Slovenija

Janša: Nižji standard zaradi zamud pri ukrepanju

Ljubljana, 22. 08. 2012 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
N.Š./G.G./STA
Komentarji
2237

Politični vrh ni dosegel preboja pri vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Opozicija je predlagala, da bi zadostoval zakon o fiskalnem pravilu, a je premier Janša ta predlog zavrnil, saj bi to "naši partnerji vzeli kot slabo šalo".

Janša pravi, da je odgovorna opozicija, kar pa Jankoić odločno zanika.
Janša pravi, da je odgovorna opozicija, kar pa Jankoić odločno zanika. FOTO: 24ur.com

Politična jesen se je s koncem dopustov za politike zdaj očitno začela zares. In odvija se po napovedanem scenariju, ki je predvideval, da bo burno in vroče.

Na kratkem sestanku predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin so razpravljali o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, sanaciji bank in novem konceptu upravljanja državnega premoženja.

Premier Janez Janša je že ob prihodu na srečanje napovedal, da dvotretjinske večine za vnos pravila v ustavo ne pričakuje, kar se je tudi po slabi uri izkazalo kot točno. Opozicija je namreč vnosu fiskalnega pravila v ustavo nasprotovala, Janša pa je zavrnil tudi možnost, da bi namesto vpisa v ustavo pripravili le zakon o fiskalnem pravilu, kot je predlagala opozicija.

Janša pravi, da to ne bi bilo dovolj, saj se je Slovenija zavezala, da bo zlato pravilo implementirala na ustavni ali podobni ravni. Vlada zato takšnega zakona ne bo predlagala, saj bi "naši partnerji to vzeli kot slabo šalo", je dejal Janša.

Po besedah Janeza Janše prihaja čas, ko se bo treba soočiti z razmerami in ko partnerji v socialnem dialogu ne bodo ne Branimir Štrukelj ne Dušan Semolič ne predstavniki delodajalcev ne parlamentarne stranke, pač pa bodo to predstavniki Mednarodnega denarnega sklada, Evropske centralne banke in Evropske komisije.

Janša je sicer ponovil stališče, da je vnos fiskalnega pravila v ustavo pomemben zaradi moči signala, ki bi ga s tem Slovenija poslala finančnim trgom in tistim, ki jim je obljubila, da bo znižala javnofinančni primanjkljaj in prenehala biti "tveganje za celotno evroskupino".

Vlada bo skušala po njegovih besedah v nastalih razmerah narediti tisto, kar lahko naredi, a sama za to stanje ne prevzema odgovornosti. "Odgovornost imajo tisti, ki imajo moč, in to je trenutno šest glasov v državnem zboru," je dodal.

Janša je sicer prepričan, da bodo Slovenija v vpis fiskalnega pravila v ustavo prisilile okoliščine. Premier še vedno dopušča možnost vezave zaupnice na vpis fiskalnega pravila v ustavo ali na druge nujne ukrepe. Prav tako ostaja možnost vezave zaupnice na ukrepe, "ki so potrebni, da koalicija normalno deluje", je dodal.

Po besedah predsednika vlade pa bi moralo več vznemirjenja v javnosti moralo povzročati dejstvo, da zamude pri ukrepanju stanejo in da se bodo odrazile v padcu standarda, ki bo večji kot bi to bilo potrebno.

"Likvidnost te države oziroma možnost, da v Sloveniji vsak mesec izplačamo pokojnine in plače v javnem sektorju, je odvisna od tega, da najemamo nove dolgove, ki jih najemamo zato, da plačujemo stare, kar je praktično nemogoče ob takšnem padcu bonitenih ocen" je še dejal Janša, ki svari, da smo na meji likvidnosti.

