Slovenija

Smeti v Limbušu ostajajo, ne inšpektor ne NIJZ ne bosta ukrepala

Limbuš / Maribor / Ljubljana, 26. 02. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
155

"Že vrsto le prijavljamo katastrofalne razmere, spremeni se nič," so na pristojne institucije jezni krajani Limbuša, kjer Uka Shota kopiči navlako in smeti. A primer je precej zapleten: cesta ob parceli ni v lasti občine, datum izvršbe še ni določen, možakar pomoč zavrača, senca dvoma pa pada tudi na zdravstveni inšpektorat. Je bil ta z razmerami ves čas seznanjen?

"Zaradi nečiste okolice in umazanega hleva se smrad širi po celotni ulici," so nam pred dnevi pripovedovali krajani Limbuša, katerih sosed že vrsto let na posestvu kopiči raznovrstno navlako in smeti.

Sosed kopiči smeti in navlako
Sosed kopiči smeti in navlako FOTO: Tina Švajger

"Ne morem odpreti oken, da bi prezračila hišo, ne morem delati na vrtu, ne morem posedati na balkonu, ker se nahajam v oblaku smradu. Kar nekajkrat sem zaradi tega tudi bruhala," je zgrožena ena najbližjih sosed, ki želi ostati anonimna.

Limbušani razmere, v katerih so prisiljeni živeti tudi sami, že vrsto let prijavljajo raznovrstnim institucijam, a pravih rešitev ni. Na pristojne smo se zato znova obrnili tudi mi in povprašali, kdaj se bo končno kaj premaknilo.

Cesta je v zasebni lasti, čiščenja očitno še ne bo tako kmalu

"Predmetna zadeva, ki je v naravi zelo enostavna, je s proceduralnega stališča, za vodenje inšpekcijskega postopka, precej zahtevna," so nam po tem, ko se je pri možakarju oglasil medobčinski inšpektor in ob pregledu ugotovil različne nepravilnosti pri odlaganju odpadkov, sprva sporočili iz Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor (MIRM). Dodali so, da bodo za manjšo količino komunalnih odpadkov in gnoj, odložen na bankino krajevne ceste, ter odstranitev zapuščenih vozil s ceste poskrbeli oni, in to v najkrajšem možnem času.

A očitno le ne bo šlo tako zlahka. Po njihovih podatkih je sporni objekt oddan v najem stranki, ki živi v Rušah in ki ni državljan Republike Slovenije. Cesta, ki poteka ob objektu in ob kateri je odložen gnoj, je kategorizirana, čeprav je v zasebni lasti. "Zaradi tega ima inšpekcija v skladu z odločbami Višjega sodišča RS zelo omejen manevrski prostor, saj Mestna občina Maribor (MOM) za to cesto ni uvedla nobenega postopka pridobitve ceste v javno oziroma občinsko last," so sporočili iz MIRM. Iz odločb, ki jih navajajo pa tako izhaja, da če občina z lastnikom ni sklenila pravnega posla za pridobitev zemljišč za gradnjo ceste oziroma lastnika ni razlastila, je odlok o kategorizaciji javnih cest v neskladju z ustavo.

"Stroške postopka, če nastanejo, v skladu z veljavno zakonodajo, trpijo inšpekcijski zavezanci. Ni pa rečeno, da bodo stroški v zvezi z ureditvijo zadeve nastali, saj ima zavezanec (lastnik ali najemnik nepremičnine) po Zakonu o varstvu okolja (ZVO) možnost, da zadevo sam uredi na lastne stroške. Zato pa je najprej potrebno ugotoviti dejansko stanje in izdati ustrezno inšpekcijsko odločbo z določitvijo potrebnih rokov za izvršitev odločbe." Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor

"Poti, na kateri naj bi storilec storil prekršek, tako ni mogoče šteti za javno pot, saj gre za površino, ki je v izključni zasebni lasti in je razpolaganje s to površino prepuščeno le zemljiškoknjižnemu lastniku in za to površino ne veljajo določbe Zakona o javnih cestah (ZJC)," pojasnjujejo.

