Slovenija

Je lipicance res nekdo zastrupil?

Ljubljana, 07. 10. 2011 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lipicanci, ki so marca poginili, so verjetno pojedli nevarni naravni alkaloid lupanin, kaže končno poročilo Vursa. Zanimivo je, ker ga niso našli v krmi Kobilarne Lipica.

Na Veterinarski upravi (Vurs) so objavili zaključno poročilo po poginu konj v Lipici, kjer je 12. marca obolelo 12 konj. Tri so prepeljali na kliniko Veterinarske fakultete v Ljubljani, kjer se je stanje dveh poslabšalo kljub terapiji, zato so ju usmrtili, medtem ko je tretji ozdravel. 13. marca je poginil tudi eden izmed obolelih konj v Kobilarni Lipica, 18. julija je v kobilarni pet konj zbolelo z znaki kolike. Kljub zdravljenju sta dva poginila.

Lipicanci naj bi bili zastrupljeni.
Lipicanci naj bi bili zastrupljeni. FOTO: Damjan Žibert
Koprski kriminalisti v zvezi s poginom lipicancev preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote, za kar je zagrožena do osemletna zaporna kazen.

Na Vursu so naročili odvzem vseh potrebnih vzorcev in različnih preiskav – patoanatomske, patohistološke, toksikološke, preiskave na prisotnost pesticidov, druge kemične analize in botanične analize na vseh travnikih, od koder izvira seno za konje v Kobilarni Lipica. Sodelovali so strokovnjaki veterinarske, medicinske in biotehniške fakultete ter Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, skupaj s strokovnjaki iz tujine.

Končno poročilo je pokazalo, da so klinična znamenja poginjenih konj lahko povezana z delovanjem naravnega alkaloida lupanina, ki je bil dokazan v vseh vzorcih telesnih tekočin poginulih živali. Ker je bil ugotovljen tudi v vzorcu želodčne vsebine poginulega konja, sklepajo, da je v telo živali najverjetneje prišel z vnosom prek ustne votline. Izvor lupanina v hrani ni pojasnjen ter ni bil ugotovljen v odvzetih in analiziranih vzorcih sena, ovsa in krmnih dodatkov.

Na Vursu priporočajo čim več paše

Obolevanje konj v Kobilarni Lipica je najverjetneje posledica več dejavnikov, ki se med seboj prepletajo in sovpadajo. S sistematsko načrtovanim notranjim nadzorom krme in stelje, izborom krmnih dodatkov in načinom krmljenja je mogoče zmanjšati možnosti škodljivega vplivanja posameznih kemijskih in mikrobioloških dejavnikov na metabolizem konj. Na Vursu priporočajo, da naj ima reja konj v kobilarni poudarek na čim večji možnosti naravnega gibanja vseh kategorij konj na prostem in možnosti paše.

Da bi lahko z gotovostjo določili vzroke za nastanek takih in podobnih stanj v reji konj, je pri nadaljnjih preiskavah prehransko presnovnih procesov konj potrebno sodelovanje različnih strok, so še dodali na Vursu.

Končno poročilo Vursa
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
07. 10. 2011 22.16
Šlo je za kolektivni samomor neke konjske sekte?!
Frane Šajn
07. 10. 2011 21.53
-1
OČITNO SO SE IZ DOLGEGA CAJTA SAMI POTOLKLI MED SABO? MA SAJ TUDI NEBI BILO ČUDNO!
Tonček Balonček
07. 10. 2011 19.56
+1
Smešno bi bilo pričakovati, da bi enemu največjih strokovnjakov za lipicance dokazali krivdo!
Zrkizz
07. 10. 2011 19.38
+1
Pri strokovnosti nasih veterinarjev, ne morejo ugotoviti kdo in kako tudi, ce ga zraven dobijo. Nasplosno pa so njihove diagnoze lahko blizu vedezevanja.
kurcvasgleda01
07. 10. 2011 18.30
še zdaj mi ne verjamete, da so naše konje zastrupili hrvati??...pol jih slabo poznate tisti iz bivše juge pa vemo kako in kaj...
Irena Mlakar
07. 10. 2011 17.57
Žalostno da se notranji spori med ljudmi in upravo rešujejo tako da trpijo nedolžni konji:(
Jeanus1
07. 10. 2011 17.40
+1
Zanimivo pri celi zadevi je, da se zastrupljajo samo pri nas v Sloveniji, nikjer drugje po svetu ne. Torej ne more biti slučaj, da ima spet kdo prste vmes, pri nas je mogoče vse.
beri66
07. 10. 2011 17.12
kdaj jim prdne, normalno da so jih zastrupili.