Slovenija

VIDEO: Ogenj, dim, panika!

Ljubljana, 22. 01. 2010 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
96

Po požaru v predoru Trojane se je postavilo vprašanje, kaj bo policija storila z vozniki, ki so v predoru vozili vzvratno. Res je, da je pogled na prihajajoči dim grozljiv, toda pravila so pravila. Če v predoru zagori, ne obračajte in ne vozite vzvratno! Predor zapustite skozi izhod v sili!

Ali veste, da je v predoru prepovedana vzvratna vožnja?
Ali veste, da je v predoru prepovedana vzvratna vožnja? FOTO: Dars
Prečnik/Izhod v sili
Prečnik/Izhod v sili FOTO: DARS

Le hitremu posredovanju gasilcev in drugih pristojnih služb gre zahvala, da sredina prometna nesreča v predoru Trojane ni zahtevala žrtev. Nesreča se je končala z lažjimi telesnimi poškodbami. Reševalci so pet ljudi zaradi zastrupitve z dimom prepeljali v bolnišnico.

Zdaj pa poglejmo, kako so se odrezali vozniki, ki so se v trenutku nesreče znašli v predoru. Posnetki Darsovih nadzornih kamer kažejo, da se vozniki požvižgajo na cestnoprometne predpise. Vozili so vzvratno, čeprav je takšno ravnanje strogo prepovedano.

Ali jih bo policija kaznovala?

Naredite vse, kar je v vaši moči, da preprečite nadaljnje nesreče! Rešujte svoje življenje, ne avtomobila.

Mnogi so ob ogledu posnetkov v šoku komentirali, da bi nevestne voznike morala kaznovati policija. Kamere so jih posnele, policija naj ukrepa! Toda stvari niso tako preproste. Na policijo smo naslovili vprašanje, ali bodo ukrepali zoper kršitelje.

Predor Karavanke
Predor Karavanke FOTO: DARS

Tiskovni predstavnik ljubljanskih policistov Vinko Stojnšek je za 24ur.com povedal, da bo policija zoper kršitelje ukrepala, "če bodo ugotovljeni (oz. se javili) oškodovanci (npr. voznik, ki je bil zaradi vzvratne vožnje drugega voznika ogrožen ...). Samo posnetki (kamer Darsa) ne zadostujejo za ukrepanje policije.

Dejstvo pa je, da s posnetkov Darsovih nadzornih kamer ni mogoče razbrati registrskih oznak vozil.

Kaj se je zgodilo s cisterno?

Če v gorečem predoru vidimo cisterno, ali lahko vozimo vzvratno in se tako poskušamo rešiti? "Na posnetkih se vidi, da je bila tam ena cisterna, toda ni bila udeležena v nesreči. Cisterna je obvozila vozila, ki so trčila, in je šla enostavno naprej skozi predor,“ je za 24ur.com povedal Janko Požežnik, poveljnik Poklicne gasilske enote Celje. Povedal je, da je voznik cisterne očitno dobro upošteval varnostno razdaljo, tako da se je brez težav izognil nesreči. "Tam je bilo vozilo, ki bi lahko bilo podobno cisterni, toda gre za vozilo, ki je prevažalo živalske odpadke,“ je še dodal. Povedal je, da moramo tudi v takšnem primeru upoštevati naslednja navodila: vozilo s ključi parkiramo ob skrajni desni rob, nato pa bežimo v nasprotni smeri ognja.

Ali so gasilci imeli težave z vozniki?

Požežnik je dejal, da so na slovenskih avtocestah in predorih največja težava prav vozniki. "Intervencijske službe ne morejo gladko priti na kraj dogodka. Tudi v sredinem primeru smo imeli težave. Težava je v tem, da bi ljudje kar naprej še vozili, čeprav signalizacija kaže, da to ni mogoče. Potem naredijo dve, tri, štiri ... kolone in tako ovirajo intervencijska vozila," je bil do voznikov kritičen poveljnik celjskih gasilcev. Dodal je, da so vozniki nedisciplinirani, saj ne upoštevajo navodil in se ne ustavijo. Vozniki morajo paziti tudi, kje bodo vozilo ustavili, saj morajo pustiti prosto intervencijsko pot.