"Po sprejeti razlagi 123. člena Zakona o cestah so lastniki nepremičnin, po katerih potekajo obstoječe javne ceste, dolžni upoštevati prepovedi iz 5. člena ZJC (in smiselno tudi druge prepovedi) in omejitve le v času trajanja postopka iz 19. člena ZJC-B – torej v obdobju, v katerem občine s svojo aktivnostjo usmerjeno v pridobitev teh nepremičnin, izkazujejo upravičenost takšnega omejevanja lastninske pravice," so nam še pojasnili na mariborskem medobčinskem inšpektoratu.

V praksi torej to pomeni, da MIRM dejansko nima pravih vzvodov za ukrepe, ki so jih sprva obljubljali. Bodo pa v sklopu inšpekcijskega postopka opravili razgovor z lastnikom objekta in zemljišča, po katerem poteka cesta. "Z namenom, da se tako gnoj kot tudi komunalni odpadki čim prej odstranijo," pravijo.

Bodo pogovorili MIRM z lastnikom obrodili sadove?
Bodo pogovorili MIRM z lastnikom obrodili sadove? FOTO: Tina Švajger

Pri tem pa še dodajajo, da so zaradi vprašanja lastnine celotne nepremičnine tudi postopek odstranitve zapuščenih vozil pretekli teden v stvarno pristojno reševanje odstopili Inšpektoratu RS za okolje in prostor (IRSOP).

Ministrstvo za okolje in prostor: Datum izvršbe še ni določen

Z vprašanji o tem, kdaj točno bo pooblaščeni izvajalec odpadke pričel odstranjevati, smo povprašali tudi Ministrstvo RS za okolje in prostor (MOP). Od tam so nam sprva namreč sporočili, da zavezanec do odrejenega roka (10. novembra) ni predal nezakonito odloženih odpadkov kot mu je bilo odrejeno z odločbo, ter da bo to na njegove stroške opravil pooblaščeni izvajalec del. "Datum izvršbe še ni določen," so zdaj odgovorili z MOP. "Če pridobimo sredstva za izvršbo s strani zavezanca, se izvršba prične takoj, ko je izbran izvajalec del oziroma izvršitelj," dodajajo.

A glede nato, da je Uka Shota domnevno brez finančnih sredstev, ta možnost torej odpade. Se pa sredstva za izvršbe zagotavljajo tudi iz proračunskega vira. "V kolikor se sredstev za izvršbo po sklepu o založitvi sredstev IRSOP ne uspe zagotoviti, se ta zagotavljajo iz proračuna, po izvedbi izvršbe pa se sklep o stroških nato izda zavezancu. V kolikor ta ne plača, postopek izterjave izvede FURS," razlagajo na ministrstvu.

So pa izvršbe, financirane iz proračuna, odvisne od vrstnega reda glede na tako imenovane 'interne usmeritve za vrstni red izvajanja izvršb po drugi osebi', ter od obsega zagotovljenih proračunskih sredstev za to.

Možakar pomoč vztrajno zavrača

"Trudim se skrbeti za živino, a je težko," pa je za 24ur.com ob obisku dejal Shota in dodal, da naj bi jima pred leti z ženo pogorela hiša, prav tako pa nima urejenega državljanstva in ne more računali na pomoč države.

O tem, če njegovo situacijo poznajo in ali so mu kakorkoli skušali priskočiti na pomoč, smo zato povprašali pristojni center za socialno delo. "Strokovna sodelavka se je z obravnavo gospoda prvič srečala v okviru socialnovarstvene storitve 'Prva socialna pomoč' julija 2018 zaradi dolgov za najemnino in obratovalne stroške Občini Ruše," so nam odgovorili na Centru za socialno delo (CSD) Maribor. Po njihovih navedbah je bila moškemu za plačilo dolga odobrena Izredna denarna socialna pomoč, prav tako pa so ga napotili na različne humanitarne organizacije.

