Slovenija

Jelušičeva dvomi o uspehu tožbe

Ljubljana, 25. 03. 2011 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obrambna ministrica glede morebitne tožbe za ničnost pogodbe s Patrio pravi, da vlada še ne gre v tožbo, temveč je bila soglasna le, da se pripravi besedilo tožbe.

Posel s Patrio bi bil zaradi odškodninskih tožb lahko na koncu vreden blizu milijarde evrov, je dejala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

V primeru oprostilne sodbe glede pogodbe s Patrio bi bili pred dejstvom, da je treba prevzeti vseh 135 vozil, vključno s tistimi, ki niso opremljena, je razložila. Ob tem je dodala, da ima podjetje, ki na razpisu ni bilo izbrano, torej Sistemska tehnika, v tem trenutku vloženi še dve tožbi. V enem primeru gre za odškodninsko tožbo v višini 518 milijonov evrov, v drugi, prav tako odškodninski tožbi, pa za 5,6 milijona evrov. Če bi te odškodnine sešteli s še pričakovanimi odškodninami, se po njenih besedah znesek približa milijardi evrov. Ob tem je dodala, da Slovenska vojska sredstev za razvoj ne bo imela.

Patria - 12
Patria - 12 FOTO: Mia Media

Kot je poudarila, ministrstvo za obrambo nima zadostnih dokumentov za trdnost argumentov za tožbo. Morda ima kdo drug takšne dokumente, je dejala. Glede četrtkove soglasne odločitve na vladi, da se pripravi tožba, je pojasnila, da niso vsi ministri dolžni poznati zadevo tako podrobno kot ona, zato so njihove odločitve bolj odvisne od prepričljivosti "tistih, ki nastopajo".

Sama ne dvomi, da bo pravobranilstvo sposobno zbrati ustrezne argumente za utemeljenost tožbe, vendar je ob tem opozorila, da pravobranilstvo ni uspelo dovolj argumentov zbrati niti za to, da bi sodišče ugodilo zahtevi vlade po začasni odredbi. Hkrati je poudarila, da vlada še ne gre v tožbo, temveč je bila soglasna le, da se pripravi besedilo tožbe. O vložitvi tožbe pa se bodo opredeljevali glede na njeno vsebino, je dejala.

'Tudi zmaga pomeni izgubo opreme'

Jelušičeva ni neposredno odgovorila, ali je želja ministrstva še vedno reprogram, temveč je pojasnila, da bo potrebno pogodbo, kakršna je sedaj, reprogramirati tako, da bi obveznosti bilo mogoče sprejemati dlje, vsaj do leta 2015, in zmanjšati število vozil.

In če ne bo prepričljivih argumentov, bodo odločitve po njenih besedah "spet precej nedorečene in narejene na pamet". Ko pa gre za tako velike zneske, se ne sme sklepati na pamet, ampak na podlagi zelo resnih izračunov in zavedanja, da izguba tožbe vodi v izgubo opreme in odškodnine, je opozorila in dodala, da tudi zmaga pomeni izgubo opreme.

