Slovenija

Je Erjavec zapravil preveč?

Ljubljana, 22. 12. 2006 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo sprašuje, ali je minister Erjavec za oklepnike patria ponudil preveč.

Erjavec je v torek podpisal pogodbo o nakupu oklepnikov
Erjavec je v torek podpisal pogodbo o nakupu oklepnikov FOTO: POP TV

Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Anton Anderlič je na vlado in ministra za obrambo Karla Erjavca naslovil javno vprašanje v zvezi s podpisom pogodbe za nakup pehotnih bojnih vozil 8X8. Poslanec LDS v njem ministra med drugim sprašuje, ali je imel pooblastilo za sklenitev pogodbe s podjetjema Rotis in Patria, ki po njegovem bistveno odstopa od sprejetih okvirov.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: POP TV

Kot je zapisal Anderlič, je minister za obrambo v torek z omenjenima podjetjema podpisal tripartitno pogodbo o nakupu 135 pehotnih bojnih vozil 8x8 in sporazum o protidobavah in vključenosti slovenskega gospodarstva v projekt. Takrat je v izjavi za javnost povedal, da je skupna vrednost pogodbe 66,615 milijarde tolarjev oz. nekaj več kot 278 milijonov evrov.

Minister je pred tem po besedah Anderliča odboru za obrambo na redni seji 7. septembra letos zagotovil, da bo 135 oklepnikov skupaj z vso konfiguracijo stalo 63 milijard tolarjev, na tiskovni konferenci po podpisu pogodbe pa je izjavil, da je držal obljubo in da vozila ne bodo dražja kot 64 milijard tolarjev.

Ker je iz dokumentov, ki sta jih sprejela državni zbor in vlada, in iz ministrovih zagotovil razvidno, da je Erjavec imel mandat za podpis pogodbe v maksimalni vrednosti 63 milijard tolarjev, vrednost nakupa pa bi lahko bila ob spretnejših pogajanjih kvečjemu nižja, Anderlič vlado javno sprašuje, od kod ministru pooblastilo za pogajanja do 64 milijard oz. 66,615 milijarde, ali je minister s podpisom pogodbe morda prekoračil svoja
pooblastila ter ali so minister in njegovi sodelavci s podpisom pogodbe oškodovali državni proračun.

