Slovenija

Je prav, da starši otroka udarijo po zadnji plati ali ne?

Ljubljana, 13. 05. 2013 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Država ne bi smela staršem odvzeti pravice, da otroka udarijo po riti, je nedavno poudaril ugledni psihoterapevt Zoran Milivojević. A je njegovo predavanje razburilo tiste, ki si prizadevajo za prepoved telesnega kaznovanja otrok.

Država ne bi smela staršem odvzeti pravice, da otroka udarijo po riti, je nedavno poudaril ugledni psihoterapevt Zoran Milivojević. A je njegovo predavanje razburilo tiste, ki si prizadevajo za prepoved telesnega kaznovanja otrok.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (467)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
14. 05. 2013 15.10
+9
Stoletja so Otroci dobivali po riti in okrog ušas,pa ni bilo z njimi takšnih problamov,kot sedaj.Seveda pa je treba imeti pravo mero.
Profet
14. 05. 2013 13.37
+13
Najhujše nasilje je verbalno in psihično nasilje žalitve in poniževanje ,mio.krat hujše kot katera koli klofuta ali eno po riti...
kraljicavesolja
14. 05. 2013 13.35
-1
Sori, sam men je ornk hinavsko, da tepemo otroke, pa nima veze, če sam po riti, pol k se pa oni med sabo al pa koga druzga nabijejo, se pa čudimo pa govorimo, da se ne smemo tepst pa da mormo s pogovorom vse rešit. Niso froci neumni, sam tok.
Monsterguy
16. 02. 2014 09.51
če ne znaš dobro nagovoriti soljudi (beri "si malo govorno zaostal"), vendar veš kaj je prav in kaj narobe, potem v Sloveniji poznaš rahlo obliko nasilja, čemur jaz kot najstnik pravim "ena po rit" ali pa "ti bom navil uro"(beri: "rahlo pridržanje ušesa"), kar je zame edina pravilna vzgoja otrok, ki jo poznam in povem ti vsi moji soljudje, otroci, odrasli in prijatelji me ljubijo ali spoštujejo zaradi tega...
Profet
14. 05. 2013 13.29
+6
Zato pa je tako ,potem imao nevzgojeno mladino.Brez omejitve.Sicer fizično kaznovanje ko je vse drugo počrpano...
brank1
14. 05. 2013 11.36
+26
Tile naši \" vzgojni strokovnjaki \" , ki enačijo eno po tazadnji z trpinčenjem otroka še kar živijo v črno belem svetu. Ja hudiča saj ni vse trpinčenje, če pa je ga je pa seveda potrebno kaznovati. Cela stoletja so bili otroci vzgajani tudi s šibo, če je potrebno. A je bilo toliko pokvarjencev kot jih je sedaj v naši moderni družbi z tako moderno vzgojo??? Smo tisti ki smo bili tako vzgojeni sami iztirjenci?? Dajte no.
Ramzess
14. 05. 2013 11.44
+8
V tem sistemu se išče vsaka možnost, najmanjša možnost za pregon staršev, ...
LAcaliente
14. 05. 2013 11.47
+4
človeki najlažje prideš do živega preko otrok!
Ramzess
14. 05. 2013 11.30
+5
\"A je njegovo predavanje razburilo tiste, ki si prizadevajo za prepoved telesnega kaznovanja otrok.\" Prav je, da si prizadevajo za prepoved telesnega kaznovanja otrok, seveda tudi psihičnega, a težava je, da je njihova definicija telesnega kaznovanja preširoka. Posledica je, da ima povprečni starš hitro težave zaradi udarca po riti ali okrog ušes, ne na uho, če to naredi v javnosti. Potem pa je vojni z oblastjo in njenimi določenimi vejami, policijo, CSD, ipd. Vse se začne in konča pri definiciji in percepciji nekega dogodka s strani naključnega opazovalca, ki niti ne razmišlja o posledicah, ki nenazadnje lahko doletijo tudi njega, ali njo, ...