V oddaji SVET pa so poročali, da je zelo nezadovoljen sestanek zapuščal minister za finance Janez Šušteršič, ki je opozoril, da je Slovenija zdaj le še korak od tega, da jo oceni kot državo, ki ji ne gre posojati denarja. Ob tem je opozoril, da je bolj od domačih pogledov pomembno to, kaj o tem vprašanju mislijo tisti, ki Sloveniji narekujejo možnost nastopanja na trgu državnega dolga. Zakon po njegovem nima takšne teže, tudi če bi bil sprejet z veliko večino, saj ga je moč enostavno obiti.

Janković: Janša lahko govori kar hoče; opozicija ni odgovorna

Prvak SD Igor Lukšič je predlagal, da bi vendarle sprejeli zakon o fiskalnem pravilu. "Imamo zakon, ki uživa 100-odstotno podporo in ni razloga, da ga ne bi sprejeli. Če to ni dovolj jasen signal tistim, ki bi eventuelno morali odločati o Sloveniji kot možni kreditojemalki, potem ne vem, kaj bi bilo," še pravi Lukšič, ki sicer od vlade pričakuje, da bo začela ukrepati. Pri tem pa obžaluje, da na mizi ni bilo zadnje različice zakonov, ki so jih usklajevale parlamentarne delovne skupine.

Glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo je SD svoje stališče, da sprememba ustave ni potrebna, pripravljena spremeniti, če se pridobi nedvoumno stališče pravne stroke, da je vnos pravila v ustavo edina možnost, in da se glede tega pridobi tudi zagotovilo ustreznih predstavnikov Evropske komisije, da druge poti ni.

Zoran Janković je poudaril, da je fiskalno pravilo nek make-up, ki ga vlada potrebuje za prikrivanje svoje nesposobnosti in nerešenih problemov na področju produktivnosti, zaposlovanja in podobno.

Še manj pa je od sestanka pričakoval predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković, ki meni, da lahko Janša govori, kar hoče, opozicija pa po njegovem nikakor ni odgovorna za trenutno stanje.

"Gre za nepotreben sestanek in izgubo časa," meni Janković, saj po njegovih besedah ni bilo pripravljeno nobeno gradivo, pravi. To je ponazoril s problematiko sanacije slabih terjatev bank. Dejal je, da je tudi sam za ureditev tega vprašanje, a so o tem odprta še vsa vprašanja, kot so – koliko je naložb, kdaj so bile dane, kakšna so zavarovanja, koliko je bilo slabitev, kdo bo kril večino stroškov za sanacijo bank in podobno.

Na vprašanje, kakšno prihodnost napoveduje vladi, pa je prvak PS odgovoril, da ta vlada sama sebi piše črno prihodnost, glede tega pa nima nobenih pričakovanj.

Koalicija nima težav sama s seboj, ampak z opozicijo

V koaliciji pravijo, da so enotni.
V koaliciji pravijo, da so enotni. FOTO: Aljoša Kravanja

Po pisanju nekaterih medijev naj bi se nam namreč v času, ko se Slovenija zadolžuje na meji vzdržnega, ker nam bonitetne hiše tudi zaradi politične nestabilnosti in poglabljanja sporov v slovenski politiki nižajo bonitetne ocene, pripravljala še menjava vlade.

A v koaliciji pravijo, da ni tako. Na sestanku koalicije danes tako menda o morebitni rekonstrukciji vlade sploh ni bilo govora.

Po besedah vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonina so se pogovarjali o strateških stvareh, pri čemer so "premleli vse od fiskalnega pravila, bank, holdinga, davkov ..." 

Viri blizu koalicije sicer pravijo, da koalicija trenutno vse napore usmerja v protikrizne ukrepe, kamor spadajo zapis fiskalnega pravila v ustavo, izvedba pokojninske reforme, reforma trga dela in zagon gospodarstva. Še največji spori naj bi se dogajali med SDS in Državljansko listo (DL), pri kateri niso zadovoljni z odpiranjem vprašanj o rdečih zvezdah in praporščakih, čemur smo bili priča ob državni proslavi. A glede načinov reševanja Slovenije naj bi bila koalicija precej poenotena. To je po današnjem sestanku zagotovil tudi Andrej Šircelj iz SDS.

