Slovenija

Jernej Kenda o prostovoljstvu: Če želiš nekaj narediti, moraš vzeti v roke lopato

Prapetno Brdo, 26. 06. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
21

Če bi želeli sešteti ure, ki jih za pripravo dobrodelnega festivala Gora rocka namenijo prostovoljci, bi bila številka nekje pri 7500. Tudi prostovoljno delo je način, kako dvigniti kakovost življenja v lokalni skupnosti in pomagati posameznikom. "Bistvo prostovoljnega dela je v tem, da ne šteješ ur, da ne razmišljaš, čemu vsemu se odpoveduješ. Prostovoljstvo je način življenja," pravi prva violina festivala Jernej Kenda.

Na Šentviški planoti, ki jo sestavlja 12 naselij, 362 dni na leto živi okrog 800 ljudi. Tej številki se zadnje dni junija pridruži dodatnih 10.000 zabave željnih posameznikov, ki jih na planoto privabi festival Gora rocka. 

A to ne bo članek o nastopajočih, o glasbenikih, niti ne bo članek o obiskovalcih, ki derejo na urejene travnike, o obiskovalcih, ki prevozijo 100 in več kilometrov ovinkaste ceste, da z nahrbtniki prispejo na prizorišče. Ne. To bo zgodba enega posameznika, ki pa je v svojem bistvu enaka zgodbi 250 prostovoljcev. Tem se namreč gre zahvaliti, da dobrodelni festival ne le obstaja, pač pa da vsako leto precej denarja nameni za dober namen, za otroke v stiski, za izboljšanje življenja v lokalni skupnosti.

Jernej Kenda, vodja festivala Gora rocka
Jernej Kenda, vodja festivala Gora rocka FOTO: Matjaž Kosmač

"Vsak dan festivala, ki bo letos potekal že 13. leto zapored in se je razširil na tri dni, pomaga okrog 100 prostovoljcev. Prihajajo iz vse Slovenije, največ je seveda domačinov, a javljajo se nam tudi posamezniki od drugod, ki bi si želeli podariti svoj prosti čas za dober namen. Ki bi radi bili del pozitivne zgodbe in začutiti utrip glasbenega dogodka tudi z druge, manj "uživaške" plati," začne svojo pripoved vodja festivala Jernej Kenda

"Organizacija je garaško delo, začne se že nekaj mesecev pred samim junijem. Na ta račun seveda trpijo naše družine, tudi služba, dopust velikokrat namenimo za pripravo festivala," pravi Kenda in doda, da so vsako leto po zaključku Gore rocka prepričani, da so festival pripravili zadnjič, a jih zadovoljni izrazi na obrazih tistih, ki jim s podarjenim izkupičkom pomagajo pri lepšem vsakdanu, prepričajo, da še ni vredno vreči puške v koruzo. 

Za kakšne zneske gre? "Do lanskega leta smo v dobrodelne namene skupaj podarili skoraj 90.000 evrov. Obnovili smo šolsko telovadnico na Šentviški Gori, kupili štiri defibrilatorje, zbrali denar za Enoto reševalnih psov v Tolminu, obnovili krajevne poti na planoti, zgradili avtobusno postajališče na Prapetnem Brdu, pomagali pri nakupu novega gasilskega vozila za lokalno prostovoljno gasilsko društvo. Vsako leto del zbranih sredstev namenimo tudi projektu Botrstvu," razlaga prva violina festivala. "Včasih gre za težke zgodbe. Ko smo zbirali sredstva za deklico Mašo, ki je imela možganski tumor, sem poklical njeno mamo in pol ure sva oba jokala v telefonsko slušalko."

Gora rocka bo letos potekala od 29. junija do 1. julija.

Nepogrešljivo je spet vprašanje, ali s prostovoljnim delom popravljajo stvari, ki bi sicer bile na plečih države? "Ne. V majhnih krajih moraš pač sam poskrbeti za to, da si zvišaš kvaliteto lastnega vsakdana. Če ti pozimi snežni zamet zapre dovozno pot, boš vzel v roke lopato in si jo sčistil sam. Tako preprosto oziroma vsakdanje je to. Mali človek si mora pomagati sam. Pa tudi občina nam precej raje ponudi roko, ko vidi, da smo se sami angažirali in bi radi popravili določene stvari. Nekaj pač moraš narediti, da boš nekaj dobil nazaj," doda Kenda in s tem odpre zanimivo polemiko o tem, da prostovoljno delo ni nujno potuha družbi in državi.