maajaa123
14. 05. 2013 11.25
+37
Ah, berem te komentarje in me prav jezi, da se ena cez rit kr enaci s kaznivim dejanjem.. Pa dej lepo vas prosim. A ce si przadevas svojga otroka vzgojit v postenega, neegoisticnega, potrpezljivega, prilagodljivega cloveka, ki zna sklepat kompromise in je za to potrebna pac kaka klofuta po riti, da se tamali nauci, da ni on tisti ki je glavni.. To je pol ze kar zloraba? Najboljs, da 90% mamic in atijev v rest vrzete, otroke pa date CSD-ju.. Tam jih vsaj \"tepli\" ne bodo.. Mislm kaki kretenizmi. Mene sta vzgojili mama in babica, ena bolj gajstna baba kot tadruga. Sem parkrat posteno dobila po tazadnji, ko sem ga res polomila, danes pa ju dojemam kot zenski, ki sta me odlicno vzgojili, me naucili discipline in ubogljivosti, mi vcepili moralna nacela, in me kljub kaksni vzgojni zasipali z neizmerno ljubeznijo, odobravanjem, pohvalami in danes sem za tiste vzgojne se kako hvalezna, saj so mi dale lekcijo za zivljenje. Pa ni blo nc tko hudega, kokr eni tu pisete. O zlorabah in psihicnih posledicah.. Po pol ure sem pozabila na klofuto, a si jo kljub temu za zmerej zapomnila, za primer ce bi me spet zamikala kaka bedarija.
Ramzess
14. 05. 2013 11.33
+8
Jasno je zakaj je padel in ni bil sprejet tisti \'socialni\' referendum in zakon, ker je, med drugim, CSD-ju, dajal preširoka (občutno preširoka) pooblastila, straši pa so hkrati izgubili pravice nad lastnimi otroci. Posledice sprejetja bi bile katastrofalne in nepredstavljive.
-24
Vsem vam, ki trdite, da je fizična vzgoja pravilna in opravičena takole. Ker je to kar počnete zelo narobe, bom, pa čeprav s teškim srcem prišel k vam na dom in vam podaril nekaj VZGOJNIH udarcev, seveda vašim letom primernih po domače povedano, zelo zelo bo bolelo. To je skrajen ukrep, ker nič drugega ne pomaga, za vaše dobro.
Vapo
14. 05. 2013 11.29
+13
smehec
14. 05. 2013 11.31
+6
brank1
14. 05. 2013 11.37
+4
b4rdy
14. 05. 2013 11.42
+8
bolje,da kr ostaneš doma in sam sebi pripelješ eno okoli ušes....
loonie
14. 05. 2013 11.43
-6
Pa ne smete se branit, tako kot se otrok ne more. Rada bi vas videla :)
+5
Sedaj pa takole, ker sklepam, da je večina podobnega mnenja, ko ti, ki ste komentirali in nimam časa na pretek. Vprašanje: Kakšne občutke vam je zgoraj napisano povzročilo, še posebaj če bi to resnično storil? je bilo to razumevanje, jeza, sreč itd? Jeza, odpor, nestrinjanje, (utrip se vam je od jeze povečal) ... tako nekako bi lahko opisali vaše občutke. Sklepam, da ste razumni odrasli ljudje, še enkrat odrasli in nikakor niste pripravljeni sprejeti fizične kazni, še več, vi bi se podali v pretep in podobno. Zakaj za vraga ste prepričani, da so otroci, ki niso še tako intelektualno napredni, sposobni sprejeti FIZIČNO kazen, kot je bila mišljena, se vam ne zdi da bodo izrazili še večji odpor in še več nestrinjanja. Še za konec ena misel: Preden naslednjič udarite, najprej pomislite, če ni to vaša trenutna neobvladljiva jeza, izraz vaših furstracij in apatičnost do samega problema.