Veliko trši oreh naj bi bila po mnenju vira opozicija. Če se je SD še pripravljen pogovarjati in pogajati o določenih rešitvah, naj bi Pozitivna Slovenija (PS) vodila povsem svojo politiko, nedovzetno za kakršno koli drugo mnenje. Pri tem vir še posebej opozarja na borbeni poslanki Mašo Kociper in Alenko Bratušek. Slednja naj bi namreč želela delovati kot rešiteljica slovenskega proračuna, hkrati pa je prav za to, zdaj prazno vrečo pred leti skrbela kot direktorica direktorata za proračun na ministrstvu za finance.

Seveda obstaja možnost, da je tisti, ki se je že ali se bo odločil vreči puško v koruzo, kar sam premier Janša. In bilo bi mogoče, da se tako odloči brez vnaprejšnjega opozorila, še meni vir. S tem bi se povečala predvsem možnost, da dobimo tehnično vlado.

Kdo se igračka z državo?

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: B.G.

Da je trenutno glavna težava Slovenije pomanjkanje politične volje in trmasto vztrajanje politikov pri svojem, ni velika skrivnost. Vprašanje pa je, ali bodo politiki po počitnicah obrnili ploščo.

"Če zdaj ne bomo sposobni stopiti skupaj, potem ta politika ni vredna pet para," pravi predsednik DL Gregor Virant, ki je tudi napovedal, da na sestanku ne bodo dosegli soglasja glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo.  

Vztrajanje opozicije pri nasprotovanju zapisu fiskalnega pravila v ustavo je sicer Virant označil za "veliko tveganje". Ob tem je menil, da tisti, ki temu nasprotujejo, s tem prevzemajo zelo veliko odgovornost za tisto, kar se bo s Slovenijo v nadaljevanju dogajalo na mednarodnih finančnih trgih. "To so resne stvari in mislim, da se malo igračkajo z državo."

Glede vprašanja sanacije bančnega sistema je Gregor Virant povedal, da je koalicija soglasna, da se slabe terjatve prenesejo na agencijo oziroma sklad in se to stori čim prej - tako bi lahko čim prej šli tudi v prodajo NLB.
Glede vprašanje ustanovitve holdinga pa Virant pravi, da je pri upravljanju državnega premoženja "daleč najpomembnejše vprašanje, kdo bo tistih osem ali devet nadzornikov".

Prvak Državljanske liste je povedal še, da se v koaliciji vsi strinjajo, da je treba javni sektor še naprej racionalizirati, tudi z zmanjševanjem števila zaposlenih. Kolikšna bo ta racionalizacija in ali bo potekala le na mehki način ali pa tudi z iskanjem poslovnih presežkov, pa so podrobnosti, ki jih bo treba še doreči, je dejal.

Tudi predsednik SLS Radovan Žerjav meni, da bi moral vsak narediti kak korak nazaj. "Kajti če bo vsak vztrajal pri svoji politični taktiki in bo gledal težave skozi svoja politična očala, potem ne bomo rešili ničesar," je dejal in dodal, da potrebne povezovalnosti ne bo, dokler bo vsak iskal napake drugega.

Prvak stranke DeSUS Karl Erjavec pa ocenjuje, da bi bilo za Slovenijo trenutno najslabše, če bi v primeru padca vlade prišlo do predčasnih volitev. "To bi namreč pomenilo, da bi dodatno izgubljali dragoceni čas," je dejal in dodal, da je zato v primeru, da bi vlada padla, potreben dogovor celotne politike o tem, kako naprej.

Reševanje naj bo boleče za banke in njihove lastnike

Glede načina sanacije slabih bančnih terjatev pa so v SD prepričani, da je najcenejša rešitev prek kapitalske ustreznosti oziroma na način, ki bo boleč za banke in njihove obstoječe lastnike.