"Ko se zgodi nesreča v predoru, je osnovno načelo, da rešujemo življenja in ne avtomobilov! Vozilo s ključi pustimo in bežimo peš iz predora. Naši gasilci bodo vozila odstranili, ko bodo razmere to dovoljevale. Če se bomo peljali vzvratno, lahko naletimo na nekoga, ki ne upošteva signalizacije in pelje naprej. Tako pride do novih možnosti za tragedije. Lahko bi se tudi vhod v predor zamašil. Več stvari je, zakaj ne voziti vzvratno," je razložil Požežnik.

Kako ravnati v primeru požara v predoru?

Trojane
Trojane FOTO: PGE Celje
Na Darsu so povedali, da v predoru, ko sistem zazna izredni dogodek, nemudoma začnejo utripati oranžne luči, kar pomeni, da morajo vsi vozniki znatno zmanjšati hitrost in voziti previdno, vsem, ki so že prevozili mesto dogodka, se ne prižgejo rdeči križi. Ti pomenijo, da morajo vozilo ustaviti, preostali pa se morajo ustaviti, zapustiti vozilo in se peš odpraviti iz predora skozi izhod v sili.

Večina voznikov je v sredo ravnala brezglavo in v strahu. Videli so, da se proti njim vali gost dim, zato so se odmikali. Toda nihče od teh voznikov ni pomislil, da bodo z vzvratno vožnjo morda povzročili novo prometno nesrečo. Še več, gasilci bi lahko obstali pred vhodom v predor, saj bi jim pot ovirala množica vozil, ki rine vzvratno. V predoru pa bi ponesrečenci zaman čakali na gasilce.

Vaše vozilo je zagorelo v predoru: Če je le mogoče vklopite varnostne utripalke in vozilo odpeljite iz predora. Pri tem nikoli ne obračajte ali vozite vzvratno. “Če to ni mogoče, vozilo zapeljite v odstavno nišo ali pa ob skrajni desni rob vozišča. Ugasnite motor, ključ pa pustite v ključavnici za vžig. Takoj zapustite vozilo,” piše na Darsovi spletni strani. Pokličite reševalce, uporabite SOS telefon. Sami lahko gasite le začetni požar. Če ga ne morete pogasiti, se odmaknite in zapustite predor skozi izhod v sili. Če je treba, nudite prvo pomoč poškodovanim.

Če boste predor zapustili brez vozila, pustite ključe v ključavnici za vžig. Le tako lahko gasilci ali reševalci po potrebi umaknejo vaše vozilo. V predoru so nameščeni gasilni aparati, s katerimi lahko vozniki pogasijo manjše požare. Z dvigom gasilnega aparata sprožite tudi varnostni mehanizem, ki predor takoj zapre za ves promet.

Nikoli ne gasite požara na tovornjaku, saj je to z gasilnim aparatom v predoru nemogoče in neuspešno.

Zagorelo je vozilo pred vami: Do gorečega vozila imejte veliko varnostno razdaljo. Vklopite utripalke, vozilo pa poskušajte umakniti v odstavno nišo. Če to ni možno, svoj avtomobil umaknite ob skrajni desni rob vozišča. Takoj zapustite vozilo.

Dars opozarja, da sta prepovedana polkrožna obračanja in vzvratna vožnja. Motor ugasnite in ključ pustite v ključavnici za vžig. S pomočjo SOS telefona pokličite reševalce. Če kdo potrebuje prvo pomoč, pomagajte. Sami lahko gasite le začetni požar. Če ga ne morete pogasiti, zapustite predor skozi izhod v sili.