Znova so ga nato obravnavali oktobra lani, ko je nanj opozoril veterinarski inšpektor. Ta je izdal inšpekcijski ukrep, ki je predvideval trajni odvzem njegove govedi. "Ob tem je gospod ob čustveni prizadetosti veterinarskemu inšpektorju zagrozil s samomorom," pravijo na CSD Maribor. Podatek o grožnjah s samomorom so posredovali policiji, ki pa ogroženosti gospoda na terenu ni ugotovila. Moškemu so na CSD Maribor nadalje ponudili pomoč pri reševanju njegovih stisk v okviru socialnovarstvene storitve 'Osebna pomoč', prav tako so ga po pomoč usmerili k osebnemu zdravniku oziroma specialistu, a je vse odklonil.

Je zdravstveni inšpektorat ves čas vedel, kaj se dogaja?

Kot smo poročali že v prejšnjem prispevku, pa smo se z vprašanji, ali neustrezne higienične razmere predstavljajo kakršno koli tveganje za javno zdravje, obrnili tudi na Zdravstveni inšpektorat RS (ZIRS). Odgovorili so nam, da z omenjeno zadevo doslej niso bili seznanjeni, da pa bodo naša vprašanja obravnavali kot prijavo.

Sosed kopiči smeti in navlako
Sosed kopiči smeti in navlako FOTO: Tina Švajger

Smo pa v uredništvo nato prejeli dokument, ki dokazuje, da sta tako Območna enota (OE) Maribor kot tudi OE Murska Sobota 22. in 27. junija 2018 zoper neustrezne higienske razmere v Limbušu prijeli prijavo. Iz dokumenta (v celoti ga objavljamo v priponki) je razvidno, da so na posestvu opravili inšpekcijski pregled, ugotovitve pa posredovali na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Od tega pa so nato 16. julija prejeli strokovno mnenje o nevarnosi za pojav in širjenje nalezljivih bolezni (v priponki).

NIJZ je sicer podal mnenje, da ugotovljene nehigienske razmere ne predstavljajo tveganja za javno zdravje v smislu Zakona o nalezljivih boleznih, predstavljajo pa zelo slabo kakovost bivanja tako za lastnika oziroma najemnika kot tudi za sosede in ostale v bližini. NIJZ je takrat svetoval, da se izvede odvoz odpadkov, objekte in okolico uredi, v primeru pojava glodavcev pa svetujejo deratizacijo.

"V tovrstnih zadevah je treba oceniti tveganje za javno zdravje v smislu preprečevanja in obvladovanja nalezljivih bolezni, pri čemer sodelujemo z NIJZ, ki nam nudi strokovno podporo," pravijo na ZIRS. Ta namreč oceni tveganje in predlaga ukrepe za obvladovanje ugotovljenega tveganja, inšpektor v upravnem postopku pa odredi ukrepe, ki jih predlaga NIJZ.

Za komentar glede tega, da se njihov odgovor ne ujema z dejstvi, s katerimi razpolagamo, smo se zato znova obrnili na ZIRS.

Kasneje so nam pojasnili, da so po ponovnem preverjanju ugotovili, da so navedeno zadevo že obravnavali v letu 2018. "Do napake je prišlo zato, ker je bila zadeva iz leta 2018 v naš register objektov vnesena in poknjižena pod kraj Laznica in ne Limbuš. V obeh prijavah, ki smo ju prejeli – 22. junija ter 27. junija 2018, je kot kraj prijave namreč navedena zgolj ulica in hišna številka, v prvi prijavi pa je poleg tega navedeno še 'k.o. Laznica', zato smo zadevo vnesli in obravnavali pod imenom Laznica," razlagajo.

"Ko ste nas pred kratkim povpraševali o kopičenju odpadkov v Limbušu, nam zato zadeva ni bila poznana," so zapisali in dodali, da se za neljubo napako opravičujejo. "Naši inšpektorji namreč vsak dan obravnavajo veliko število različnih prijav, zato v trenutku vašega vprašanja zadeve niso prepoznali. So pa jo obravnavali, tako že v letu 2018 kot tudi v letu 2019," pravijo na ZIRS.

Pridobili pa so tudi tokratno strokovno mnenje NIJZ, iz katerega izhaja enako kot že v letu 2018 – konkretni primer ne predstavlja tveganja za javno zdravje, gre pa za slabo kakovost bivanja ter slabo higiensko stanje.

