Je večje tudi ugodnejše?

Mnogo potrošnikov meni, da je ceneje kupiti izdelke v večjem pakiranju kot za isto količino kupiti več izdelkov v manjši embalaži. Pri zvezi potrošnikov so ugotovili, da sicer to drži, a ne vedno …

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Škatle

Je večje tudi ugodnejše? (Foto: Thinkstock)

Potrošniki še vedno verjamejo, da je ceneje kupiti izdelke v večjem pakiranju kot za isto količino kupiti več izdelkov v manjši embalaži. Cene večje količine izdelka naj bi bile namreč ugodnejše kot cene posameznih kosov manjše količine, seveda če jih preračunamo na isto enoto, na primer na kilogram. Pa je to res, so se vprašali pri zvezi potrošnikov.

''Po pregledu izdelkov na policah v nekaterih supermarketih z živili in v drogerijah smo ugotovili, da v večini primerov zares prihranimo kakšen evro, če kupimo večjo količino izdelka, nikakor pa to ni pravilo,'' so ugotovili pri zvezi.

Opazili so kar nekaj odstopanj predvsem pri sladkarijah, pijačah in kavi. Pri zvezi so opozorili, da je treba primerjati cene ne le istovrstnih izdelkov, ampak tudi cene enakih izdelkov, ki so naprodaj v različno velikem pakiranju. Za ustrezno primerjavo je treba seveda primerjati cene izdelkov na isto enoto (kilogram, liter …), so še dodali.

Pri zvezi potrošnikov so navedli tudi nekaj primerov, med drugim tudi kako je z večjo ali manjšo embalažo kave Barcaffe. Ugotovili so, da v Mercatorju 100 gramov kave stane 1,09 evra; 500 gramov 6,33 evra, kilogramska različica kave pa stane 12,54 evra. Preračunano na en kilogram so ugotovili, da pravzaprav 10 100-gramskih zavitkov stane manj kot kilogramski zavitek, cena je namreč 10,90 evra. Dva polkilogramska zavitka pa staneta celo 12,65 evra.

''Človek bi pričakoval, da so proizvajalčevi stroški z embalažo pri večjem pakiranju nekaj manjši, saj vso količino izdelka spravijo le v en kos embalaže, za primerljivo količino izdelka v majhnih zavitkih pa porabijo več kosov, kar pomeni precej več porabljenega materiala za embaliranje. Očitno pa tak razmislek ne drži oziroma ni cena izdelka v večjem zavitku nič ugodnejša,'' so pojasnili pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 9
 
HooplaToopla 13.10.2012 22:06:12
Tako ali tako te na koncu nategnejo pri kvaliteti.
Več komentarjev