b4rdy
14. 05. 2013 11.51
+5
Razumni in normalni starši otroka udarijo po tazadnji v skrajnem primeru....ne pa po 10x na dan..vsaj jaz mislim da je tako....pa ti,če se otrok zaletava vate v svoji ihti(ko ga prime ker ga nekaj razjezi) storiš kaj?Mirno gledaš...če se njegova agresija stopnjuje? Moj otrok je zelo mirne narave..ampak ko ga pa tista huda ihta prime ko te sploh ne posluša več ko mu govoriš naj se umiri...je pa ko en hudiček :)
+3
NIma vezeb4rdy. Narava njegovega obnašanja je v veliki meri odsev tvojega, upam da to razumeš. Če res samo občasno doživi pretirano navtušenje ali hiperaktivnost, se vprašaj zakaj se je to zgodilo, ali je bla nenadna sprememba okolja, vstop določene osebe, predmeta v okolje tudi risanka lahko sproži to itd. Ne bodi apatična in se loti problema, kjer nastane, z udarcem otroka samo zmedeš, še posebaj če nimaš pojma zakaj se je določena anomalija zgodila.
wolfterier
14. 05. 2013 15.14
-2
Daj ne bluzi.A ne veš,kaj je delal Che Guevara odraslim in otrokom...
smehec
14. 05. 2013 11.20
+40
V prodajalni na blagajni stoji mlada mamica s svojim sinčkom, ki nenehno premika voziček naprej, starki v noge. Ko ga je večkrat opozorila, naj tega ne dela, se je zadnjič obrnila še na mamo, ki je vse mirno opazovala. Ta ji odogovri: \'veste, jaz otroka vzgajam na principu svobodne vzgoje. To pomeni, da ga ne kaznujem, saj sčasoma sam ugotovi, kaj je prav in kaj narobe.\' Za mlado mamico je stal mladenič z marmelado v roki, ki je vse mirno opazoval. Na koncu razlage mlade mamice je odprl marmelado in jo celo stresel njej na glavo. Zgrožena se je obrnila in ga prestreljujoče pogledala ter se začela dreti. Ta pa ji je mirno odgovoril: \'Veste, sam sem bil vzgojen po principu svobodne vzgoje, pa si sedaj poglejte rezultat.\' Starejša gospa pa reče prodajalki: \'Njegovo marmelado prosim računajte meni.\'
LAcaliente
14. 05. 2013 11.29
+6
b4rdy
14. 05. 2013 11.40
+7
robert1977
14. 05. 2013 11.03
+26
Jaz svojega po riti, ampak VZGOJNO...saj potem je vse v redu, ko se pogovoriva....prej pa noče se umirit in divja...se pa zdaj zaveda, da se mu ne splača grdo obnašat...ja kam bomo pa prišli, če bomo otrokom pustili, da delajo kar jih je volja? malo se ozrite okrog sebe, pa boste vidli, o čem govorim. Treba se je zavedat, da so otroci naše največje bogastvo, vse ostalo je brez pomena!!!
xelA
14. 05. 2013 10.59
+27
vzgojni udarci niso nasilje. hvaležen sem vsake klofute ki sem jo dobil kot otrok. ne govorim o udarcih da pustijo sledi na otroku ampak vzgojnih klofutah po riti. te babnce mi grejo kar na živce v videu.
ri?et
14. 05. 2013 10.55
+21
Po riti še ni nobenemu škodilo,vsaj meni ne,ko sem izsiljevala. Bolj grozno je verbalno mučenje,-rit pozabi,psiha nikoli.
b4rdy
14. 05. 2013 10.33
+39
Po nekaj komentarji tule, da starši, ki švrcnejo svoje otroke kdaj pa kdaj čez rit(ko si zaslužijo seveda) ne znajo vzgajat...malo se zamislite, da niso ravno vaši otroci tisti..ki potem v vrtcu razgrajajo in nimajo nobenega spoštovanja...dam roko v ogenj, da pride čas ko otroku ne moreš in ne moreš nekaj dopovedat, za povrh se še zapodi vate v tisti svoji ihti....ja,ga bom čez rit...Jaz nevem ali eni res ne ločite, kaj je nasilje nad otrokom, kaj pa je ena čez rit?Tu je OGROMNA razlika....Pri nas je najstrožja kazen sedenje v sobi do ohladitve-se pravi čas sedenja si določa sam...sledi pogovor...pa smo dobri.Se pa zgodi da se noče umirit in tudi pade kakšna čez rit-sicer zeeelloooo redko ampak se zgodi.. Je pa, vsaj meni se zdi, zelo pomembno da otroku večkrat povemo, da ga imamo radi vendar njegovega grdega obnašanja ne sprejemamo in zavedati se moramo da otrok rabi avtoriteto...začne se pri dojenčku...in spoštovanje...če vi njega ne spoštujete,tudi on vas ne bo....Lahko dajete minuse kolikor hočete...dokler mi okolica in vrtec pohvali vzgojo mojega otroka vem da sem na pravi poti...zahtevam spoštovanje in manire(ki so danes pri mulariji očitno pozabljene) in otroku to tudi vračam...Pa ne pozabite da so otroci odlični opazovalci svojih staršev...kjerkoli ste,karkoli delate,kakorkoli govorite...vse si pišejo v svoje možgančke....in potem vas oponašajo...