"Ker je ZIRS pristojen na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih z namenom varovanja javnega zdravja v smislu preprečevanja in obvladovanja nalezljivih bolezni, iz strokovnega mnenja NIJZ pa izhaja, da tveganje za javno zdravje ni podano, ukrepov ne moremo izrekati," so še sporočili.

Kaj pa živali? Pet inšpekcijskih ukrepov in štiri globe

Živali v hlevu več kot pol dneva preživijo brez hrane in vode, ker je gospod prepričan, da vodo potrebujejo šele pozno popoldne. Dve leti nazaj se je krava prevrnila, ni bila sposobna vstati in se je dobesedno obesila na kratki verigi, ki jo je imela okoli vratu. Gospod se je čudil, kako je to možno. Psica, ki jo ime pred hišo, je napadalna. Posesti nima ograjene. Strah me je, da se bo strgala z verige in napadla. Sosedje

So nam pa v povezavi z domnevnim zanemarjanjem živali odgovorili tudi na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), kjer so v preteklosti glede razmer v Limbušu prijeli več prijav – v letih 2014, 2015, 2016 in 2018.

"Leta 2014 je bila izdana inšpekcijska odločba o prepovedi uporabe objekta za rejo goved. Kršitelju je bila izrečena globa v prekrškovnem postopku v znesku 200 evrov zaradi kršitve higienskih pogojev bivanja živali. Leta 2015 je bil izrečen inšpekcijski opozorilni ukrep za zagotovitev higienskih pogojev v novem objektu za rejo. Leta 2016 je bila kršitelju znova izrečena globa v prekrškovnem postopku v znesku 200 evrov zaradi kršitve higienskih pogojev bivanja živali. Leta 2018 je bila izdana inšpekcijska odločba, s katero je zavezanec moral urediti začasne higienske pogoje za bivanje živali, prehranske ukrepe za vzpostavitev telesne kondicije živali in ukrepe s področja higiene krme. V nadaljevanju je bilo z dopolnilnim ukrepom odločeno o prepovedi reje goved v naknadno zgrajenem objektu in trajnem odvzemu goved na gospodarstvu," naštevajo na UVHVVR.

Uveden je bil tudi izvršilni postopek zaradi zagotavljanja higienskih pogojev za rejo živali. "Kršitelju je izrečena globa v prekrškovnem postopku v znesku 200 evrov zaradi kršitve higienskih pogojev bivanja živali in 125 evrov zaradi kršitev določb o higieni krme," še dodajajo.

Skupaj je bilo tako izrečenih pet inšpekcijskih ukrepov in štiri prekrškovne sankcije z globami.