"Tudi sicer je po mojem mnenju bistvo prostovoljnega dela v tem, da ne razmišljaš, čemu vsemu se s tem odpoveduješ. Ne moremo dati na tehtnico festivala in družine. Prostovoljstvo je način življenja, nikoli ne preštevamo ur, ki jih prebijamo na festivalu. Najbolj smo zadovoljni, če zberemo čim več sredstev za dobrodelne namene," se pogovoru pridruži Andraž Ozebek, ki skrbi za finančno plat festivala. 

Festival Gora rocka na Šentviško goro privabi več tisoč ljudi.
Festival Gora rocka na Šentviško goro privabi več tisoč ljudi. FOTO: Zoran Abram

Za festival vsako leto diha cela Šentviška planota. "Domačini z veseljem ponudijo pomoč. Pobirajo smeti, postavljajo prizorišče, ne nazadnje nam pustijo, da uredimo parkirišče za obiskovalce na njihovih najlepših travnikih," razloži Ozebek in na vprašanje, če je mogoče vsaj približno oceniti število ur, ki jih prostovoljci vsako leto "podarijo" festivalu, odgovori: "Okrog 7500. To je okviren seštevek ur, ki jih "podarimo". A če bi gledali le na to, potem bi vse skupaj že zdavnaj pustili. Ne nazadnje gre pri festivalu tudi za druge stvari, za medgeneracijsko povezovanje na primer. Za točilnim pultom skupaj stojita 70-letnica in 18-letnik in delo gre obema odlično od rok."

