Slovenija

Jelinčiča prijavili sodniku za prekrške

Celje, 10. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Celjska policija bo Zmaga Jelinčiča predlagala sodniku za prekrške, saj je pred enajstimi dnevi s službenim avtomobilom vozil pod vplivom alkohola. Takrat je policistom prijavil, da ga je blizu Velenja poskušal s ceste zriniti neznan voznik. Jelinčič še naprej zatrjuje, da je bil med vožnjo priseben in da je vse, kar je govoril, resnica.

Zmago Jelinčič Plemeniti
Zmago Jelinčič Plemeniti FOTO: POP TV

Eden od prekrškov se nanaša na točko C četrtega odstavka 117. člena ZVCP, ki pravi, da se z denarno kaznijo najmanj 90.000 tolarjev in petimi do sedmimi kazenskimi točkami ali kaznijo zapora in petimi do sedmimi kazenskimi točkami kaznuje voznik, če ima nad 1,11 grama alkohola na kilogram krvi. Policijska preiskava v delu, ki se nanaša na prijavljeno kaznivo dejanje, še ni v celoti zaključena.

Jelinčič je osumljen še ravnanja v nasprotju s prvim odstavkom 27. člena ZVCP, ki pravi, da sme voznik voziti vozilo s tako hitrostjo, da ga lahko stalno obvladuje in ustavi pred oviro, ki jo lahko pričakuje. Hitrost vožnje mora prilagoditi stanju ceste, gostoti prometa, vremenskim razmeram, vidljivosti in preglednosti ceste, stanju vozila in tovora tako, da lahko v vidni razdalji vozilo ustavi.

Jelinčič je 30. januarja okrog 19.30 na številko 113 prijavil kaznivo dejanje ogrožanja varnosti. Policistom je pojasnil, da naj bi ga med vožnjo s citroenom C5, ki je v lasti državnega zbora, na cesti Slovenj Gradec - Velenje neznan voznik skušal izriniti s ceste.

Približno 300 tisoč tolarjev škode na službenem avtomobilu, bo moral prav tako plačati Jelinčič.

V alkoholometričnem laboratoriju so povedali, da tolikšna količina alkohola v krvi močno zmanjša sposobnost za varno vožnjo.

"Vožnja ni bila motena, vožnja je bila normalna, šlo pa je za poskus, da bi me zrinili s ceste. Dejstvo je, da so se tudi pri Krambergerju na začetku najprej posmehovali, da so ga hoteli zriniti s ceste, potem pa so ga ustrelili … Alkohol nima kaj vplivati na kaj podobnega. Konec koncev, nisem ga spil toliko, da bi bilo moteno, pa saj kot sem že rekel, zdravnik v velenjskem zdravstvenem domu je ugotovil, da ni bila motena ne koordinacija gibov ne hoja, niti karkoli drugega, edino, da sem bil v šoku," je za 24 ur povedal Jelinčič.

Količina alkohola v krvi je zagotovo podatek, ki bo pomembno vplival na kriminalistično preiskavo, pravijo na policiji. Kaj se je v resnici dogajalo, ko se je Jelinčič s službenim citroenom zvečer vračal z otvoritve slovenjgraškega gostišča, kriminalisti še niso razvozlali. Prav tako za zdaj ni ne duha ne sluha o vozniku starejšega svetlega avtomobila, ki naj bi Jelinčiču sledil in ga poskušal zriniti s ceste, kot je sam opisal policiji na velenjski bencinski črpalki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja