Slovenija

Jelinčič požel simpatije javnosti

Ljubljana, 24. 03. 2008 19.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Slokar
Komentarji
78

Javnomnenjska raziskava kaže, da so zapleti na meji s Hrvaško dvignili priljubljenost Jelinčiču.

Prva spomladanska javnomnenjska raziskava, ki jo za našo hišo in časnik Dnevnik opravlja Ninamedia, ne prinaša bistveno drugačnih političnih razmerji. Zapleti s Hrvaško so najbolj dvignili priljubljenost Zmagu Jelinčiču, vladi pa je podpora malce padla. Boj za prvo mesto med SD-jem in SDS-om je še vedno napet.

Raziskava Vox populi kaže, da je podpora vladi padla za štiri odstotke.
Raziskava Vox populi kaže, da je podpora vladi padla za štiri odstotke. FOTO: POP TV

Navdušenje javnosti nad odločnimi potezami vlade v boju proti tajkunom se je očitno poleglo, pa tudi operacija čista Lopata, ki je začela čistiti nekoliko preblizu predsedniku vlade, je, tudi zaradi razpada posebne tožilske skupine, očitno nekoliko utonila v pozabo. Vsaj tako kažejo zadnji rezultati o delu vlade: da je uspešna, meni 40,5 odstotka vprašanih, prejšnji mesec je tako menilo 44,3 odstotka. Da je vlada neuspešna, pa meni 52,5 odstotka vprašanih.

SD za las pred SDS

SD Boruta Pahorja, ki ga zadnje čase srečamo v bolj lahkotnih in razvedrilnih vodah, se na prvem mestu drži le še za silo. Volivci mu razkazovanja za zdaj niso preveč zamerili. Stranka bi dobila 23,3 odstotka. Druga je SDS, ki jo je tudi odnesla nekoliko slabše kot prejšnji mesec, dobila bi 21,9 odstotka glasov. Na tretjem mestu se že tretji mesec dokaj stabilno drži Zares, ki tako postaja resen sogovornik za tisto politično stranko, ki bo po volitvah sestavljala novo koalicijo. Četrta je Liberalna demokracija, ki ima 6,9 odstotno podporo, njej tesno za petami pa je zadnji teden še posebej aktiven Zmago Jelinčič s svojo stranko in 6,8 odstotno podporo. Sledi Desus, ki bi dobil 2,9 odstotka glasov, na šestem mestu pa je Slovenska ljudska stranka s še slabšim rezultatom kot februarja, to je 2,7 odstotka glasov.

Volivci Pahorju niso zamerili tega, da se pojavlja v bolj razvedrilnih vodah, saj SD še vedno vodi pred SDS.
Volivci Pahorju niso zamerili tega, da se pojavlja v bolj razvedrilnih vodah, saj SD še vedno vodi pred SDS. FOTO: POP TV