Na Gori rocka vsi razen glasbenikov, tehnikov ter varnostnikov in reševalnih enot delujejo prostovoljno. "Če želimo v dobrodelne namene podariti človeka vredne zneske, potem je to edini način," pravi Jernej Kenda. "Brez prostovoljcev festivala ne bi bilo, to je dejstvo. Vaščani so strpni, lepo sprejmejo vsakega obiskovalca in za to smo jim resnično hvaležni. Če bi morali vse ljudi, ki nam pomagajo pri Gori rocka, plačati, bi znesek dosegel okrog 55.000 evrov. Nepredstavljiva številka. A če želimo festival ohraniti, je edini način prostovoljstvo. Tak je naš način življenja. Le takega poznamo. Skrb za sočloveka je zagotovilo za pozitivno prihodnost," zaključi. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klayton66
26. 06. 2017 18.12
-7
Pohvalno v zvezi izpeljave tega dogodka. Ampak, lahko je organizirati vse te zadeve v službah kjer se ni treba ravno pretegnit. Delavci Elektro Primorske so znani po največ popitega alkohola v delovnem času. Rad bi videl efektivne ure na terenu in kje so avti parkirani v času službe ???
hamann
26. 06. 2017 18.26
+6
klayton66! Ali ne bi raje najprej pred svojim pragom pometel? Me prav zanima ali te delavce vidiš tudi v času snežnega meteža, pozimi v neki odročni vasici bogu za hrbtom. Verjetno ne. Tudi, ko ostanemo brez elektrike se ekipe Elektro Primorske takoj odpravijo na teren in v najkrajšem času odpravijo napako. Pa tudi če je to ob treh zjutraj. Razmisli malo kako na počez obsojaš!
Boštjan Klemen?i?
26. 06. 2017 16.05
+12
Se ne morem verjet kakšni so nekateri komentarji , 13let delamo nki dobra ni pole folk z takimi komentarji...... folk sploh neve ki govori......
Ifigenija2
26. 06. 2017 18.11
+4
Če bi se na take ozirali, bi že zdavnaj vse minilo.Tako razmišljajo ljudje, ki jim je bilo vse k riti prinešeno.
toti mišek
26. 06. 2017 12.53
-3
lahko vzameš tudi grablje...grablje se rabi za vleč k sebi
RoccoS
26. 06. 2017 11.56
-6
On ne razmišlja o urah dela, potem pa naj prostovoljcem razdeli dobiček od festivala!
mislmnemislm
26. 06. 2017 12.00
+4
Zakaj, če gredo prostovoljci ravno z zavestjo prostovoljstva in dobrodelnosti delat?
El Koronito
26. 06. 2017 11.46
+22
Gre za festival, ki si je med izvajalci, obiskovalci in tehničnimi službami pridobil sloves najprijaznejšega festivala. Neokrnjena narava in prijazni domačini so vsekakor razlog, da se vsi radi vračamo. In za vse skeptike - res je. Vsi delajo prostovoljno, ker vedo da bodo naredili nekaj dobrega za okolje kjer živijo. Neverjetno ne? Jasno, da ljudlje zastrupljeni z modernim načinom življenja tega ne dojemajo. Na oltar so si postavili materialne vrednote, ki pa jim prave sreče ne bodo nikoli mogle dati. Zato spoštovanje vsem, ki se vsako leto trudijo, da ta biser med festivali živi naprej. Če bo še dolgo živel pa je odvisno od nas vseh.
Tomaz1980
26. 06. 2017 09.32
+11
Ne smemo preveč države in ostale kapitaliste navaditi na to, da bodo(mo) prostovoljci vse naredili. Ker potem se zna to še razpast in bomo potem vsi delali "prostovoljno zastonj" za položnice pa ne bomo imeli! Kapitalisti pa se nam bodo v fris režali. Pa nikar ne recite zaslužkarji, ker zastonj se še mačka ne goni! Ker vsakdo, ki nima službe in bi šel delati prostovoljno bi potemtakem lahko uveljavljal zastonj: mleko, kruh, meso, elektriko, zdr. zavarovanje... itn, itn, itn... Razen, če mu hotel mama ne izplačuje vsega tega. Počakte no... od nekod pa moram imeti denar da poplačam položnice ane? Ali kako? Če mi noben ne da službe?
Tomaz1980
26. 06. 2017 10.40
+7
Aja ti, ki si mi dal minus... Si mi hotel napisati: "NE RAZUMEŠ!!!" ???
mobi7
26. 06. 2017 11.03
+5
Tomaz1980
26. 06. 2017 11.11
+2
mobi7
26. 06. 2017 11.14
+1
jafalical
26. 06. 2017 09.15
+19
Točno tako, se strinjam z izjavo.Me je pa presenetila pred tednom dni izjava ga.Helene Blagne, ko je v odgovor dejala:"v zivljenju moras pošteno delat, če ne pa krmp pa lopato, po domače povedano"...ne vem kaj s tem mislila? Je kramp pa lopata nepošteno delo?
komunjara 1
26. 06. 2017 10.22
+22
Oče mi je nekoč v gostilni ob koncu delovnega dneva ko je opazil da skrivam umazane roke dejal,, sinko nikoli naj te ne bo sram pokazat delovnih rok tudi če so umazane,,,
ad-hoc
26. 06. 2017 09.08
+6
Joras je TUDI vzel lopato, pa mu ni pomagalo zaradi teh Tatov sosedovih!!!
mufic
26. 06. 2017 09.04
+14
Jaz naj bi delal zastojn da bo nekdo mastno zaslužil.Kdo bi vas razumel.
mobi7
26. 06. 2017 11.04
-2
ma kdo dela danes zastonj...? ga ni... Tale članek je pesek v oči...
TRUMPP
26. 06. 2017 08.25
+28
Vzemi jo v roke,.....kdo ti brani,......Medtem, ko ti lopataš,.....nekateri kradejo milijone,.......z lopatami,......!
gogi1977
26. 06. 2017 08.15
+34
Vsaka Vam čast.Čestitke. Ni primerjave z ostalimi organizatorji. V Mariboru za Lent festival ne znajo niti " prdnit " brez da so za to plačani! :)))
mobi7
26. 06. 2017 11.06
-13
Pa ti to verjameš, da človk dela vse zastonj...? daj ne s takšnimi lažmi....