Slovenija

Jelinčičevo unikatno maščevanje

Ljubljana, 06. 04. 2007 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji direktor Arhiva RS trdi, da se mu želi prvak SNS maščevati zaradi ovadbe, povezane z unikatnimi bankovci.

Na poslansko vprašanje vladi, ki ga je zastavil prvak SNS Zmago Jelinčič, o uničevanju dosjejev nekdanje politične policije SDV iz obdobja komunističnega režima, se je odzval Dragan Matić, nekdanji direktor Arhiva RS.

"Moj oče ni bil nikoli pripadnik KOS ali katere druge obveščevalne službe, še najmanj pa njen šef za Slovenijo," pravi Matić. Njegov oče Milovan Matić se je upokojil že v začetku leta 1981, pred tem pa je bil poklicni vojak in načelnik nabornega centra za 9. armadno območje tedanje jugoslovanske vojske, trdi nekdanji direktor Arhiva RS, zdaj inšpektor na ministrstvu za kulturo. "Tudi vse druge navedbe in izpeljave, ki jih navaja Jelinčič v zvezi z mojim službovanjem v Arhivu RS, so zlonamerne insinuacije tega poslanca," dodaja Matić.

Zmago Jelinčič Plemeniti je novembra 2004 za 24ur takole pojasnjeval svojo vlogo pri prodaji unikatnih tolarskih bankovcev Narodnemu muzeju Slovenije: "Zbirko bi lahko mirno prodal v tujino in mi ne bi po glavi skakal noben bedasti minister in noben bedasti policaj."
Zmago Jelinčič Plemeniti je novembra 2004 za 24ur takole pojasnjeval svojo vlogo pri prodaji unikatnih tolarskih bankovcev Narodnemu muzeju Slovenije: "Zbirko bi lahko mirno prodal v tujino in mi ne bi po glavi skakal noben bedasti minister in noben bedasti policaj." FOTO: POP TV

Prepričan je, da gre za poskus Jelinčičevega maščevanja, ker je zoper njegovo ravnanje moral v preteklosti ukrepati po službeni dolžnosti kot inšpektor za kulturo.

Kriminalisti so leta 2004 Jelinčiča ovadili, da je storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali pravic, saj je od tiskarne Thomas De La Rue iz Londona prevzel unikatno serijo slovenskega tolarja z žigom proizvajalca. Preiskava je pokazala, da naj bi se Jelinčič predstavil kot uradni predstavnik slovenskega parlamenta, dejansko pa je unikatni denar vzel kot zasebnik. Poslanec je v svoj zagovor povedal, da so bili vzorci tolarjev last tiskarne, ki "jih je lahko dala komur je hotela".

Poslanec SNS je zbirko bankovcev kasneje ponudil Narodnemu muzeju Slovenije, ki je bil zanjo pripravljen plačati 42 milijonov tolarjev. Koliko natančno so mu izplačali, ni natančno znano, od muzeja pa naj bi dobil najmanj 13 milijonov tolarjev. Primer še ni zaključen, tožilstvo pa naj bi ovadbo policije potrdilo.

Matić je prepričan, da ga prvak SNS znova skuša blatiti, čeprav je sedanja vlada že v preteklosti potrdila, da "Jelinčičeve izmišljotine nimajo nobene osnove".

Matićeve navedbe potrjuje tudi njegov predhodnik na položaju direktorja Arhiva RS mag. Vladimir Žumer. "Matić ni imel nobenega vpliva na domnevno odtujevanje gradiva SDV v Sovi," je povedal vodja centra za strokovni razvoj pri Arhivu RS Žumer. "Po mojem mnenju gre za poskus Jelinčiča, da bi se Matiću osebno maščeval."

Kot je znano, je vodja poslanske skupine SNS na vlado naslovil poslansko vprašanje, v katerem ga med drugim zanima, ali drži informacija, po kateri naj bi bil Matić sin vodje Kontraobveščevalne službe nekdanje JLA v Sloveniji. Jelinčič želi preveriti "informacije, da naj bi bil Matić povezan z nekdanjo Službo državne varnosti (SDV)" ter namige o njegovi domnevni vpletenosti v uničevanje dokumentacije nekdanje komunistične politične policije, ko je bil direktor Arhiva RS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sracko@mail386.com
08. 04. 2007 16.42
Plemeniti je bil itak sam udbovec. Zdaj pa druge tunka v drek.
rosomoh@email.si
08. 04. 2007 09.39
Neti....dolgo sem že zbujen in zavedam se,da je Jelinčič ena izmed najslabših možnosti v politiki.Potuhnjenec in intrigant.Zato sem napisal...kakršenkoli že je.
neti
07. 04. 2007 12.08
rosomoh, zbudi se, ta plemeniti potomec, je potomec partizanskih staršev, še doprsni kip Tita ima na vrtu ali pa v kleti. Da je kupljiv kakor ku***, je pa res, dosti denarja, veliko "muzike", malo pa......Lp
rosomoh@email.si
07. 04. 2007 11.39
Kakršenkoli je že Jelinčič,ostanki bivše jugo-cigo vojske in potomci so še slabši.
borovec
07. 04. 2007 07.57
Jelinčič zna samo žalit in blatiti. Velika škoda je da imamo takega poslanca,
kritika@email.si
06. 04. 2007 19.31
Buhahaha....kdaj pa je bil Jelinčič plemenit vodja?! Butast naivnež! Jelinčič je bil vedno preračunljiva in podla baraba, ki je spretno igral na najnižje strasti ljudi-volilcev. Na stara leta pač maske padajo, nič drugega.
Jožajoža
06. 04. 2007 18.21
zmago,škoda te je.bil si zares plemenit vodja, ki so ti sledile množice slovencev.žal si postal preveč maščevalen in hudoben, drugi janša