Ničnost bi namreč pomenila začetno stanje ter vrnitev opreme, "ki je ključna za graditev zmogljivosti Slovenske vojske". Tukaj ministrica hkrati vidi še eno težavo, in sicer obrabljenost opreme, zato ne ve, koliko denarja bi država dobila nazaj. Ob tem je izpostavila, da se Slovenija v trenutku, ko so napetosti zelo blizu in bi Slovenija lahko bila vpletena vanje, odloča za slabšo opremljenost in manjšo usposobljenost.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taubi66
27. 03. 2011 22.47
Ste neverjetni
Tonček Balonček
26. 03. 2011 08.58
Ta vladfsa nis posobna izpeljati niti najbolj transparetnega posla stoletja, sramota! Gre za nova delovna mesta, kako bomo formirali bataljone, divizije in še kaj, tudi Triglav je premalo za eno floto, rabimo še najmanj 20 ladij različnega profila, minolobvke, oskrbovalne, križarko, oklepnico, 'par rušilcev ter podmornic, sicer ladjevja ne bo moč oblikovati! Hecno je, da pri teh patrijah nekoi "strokovnjaki" bluzijo o brigadah, pri mornarici je pa kar v redu, da imamo nek ruski Triglav, genialni nakup in kompenzacijo dolgov, ki bo reševal surfarje, branil Savudrijo, čistil svinjarijo in sploh je to nekaj najboljšega, kar se je moglo zgoditi Janši v dveh dneh Rusije, ko je sproti prodal še SIJ! P kje je pamet, nobenega komunizma ni treba, da ljudem opereš možgane, daš jim par malic indva brezplačnika in si za 20 let preskrbljen, genialno!
korintos1
26. 03. 2011 08.57
Patrie pa naroči in kupi tisti, kateri je na pogodbi podpisan.
korintos1
26. 03. 2011 08.54
Ta Ljubica se pa naj enkrat odloči. Ne dolgo nazaj je govorila da so Patrie slabe. Sedaj so pa naenkrat dobre postale? Pa v pogodbi je tudi klavzula, da v primeru korupcije, se lahko pogodba prekine. Tako nam vsaj pravijo.
tron3
26. 03. 2011 08.40
Tokrat pa ima ministrica prav, pogodba je kot zgleda za LDS, Zares, samo navaden wc papir, čisto v njihovi maniri sej bodo davkoplačevalci plačali, če puhnejo, kar nedvoumno bodo, kar je podpisano je pač podpisano in to velja
CSI-Morost
26. 03. 2011 08.31
Čeprav je Jelušičeva levosučna, je Kraševka. Zato ve, da bo vsaka njena neumnost "trdo presojana". Predvidena tožba ima samo en namen: rušiti naslednjo Janševo vlado. Včeraj smo na oddelku 6 CSI-Morost ugotavljali in analizirali predvidene poteze zdajšnje koalicije in predvideli blokade posledivc vnaprej. Stvar je resna, vendar bo ob minimalni spretnosti kreatorjev omogočila dokončen potop rdečeperk.
JanezNovakJohn
26. 03. 2011 06.18
Denar za potkupnine je bil dan. Prišel je do Rigla in Wolfa. To je dokazano. Ali je prišel do SDS, bresplačnikov, Janše,.... To ni v tem trenutku važno. Prvi del zagotavlja prekinitev pogodbe IN zmago na sodišču. Moralno, politično katastrofalno pa je, kdo je Patrije naročil in zakaj. Po moji oceni, potrebujemo v tej državi kaj drugega ne pa patrije in OGROMNO obrambno ministerstvo.
Buena Vita
25. 03. 2011 22.42
IN TONE ROP POKASIRA PROVIZIJE POTEM PA PRIDE DRUGA VLADA IN GRE Z JAVNIM RAZPISOM IN NATEČAJEM V NAKUP TEGA RDEČI NISO VAJENI,KER IZGUBIJO POSLE VSO KORUPCIJO PREVALIJO NA JANŠO,NE VEDO DA JANŠA NI BIL ZRAVEN,OPS NOČEJO VEDETI,IN UMSKO POKVARJENO ROPA PODTAKNEJO JANŠI,ZAMENJAJO PRIIMEK IN LETNICE
prehlad
25. 03. 2011 21.04
KOMUNJARI RABIJO DENAR ZA BIZNIS.
prehlad
25. 03. 2011 21.01
KOMUNAJZARJI BI RADI ŠE POKASIRALI PREDNO ODIDEJO.
tim.slum
25. 03. 2011 20.55
