Slovenija

Je vlada priznala, da s sporazumom določa mejo?

Ljubljana, 21. 01. 2010 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žerjav je izrazil mnenje, da je vlada prvič priznala, da se z arbitražnim sporazumom določa meja s Hrvaško. To po njegovi oceni izhaja iz mnenja, ki ga je vlada posredovala ustavnemu sodišču.

Žerjav meni, da je vlada priznala, da arbitražni sporazum določa mejo s Hrvaško.
Žerjav meni, da je vlada priznala, da arbitražni sporazum določa mejo s Hrvaško. FOTO: Jani Dolinšek

Kot navaja SLS v današnjem sporočilu za javnost, je vlada v torek posredovanem mnenju glede stališč pravnih strokovnjakov o sporazumu zapisala, da se glede na to, da so v temeljni ustavni listini meje z Italijo, Avstrijo in Madžarsko urejene z mednarodnimi pogodbami, ki so hierarhično nižje od ustave, lahko kopensko mejo s Hrvaško "uredi bodisi z neposredno pogodbo bodisi arbitražnim sporazumom, na kateri koli pravno veljaven način pa tudi morska meja, saj ustavnega izhodišča za morsko mejo temeljna ustavna listina ne vsebuje".

Omenjena trditev, da se lahko na kakršen koli način uredi kopensko mejo s Hrvaško, ker je določena v temeljni ustavni listini, morsko mejo pa se lahko določi tudi s katerim koli pravnim aktom, ker v tej listini ni določena, je po oceni SLS zelo neodgovorna in sprenevedajoča.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je ob tem ponovil stališče SLS, da je arbitražni sporazum slab, ker ne omogoča ustrezne in pravične rešitve, kar je tudi nedvoumna ohranitev teritorialnega stika Slovenije z mednarodnimi vodami. Prepričan je tudi, da je zato, ker arbitražni sporazum določa nove meje Slovenije, za njegovo ratifikacijo v državnem zboru obvezna dvotretjinska večina.

Vlada, ki je na torkovi seji sprejela odgovor na strokovna mnenja pravnih strokovnjakov o sporazumu, ki jih je pridobilo ustavno sodišče, takrat podrobnosti odgovora ni sporočila. Sporočila je le, da se je v odgovoru opredelila do nekaterih stališč pravnih strokovnjakov in da je z argumenti zavrnila trditve, da bi bil arbitražni sporazum v nasprotju z ustavo in s temeljno ustavno listino.

Odgovor je vlada sprejela potem, ko je novembra lani ustavno sodišče zaprosila za mnenje o skladnosti sporazuma z ustavo, ker so se v javnosti pojavili pomisleki do sporazuma. Ustavno sodišče primer obravnava prednostno – med drugim naj bi bil tudi danes predmet preliminarne obravnave –, ni pa še znano, kdaj naj bi sprejeli odločitev. Po pričakovanjih februarja ali marca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zigaVV
22. 01. 2010 09.46
Arbitražni sporazum sprejeti in podpisati čim prej! Ljudje smo siti tega prepucavanja. Pa še najmanj dve stranki manj bosta v parlamentu, kar je tudi dobro. Politične prostor bo prav gotovo postal bolj pregleden.
alojzrijavec@gmail.com
22. 01. 2010 09.23
ZAKAJ SE ŠVEDSKO VELEPOSLANIŠTVO UMIKA IZ SLOVENIJE, JA UMAZANO DELO ZA HRVATE SO OPRAVILI ZDAJ LAHKO GREDO UŽIVAT NA HRVAŠKE OTOKE . V PODARJENE VIKENDE.
Tone Strahan
22. 01. 2010 08.13
TB : in ti si enako,brihten,pošten, kot tvoji sedanji voditelji države. Saj se na vse spoznaš in daješ kritike preverjenim vsem pravnim strokovnjakom in politikom,ki prihajajo iz opozicije in desne obcije, ki dajejo izjave, ali pametne predloge in kritike, tej nesposobni sedanji vladi Pahorja. Da bi dal kritiko tej sedanji mafiji, ki vlada in vodi državo v propad tega pa ne storiš. Ne vem kakšno izobrazbo imaš, da si na vsa dejanja, ki prihajajo iz vrst desne politične obcije, tako sovražno nastrojen in kritičen.Za kriminalno vodenje države, s strani, lažnivo nesposobno levo obcijo, pa imaš vrsto zlaganih zaščitniških mnenj.Zato se jaz upravičeno sprašujem kakšen primitiven narod in volivce imajo vladajoči ministrski mafinjci, ki so trenutno nekateri na oblasti, da jih volite.Pa čeprav boste tudi vi obubožali, kot mi, ki jih nismo in jih nikoli ne bomo volili.Ta kritika velja za vse sovražnike slovenskega naroda in podpornike levičarskih komunističnih zlaganih nesposobnežel, ki trenutno vladajo.
12345s
21. 01. 2010 23.39
Nissana si bom zagotovo kupila.
Kauko
21. 01. 2010 21.40
Tudi sam sem za to, da bi bil naslednji premier. Samo, prvo se mora znebiti Podobnikov in njunih podrepnikov!
Snowi
21. 01. 2010 21.17
Žerjava za predsednika naslednje vlade! :D
pugo@windowslive.com
21. 01. 2010 20.56
Ampak naših to zanima..."saj je samo SLS", si mislijo...popolnoma neodgovorno s strani vlade!
coyoteugly82@gmail.com
21. 01. 2010 20.55
@bron: Kako zdaj 2012??? A ni vaš šef đejđej napovedal upor na ulicah letos pomladi? Daj se zmenite zdaj med seboj, da ne bo potem cela štala nastala, pa bo Pahor do 2016 :D
Foen
21. 01. 2010 20.45
Marko Varga
21. 01. 2010 20.32
Žerjav daje vse od sebe,da bi SLS odlepil s tistih smešnih 1% podpore...
bron
21. 01. 2010 19.59
TO BO PRIŠLO NA DAN 2012 KO BO KONEC SPRENEVEDANJA TEH POKVARJENCEV IN LAŽNIVCEV.
Foen
21. 01. 2010 19.58
admin to je citat iz ene najboljpih slovenskih narodnih pesmi, ne briši...
Tonček Balonček
21. 01. 2010 19.20
Žerjavist je genij! Ne el an anfto, spozna s etudi na promet, istospšolna partnerstva in ne nazadnje tudi na mednarodno pravo v zvezi z mejami. V Sloveniji s egeniji ne rojevajo prav pogosto, ampak toliko inovacij, kot ji vsak teden producira naš Žerjavist, se dogajajo le parkrat na stoletje, sploh v tako manjhnem narodu. Čuvajmo ga kot punčico svojega očesa, gotovo ima še veliko "doneskov"! Bravo SL, s takim predsednikom se vam ni bati propada in transporta na politični odpad!
Snowi
21. 01. 2010 18.54
BRAVO...RADO TI SI LEGENDA.....!