Odgovor Zdravstvenega inšpektorata RS
Mnenje NIJZ - 16. 07. 2018
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
28. 02. 2019 08.52
+2
No sedaj pa je malo bolj jasno zakaj so nagajali in blokirajo razvoj te domačije. Ker nočejo plačati ceste in posledično skleniti kupne pogodbe z tem lastnikom so mu nagajali ves čas tako, da so ga namerno in načrtno blatili. Sočasno pa so mu blokirali popravilo domačije. Tukaj bi morali izstaviti račun za to početje vsem, kateri so držali svečo pri teh rabotah. Da so lahko ljudje tako pokvarjeni človek spoznava vsak dan. Tukaj pa je višek žlehnobe in zato dajem vso podporo novinarki, katera se je poglobila v zadevo in vsak zakaj ima svoj zato. Vsi pisci komentarjev, kateri nismo udarili na prvo žogico smo videli, da je zgodba povsem drugje ima izvor. ŽAL.
blazter
27. 02. 2019 15.13
+0
Pomoč zavrača? Zakaj? Najemnik? Lastik mora poskrbeti , da mu ne pada vrednost lastnine. Zakaj noče? Mučke.
aple2014
27. 02. 2019 07.32
+2
Pa kaj je z vami!!! Na moji parceli al je navlaka al smeti al smrdi koga briga, če njemu tako paše pa naj ima. Poglejte malo romarska naselje kaj se vse tam skriva pa ni tak halo kot tu.
štajerc65
27. 02. 2019 07.23
+5
Iz zapisanega sklepam da Uka nima denarja za odvetnika. Da se to zgodi meni je tožba za slikovno snemanje privatnega dvorišča brez dovoljenja in objava osebnega imena že vložena.
giiinem
26. 02. 2019 22.34
+0
Bolje tam kot nekje v gozdu.
bojer
26. 02. 2019 20.48
+1
Inšpekcija in NIJZ to pot pihata v isti rog, samo, da ni treba ničesar storit.
sodelujem
26. 02. 2019 20.29
+6
Vse skupaj je en šunder z namenom kot je že nekdo napisal.Jaz bi pospravil,pa gnojišče na sosedovo stran odprl.!Ma kdo se sploh spravlja na privat lastnino? Vpijejo kako je vse last,pa zakon bla bla...Dokler nekdo od sosedov ne začne komandirati in urejati po nekih pravilih. Kar ni v redu bodo že službe opravile.! Nekomu paše in lahko vsak dan menja pohištvo,kopalnico....drugi pač ne. če bi imel 2m ograje pa bi še sosedje čez buljili.Najbrž bo enkrat odpeljal na odpad ali pa ne saj ima pravico.Sicer se lahko začnemo takole obnašati vsi ki nam kaj sosedovega ne ugaja....
www.jaz
26. 02. 2019 18.43
+6
Najbolje je vse zažgati...
Darko32
26. 02. 2019 19.42
+2
Opozarjam, da je ta stavek predmet kaznivega dejanja pozivanje k nasilju in uničevanje tuje lastnine. ZATO POZIVAM MODERATORJA, DA GA ČIMPREJ ZBRIŠE.
toxicox
26. 02. 2019 18.39
+18
vsem tem inšpektorjem in doktorjem odpoved
haha hahaa
26. 02. 2019 18.38
+2
z represijo NE GRE... bo cenej in hitrej če ga boste stimulirali..... LEPA BESEDA LEPO MESTO NAJDE...
Darko32
26. 02. 2019 19.26
+3
Spremljam to temo in je res zanimiva. Točno to, kar praviš. Tukaj se sprašujem nekaj drugega. Naj javno povedo inšpektorji v tem članku kako imajo urejen odvoz azbestnih plošč in kako jih prevzemajo od občanov. Ko bodo to javno povedali in dokazali, da govorijo resnico jim bom verjel, drugače pa je res, kar si napisal v zadnjem delu stavka. Tudi naj povedo javno toti kako imajo urejen kosovni material. Tudi tista soseda naj pove in jo naj gre novinarka vprašat kako ima urejen kosovni material in kam ga zmeče.
Darko32
26. 02. 2019 19.44
+2
Tisti, kateri mi je dal minus sploh ne ve kako se odstranjujejo azbestne plošče in ali imajo urejeno deponijo v LIMBUŠU za njih. Ali imajo omejitev za domačine, kateri pripeljejo na deponijo. Zato se nesramotiti in raje napišite kako je urejeno, da bomo vedeli drugi in da se dokaže, da smo v zmoti.
Erin Straus
26. 02. 2019 17.45
+12
mogoce pa je to smetisce sosed naredil kot druzbeni experiment!?!?
asdfghjklč
26. 02. 2019 19.35
+3
Erin Straus
26. 02. 2019 22.49
sodelujem