Lestvica najbolj priljubljenih politikov

Na prvem mestu najbolj priljubljenih politikov je še vedno predsednik države Danilo Türk, drugi je za nekatere najbolj zaželen manadatarski kandidat Janez Potočnik, tretji vzpenjajoči se Zoran Jankovič, ki je prehitel Boruta Pahorja,Gregor Virant, peti je minister šesti Miran Potrč,Gregor Golobič sedmi , osmi je vedno bolj priljubljen Karel Erjavec, Janez Janša je padel za eno mesto in je zdaj deveti, deseti pa je predsednik državnega zbora France Cukjati. Največji skok na lestvici je z akcijo čiščenja obmejnih kamnov naredil prvak SNS-a Zmago Jelinčič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starasablja
27. 05. 2008 15.48
A ste že opazili kako se Jelinčič vsede na raznih TV debatah. Enkrat k levim, drugič k desnim, torej tako kot njemu koristi. Hinavščina je lahko lepotna napaka ali pa trdovratna bolezen.
slosloslo
26. 05. 2008 08.22
Jelinčič rabi sovražnika. Najprej so bili južnaki , potem cerkev , zdaj pa so to Hrvati. Ne mu nasedat ! Hrvate je res treba spravit v red ampak on jih ne bo !
Stalin
25. 05. 2008 22.57
Nobenega Jelinčiča nebom volil, saj je obrača kot veternica. Iz katere smeri piha ugodnejši veter, tja je obrnjen. Ni čudno, da so mu vsi pridni poslanci odišli iz stranke.
vladoska
25. 05. 2008 21.45
Če želite videti kako se podatke obrne, poneveri ali priredi v prid vladi, glejte Voduškov vroči stol :-))
Aaron-Heydar
25. 05. 2008 19.49
Jaz bom volil za SNS! Zmago Jelinčič za predsednika vlade:)
ken4lover
21. 04. 2008 00.51
Jaz bom volil za LDS.Ženske znajo narediti red.Morda bom celo zasnubil Kresalovo. fajn se imejte
starasablja
20. 04. 2008 20.50
Državljani Slo, tako kot smo izvolili sposobnega in priljubljenega predsednika Danila Turk-a, poiščimo še sposobnega mandatarja t.j. Janez Potočnik in lahko pričakujemo spremembo na bolje. Stare znance pa zaposliti v Snagi in naj čistijo Ljubljano (bolano).
batobre64@gmail.com
25. 03. 2008 19.12
ZMAGO alias ZGAGO ... ne mu nasedat. Človek je opostunist, populist,.... Pred leti je hotel Slovenijo ČFURJEVFREE-LAND, pa je čez čas ugotovil, da so ČEFURJI kar precejšnji volilni potencial in spremenil svojo "politiko" nas vzel pod "svoje okrilje", zagovarjal izbrisane... Tip je pregnan lisac...
Brasco
25. 03. 2008 18.37
JELINČIČ ZA PREDSEDNIKA!!!
aetherix@email.si
25. 03. 2008 18.34
Samo bolj iluzorno sem napisal, kam vodi sovraštvo in politika Jelinčića - stvari ostajajo iste, samo akterji se zamenjuje - sploh pa tudi Jelinčić goji podoben sovražen govor tako do Romov kot tudi do Hrvatov - torej moramo odjklanjati take ljudi kot je Jelinčić. Pod pojmom kapitalisti pojumuje nekateri tudi tiste, ki so s svojim znanjem prodobili si večji standard - torej tudi sovraštvo do teh ljudi...
pahor?ek
25. 03. 2008 17.11
prašek...še enkrat si preberi, potem pa v SSKJ poglej, kaj pomeni biti v pokoju...
aetherix@email.si
25. 03. 2008 17.06
Tudi Adolf Hitler je svoj čas bil zelo nepomemben gobezdač, tudi ni bil še nikoli na oblasti - tudi Nemci so menili, da boljšega kot je Adolf Hitler. Tudi Adolf Hitler je imel probleme s Poljsko mejo, da ne omenjam mejo z Češkoslovaško, tudi Hitler je barval kamne (bil je amaterski slikar). No, seveda kapitalisti so bili Židje - oni so odžirali kruh pridnim Nemcem....
mcgregorslo@hotmail.com
25. 03. 2008 15.50
aetherix motiš se... že dolgo ne hodimo na hrvaško... pa nehajte pretiravat... prvič, Jelinčič nikol ni bil na oblasti da bi lahko kaj konkretnega spremenil, drugič Nikol nebi bili v vojni ker če bi bila SLO v vojni bi bila tudi EU in NATO.... tretjič pa vsi smo ljudje in če nekdo spremeni svoje mnenje, ker se prepriča da je v preteklosti živel v zmoti ni nič narobe ampak le človeško... četrtič, če je kdo hinavc so to kapitalisti in kapitalistična družba , ja tudi vi nekateri posamezniki.... Jelinčič je imel mij glas daleč pred barvanjem kamnov... dejstvo je da imamo podn od podnov na politični sceni, in med vsemi ščurki ni bolšega kot je Jelinčič trenutno.... pa samo ne mi o ovčkah kapitalisti... tako življenje ko ga imamo zdele je podn človeštva... edino dobra stvar je, da si svoboden ... zaenkrat , lp
aetherix@email.si
25. 03. 2008 14.12
Seveda so krivi politiki tipa Jelinčić, ampak take kalibre tudi nekdo podpira - toda vsakdo se mora vprašati, ali je to pravi način, da volivke in volivci podpirajo take nestrpneže. Kajti na koncu se izkaže, da imajo zaradi njegovih izjav slovenska podjetja manjši promet na Hrvaškem trgu - pravzaprav imajo zaradi Jelničića nižje plače (ker pač slovenske podjetja iztržijo manj). Ampak ti, ki imajo najnižje plače so najbolj vneti podporniki Jelinćiča... Da se to dogaja , imam zanesljive podatke iz gospodarstva...
