Slovenija

Je pismo mladih zdravnikov, ki tožijo o slabem položaju, prišlo iz UKC Maribor?

Ljubljana, 23. 11. 2016 19.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.I./J.S.
Komentarji
9

Pismo mladih zdravnikov, v katerem so potožili o težkih razmerah dela, najbrž prihaja iz UKC Maribor, je dejal Konrad Kuštrin. Skupaj z zdravniško zbornico se bodo potrudili te mlade zdravnike sklicati, da povedo, kaj jih muči in kaj lahko naredijo za njih.

Mladi zdravniki poudarjajo, da jim je onemogočena osnovna pravica, s pomočjo katere bi zrasli v spoštovane zdravnike – pravica do izobraževanja.
Mladi zdravniki poudarjajo, da jim je onemogočena osnovna pravica, s pomočjo katere bi zrasli v spoštovane zdravnike – pravica do izobraževanja. FOTO: Kanal A

Na današnji novinarski konferenci je predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin komentiral pismo mladih zdravnikov, ki so se pritožili, da morajo pogosto delati namesto starejših kolegov. Dejal je, da se to najbrž dogaja v UKC Maribor in da v vsebino pisma ne dvomijo. 

Skupaj z zdravniško zbornico se bodo potrudili te mlade zdravnike sklicati, da povedo, kaj jih muči in kaj lahko naredijo za njih, je dejal. Ena od točk sporazuma, za katerega si prizadeva Fides, je prav prednostna ureditev položaja mladih zdravnikov in zobozdravnikov, ki je zdaj zelo slab, zlasti zaradi večletnega nenapredovanja, je še dejal in vodstvo UKC Maribor pozval, naj se odzove.

Tudi radiolog Milenko Stankovič je na tiskovni konferenci komentiral pismo mladih zdravnikov, in dejal, da se mlajši kolegi vpisujejo v Fides, ne obratno. Napadi na UKC so neutemeljeni, je bil oster radiolog in pozval, da morajo vsi delovati v korist zdravnikov.

V Fidesu opozarjajo na dostojanstvo poklica kot tudi na druge očitke iz pisma. Vse akcije Fidesa gredo v smeri, da se ustvarijo dobri pogoji za mlade zdravnike v Sloveniji, ne pa v tujini. Medijska gonja se mora nehati, so prosili, saj si zdravniška stroka tega ne zasluži.

V pismu so mladi zdravniki pretresljivo opisali svoj službeni vsakdan, med drugim so potožili, da nanje vpijejo in jih zmerjajo vsi – od vodij oddelkov do sester, da so vedno na voljo in oddelajo tiste ure, ki bi jih morali drugi, da hodijo dežurat med dopustom, da zaradi dela svojih otrok ne vidijo tudi po več dni. 

Sicer se iz UKC Maribor še niso odzvali, ali pismo res prihaja iz vrst njihovih mladih zdravnikov.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
24. 11. 2016 09.32
+6
Važno da starejši doktorji dobijo zlate palce in imajo privat delo v bolnici pa spijo.
Franci Luzar
23. 11. 2016 20.02
+4
kaj pa pismo mladih Bolnicarjev in Mladih Sestr ter mladih kuharjev in Mkadih ostalih delavcev? gdo pa zastopa njih in gdaj bojo oni dobili vecje place? kaksne bojo njihove pokojnine? ce jih bojo sploh dobili?
BPGC
23. 11. 2016 19.51
+9
To je cista resnica, da morajo mladi zdravniki delati kot za starejse. Starejsi namrec nimajo potrebnih sodobnih znanj. Medicina je pa medtem hitro napredovala. Place pa vseeno vlecejo, pa polozaje imajo tudi.
wolfterier
24. 11. 2016 09.51
+7
Tastari samo še grabijo.Vse nad 70 takoj upokojit in mlajšim omogočiti napredovanje,nje...
LAC
23. 11. 2016 19.48
+9
IZGLEDA DA JE PRI NAS VSE V ORGANU! NAJBOLJ ŽALOSTNO PA JE TO DA ZA NASTALO SITUACIJO NE BO NIHČE ODGOVARJAL!
LLLEPI
23. 11. 2016 19.51
+8
Odgovarjal bo narod zato ker nic na naredi za svoje dobro.Najprej bo preplacal te nase zdravnike ZDRAVSTVENA oskrba pa se bo se zmansala