Vojaški oklepnik Patria
Vojaški oklepnik Patria FOTO: POP TV

Sicer pa Anderlič sprašuje tudi po napovedani izvedbi javnega natečaja za izbor imena novega oklepnega vozila, na katerem bodo lahko sodelovali vsi slovenski državljani. V zvezi s tem vlado oz. ministra sprašuje, kolikšni bodo stroški izvedbe javnega natečaja in kdo jih bo plačal.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Netman
21. 01. 2007 22.17
Z večino komentarjev spodaj se popolnoma strinjam.... In praktično vse je bilo povedano.... Vprašanje je le, kaj lahko mi (mali državljančki) naredimo glede tega??? Damo še za rdeči križ?
balon200
25. 12. 2006 18.05
Na kratko, Slovenija ne rabi toliko teh oklepnikov (135), rabi jih Nato. Slovenija pa rabi pač Nato.
balon200
25. 12. 2006 17.59
Za ta denar bi dobili 14.000 novih avtomobilov v rangu golfa, če je recimo eden 4,5 milijona. Sedaj si šele nekako predstavljam koliko denarja je to. Če bi te golfe postavili v kolono, bi jih bilo kar za 50km. Oz. koliko socialno ogroženim bi lahko s tem denarjem pomagali. V bistvu pa Erjavec nima kaj, saj smo postali ena od četic Nata in verjetno sprejeli, da bomo nabavljali in prispevali na lastne stroške opremo, ki jo velenatovska vojska potrebuje. Kot člani Nata moramo zelo verjetno nabavljati tisto opremo, ki nam jo določi torej Nato, kakšno pištolo pa si verjetno lahko kupimo tudi sami. Če v Natu rečejo Erjavcu naj nabavi 135 oklepnikov, mora on to storiti. No, verjetno se lahko celo malo pogaja, ampak v glavnem mora poslušati glavne Natovce. Erjavčeva naloga je v bistvu, da nabavlja kar mu rečejo in uri slovenske vojake, da so kompatibilni s to opremo, ki jo nabavi. In da potem svojo četico prispeva, ko je treba, za povračilo pa imamo garant, da nam Nato pomaga, če bo kdaj kriza. V Nato smo pač prostovoljno šli, ane? Če je boljši Nato ali pa komplet svoja vojska, to se bo pa še pokazalo, pa tudi kaj je dražje oz. ceneje. NAslov članka ne bi smel biti Ali je Erjavec zapravil preveč, ampak Ali Nato zahteva preveč?
sportsman
25. 12. 2006 11.39
g.minister,pristavi v novem letu kakšen tolar več za plače vojakov,da bomo tako imeli vsaj malo več kot natakarce....
inkir
24. 12. 2006 12.53
Gorenje naj v Patrio kar nabula svoje hladilnike.Korošci res nismo tako lahko naprodaj.Naj pove Bobinček koliko ponuja za prestop?
Uporabnik113189
24. 12. 2006 12.00
Gorenje bo na račun Patrie poskušalo pokrasti iz sistemske tehnike vse usposobljene delavce. Žal v SLO ni na razpolago neomejena količina takšnega kadra..Če pa bo sistemska tehnika delala svoj proizvod in ga tudi uspela prodati, potem se delavci ne bodo selili..upam da bo tako..Navsezadnje ljudje niso ovce.
albertinum@excite.com
24. 12. 2006 11.51
Ta država ima vse, kar rabi, tako da si lahko privoščimo 67 mrd za oklepnike, ki jih ne rabimo. Tudi Severna Koreja ima veliko oklepnikov, zakaj ne še mi? Potrebno je zaupati velikemu vodji JJ, da se je prav odločil. Če ljudstvo zaradi tega (na)strada, je to le božja preizkušnja, kot ve vsaka pravoverna ovčica.
mutambo
23. 12. 2006 15.06
Pa ja Erjavec si misli kako zelo smo ogroženi in kako nas vsi napadajo sramota da gre kupit te oklepnike v tujino a doma v sistemski tehniki pa bodo ljudje brez dela pa potem naj reče še kdo da je nizka brezposelnost.Menim in tudi osebno rečem da ima gospod Erjavec sigurno pametnejše delo kot pa nabavljanje teh oklepnikov naj raje doma pestuje svoje vnučke ker je že zdavnaj zrel za pokojnino ne pa da še vedno kar lepo vleče naš davkoplačevalski denar,hja na konec koncev se pa vprašajmo ali zares potrebujemo oklepnike saj kot se vidi iz raznih medijev vse več zaposlenih v vojski zapušča to službo ker pač plače niso takšne kot bi morale bit saj potem se bo pa lahko sam minister vozil z oklepniki hahahahahahahahahahaha
mindfucker
22. 12. 2006 19.20
Erjavca so spet nateg....! V pogodbi piše " PATRIA 8X8"! "Matematik" je "zračunal": 8X8= 64 (milijard SIT) seveda!
miha800@email.si
22. 12. 2006 18.39
...denar mora kroziti in do vseh priti...zdaj ko ni nobene vojne se res zdi ta denar stran vrzen..sam ko bo pa nekoc pocilo bomo pa jokali itd..malo razuma prosim..
mbbirdy@gmail.com
22. 12. 2006 18.23
Čez 10 let jih bodo pa, ko bodo že zastareli, podarili republiki Kongo ali Južni Osetiji in nabavili nove - za še več denarja. Ker sovražnik ne spi. Ta kretenizem zapravljanja naših davkov bo plačevalo veliko generacij, za nastalo škodo pa seveda - kot vedno - ne bo šel nihče v arest.
hinko.murovec@siol.net
22. 12. 2006 18.01
Hinko MUROVEC, Joj kako ste ljudje malenkostni, se vidi, da ob bajnih plačah ( recimo vsake dva tri mesece 80.000 , če malo stavkate ) , zamerite tisto malo drobiža , ki ga bomo porabili za nujno nabavo orožja. Res egoistično, kot pravi domoljubi, bi morali ponuditi samoprispevek ne pa godrnjat nad gospodarno in smotrno potezo države , ki skrbi za našo varnost. Hinko MUROVEC
parteezanen
22. 12. 2006 17.27
Take bebaste izjave pa še ne. Zarad teh fetišev naših vladarjev ti bojo morali otroci faks plačevat, zobarja, žena splav itd.
Uporabnik113189
22. 12. 2006 16.29
Plus minus milijarda, to pa res ni noben denar..Če bi vi vedeli kolk šele v ZDA zapravijo.