Uspešna ničnostna tožba proti Patriji bi bila podlaga za uspešen odškodninski zahtevek Sistemske tehnike proti državi. Vlada si torej prizadeva omogočiti svojim političnim prijateljem, da pridejo do denarja(odškodnine), ki jo bomo Zdenku Pavčku & Co. plačali vsi davkoplačevalci. Vlada bi morala delati v dobro države in državljanov, to pomeni, da četudi je bilo pri poslu s Patrijo kaj narobe, bi morala izbrati najboljšo možnost za državo, ki ob vsem tem še vedno potrebuje oklepnike. Sedaj pa se pod pretvezo načelnosti (K. Kresal) skuša pomagati političnim prijateljem. Če to ni korupcija, potem...
tim.slum
25. 03. 2011 20.55
Uspešna ničnostna tožba proti Patriji bi bila podlaga za uspešen odškodninski zahtevek Sistemske tehnike proti državi. Vlada si torej prizadeva omogočiti svojim političnim prijateljem, da pridejo do denarja(odškodnine), ki jo bomo Zdenku Pavčku & Co. plačali vsi davkoplačevalci. Vlada bi morala delati v dobro države in državljanov, to pomeni, da četudi je bilo pri poslu s Patrijo kaj narobe, bi morala izbrati najboljšo možnost za državo, ki ob vsem tem še vedno potrebuje oklepnike. Sedaj pa se pod pretvezo načelnosti (K. Kresal) skuša pomagati političnim prijateljem. Če to ni korupcija, potem...
1943
25. 03. 2011 20.36
Komu služi ta vojska ?Slovenskemu narodu ali NATU? Torej vojske ne potrebujemo ,to je nepotreben strošek.Slovenija rabi tovarne, šole,zdravstvene ustanove,vrtce ,stanovanja za mlade družine in še lahko naštevamo.To bi naj bil cilj Slovenije.Orožje je za ubijanje,branimo se lahko z modernim gospodarstvom ,in sodobno civilno zaščito,katera lahko v vsakem trenutku pomaga svojemu narodu.
crnkamn
25. 03. 2011 20.29
1. Tone Rop podpise pismo o nameri z sistemsko tehniko o nakupu oklepnikov, brez javnega razpisa v vrednosti 50 miljonov evrov. 2. Prihod nove vlade, vojaska oprema gre prvic v zgodovini na javni razpis kjer podjetja tekmujejo v konkurencnosti, ceni in kvaliteti. (kar je pomembno da drzavljani ne placujemo prevec, ter da vemo kaj smo kupili za naso samoobrambo). 3. Patria da najboljso ponudbo z konkretnimi oklepniki, Sistemska Tehnika (Stayr-Avstrija-ZDA) predstavi oklepnike na risalni deski z visjimi cenami. 4. Ker se levicarska elita napaja z denarjem iz sistemske tehnike, ki ni dobila posla, so sproducirali afero patrija. Brez dokazov, le amaterskim filmom finskega sanjaca, in nekaterih slovenskih fanatikov so dosegli nicnost te pogodobe. 5. Patria nas bo tozila. 1 miljarda kazni bo padla na pleca davkoplacevalcev, namesto da bi to kazen placali pahor, kresalova, anderlic, rop in pavcek, ter vsi ki to podpirajo iz lastnega zepa!
Buena Vita
25. 03. 2011 20.04
poksi592
25. 03. 2011 19.59
Tokrat pa se s Pahorjem popolnoma strinjam: Kahel in Arheolog sta zadvo zakuhala, naj jo v naslednjem mandatu tudi pojasnita in pogoltneta. Plačujemo za vse tako ali tako mi....
Buena Vita
25. 03. 2011 19.58
ko smo hoteli demilitizirano slovenijo ste vsi leteli za kučanom,kot kikličarji ste mu lezlli v gate.,,,, sedaj ko hočemo našim vojakom priskrbeti koliko-toliko varnosti, spet lajete,ker to je vaš rdeč poklic mar ne KORINTOS
Buena Vita
25. 03. 2011 19.52
ko smo hoteli demilitizirano slovenijo ste vsi leteli za kučanom,kot kikličarji ste mu lezlli v gate.,,,, sedaj ko hočemo našim vojakom priskrbeti koliko-toliko varnosti, spet lajete,ker to je vaš rdeč poklic
korintos1
25. 03. 2011 19.36
pajtlerca spet si v krizi?
Buena Vita
25. 03. 2011 19.26
JA,JA TA RDEČI SO HOTELI IMETI VOJSKO IN TOPOVE V VOJSKI SO OČETJE ,SINOVI,HČERE.MATERE SLOVENCI,LJUDJE IN SEVEDA PO TA RDEČI TAKTIKI SE LAHKO BORIJO IN BRANIJO S KAHLAMI IN RIGLCAMI USPEHI TE VLADE SO RES VELIK SVINJAK