Profet
25. 03. 2008 13.55
aetherix No potem lahko hrvati bojkotirajo slovenske trgovine,izdelke itd brez veze niti hrvati(ljudje)niti slovenci(ljudje)niso krivi za nastalo situacijo ampak so zato krivi prav politiki kaliber Jelinčiča,on ne koristi slovenskim interesom ampak jim škoduje tistih paar metrov zemlje in slaba volja okoli nje je naredila več škode kot koristi.Rešitev je preprosta,tisti ki spremlja jelinčiča že dalj časa bo ugotovil da ni načelen,izjavil je leta 2003/4 da je za sodišče vendar za celotno mejo,sedaj pa ni za-nato je zbral en kup knjig na to tematiko,zakaj jih pa noče uporabiti na arbitraži oziroma sodišču naj se tam bori za Slovenijo in dokaže svoj prav,pa mu to ne diši preveč.Sami izgovori in natolcevanja,všeč mu je tako stanje da lahko še naprej podpihuje in dobi svojih 5% da lahko naprej pljuva-konstruktivne,koristne rešitve pa ni. Po vojni se je treba zopet dogovoriti-torej vojno lahko izpustimo,dogovor je nemogoč torej ostane sodišče.
manjakranjc@hotmail.com
25. 03. 2008 13.38
aetherix, No ravno hotela sem odgovoriti nekaterim spodaj pa si odlično spisal komentar, se pridružujem mnenju. Lp M.K
killi-123@hotmail.com
25. 03. 2008 13.34
Lep pozdrav, Čeprav nisem Jelinčičev "fan", moram priznati, da točno ve, kdaj in kako pridobiti glasove. Sem pa tudi mnenja, da 3 ali 4 "Jelinčiči" v politiki pomeni vojno.
aetherix@email.si
25. 03. 2008 13.23
Bil sem na enem zanimivem predvolilnem soočenju, pa se je iz občinstva oglasil nek Šiško (to je tisti, ki je bil obsojen za nek bombni napad, pa Jelinčić je bil tudi zraven kot soobtoženi). Izjavil je, da je Jelinčić navaden prevarant. Taki ekstremisti ne sodijo na slovensko politično prizorišče. Tudi Hitler je imel svoj čas veliko podporo med Nemci, pa kam je to pripeljalo, tako tudi Jelinčić na isto finto pridobiva naivne in neuke volivce. Je pa jasno, da je klovnostno ne prinese nič dobrega. Največ proti Hrvaški lahko naredimo samo, tako da pač odpovemo dopust na Hrvaškem. Že dolgo nisem bil na Hrvaškem in še dolgo ne bom šel. Zanimivo, toda prepričan sem, da tisti, ki najbolj podpirajo Jelinčića, bodo poleti veselo dopustovali na Hrvaškem. Lahko bi jihn imenovali - navadni hinavci...
jebi ga
25. 03. 2008 13.17
manja ti si pa zelo,zelo čudno bitje.Stalno se ponavljaš,da takim,ki natolcujejo ne odgovarjaš,na koncu pa stalno odgovoriš.Ko ti pa kdo zastavi kakšno konkretno vprašanje,katero se ne ujema s tvojo resnico,pa rep med noge.le zakaj?
bnam 2707
25. 03. 2008 13.14
manja kranjc:zgodovine ne berem na pop tv imam pa enake vire kot Zmago Jelinčič,tako,da je bil tvoj komentar brca v temo. Konkretno Zmago jelinčič nima kaj naredit,ker ni premier.Kot poslanec pa je dolžan opozarjati na napake in o temu tudi obvestiti javnost!Res pa je,da do sedaj še nobena vlada ni naredila to kar bi morala,vključno z to zdaj.Ravno tako ni naredil nič konkretnega dolgoletni zunanji minister,ki je odgovoren za te stvari.Bog ne daj,da bi to bil še en mandat!V EU se do danes še ni zgodila podobna stvar,kot jo delajo oni čez Kolpo.Če bi se,bi bil cel hudič.Mi pa jokamo in stokamo in se tolažimo z notami,ki so brez učinka,ker ni ostrejših korakov!Če pa se razprodaja slovenska zemlja v interesu kapitala (slovenske naložbev HR),potem je to veleizdaja!Te pravice nima nihče tudi lastniki kapitala ne.Tudi vlda ne,ker nima takih pooblastil.Po ustavi je vlada in članivlade skupaj z predsednikom RS dolžna braniti ozemeljsko celovitost in integriteto države RS.Te in oni prej pa so premlačni ,pred očmi se prodaja slovenska lastnina,ponareja uradne zemljiške listine in premika meje.To je nedopustno in nima nobene zveze z volitvami.Zmago Jelinčič ni osamljen v državnem zboru,je pa res,da moči,da bi storil kaj konkretnega nima.Moč pa ima vlada in minister za zunanje zadeve,da o državnem zboru nebi govoril.Toliko,spoštovana Manja. Ps:z čim naj bi branil narod,ki nas je napadel?Z podporo Jelinčiču prav gotovo ne! Pa vseeno lepe počitnice na zadnjem okupiranem območju iz druge svetovne vojne,kjer so še vedno tisti,ki so vojno izgubili.Tudi vojne škode nam še niso plačali pa tudi uradne kapitulacije še niso podpisali.Takorekoč so obe državi še vedno v formalno v vojnem stanju,kar se seveda odraža tudi pri dejanjih južnih balkanskih sosedih.