mastablasta
14. 05. 2013 10.42
+4
\"love your kids? prove it by beating them.\" :-) to je naslov zanimivega razmišljanja kjer se otrok hitro nauči da se naj kazen eksponentno stopnjuje z slabim obnašanjem. tako se hitro nauči da ga vrh kazni ne zanima. ti timeouti so brezveze. ja, če te spoštujejo potem delujejo sicer pa ne. potem pa imaš kot tisti video zadnjič iz šole, in ga pošlje ven za 5 minut. res huda kazen za nekoga, ki tako ali tako ne posluša snovi.
b4rdy
14. 05. 2013 11.01
+1
Pri nas timeout deluje v 99,9%...na srečo...ja otrok me spoštuje ker ga že od začetka vzgajam v tej smeri...je pa res,da dosežeš timeout moraš bit izredno vztrajen iz začetka....je zelo težko vendar se obrestuje...Raje sem ubrala to metodo,kot da bi ga res potem morala mlatit pri 5 letih...tega ne odobravam ker se da na drugačen način dosežt veliko....Pa seveda neke grožnje da ne bo dobil tega ali onega so brezveze če jih potem ne izvajaš...služba starševstva je najtežja služba...ne pravim da je moj oh in sploh vzgojen...je pa očitna razlika če ga primerjam z nekaterimi razvajenimi sovrstniki...
Tomozuki
14. 05. 2013 11.15
+9
Po moje jih ne znajo vzgajat tisti starši, ki jim ne dajo ene čez rit. Namreč vse pogosteje opažam porast trenda, ki zagovarja nefizično kaznovanje otrok in sorazmerno s tem tudi neobogljivosti oziroma nevzgojenost. Sam sem jih v mladosti dobil nekajkrat čez rit, včasih še kakšno klofuto pa menim, da sem si jo zaslužil kot skrajni ukrep, ko sem nalašč kljuboval kakšni stvari brez posebnega razloga. Danes ni z mano nič narobe. Nisem ne za psihično in ne za fizično nasilje, ampak včasih je treba postavit meje zelo odločno.
LAcaliente
14. 05. 2013 10.30
+28
Pa ga ni \"gospoda\", ki bi mi preprečil klofuto če si jo bo mulc zaslužu....tut jst sm jih dobila (samo par) ko sem si jo zaslužla pa mi ni čisto nič škodla....sam poglejte danes mularijo nevzgojeno...ne sam mulci tut kak starš bi si zaslužu \"malo po riti\"!
LAcaliente
14. 05. 2013 11.30
+5
samo za primer....moj brat; pridna duša, zrastel v dobrega človeka, ve kaj je prav in kaj ne...je nekoč (imel je cca. 5-6 let) pod vplivom okoliških \"razbojnikov\" šel v trgovino krasti čokolade...ker ni znal lagati je šel mimo blagajne s čokolado pod pajsko in ko ga je vprašala teta kaj ima ji je pokazal čokolado....je prodajalka poklicala mojo mamo....ta je po poti našla najtanjšo možno šibo (žvižg, žvižg)...ko je prišla v trgovino jih je vseh 5 začela mlatit vse do doma....nikoli v življenju več ni ničesar ukradel.....PA JE VEDEL DA NE SME, A JE VSEENO ŠEL S \"PRIJATELJČKI\".....je zgledalo grdo, ma si je zapomnil za celo življenje, danes se temu smeji...