Rešitev tako vidijo v tem, da se država poplača za odkup slabih terjatev s prevzemom po vrednosti ustreznega lastniškega deleža v bank ali pa da se za prenos slabih terjatev najprej opravijo ustrezne slabitve kapitala, nato pa država banke dokapitalizira.

Glede državnega holdinga pa v SD sicer ocenjujejo, da je obstoječa ureditev z Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS začela dajati rezultate, zato spremembe niso potrebne in niso prioriteta.

Politični analitik Matej Makarovič meni, da bi moral Janša nadaljevati mandat.
Politični analitik Matej Makarovič meni, da bi moral Janša nadaljevati mandat. FOTO: Dare Čekeliš

Veliko možnosti Slovenija nima, zato naj Janša ne beži pred odgovornostjo

Politični analitik Matej Makarovič pa meni, da za Slovenijo vsekakor ni dobro, da bi se vlade menjavale kar vsako leto. "Janša je prevzel odgovornost za vladanje, vedel je lahko, kaj ga čaka, in od te odgovornosti zdaj niti on niti kdo od njegovih koalicijskih partnerjev ne bi smel bežati. Njegova vlada je šele za začetku mandata, zato se mora po najboljših močeh potruditi, da uveljavi napovedane reformne ukrepe," meni Makarovič.

"Pri tem sicer ne bo dobila podpore za ustavne spremembe, ker se je opozicija očitno odločila, da bo vlado za vsako ceno ovirala tudi pri ukrepih, ki bi bili za Slovenijo nujni, lahko pa se vseeno poskuša uskladiti s socialnimi partnerji o vseh drugih ukrepih in tako bistveno zmanjša tveganje njihove zavrnitve na referendumu. Če ji je to uspelo pri zakonu o uravnotežitvi javnih financ, ji lahko morda uspe tudi pri nadaljnjih reformah. Torej: tudi v zelo verjetnem primeru zavrnitve ustavnih sprememb bi bilo zelo narobe, če bi sedanja vlada to uporabila kot izgovor za beg pred prevzeto odgovornostjo za vladanje," še dodaja.