Današnji zastoji na Trojanah
Današnji zastoji na Trojanah FOTO: D.O.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alef
24. 01. 2010 17.05
Vsem pametnjakovičem ki pametujejo o vzvratni vožnji v tunelu - če bi se vsi držali pravil o prometu v tunelih bi intervencijska vozila imela prosto pot. Tako pa genialci vašega kova pred tunelom zasedejo vse pasove in ne more nihče noter. Nekaj komentarjev tu noter odraža višek egoizma - brigajo me vsi ostali, samo da se mojemu avtu ne zgodi nič. Problem je očitno v tem da imajo avtomobili ki vozijo po naših cestah poleg konjev pod motornim pokrovom preveč oslov za volanom.
evjkaeb1621
24. 01. 2010 13.07
nesreča nikoli ne počiva
Kolodont
23. 01. 2010 20.46
Zanima me, koliko časa je trajalo, da so se prižgali rdeči semaforji. In ali je še kak stoji kak km pred predorom. Kaj bi se zgodilo, če bi vozila pustili v tunelu, kjer so se pač ustavili? Kasneje bi se gasilci in reševalci s težavo prebili skozi, že na odprtem delu AC je šlo počasi, pa so imeli vozniki na voljo odstavni pas. Umaknila so se vsa vozila... torej, če bi kdo pustil vozilo in "zbežal peš", bi s tem oviral vse ostale."Go with the flow" Je pa verjetno tudi to res, da večina voznikov, do pred kratkim (20.jan.) ni vedela, kako ukrepati v taki situaciji... V avto šoli ti povejo, morda tudi ne (osebno se ne spomnim, da bi povedali), se pa z leti take stvari pozabi. Dvomim, da bi vsak znal nuditi pravilno umetno dihanje in masažo srca, pa smo se morali vsi naučiti. Koliko je vdihov in koliko je pritiskov na prsni koš in kam, pa kakšna mora biti lega telesa in glave...itd. Namesto reklam, bi lahko enkrat tedensko predvajali kake poučne vsebine za osvežitev znanja!
nekdo...
23. 01. 2010 17.22
Vsakič ko se zgodi prometna bi mogli najprej pripeljat s temi novimi avti opremljenimi s kamercami, da posnamejo vsakega ki ne zna nardit prosto pot intervenciji pa štrajfn od 5.000€ v 14dneh. Torej 10.000 kazni. Pol pa naj proda deb*** avto če ne povzna predpisov pa če se mu tak mudi da mora ogrožat življenja drugih! Drugače pa ziher je ker peljal noter tud ko je že gorela rdeča luč! Tistmu pa 30.000€ polne kazni. Pol pa še vsem ki so vozli vzratno vsaj 2.000 polne kazni! Če bi nekdo upošteval pravila in zapustil avto ter peš pobegnil ga bi lahko še kak de*** povozu.
anze811
23. 01. 2010 13.05
Janez23 Takoj se podpišem pod tvoj post!Vsak kamion ima več kot 2 gasilna aparata in tisti majhen ogen bi lahko pogasili!Poglejte če bi vsak prijel za dva gasilna aparata tovornjak sploh nebi zgorel!!!
undertakerslo
22. 01. 2010 21.26
Ja, seveda bom tamle avto pustila zgoret. Žal sem eksistenčno odvisna od avta, kdo pa mi bo novega kupil? Jok, ne pustim avta tam, pa tudi ne grem ven z njega, če ne morem z njim pobegniti. jst ne bom živela od 200€ socialne podpore al pa vsak dan z javnim prevozom 300km, ker druzga mi ne bi preostalo, kot da grem samo še na socialko, če ostanem brez. No way. Pol pač raje sploh ne živim. Pravila gor al dol.
Simon Bratoz
22. 01. 2010 18.03
janez23 -je vit d nimaš pojma o požarih in ognju na vozilih saj si verjetno ogenj videu samo po tv ali samo od daleč in nisi biv še nikoliu v bližini pravega ognja,razen zraven roštilja!!!!!!!!!!!!!!!! tudi če bi bili gasilni aperati samo nekaj korakov stran si verjetno z tistimi majhnimi aparati ne bi mogli prav veliko pomagat
Rarog
22. 01. 2010 17.36
prižgane so RDEČE luči, kar pomeni, da nihče ne sme peljati v tunel....WTF?! Kaj pa intervencijsko vozilo einstein?A vi sploh veste kaj cvekate??Pa u vratna vozna med tem k si ves podelan v hlace je prekleto varna kaj?Da se ti poc se en tm v tunelu in morjo potem gasilci se enga vec resevat..pa vi ste pravi genijalci resnicno! Ce bi se samo en zletel mimo bi bila 2 soferja skorajda gotovo mrtva preden bi se gasilecem uspelo prebiti do njiu..potem se pa cudmo ce nas imajo po evropi za kmete..a je kej cudno?Kaksen nacin razmisljanja..ja pa itaq to vela samo za slovence da ne smes vzratno vozit kaj ne? O.o