Ramzess
14. 05. 2013 11.36
+1
Po drugi strani bi ta gospoda rada tako klofuto izkoristila preko ramen CSD-ja, kot izgovor za gonjo proti staršem.
Ramzess
14. 05. 2013 11.40
+0
LAcaliente, če bi danes naredila kaj takega, bi jih sama dobila s povsem drugačno šibo, in nenazadnje morda celo zapor.
LAcaliente
14. 05. 2013 11.46
+1
ja verjamem...otroka bi mi pa vzgajali ljudje, ki zanj sploh nebi imeli ne časa ne volje se ubadat z njim...kje bi bil potem tu občutek varnosti, ljubezni....otrok mora vedet do kje se sme in kaj je absolutno nesprejemljivo....sej "mamica je žalostna, ker se tako obnašaš" deluje do neke mere...ampak ko mulc pride v fazo ko te preizkuša...tebe in tvoje potrpljenje in meje do kamor lahko gre...ja glej....še vedno sem jst odgovorna zanj, da ga vzgojim v poštenega človeka...odgovarjaš tako ali drugače....če bi ga pa kot mladoletnika (pri npr. 15, 16 letih) dobili krast, bi bla pa spet slaba mama, ki ga ni vzgojila
Mejduš
14. 05. 2013 11.51
+1
Kar pomislite kolikrat starši kaj narobe naredijo ,pa če kaj otrok omeni pa že klofuta pade.Ke ne spoštuje starše,tukaj je žurka alkohol in holadrija holadrom pa 5l vriti, kako najbo otrok bolši od staršu.
LAcaliente
14. 05. 2013 12.06
+0
glej, se strinjam da bi morali biti starši, ki imajo probleme z alkoholom in nasilništvom v družini deležni pomoči s strani CSD...v skrajnem primeru se jim otroke vzame iz oskrbe z možnostjo obiskov, dokler se stvari ne pošlihtajo....ne pa zaradi ene vzgojne hajko dvigat...grem stavit da so jih tu a tam fasale tut te gope v posnetku..al so pa iz disfunkcionalnih družin da drugega ne poznajo...???..pa čist tko baj d uej...osebno ne pijem, mi alko smrdi...
loonie
14. 05. 2013 10.29
-5
Eno razmišljanje se mi poraja ob vsem skupaj. Ljudje ste zgroženi ob porasti kriminala, vandalizma, neposlušnosti v šoli, manjkom medsebojnega spoštovanja,..po drugi strani pa v vsaki temi v zvezi z vsem zagovarjate nasilje in fizično kaznovanje, večkrat celo preberem kako bi nekoga mučili, ker je ta oseba mučila žival npr. Človek se vpraša, če niso ljudje, otroci in odrasli, le ogledalo naše družbe. Med drugim tudi te, ki tule komentira. Bo treba pri sebi začet pospravljat namesto s prstom kazat na vse druge.
LAcaliente
14. 05. 2013 10.31
+20
problem vporasti kriminala, vandalizma, neposlušnosti v šoli, manjkom medsebojnega spoštovanja,\" je v tem da nekaterim niso bile postavljene meje takrat, ko bi jim mogle bit....pa magari s klofuto!
loonie
14. 05. 2013 10.38
-2
Ko dojameš, da si del družbe nad katero se zgražaš, se razmere malo spremenijo. Ker bi to pomenilo začeti pri sebi, ne pri svojem otroku, sosedu, ali komerkoli drugemu. Nenasilje ne pomeni nevzgoje, vsaj pri meni ne.
mastablasta
14. 05. 2013 10.44
+4
ne. smao je pa vprašanje ali je hujša fizična ali psihična kazen. kaj bo pustilo hujše posledice. govorimo seveda o blagi fizični kazni (ščip, manjša klofuta...) ne o modricah in zlorabah.
