Slovenija

'Slovenija Pahorju obrnila hrbet'

Ljubljana, 08. 06. 2009 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

O evropskih volitvah v Sloveniji so poročali tudi tuji mediji. Il Piccolo piše, da rezultati potrjujejo zmago največje desnosredinske opozicijske stranke SDS.

Trenutno so novi evropski poslanci Milan Zver (SDS), Romana Jordan Cizelj (SDS), Zoran Thaler (SD), Tanja Fajon (SD), Lojze Peterle (NSi), Jelko Kacin (LDS) in Ivo Vajgl (Zares). Po delnih neuradnih podatkih Državne volilne komisije (DVK) so bili vsi, razen Jordan Cizljeve, izvoljeni s preferenčnimi glasovi.

Slovenija bo imela na podlagi začasnih izidov tokratnih evropskih volitev v novem Evropskem parlamentu tri sedeže v predvidoma spet najmočnejši politični skupini, desnosredinski Evropski ljudski stranki, ter po dva v Stranki evropskih socialistov (PES) in v Zavezništvu liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE). Člani družine EPP bodo predvidoma dva poslanca Slovenske demokratske stranke (SDS) in predstavnik Nove Slovenije (NSi), člana evropskih socialistov bosta poslanca Socialnih demokratov (SD), člana liberalcev pa predstavnika Zares in Liberalne demokracije Slovenije (LDS), kažejo projekcije na podlagi začasnih izidov, ki so jih predstavili v Evropskem parlamentu.

Jo je Pahor 'poceni odnesel'?

O volitvah v Sloveniji so poročali tudi tuji mediji in tiskovne agencije. ''Slovenija je obrnila hrbet premierju Borutu Pahorju,'' se glasi naslov članka v tržaškem dnevniku Il Piccolo, ki je posvečen volitvam v Sloveniji, pa tudi v Bolgariji in Romuniji. ''Uradni rezultati evropskih volitev v Sloveniji potrjujejo zmago največje desnosredinske opozicijske stranke SDS bivšega premierja Janeza Janše, ki je prejela 26,9 odstotka glasov in dobila dva od sedmih evropskih poslancev.''

Agencije Ansa, AP, APA, AFP, Beta, dpa in Tanjug so povzele, da je največ glasov dobila največja opozicijska stranka SDS nekdanjega premierja Janeza Janše, ''ki bo v Evropskem parlamentu zasedla dva do tri sedeže''. Na drugem mestu je koalicijska SD premierja Boruta Pahorja, ki bo v Bruselj poslala dva poslanca. Glede na prve rezultate, bodo po en sedež v Evropskem parlamentu dobile stranke NSi, LDS in Zares.

Borut Pahor in Janez Janša. Je premier "izgubil" zaradi slabega dela ali finančne krize?
Borut Pahor in Janez Janša. Je premier "izgubil" zaradi slabega dela ali finančne krize? FOTO: Damjan Žibert

Francoska AFP in srbska Beta sta povzeli izjavo premierja Pahorja, da zaradi trenutne gospodarske krize ni presenečen nad odzivom volivcev. ''Prepričan pa je, da bo zaupanje v stranko povrnjeno, potem ko bo vlada prešla trenutno krizo.'' Avstrijska tiskovna agencija APA ocenjuje, da jo je levosredinska vlada na volitvah "poceni odnesla. Opozicijska SDS se je namreč izkazala kot daleč močnejša od Pahorjeve SD, vendar pa so levousmerjene stranke osvojile štiri od sedmih slovenskih mandatov v Evropskem parlamentu.'' V posebni vesti je izpostavila, da je stranka NSi dobila 14,7 odstotka glasov in s tem en sedež v Evropskem parlamentu. "Nosilec liste Lojze Peterle je ob tem napovedal vnovičen vzpon stranke, ki je na lanskih državnozborskih volitvah izpadla iz parlamenta."

