Slovenija

Jesen v gorah je lepa, ampak ...

Ljubljana, 25. 10. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veliko družin s šolarji se bo med krompirjevimi počitnicami odpravilo na izlet v hribe, kjer pa se že začenjajo zimske razmere, zato je potrebna dodatna previdnost, opozarjajo na policiji.

Planine
Planine FOTO: Thinkstock

Marsikdo lep dan izkoristi za izlet v hribe. A preden se odpravite v planine, se na pot ustrezno pripravite, da bo ta udobna, predvsem pa varna, priporočajo na policiji in poudarjajo, da naj bo cilj, ne le osvojitev vrha, ampak tudi srečna vrnitev v dolino.

''Veliko družin s šolarji se bo med krompirjevimi počitnicami odpravilo na izlet v hribe, kjer pa se že začenjajo zimske razmere, zato je potrebna dodatna previdnost. Prav tako velja, da obisk gora z otroci zahteva veliko pozornosti in prilagajanja,'' so pojasnili.

V gorah je previdnost sicer potrebna celo leto. Prav tako so zelo pomembni dejavniki tudi ustrezna oprema, kondicija in izkušnje.

Krn
Krn FOTO: Thinkstock

''Izbirajte takšne poti, ki so primerne vaši psihofizični pripravljenosti in ne pozabite na ustrezno opremo. Svetujemo, da se v gore ne odpravite sami. Če nimate veliko izkušenj, pa se pridružite organiziranemu pohodu pod vodstvom izkušenih gornikov,'' poudarjajo na policiji.

Pred vzponom je treba preveriti vremensko napoved, pot in oceniti, ali pot zmoremo. Pred odhodom poskrbite za ustrezno obutev, topla in rezervna oblačila, pijačo in hrano z visoko energijsko vrednostjo, s seboj vzemite mobilni telefon in osebni komplet prve pomoči.

Pokličite na pomoč

Gore
Gore FOTO: Thinkstock

Če se zgodi, da poti ne (z)morete končati, vzpon prekinite, saj ni nič pomembnejšega od skrbi za svoje zdravje.

Če ocenite, da potrebujete pomoč strokovnih služb, pa ne oklevajte, ampak pokličite pomoč na številki 112 ali 113. Pristojne službe v gorah na leto posredujejo približno 400-krat, njihovo hitro posredovanje pa vam lahko reši življenje. Najpogostejši vzrok za nesreče v gorah so zdrsi in padajoče kamenje. V zimskih razmerah oz. ko zapade sneg, pa je treba upoštevati tudi nevarnost plazov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slayer2
25. 10. 2014 08.06
+31
Trenutno je opcija samo sredogorje.Zaradi zapadlega snega v gorah,je velika nevarnost zdrsa,ker sneg ni kompakten in ti dereze ter cepini ne pomagajo.Zato vsem,ki se odpravljate,varen korak in srečno!!!!
zanvr
25. 10. 2014 08.42
+7
Zelo poučen komentar ki se ga splača prebrat!!!
vrtnar01
26. 10. 2014 09.47
-1
slayer2
27. 10. 2014 07.15
+1
Pa se z avtom zapelat do prvega trgovskega centra in dan preživet notri!!! Kako se mi taki ljudje smilite!!!