damjandd
14. 05. 2013 10.46
+5
loonie, vi pa: ali nimate otrok, (potem ne pametujte) ali pa so taki da samo v kotu sedijo (potem se vprašajte zakaj je tako) ali pa so vaši drugačni od ostalih 90% ( ne verjamem da so)
loonie
14. 05. 2013 10.50
+2
Psihična kazen? Kot prisilit otroka, da razmišlja kakšne so posledice njegovih dejanj? Usmerjanje otroka v to, da postane razmišljujoče bitje, ki se začenja vse bolj zavedati, da to kar on naredi (nekomu) nosi neke posledice? Če nekoga udari, da ga to boli, če umaže naj počisti za sabo, če se igra s hrano naj gre od mize, če se na obiskih ali v javnosti ne vede lepo naj gre domov,..še bi lahko naštevala. Ne vidim kako bi se tu delala psihična škoda.
loonie
14. 05. 2013 10.54
+1
damjandd, dva imam, eden ni ne vem kaj energičen, bolj ustvarjalen tip človeka. Drugi pa konkretno nabrit, poln idej za razne lumparije. Pa lepo sobivamo, po besedah okolice sta oba prav lepo vzgojena. Sama težko sodim, ker nisem nepristranska. Samo pravim, če smo razumska bitja, a ne bi tega uporabili v dober namen, tudi pri vzgoji. Me pa veseli, da se najprej išče kaj je narobe z mano, namesto, da bi me vprašal kaj (morda) počnem prav.
damjandd
14. 05. 2013 10.57
+1
Potem so pa vaši v tistih 10% ko so popolni. Lahko le čestitam :(
loonie
14. 05. 2013 10.59
damjandd
14. 05. 2013 11.05
+4
Tako kot opisujete potem že so!! No pa vam dam možnost da razložite nam vse kako so vaši otroci super vzgojeni in kaj naredite ko se meče po tleh in trmoglavi, ker ni po njegovem?
loonie
14. 05. 2013 11.35
-1
Aja, bomo presojali moj karakter in vedenje mojih otrok na podlagi par prispevkov, zelo zrelo. Sicer pa ju nisem opisala niti pozitivno niti negativno, namerno sem se vzdržala, saj nima smisla, da se človek tule bolj natanko izrazi ker vse dobi nazaj v negativnem smislu. Tako kot sem v tem primeru. Ob trmarjenju se lahko oz morata umaknit v svojo sobo in razmišljat kako bosta, ko se vrneta, z besedami povedala v čem je problem, ker na vpitje in cviljenje ne trzam. Če nismo doma, ju spokam v avto in peljem domov. Če ni druge naj se malo umakne na stran, da se umiri in se pride nazaj pomenit, ko je sposoben normalno izrazit svoje misli. Če trmari, ker sem rekla ne, ta "ne" še kar velja. Ponavadi se otrok umiri in lepo vključi nazaj med ljudi, otroke, obiske ali družino...
damjandd
14. 05. 2013 11.47
-1
Svoj karakter ste pokazali z odgovorom, naprej trdite da vas obsojamo namesto da bi vas vprašali kako vi rešujete težave, nato pa se razpburjate ko vas vprašam po metodi, ki jo uporabljate da rešite nastali spor!!! Vsako vzgaja otroke po svojih najboljših močeh in zmožnostih, nismo vsi enaki, nikakor ne, kakor je tudi vsak otrok svoj osebek imam tri pa moram pri vsakemu uporabiti drugo metodo vzgoje nikakor ne učinkuje enaka za vsakega. otrok je individuum s svojim razmišljanjem, svojim karakterjem, mi straši pa smo tu za to, da postavljamo meje in da če mu 3x rečeš da nekaj ne sme, potem sledi sankcija. Pa preberite si opis ravnanja matere v parku, ki sem ga napisala spodaj ko je otrok svojo mater ki ga je mirili in mu dopovedovala da nima prav, popljuval v obraz in ko je ata glas dvignil, ta otrok niti trznil ni!
