te najprej uredijo, nato pa je na vrsti iskanje odgovornosti.

Je Erjavec državni delež prodal pod ceno?
Je Erjavec državni delež prodal pod ceno? FOTO: POP TV

Na novinarsko vprašanje, kolikšna je verjetnost razrešitve ministra Erjavca s položaja okoljskega ministra, je Pahor odgovoril, da se bo glede tega odločil ne glede na posledice, ki bi jih takšna odločitev imela na koalicijo. "Vprašanje je, ali bo njegov odgovor prepričal tako strokovno kot laično javnost, na koncu politično in mene, da je problem, na katerega je bilo opozorjeno, rešen in zanj ni ali je odgovoren. Na koncu se moramo odločiti, kaj je prav in kaj narobe glede njegovega nadaljnjega dela v vladi," je dejal Pahor.

Premier Pahor bo glede Erjavca, kot je zatrdil, poslušal tudi mnenje koalicije. To je po njegovih besedah zelo pomembno, saj si želi slišati mnenje vseh. Na koncu pa bo odločitev njegova, saj je zanjo odgovoren, je povedal Pahor.

Obtožbe

Na koncu se bom odločil jaz. Želim si vzeti še nekaj dni časa za to, saj ko bom enkrat povlekel črto čez vse, želim, da tako javnost kot jaz razumemo argumente za eno ali drugo odločitev. Premier Pahor

Po poročanju današnjega Dnevnika je okoljski minister Karl Erjavec prekoračil pooblastila in nezakonito prodal državni delež v podjetju Energetika Projekt. Kot še piše časnik, obstaja možnost, da je Erjavec državni delež prodal pod ceno, za prodajo pa naj sploh ne bi imel potrebnega pooblastila vlade, saj ta k prodaji ni dala soglasja, kot to zahteva veljavna zakonodaja.

Kako je bilo?

Vse se je začelo junija lani, ko je Erjavec 49-odstotni delež v podjetju Energetika Projekt, d.o.o., prodal zasebnima podjetjema Nivo Celje, d.d., in KIV, d.d., vse to pa je storil brez obveznega sklepa vlade. Delež naj bi prodal za skupno 242.000 evrov, po podatkih ministrstva za finance pa je nominalna vrednost tega premoženja 483.000 evrov. Erjavec naj bi tako za nekaj sto tisoč evrov oškodoval državno premoženje.

Nepravilnosti opazili na finančnem ministrstvu

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Blaž Garbajs

V začetku junija je na transakcijski račun državnega proračuna prišlo 80.874,92 evra kupnine za državni delež v podjetju Energetika Projekt, naslednji dan pa še 161.749,84 evra, kar so opazili na finančnem ministrstvu. Ker so ugotovili, da nimajo potrebne dokumentacije za izknjiženja, so okoljsko ministrstvo pozvali k posredovanju potrebne dokumentacije.

Na koncu se je izkazalo, da Erjavec za prodajo deleža sploh ni imel soglasja vlade, kot to zahteva zakonodaja, kar je potrdil tudi urad vlade za komuniciranje. Kot še piše Dnevnik, je finančno ministrstvo zato ocenilo, da prodaja ni bila izvedena v skladu s pravnimi podlagami.