26. 02. 2019 17.29
+11
Ko bi se tako vneto lotili Jakliča in podobnih......
ŠKIS
26. 02. 2019 17.04
+26
Drugače pa brskajo po kontejnerjih in pišejo kazni če niso smeti pravilno ločene
krnekilojz
26. 02. 2019 16.22
+22
NIJZ in inšpektorate zapreti, ker so očitno vsi zaposleni v teh službah nesposobni!
Darko32
26. 02. 2019 16.07
+11
Sedaj je že bolj jasno in zakaj so sosedje dajali prijave. Prvo mu ne pustijo graditi in so mu nagajali z vsemi sredstvi. Potem so še vključili občino, kjer je blokirala gradnjo in ureditev okolice in domačije. Sedaj pa ker je domačin domoljub in vztrajen je dal v najem in sedaj hoečjo podnajemnika nagnati in preko občine si prilastiti nepremičnino. Očitno je njihov predstavnik eden izmed tistih, ki bi rad živel na odtujenih nepremičninah. Zato je izgovor, da vse smrdi in so domačini ogroženi samo izgovor za gonijo zoper tega. TUKAJ JAVNO POZIVAM INŠPEKTORAT ZA KMETIJSTVO, DA MORA DATI ODLOČBO IN ODREDITI, DA SE MORA UREDITI DOMAČIJA PO STANDARDIH IN DOLOČITI OVBČINI DO KDAJ MORA IZDATI SOGLASJA ZA GRADNJO. Sosedi in drugim domačinom pa naložiti kazen v obliki plačila vseh stroškov, katere je naložila temu domačinu. Namreč tukaj nimajo deske, les pokrit z polivinilom pet KUR in nekaj rac veze z smradom.
optimist11
26. 02. 2019 19.45
-1
Sicer ne vem za kaj ga tako vneto zagovarjaš, vendar kolikor vem je imel enake probleme v rušah. Vprašaj predprejšnjega župana.
Darko32
26. 02. 2019 19.55
+5
Optimist11 POglej. Človek je brez denarja. Torej nima niti za hrano. Da ne krade si sam pridela hrano in po svojih najboljših močeh. Tukaj pa vidim, da ima les, katerega ima za kurjavo in za kurjavo za kuhanje hrane za živali. Poglej revšino po Slvoeniji in boš videl sliko. Tam v LImbušu pa ste pravi člani, kjer celotna zgodba kaže nato, da je bil glavni cilj zatreti to domačijo in si jo prilastiti na vsak način. Očitno nekomu ni šlo od rok in sedaj uporablja takšne metode, da prijavlja in nevem kaj še vse. Sočasno pa ko po LIMBUŠU vozij odrek pa je vse vredu in se nihče ne buni in piše prijav. Zato umirite konje in raje razmislite kako se bo uredil v celoti kosovni odvoz smeti. Potem pa nekateri vržejo kar v prvo grmovje in imajo svoje dvorišče čisto. E tukaj pa v tem prieru ni tako. Zato predlagam v razmislek kako olajšati življenje vsem in ne samo delati škodo drugemu.
Dragonball
26. 02. 2019 14.35
+33
Ko vsi kar naprej toliko poudarjajo da "smo pravna država", se je za vprašat kje je vse to pravo ob takih primerih, a so zakoni v Sloveniji zgolj sami sebi namen? Ko neka branjevka proda glavo solate in za to ne izstavi računa takoj dobi minimalno 2k evrov kazni, ko pa na drugi strani takšen tip uničuje življenje vsem okrog sebe pa nobenega nikjer.
Dragonball
26. 02. 2019 14.29
+5
"Iz odločb, ki jih navajajo pa tako izhaja, da če občina z lastnikom ni sklenila pravnega posla za pridobitev zemljišč za gradnjo ceste oziroma lastnika ni razlastila, je odlok o kategorizaciji javnih cest v neskladju z ustavo" Ja potem naj ga pa razlastijo in mirna Bosna
wolfterier
26. 02. 2019 15.54
+5
Ustanoviti vaško stražo in spucati do konca !
periot22
26. 02. 2019 13.51
+11
Kaj je ADMIN te moti resnica ja potem pa ni treba imeti odprto za komentarje!!!!!!!
Milan Oni?
26. 02. 2019 13.21
+37
Glavno, da imajo inšpektorji nebeško lepe plače, za popolno ne delo in lenobo!
LOS - T
26. 02. 2019 12.48
+65
Pa dobr, človek je TUJ (!) državljan, kaj se mamo mi z njim socialno ukvarjat, če se ni zmožen sam preživljat pri nas?! Poleg tega pa še misli, da smo vukojebina ko njegova domača država al kaj in zbira smeti vse okol do sosedov! Tipa domov poslat, stroške pucanja pa obesit najemodajalcu!