Na volitvah je imelo pravico glasovati skupaj 1.699.735 volivcev. Po podatkih, obdelanih do 23. ure, je bila volilna udeležba 27,89-odstotna. Oddanih je bilo 468.616 glasovnic, neveljavnih je bilo 18.160 glasovnic.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je zapisala, da je bila volilna udeležba v Sloveniji med najnižjimi, izpostavila pa je še uspeh NSi, "ki pred meseci ni uspel preseči petodstotnega volilnega praga in priti v nacionalni parlament". Beta je v prvi vrsti zapisala, da je dovolj glasov za sedež v Evropskem parlamentu zbrala LDS, tako da v Bruselj verjetno spet odhaja Jelko Kacin, dosedanji poročevalec za Srbijo v Evropskem parlamentu. ''Ob rezultatih je Kacin izrazil zadovoljstvo, saj je njegova stranka vsaj za dvakrat podvojila rezultat od zadnjih državnozborskih volitev.''

Srbska agencija je povzela tudi izjavo predsednika SDS Janeza Janše, ki je dejal, da v SDS pričakujejo, da bo vladna koalicija "signal vzela resno, hitreje predlagala boljše protikrizne ukrepe in bo pripravljena tudi bolj prisluhniti vsem, ki imajo še kakšno idejo, in ne mislila, da sami znajo vse". Nemška tiskovna agencija dpa je izpostavila, da bo v Evropski parlament prišla kopica nekdanjih članov slovenske vlade, vključno z nekdanjim premierjem Lojzetom Peterletom in nekdanjim zunanjim ministrom Zoranom Thalerjem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
10. 06. 2009 02.41
SDS je zmagal v vseh volilnih enotah razen ene (Postojna). Lepa demokracija je to, pisana na kožo poražencev tistih, ki jim volilci več ne zaupajo (vladna garnitura). Levica je dobila evroposlance zgolj zaradi idiotske dHontove kombinatorike, ki je danes žal kot volilni sistem zapisana v ustavo RS - seveda spet po zaslugi komunistov. Dejstvo ostaja zmaga, oz. izvolitev po volji državljanov RS je zaradi volilnega sistema zmeraj izigrana!
pizdaxl
09. 06. 2009 18.53
drugi teden jih pa se bo dobil po prstih ker bo bencin sla spet gor
otob
09. 06. 2009 18.24
Pahor ma problem z Hrvaškom,Avstrijom in Italijom in misli da ma prav.............Pahor,Pahor
Buena Vita
09. 06. 2009 15.21
bogi revčki tele rdečke,kr smilijo se mi
Tonček Balonček
09. 06. 2009 12.30
Tudi avstrijski brambovci in Svobodnjaška stranka, HDZ in Forz Italija se veselijo zmage SDS in poraza komunistov na teh volitvah!
JanezNovakJohn
09. 06. 2009 03.42
Človk neb verjel, vendar so vse stvari v današnji politiki drugače povezane. Novinarji so zrušili evropske volitve, saj evropskih tem niso dovolili ne objavljati, ne komentirati. Osprednja tema domače EU tematike je bil Golobič. V prvem hipu bi pomislil da je njegov glavni sovražnik Janša. Pozabili pa smo na našega Berluskonija, to je Šrot. Vsaj jaz tako mislim. Vse skupaj pa je, Jaz in denar. Pozna se, da smo eno stoletje bili v Balkanski skupnosti. Je taku taku taku ovce ovcaste v deželi Butalsko Balkanski
djdj
09. 06. 2009 00.34
Jaz mu ne "obračam hrbta". Važno da je izenačeno po številu sedežev. Ne vem zakaj se kregajo za stole jaz sem si ga usnjenega kupil za 50€ . haha
didlos
08. 06. 2009 23.38
Ja sam pahor ne dojema-o Golobiču pa sploh ne bom govoru--baraba !!!
Lahka konjenica
08. 06. 2009 22.55
To je zaušnica Pahorjevi vladi,. Kriv Golobič
rahlo_nepristranski
08. 06. 2009 21.52
kaj je rdeči blazneži, ste na robu svojega obstoja
CezDrnInStrn
08. 06. 2009 21.34