Prepričan je tudi, da čeprav jamstva za uspeh tudi v primeru ohranitve sedanje vlade ni, so ostale možnosti še slabše ali težko izvedljive. "Janković je že večkrat pokazal, da nima nobene konsistentne vizije in je za vladanje v sedanjih pogojih očitno nesposoben. Tehničnega mandatarja pa bo težko najti, saj bo glede na visoko stopnjo politične polarizacije težko priti do sposobnega mandatarskega kandidata, ki bi bil hkrati sprejemljiv za vse glavne politične akterje," zaključuje Makarovič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselinko123
20. 04. 2015 21.45
Clouk presegu caka norisa
Volfek
16. 03. 2013 12.40
+2
Nižji standard je maslo JJ,KER so pod vodstvom JJ vse pokradli in spravili Slovenski narod na kolena.TO je TO.
Flenca
14. 03. 2013 15.32
-1
NIŽJI STANDART JE TVOJE MASLO JJ KER SI GRABU SAM ZASE IN ZA SVOJE ,RAJE BODI TIHO IN SE NAKAM SKRIJ A TI NI NIČ NERODNO KO SPLETKARIŠ ŠE NAPREJ .
marialuisa
23. 08. 2012 17.43
-3
Naj nam zrihtajo tehnično vlado z JJ na vrhu, vse parlamentarce, posebaj pingvine in SD pa naj pošlljejo na cesto, kjer bodo lahko zastonj mešali meglo!
23345
25. 08. 2012 09.25
+0
gordo
23. 08. 2012 16.45
+2
DOLLLLLLLLLLLL Z JAAAAAAAAAAAAANŠO DOOOOOOOOOOOOOL
rajonar
23. 08. 2012 15.11
+0
Sicer pa nihče nekomentira konkretne zadeve,se pravi ocene vlade o dejanskem stanju,ki je klučna.Rezultat nesprejetja fizkalnega pravila je na Rtv Slo v poročilih ob 15.00 padec zanimanja za obveznice RS,ki je najnižje doslej.Nekateri pa še vedno sanjajo
rajonar
23. 08. 2012 14.59
-4
Nekateri ste obsedeni z JJ.Pa saj ni vlada samo JJ.Z reševanjem države se ukvarja ogromno strokovno izobraženih ljudi.ki so dokazano usposobljeni za ta opravila,žal pa je težko popravit napake predhodne pahorjeve vlade,ki je namesto za razvoj mednarodna posojila uporabila zagašenje socialnih pravic,včasih tudi neupravičenih in lažnih.Poznam kar nekaj ljudi,ki kljub ponujenemu delu raje ostajajo na sociali.
prašek
23. 08. 2012 15.25
+0
- leta 2008 je bil zunanji dolg rezidentov R Slovenije nekoliko nad 40.000.000.000 evrov - leta 2008 je vlada v odhajanju objavila, da v finančnem sektorju visi še dodatnih 6.600.000.000 evrov, kar je vlada g. Pahor Boruta podružbila v naslednjih treh letih - za vsak slučaj je bil na začetku leta 2007 odstranjen iz Banke Slovenije g. Gaspari Mitja, ki je leta 2006 opozarjal na pretirano zadolževanje pravnih in fizičnih oseb (v intervjujih za laično javnost je govoril o "zaskrbljenosti", "tveganju", "naklonjen restriktivni denarni politiki", ...) V obdobju vlade g. Janša Janeza so se rezidenti R Slovenije zadolžili iz 16.000.000.000 evrov na 41.000.000.000 evrov zaradi neznanja finančnih oblasti in zaradi zavestne za-mano-potop-politike prvega ministra. Finančni sektor je bil še dodatno načet za 6.600.000.000 evrov.
prašek
23. 08. 2012 15.26
+0
Vlada g. Janša Janeza ni niti za trenutek pomislila na anticiklične ekonomske ukrepe ampak je jadrala na večanju BDP SAMO (!) na zadolževanju rezidentov R Slovenije. Kreativno računovodstvo g. Bajuk Andreja se je v ekonomsko za-mano-potop-politiko lepo vklapljalo. G. Gaspari Mitja je bil več kot moteč državni uradnik. Predlog desnosučnim: dajmo da se pogovarjati o čem drugem. To ni tema za vas. Imeli ste priliko, pa ni šlo.
I_LL_BE_BACK
24. 08. 2012 05.45
-1