Janez23
22. 01. 2010 17.21
Kaznovati bi morali tovornjakarje, ker niso niti poiskusili gasit požar. Vsako tovorno vozilo ima dva gasilnika , pa tudi v predoru je veliko gasilnikov. Če bi vsaj dva od sedmih voznikov začela z gašenjem , bi požar pogasila v 2 minutah. Res je bila panika, a poklicni voznik bi moral bit pripravljen tudi na izredne razmere.
MSveps
22. 01. 2010 16.04
če bodo pa te voznike kaznovali potem pa tud ne vem kaj je z našo državo. Če samo logiko vklopimo: prižgane so RDEČE luči, kar pomeni, da nihče ne sme peljati v tunel, to pomeni, da z vožnjo vzratno ne ogrožajo nikogar. Glede na to kakšne so naše zavarovalnice, mogoče sploh nič ne bi dobili povrnjeno za njihove zgorele avtomobile, in grem stavit, da je skoraj za vsakega tam notri avto zelo pomemben, da se lahko vozi v službo in domov. Tako so pač rešili svoje življenje in še svoj avto.
mertseger
22. 01. 2010 15.37
Kaj bi bilo v primeru, da bi vsi pustili avtomobile in tovornjake v predoru in peš bežali ven pa gasilcem tega tovornjaka nebi uspelo pogasiti?......predor bi bil naslednjih n let zaprt zaradi obnove. Tudi sam bi zapeljal nazaj iz predora če bi prišlo do take situacije. Prej si z avtom ven kot peš, če ti sploh uspe peš uiti
kapitalist
22. 01. 2010 15.13
sramota od ankete - ALI BI KAZNOVALI VOZNIKE KI SO VOZILI vzratno - še dobro da so - kje bi prišli gasilci , reševalci v primeru poškodb,policija............................ ta novinarska raja res ne zna drugega kot provokativnih anket ki spodbujajo ................................... RAJE KDAJ NAPIŠITE KAKO SE OBNAŠATI IN KAKO AVTE UMAKNITI V PRIMERU NESREČA NA AVTOCESTI ker 95% ljudi tega ne ve kam avto umakniti v tem primeru * novina.ski
buderus
22. 01. 2010 14.56
Bolj kot berem, manj mi je jasno. Ta povelnik gasilcev, ima takšne nesmiselne izjave, da je kar hudo. Naj se zamisli, kakšen požer bi nastal, če bi vsi pustili avtomobile v predoru in panično zbežali, verjetno nebi komentiral kot njegova prva izjava - To je bil rutinski požar. Pa še to - Požara na tovornih vozilih nikakor vozniki ne smejo gasiti. Morebitnim poškodovancem pa morajo nuditi prvo pomoč....????
Ramzess
22. 01. 2010 14.25
Na koncu spet ugotovimo, da je kriv sistem, denarni sistem povzroča več težav, posledično žrtev (noben drug sistem nima tako negatiivne računice), kot pa koristi. V drugačnem sistemu bi do materialnih dobrin prišli brez težav, in posledično bi ljudje več dali na svoja življenja kot pa dobrine, oz. bi posledično reševali življenja in ne dobrin, saj bi VEDELI, da bodo 'takoj' dobili drugo.
Ramzess
22. 01. 2010 14.20
Ejga="mislim, da je bilo bolj sporno v Šentvidskem predoru, ko nobeden ni upošteval rdeče luči, vprašanje je, če je dobro, da pustiš polno cisterno v gorečem tunelu" To sploh ni vprašanje, vsaj ne bi smelo biti, pričakuje se, da je cisterna, na splošno in v skladu z vsebino, ustrezno zaščitena. Enx_83="to, da dostim voznikom avto, pelh pomeni vse, tud ni prov.. jaz osebno avto pustim tam, poberem kar je pr roki in tečem ven!" To pravim tudi sam. Potem pa na zavarovalnico, da povrne vso škodo, oz. izgubo, še prej pa ustrezne dokumente o okoliščinah škode oz. izgube, kod, kam in kaj pa, kdo to ve. Roky1338="če bi se kaj spoznali, bi lahko vedeli, da ta cisterna ni za prevoz goriva!" Če bi znali brati znake na cisternah (niso ravno za okras), vi vedeli kaj je not, baje, nikoli pa ni seveda 100%. Damoklej="Če bi se na portalu za izvozom Trojane v trenutku nesreče prižgalo pravo opozorilo (ne ovira na voznem pasu) - ZAPRT