Hihihih nebuloze a?Titovi pionirčki so živčni ane? Aja...diktatorja ni več. so Kučanovi pionirčki ane? Bhaaaa :)
Ivo Zbogar
08. 06. 2009 19.54
Saj res: kdo laže? Cerkev, ja, ja in nakradla je zelo dosti. Rothshildi, ne vem, ampak nakradli so dosti. Bavčar, ja, Kaj pa je ukradel Janša, kaj je on ukradel? Morda orožje? Ali denar od orožja? Familija Petek? Kdo ve?
trava@pinkponk.com
08. 06. 2009 19.52
vam še ni jasno.dokler vas potrebuje za svoje potrebe vas ujčka,hvali ko pa ima vse vas pa zabaše v rit.kar spomnite se kaj je naredil z stranko sls in nsi popolnoma jih je uničil.sedaj se že počasi pobira mogoče ena nsi ampak hinavec JJ se je že prilepil na to stranko in se hvali kao je dobra.že potrebuje nekoga da mu bo pomagal priti do uresničitev svojih potreb potem pa jo bo spet uničil.zelo je pošten JJ ni kaj. pa še nekaj glede ropa SKB.vse skupaj je mal čudno da so ropal 5 ur pa nihče ni ne vedel ne slišal.ln da se je rop zgodil so zvedeli šele zjutraj ko so prišli v službo.le kdo so bili roparji če jih do sedaj ni našla niti policija.se vam kaj sanja. pahorju pa nimate kaj učitat saj mora 6 mesecev popravljat in pospravljat drek od prejšne vlade.
trava@pinkponk.com
08. 06. 2009 19.52
no bom pa napisala nekaj.niti LDS ni bila dobra zato pa so izgubili na volitvah.ja le zakaj ker so bili zanič vendar ne tako kot je trenutno stanje.Podjetja so bile skoraj vsa v plusu kar sedaj na žalost ni.No nekaj jih je tud šlo v stečaj ampak ti meni pišeš kaj je JJ dobrega naredil pa pismo a ti ni jasno da mi tega nismo imeli nič in še vedno nimamo.mi čutimo od vladevine JJ sam prazne žepein brez služb.Pa še nekaj se kdo spomni veličasnega ropa SKB no SDS kdaj se je zgodil,vam jaz povem takoj ko je na vlado prišel vaš JJ.le kaj je bilo tam skrito da se je moral tega znebiti.Dokler ni bil na vladi je cvikal da bo kaj prišlo v javnost vendar je imel srečo da je na volitvah zmagal vse dokomente uničil tako da mu nihče nič ne more dokazat unčil sovo pobral vse dokomente ki so pričale proti njemu. ampak verjemite mi vse se vrača vse se plača tud janša bo doletelo.potem boste šele videli kakšni bučki ste bili ko ste mu verjeli.
bučar
08. 06. 2009 19.45
kdor laže tud krade..... zares, kdo je to?
titovka
08. 06. 2009 19.43
hahahahaha slofbi....kaj ti zmanjkalo argumentov...potem začneš z žaljivkami...mene ne moreš na tako podli način diskreditirati...sem pa pretrd oreh za tebe in tebi enakim...umiri svoje sds-esovske hormone.
bučar
08. 06. 2009 19.38
komunajzarjev je točno toliko, kot so prejeli glasov... vse težje bo tem levakom
milan777@mail386.com
08. 06. 2009 19.34
Za dj40 Pod točko 1 ,ki si jo naštel.Takoj po odkritju je do našega takratnega predsednika in ne do Janše priletel Bosanski funkcionar H.Ćengić ,ki je vodil nabavo za to državo.In to orožje je bilo po nekem "čudnem" dealu pripeljano iz Kartuma.Tam pa je ravno tisto leto ,tisti mesec in tiste dni ko je bilo odpremljeno za MB imel vse pod nadzorom človek ,ki ga danes iščejo policije in vojske celega sveta. Raje vprašaj danes nekoga kaj se je s tem orožjem zgodilo in kje je končalo ko je bilo odkrito. Bo bolj zanimivo.
titovka
08. 06. 2009 19.34
pri nas je kot v italiji...vsi šinfajo berlusconija a volijo ga...vsi se jezijo nad janšo a volijo ga.....malo se treba zamisliti, kakšen volilci smo.???
otob
08. 06. 2009 19.29
To je Pahor sam sebi zakuhal,nek sam posluša Zmaga