Tvoji oldbojsi so imeli politiko 17 let v rokah, pa zato mislijo da jim gre dobro kadar vladajo Forum 21 je pod pretvezo nacionalnega interesa z postsocialističnim planskim gospodarjenjem, pri katerem so v žepe pretežno Kućanovega klana 21 poniknili milijoni, da ne rečem miljarde državnega denarja in družbenega premoženja, uničil konkurenčnost slovenske ekonomije ! Gaspari je pa tipičen aparatčik tega sistema , vedno dobrodošel na gospodarskih forumuh omenjene združbe ki se ima za strokovno in profesionalno ,da flanca neumnosti kaj bi morali pa nismo .
23345
25. 08. 2012 09.27
LepiBorut
23. 08. 2012 13.43
+2
Vedno ko izgubljajo bežijo.
JanezNovakJohn
23. 08. 2012 12.36
+5
»Če vlada nima toliko podpore med ljudmi, da bi sprejemala odločitve, je boljše, če se jih ne loteva, odstopi in mesto prepusti drugemu.« Janez Janša
Angela Franko
23. 08. 2012 15.07
+4
novaknovak
23. 08. 2012 16.30
+0
"Janković je že večkrat pokazal, da nima nobene konsistentne vizije in je za vladanje v sedanjih pogojih očitno nesposoben. zaključuje makarovič, aja, tega pa nočte slišat, hehehehe
JanezNovakJohn
23. 08. 2012 12.34
+0
ta prispevek se poslavlja. 24 ur predlagam, da posebej objavijo naprimer tri komentarje z največjo podporo. To naj bi veljalo tudi za druge prispevke, saj bi nekoristno solato izločili, prispevki bi bili koristni za analizo javnega mnenja.
skembo
23. 08. 2012 12.32
+4
JJ...sodišče čaka kdaj prideš
novaknovak
23. 08. 2012 16.28
-2
a da bodo spet ugotavlajal kaj se je zgodilo ob neznanem kraju ob neznanem času naj bi bila domnevno namera....pa kaka bruka je to...
Domen Dolenc 1
23. 08. 2012 12.26
+2
JANŠA??? 10+100 KRAT NE!
Domen Dolenc 1
23. 08. 2012 12.23
+8
sprenevedanje, delitev naroda z odpiranjem ideoloških tem, povojnih pobojev leta 45, kazanje s prstom na druge! NIKOLI, ŠE NIKOLI NI PREVZEL ZA ŠE MANJŠO STVAR ODGOVORNOSTI NA SEBE! vedno so za vse krivi drugi! 3leta je metal polena pod noge pahorjevi vladi, se še spominjate tistega 3krat NE???? kdor je pozabil, naj si v google napiše, zakaj smo proti pokojninski reformi,... Cene bencina oz. trošarin,...kdor je pozabil, naj vtipka program 10+100 v google..."Trošarinska politika sedanje vlade na področju naftnih derivatov države je ekonomski absurd. Predlagamo takšno trošarinsko politiko, da bodo cene naftnih derivatov za pet do 10 odstotkov nižje od cene v sosednji cenovno najugodnejši državi." (Vir: Predvolilni program SDS 10 + 100)
novaknovak
23. 08. 2012 13.31
+0
ja domenček, a sindikati so bili pa navdušeni nad tem predlogi nekdanje vlade?pa pol tolk niso vpil,ker je bila na oblasti pač opcija ki jim je bila blizu.in referendum so baje glih sindikati izvedl.
Angela Franko
23. 08. 2012 15.09
+2
Ta trditev ,vsaj glede sindikatov komu so bližji ne drži .
novaknovak
23. 08. 2012 16.27
hehehehe, angela?!semolič,štrukelj,..?sami sds ovci ne...dej, angela,ne se sprenevedat
sanya10
23. 08. 2012 11.39
+3
Seveda mu je jasno, samo spreneveda se še naprej in brije norce iz ljudi.
tron3
23. 08. 2012 12.12
+7
In do državljank in državljanov te prelepe Slovenije, je najbolj odvisno do kdaj bo lahko to počel, če smo se Beograda rešili pred 21 leti, se bomo pač morali znebiti JJ-a in kvazi osvoboditeljev v času sedanjem, ker kar je preveč je preveč, vrli gospod vleče državo in dražavljanke in državljane na dno, zraven se pa gre pop idola, mogoče Urški, kmalu bo edina, ki mu bo še kaj verjela ali pa tudi ne!!
nemarx
23. 08. 2012 13.01
+0
A da res, a da smo se Beograda znebili pred 21 leti, tega pa nisem vedel. Zakj je pa potem vsak drugi politik, direktor ali policaj ali varnostnik pravoslavne vere ???????? Ja in to ne govorim za Srbijo, ampak za Slovenijo.
emsodine
23. 08. 2012 13.04
+1
Angela Franko
23. 08. 2012 15.11
+1
Ja vseh lažnivih Kljukcev tudi v vrtcu mislim!!!!!