Ministra je na pravno spornost njegovega ravnanja finančno ministrstvo opozorilo, vendar je bil posel takrat že speljan. Dnevnik piše, da je Erjavec nezakonitost svojega ravnanja priznal, saj je njegovo ministrstvo začelo postopek za razveljavitev pogodb o prodaji državnega deleža v Energetiki Projekt. Ali je Erjavec delež prodal pod ceno, pa mora ugotoviti računsko sodišče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vincester
05. 01. 2010 14.28
Kakšno sprenevedanje-značilno za pokvarjenega politika,ki ni nič kriv in nič ne ve,takoj vse napake obesi drugemu. Takšnemu pokvarjencu ne prideš do živega.Včasih se naredi malo norega,če pa mu stopiš na prste je užaljen,nesramen in maščevalen.Nikar ne mislite,da bo odstopil in nikar ne verjemite,da nima masla na glavi.Kdo v stranki DESUS podpira takšno osebo?Člani stranke,kje živite!
kernc
05. 01. 2010 12.20
Pahor ima v obleki eno roko v žepu - car. :)
flocky
05. 01. 2010 11.43
... seveda ni denarja dal v svoj zep -- kahl je postenjak, da mu ni paha - kaksni phavniki.........................
strasekalojz
05. 01. 2010 08.43
PA ZAKAJ SE TU SPLOH GRE;KOMENTIRATE BREZ VEZE;PA KAKSNA SKODA JE NASTALA;SAJ NI DENAR DAL V SVOJ ZEP;CE JE NOTARKAA NAPACNO SESTAVILA POGODBO;SE VIDI SPET KAKSNA JE SLOVENSKA PRAVNA FAKULTETA;SPRAVITE SE NA TISTE TAJKUNE KI DENAR KRADEJO REVNI DRZAVICI SLOVENIJI;PA PUSTITE KARLA NA MIRU;JE EDINI KI SE BORI PROTI GNILI VLADI !!
gospakatja
05. 01. 2010 07.27
kar ste izvolili, to imate! in vsi mi zraven (žal!)
mac4_m
05. 01. 2010 00.28
joj kok se vsi spravlajo na malo žabico :). Teli maneveri kučkotu zmerom dobr uspevajo. Medtem pa velike ribe ala ultraši, forumaši mirno tiho kasirajo, 'revidirajo' tajkunske kredite in uničujejo in zapirajo podjetja. Pri vsem tem kriminalu in uničevanju pa neumne bebčke spravijo na stransko sled z 'nevestnim' delom, nekim podpisom in vztrajnim blatenjem edinega legalnega slovenskega posla z orožjem, he,he... :)
Ellerion
05. 01. 2010 00.03
Ta aligatorsk pokvarjenc ma, na žalost mnogih izmed nas, dost volilcev k ga na vsakih volitvah izvolijo. Če bi blo to obdobje 1660, leta na karibih, bi tip že visel - zarad piratstva.
star1
04. 01. 2010 23.36
Pokvarjenc aligatorski odstopi že enkrat,v katero stranko boš pa sedaj prestopu ko te bo dal Pahor in DESUS na šuh?
pepar
04. 01. 2010 23.33
Ta je očitno hujši od bivšega zunanjega ministra g. Rupla,saj se bo držal pri koritu tudi z zobmi če bo treba.
blue05
04. 01. 2010 22.40
dobrrra verrra japajade! Za tako visoke plače se lahko motijo vsi po vrsti, izgubo pa plačuje delovno ljudstvo! Demagogija!
Uroš Palhartinger
04. 01. 2010 22.09
Ma Karli, samo do oblasti mu je... Leta 2004 je SDS zahteval ponovno štetje, ker je DeSUS dosegel minimalni prag za vstop v parlament, toda DeSUS je ostal v parlamentu in dobil bombonček - obrambni resor... Pahor pa je komajda sestavil večinsko vlado, ker je Karli na vsak način hotel ostati ABRAMBNI minister, na koncu pa se je za ceno oblasti moral zadovoljiti z okoljskim resorjem in obilico nedokončanih poslov na Ministrstvu za Obrambo (Patria)...
Uroš Palhartinger
04. 01. 2010 22.05
Ja, ja, tudi pogodbo s Patrio je podpisal v dobri veri... Toda "napaka" enega se šteje povsem drugače kot "napaka" drugega... Komunisti pač...
mac4_m
04. 01. 2010 21.56
ampak čez nevestno delo ga ni, he, he :)
mac4_m
04. 01. 2010 21.53
uf, pardon, minister za znanost je bil že pomiloščen. Vsak se pač kdaj zmoti, miljonček gor, miljonček dol je govoril že g. kOhl...
CezDrnInStrn
04. 01. 2010 21.33
Ejavec, spokaj iz vlade ! Boš naredil RS gromozansko uslugo !
M-teorija
04. 01. 2010 21.21
Najbolje , da glede na rezultate, kaj se bo zgodilo, odpremo stavnice. Bomo vsaj, še mi (vsaj eni) mel kaj od tega.
mac4_m
04. 01. 2010 20.00
čakamo na pahorjev odgovor v zvezi z 'nevestnostjo' ministra za šolstvo in znanost. Pričakujemo tudi vložitev obtožnice za nevestno delo istega ministra. Aha, ha, ha :). Kr mešajte gov..... vse vas bo ujelo in dohitelo nazaj. Obsodbe bojo tedaj hitre in dokončne...
bron
04. 01. 2010 20.00
PA KAJ SPLOH TAM DELA ČE SO DRUGI ODGOVORNI, DA MU NISO SPET KAJ PODTURILI ,DA BI SE GA ŽE ENKRAT ZNEBILI. JAST PTEDLAGAM ,DA GREDO VSI KLAVIR ŠPILAT.
mac4_m
04. 01. 2010 19.56
Tule ponovno vidimo lep primer zlorabe oblasti. Ko se hočejo znebiti nekoga, ki jim ni pogodu iznajdejo vse vrste 'nevestnosti', pa naj bojo še tako izmišljene ali podtaknjene. Na drugi strani pa preprečujejo preiskavo korupcije, kraje in utaje davkov v katere so vpleteni politiki, gospodarstveniki in bančniki z koreninami v isti stranki - in seveda kot se spodobi z ministrom na vrhu..
dana123
04. 01. 2010 19.50
"Erjavec trdi, da ga je zavedla notarka" on ni vedel, on je s kmetov, je mislil, da je vse v skladu s predpisi. Če mu rečejo podpiši se, se podpiše. Karel, odstopi.