TUNEL - POŽAR, bi se večina voznikov izognila vožnji nazaj ali pa čakanju, da jih DARS odreši. Tako pa jih je večina zapeljala v past povsem nehote." Se popolnoma strinjam, razlika je namreč ogromna, nekateri še vedno ne razumejo nevarnosti posploševanje, čeprav je tudi ogenj vrsta ovire, a ne gre za to. Zakon007="=In recimo kamion z margarino-prehrambeni artikel ima spremstvo??" zakon007="pred kakimi sedmimi leti je v tunelu Monte Bianco zagorel kamion z margarino." Zanimiva omemba, vemo namreč kaj se lahko zgodi če se vname margarina, oz. njena raztopljena verzija, to so v nekem primeru ugotovili, sicer neprijetno pozno, a vendar. Človek se ob tem vendarle vpraša, kako da niso vedeli nečesa, kar menda ve vsaka povprečna gospodinja.
Ramzess
22. 01. 2010 14.19
"toda pravila so pravila. Če v predoru zagori, ne obračajte in ne vozite vzvratno! Predor zapustite skozi izhod v sili!" Za moje pojme, oprostite, je ta trditev, zahteva, preveč splošna, navsezadnje je ukrepanje, ravnanje, odvisno od tega kje se nahajaš. Menda ne nekaj metrov za ali pred izhodom iskal zasilnega izhoda, če smo že tako natančni. Sicer je lepo vedeti za izhode v sili, ampak žal tudi niso vedno to kar so videti, žal tudi take primere poznamo. Kaznovati voznike, predvsem trovornjakarje, ki si tega niti slučajno ne bi smeli privoščiti, verjetno so prav tile bili problem, cisterne, jao mi. Pri osebnih še gre, ker se lahko obrne, in tu se pokaže prednost sistema za obračanje na mestu, manj časa gre za obračanje, samo obrneš se pa pelješ, brez nepotrebnega manevriranja pri obračanju. Res pa je veliko žrtev zapravi čas prav zaradi teh poskusov obračanja in vožnje nazaj, ki ne gre vedno, ker se zapirajo eden drugega. Tu so vsaj vsi ubrali iz tehniko, in niso zapirali en drugega, kot izgleda na posnetku. Velja samo eno zgrabi osebno drobno lastnino, ne avta, in beži. Logika vedenja in ravnanja je pri marsikom problem.
polo19sdi
22. 01. 2010 12.33
Prav zanimivi ste. V prejšnih člankih hvalite gasilce kako so strokovno reagirali in rešili da je bilo čimmanj škode. Sedaj pa tukaj pišete da je bilo pametno, da so vozniki reševali svoja vozila in se kratkomalo požvižgate na navodila gasilcev. Navodila gasolcev so jasna. Rešuje se svoja življenja in življenja drugih ne pa avtomobilov. Intervencijska pot mora biti prosta, ne pa da vozila vozijo vzratno.
Klemzy00
22. 01. 2010 12.09
Požar bi lahko že takoj na začetku, preden se je razvil, pogasili povzročitelji nesreče sami, če bi bili malo bolj odgovorni. Vsak kamijon ima svoje gasilne aparate, poleg tega so bili tudi tunelski gasilni aparati v neposredni bližini, kar je vidno s posnetkov. Rad bi pa videl kogarkoli, ki bo pustil svoje vozilo, da ga bo uničil ogenj oz. visoke temperature, za katerega ne bo dobil povrnjene škode, tako, da so tisti, ki so poskušali rešiti sebe in svoje imetje ravnali prav in s tem da so vozili vzvratno niso ogrožali nikogar. Vsakdo bi storil enako.
Mahi
22. 01. 2010 11.53
Sam bi, če je le možno ucvrl ven z avtomobilom. Če bi avto zgorel od države in od nobenega ne bo dobil ničesar. Vsak pa bo najprej pogledal za svoje zdravje, življenje in premoženje. Glede izhodov v sili pa, kje pa so. Ali so to tiste prečne povezave v drugo tunelsko cev? V takem primeru bi morali potem ustavit promet tudi v drugi cevi, ne pa da priletiv v drugo cev, tam pa divja avto s 100 km/h ali pa še več.
sasp
22. 01. 2010 11.48
Klampfman gasilci v tem primeru niso šli v nasprotni smeri v predor kar je razvidno iz posnetka tako da je imel @jann78 deloma prav. Glede prevoza nevarnih oz. vnetljivih snovi se pa strinjam s tabo. Pa še to glede vsem voznikov bi napisal kazen, ki so vozili v predor kljub rdeči luči. Tudi v tistem primeru, ki se je zgodil v predoru šentvid.