loonie
14. 05. 2013 11.59
+0
Jaz izhajam iz tega, da vas ne poznam, neglede na napisano, na vprašanje sem tudi odgovorila četudi je bilo vprašanje postavljeno v relativno sarkastičnem tonu. Se ne razburjam, prej pretirana raba klicajev indicira razburjanje in to ne z moje strani. S tem, da je vsak otrok individum se strinjam, tudi s tem, da različno reagira na različne metode vzgoje se strinjam. Mene moj otrok nebi pljunil četudi na ne tepem. Je to možno razumet? Ne, ker bi bil angelček ampak, ker sem zaenkrat avtoriteta in pričakujem spoštovanje. Vidim pa otroke, katerih starši redno uporabljajo tepež kot vzgojno metodo pa to ne pomeni avtomatsko, da se obnašajo lepo. Zato sem mnenja, da ni rešitev v tepežu, ki ga večina itak uporablja kot vzgojno sredstvo neglede na prepovedi.
damjandd
14. 05. 2013 13.23
-1
Samo še en komentar: takole očeta kot sem že rekla spoštujem čeprav sem dobila od njega kakšno vzgojno, drugače je pri mami, ki me je psihično zlorabljala, njene besede sovraštva so mi ostale v srcu še danes, očetova klafuta nikoli, ker je bila upravičena, mamine psovke in zavračanja ter žaljivke, pa klečanje na koruzi z golomi koleni pa žal ne. Tega ne pozabiš in ti ostane v srcu do konca življenja. Hočem povedati da sta vedno dve vrsti vzgoje eno je tiso kar je res vzgojno in takrat ko si zaslužiš, drugo je pa tisto kar se smatra kot zloraba, dnevno trpinčenje pa brez razloga ko ne veš zakaj si jih dobil, dobil si jih za to ker si. Materinega obnašanja ne odobravam in tega nikoli nebi in ne počnem svojim otrokom, če pa kdaj kateri dobi poriti z roko,
marinaio
14. 05. 2013 10.28
+11
Vzgojne absolutno DA!! Ker je stanje v osnovnih šolah nenormalno, otroci lahko počnejo vse kar hočejo, ker doma dobijo potuho in ker so potem učitelji tisti "grdi", ki nasrkajo. Danes si otroci preveč upajo, ker vejo da jim učitelji ne morejo nič in zato to izkoriščajo, pol pa ko dobijo vzgojno pridejo starši z odvetniki na šolo!!!! Spoštovanja nimajo več do nobenega, staršem se ne da več ukvarjat z vzgojo in otroci so znoreli.
marinaio
14. 05. 2013 10.31
+10
Poleg tega kaj se ima država za vtikat v take stvari, naj vzgaja svoje politike ne otrok po drugih hišah!
LAcaliente
14. 05. 2013 10.32
+1
karbid
14. 05. 2013 10.58
+3
Se popolnoma strinjam... v šole pa hodijo starši v bran svojemu otroku pa tut če je naredu hudo lumparijo ki ne sodi v šolo. Šola je vzgojna ustanova. res pa je da za osnovno vzgojo morajo poskrbeti starši doma.
Ramzess
14. 05. 2013 11.42
+3
Tu je težava, kaj pomaga vzgoja doma, še šola prevzgaja otroke v poslušne sužnje sistema. Otroci se proti takemu sistemu borijo na svoj način.
Uporabnik1046796
14. 05. 2013 10.24
+6
Le, ce je otrok star ze 18 let, zenskega spola in udarec po ritki zveni SPANK :)
jejejejejojojiji
14. 05. 2013 11.00
marc3
14. 05. 2013 10.11
+25
Pretepanje in vsesplošno nasilje NE. Vzgojna ABSOLUTNO DA!
karbid
14. 05. 2013 10.59
+2
Luka40
14. 05. 2013 10.11
+1
MiniCak Zarota.... Ne zmenite se za njegove komentarje, ker to je en 14 letnik provokator, ki sploh ne ve zakaj je ta tema in samo nekaj napiše, da ''kao'' nasprotuje v bistvu pa nima stališča in samo želi neko pozornost. Je še premlad, da bi sploh kaj razumel!
skyman8
14. 05. 2013 10.06
+31
Če je bilo potrebno sem jih fasal po riti ... takrat mi je bilo hudo, danes pa sem staršem hvaležen.
Nolande
14. 05. 2013 10.09
+14