tron3
23. 08. 2012 11.31
+13
JJ je notorični lažnivec brez primere, standard bo nižji zaradi zamud pri ukrepanju, STANDAR BO NIŽJI ZARADI KATASTROFALNEGA VODENJA IN UPRAVLJANJA Z DRŽAVO, kaj mu še ni jasno, da je zavozu državo, on in njegovi pudlčki, v politiki in gospodarstvu med letom 2004 in 2008!
tron3
23. 08. 2012 11.41
+10
Primer uspešnega vodenja gospodarske družbe, IUV, Bajuk pripelje v Slovenija angleškega poslovneža svetovnega formata, ga ustoliči kot predsednika uprave, podjetje najema kredite, denar seveda se prekanalizira na račune zaslužnih in potem vse skupaj pošljejo v stečaj! Takšna je bila politika Janševe Vlade med letom 2004 in 2008!!
tron3
23. 08. 2012 11.54
+8
Prodaj delnic NKBM čudovit primer, kako državljanke in državljane olupit, Bakuk razglasi, da bodo lahko postali lastniki banke, seveda v prodaji je bilo manj kot 50% vrednosti banke, kar pomeni da novi delničarji ne bodo imeli nobenega vpliva na poslovanje banke, dobljeni denar potem banka posodi zaslužnim pri tej svinjariji in tajkunom, ali drugače rečeno podari, ker tega denarj nikoli ne bo več videl, vodstvo in nadzorni svet se pa lepo in pridno sprenevedata, in sugerirata javnosti, da je bilo vse po zakonu!! Ta dva primera sta se dogodila pod Vlado Janeza Janša, ki seveda o tem ni nič vedel, vedel pa je da je predsednik Vlade, predvsem zaradi bonitet, ki mu jih je dodeljevala po zakonu ta funkcija!!
nemarx
23. 08. 2012 11.18
-8
Če vprašate tiste gospe, spoznate jih po naslednjih karakteristikah: so bolj obilne, običajno na povodcu vodijo kakšnega psička, skoraj obvezno kadijo cigareto in govorijo slabo slovenščino in so vedno na voljo za dajanje \"strokovnih\" ocen o političnem in gospodarskem stanju v Sloveniji, ker imajo veliko časa, potem je za težave Slovenije definitivno kriv Janez Janša. Te gospe to vedo, ker so jim to povedali njihovi voždi in ostali verski voditelji in ker to trdita tudi netovariša Kučan in Janković.
tot70
23. 08. 2012 11.04
+3
Karma janez ,Karma!
tot70
23. 08. 2012 11.00
+10
23. avgust ..dan boja proti janšizmu?
cupofmarja@email.si
23. 08. 2012 10.05
+9
kdo se zdaj oglaša...........ljudje a nam je tega treba......
.VOY.
23. 08. 2012 09.53
-13
Sprenevedanje na kvadrat "Hvala županu Jankoviću za vse dosežke," predsedniški kandidat Danilo Türk, Ljubljana, 22.8.2012. "Denar mestne občine Ljubljana je končal na zasebnem računu podjetja KLM naložbe, katerega največji lastnik je Zoran Janković, razkriva zaupni dokument davčne uprave. Ta je o svojih ugotovitvah že obvestila tožilstvo."
El Diablo 2013
23. 08. 2012 10.26
+6
Domen Dolenc 1
23. 08. 2012 12.29
+2
kako se bojijo teli desničarji ljubljanskega župana,...haha... če je jj tak poštenjak, zakaj se ne oglasi na sodišču, ko dobi poziv?
novaknovak
23. 08. 2012 13.38
+2
pa kaj če hodit na sodišče poslušat stare lajne že 10 let. če v tem času niso bli sposobn kaj več kot ob neznanem času na neznanem kraju naj bi imel namero...skp speštat je to bl žalost.o zj pa so trdni dokazi pa se jih nekako ne more speljat.le kako to?aja,ima za seboj ugledne državljane...hehehehe..pozorište u kući..
rajonar
23. 08. 2012 13.50
Saj to je prav neverjetno.Pri temu gospodu Jankoviču so navedena čista dejstva,ki so evidentna,potrjena s strani računskega sodišča in ugotovitve protikorupcijske komisije,pa ga vneto zagovarjate(verjetno imate nekaj od tega) pri JJ pa gre vedno ampak res vedno le za neke domnevne obljube o podkupovanju,a se vedno konča v prid JJ.Komu naj verjamemo navadni smrtniki.Odgovor je več kot jasen.