Slovenija

Joras pristal v Dragonji

Koper, 19. 04. 2006 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
I.P./B.M./STA
Komentarji
24

Ob incidentu na mejnem prehodu Dragonja sta si slovenska in hrvaška stran izmenjali protestni noti.

Okrog 9.30 je hrvaška policija na območju Dragonje, kjer meja med Slovenijo in Hrvaško še ni določena, aretirala Joška Jorasa. Skupaj z Jorasom so hrvaški policisti odvzeli prostost koprskemu odvetniku Danijelu Starmanu ter sodnemu cenilcu Dejanu Žlajpahu.

Joško Joras na tleh, hrvaški policist nad njim: Hrvaški obmejni organi se ne ozirajo na sporazume, ki jih podpisujeta uradna Ljubljana in Zagreb
Joško Joras na tleh, hrvaški policist nad njim: Hrvaški obmejni organi se ne ozirajo na sporazume, ki jih podpisujeta uradna Ljubljana in Zagreb FOTO: POP TV

Hrvaški policisti prepričani, da so na svojem ozemlju

Predsednik vlade Janez Janša je izjavil, da bodo potem, ko bodo dogodek preučili, presodili, ali so potrebni nadaljnji ukrepi. "Takoj ko smo bili obveščeni o incidentu, je notranji minister Dragutin Mate govoril s hrvaškim kolegom, nato pa so hrvaški organi aretiranega izpustili," je pojasnil Janša v Tolminu, kjer se je mudil v okviru obiska vlade v goriški regiji.

Policisti so akcijo izvedli med postopkom sodne cenitve škode na Jorasovi posesti v zaselku Mlini na južnem bregu Dragonje, ki jo je odredilo sodišče v Kopru. Cenitev škode so preprečili z besedami, da gre za "hrvaško ozemlje", na katerem sklep koprskega sodišča "ne velja".

Hrvaški policisti so Jorasa med aretacijo odvlekli v poslopje hrvaške mejne policije na začasni nadzorni točki Plovanija, odvetnika Starmana in sodnega cenilca pa so zadrževali na dvorišču Jorasove hiše. Po več kot enournem pridržanju so Jorasa zaradi slabosti izpustili.

Policisti z druge strani meje demonstrirajo svojo domovinsko 'spremnost': Za potrebe aretacije so se danes skupaj z Joškom Jorasom okopali v Dragonji
Policisti z druge strani meje demonstrirajo svojo domovinsko 'spremnost': Za potrebe aretacije so se danes skupaj z Joškom Jorasom okopali v Dragonji FOTO: POP TV

Joras se je zatem napotil po pešpoti, saj ni želel prestopiti hrvaškega mejnega prehoda, nakar so ga hrvaški policisti ponovno prijeli. Joras je med prerivanjem zdrsnil v reko Dragonjo, hrvaški policisti pa so se zatem umaknili na svojo stran mejne kontrolne točke. Jorasa, ki se je rešil iz reke, so z rešilcem odpeljali na opazovanje v izolsko bolnišnico.

Posredoval je zunanji minister Rupel

Joras je danes na svoji posesti pričakoval prihod sodnega cenilca gradbene stroke, da bi ocenil domnevno škodo, ki mu jo zaradi neurejene kanalizacije povzroča lastnik bližnjega hrvaškega zabavišča Mulino.

Ruvanje na slovensko-hrvaškem prehodu ob Dragonji kot dober uvod v hrvaško turistično sezono
Ruvanje na slovensko-hrvaškem prehodu ob Dragonji kot dober uvod v hrvaško turistično sezono FOTO: POP TV

"Hrvaški policisti so slovenskemu sodnemu cenilcu preprečili uradno dejanje, ki ga je odredilo koprsko sodišče," je za 24ur.com povedal odvetnik Starman, ki mu je uspelo med pridržanjem po telefonu priklicati slovensko zunanje ministrstvo. "Izpustili so me na posredovanje slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla," je povedal Starman. Po njegovem mnenju je celotno policijsko akcijo 'zrežiral' lastnik igralnice Mulino, ki naj bi o postopku sodne cenitve dan prej obvestil novinarje.

Zaradi hudournih voda, ki se s parkirišča igralnice ob nalivih zlivajo na Jorasovo dvorišče, na koprskem sodišču poteka civilna pravda. Igralnica Mulino stoji na mejnem območju Dragonje, postavljena pa je bila na podlagi dovoljenj, ki jih je Ljubljančan Urban Cerar pridobil v hrvaških Bujah.

MZZ: Hrvaška skuša prejudicirati mejo

Zunanji minister Dimitrij Rupel: Slovenski državljani so bili vse čas na slovenskem ozemlju
Zunanji minister Dimitrij Rupel: Slovenski državljani so bili vse čas na slovenskem ozemlju FOTO: STA
V zvezi z odprtimi vprašanji s Hrvaško je državni sekretar na MZZ Božo Cerar povedal, da Slovenija njihovo rešitev pričakuje v času pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo. "Slovenska vlada si ob tem še vedno prizadeva za dialog, za kar pa trenutno na hrvaški strani ni pozitivnega odgovora, saj bi Zagreb odprta vprašanja raje reševal s pomočjo tretje strani," je povedal Cerar.

Ministrstvo za zunanje zadeve je hrvaškemu veleposlaništvu v Ljubljani izročilo protestno noto, v kateri je izrazilo "najodločnejši protest zoper opisano hrvaško ravnanje", saj sta bila "oba slovenska državljana ves čas na slovenskem ozemlju".

Poudarilo je, da takšno hrvaško ravnanje pomeni "še eno v vrsti enostranskih dejanj, s katerimi skuša Hrvaška prejudicirati rešitev mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško". Takšno hrvaško ravnanje naj bi bilo v nasprotju z obveznostjo spoštovanja stanja na dan osamosvojitve Slovenije, ki izhaja tudi iz Skupne slovensko-hrvaške izjave o izogibanju incidentov.

Ministrstvo za zunanje zadeve je v diplomatski noti izrazilo pričakovanje, da bodo hrvaški državni organi ravnali v skladu z mednarodnopravnimi obveznostmi in evropskimi načeli, ki jih "morajo upoštevati države kandidatke za članstvo v EU" in se vzdržali "vseh dejanj, ki posegajo na državno ozemlje Republike Slovenije".

Zagreb opravičuje incident

Joško Joras se na območju, kjer meja med Slovenijo in Hrvaško še ni določena, že več let upira nadlegovanju hrvaške mejne policije
Joško Joras se na območju, kjer meja med Slovenijo in Hrvaško še ni določena, že več let upira nadlegovanju hrvaške mejne policije FOTO: POP TV

Tiskovni predstavnik hrvaškega notranjega ministrstva je za hrvaške medije povedal, da so Jorasa po pogovoru na policijski obmejni postaji izpustili, proti njemu pa bodo vložili "prijavo zaradi poskusa nezakonitega prehoda meje". Ob tem je pojasnil, da so sodnemu izvedencu iz Kopra prepovedali delo na Jorasovi posesti, ker "ni imel dovoljenja za delo na hrvaškem ozemlju".

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in evropske integracije se je odzvalo na incident in v sporočilu za javnost poudarilo, da so pristojni hrvaški organi ravnali v skladu z zakonom in preprečili poskus nezakonitega prestopa državne meje. Kot so še zapisali, so slovenskemu veleposlaništvu v Zagrebu zato že izročili protestno noto.

SLS bo obvestila Evropski parlament

SLS je v sporočilu za javnost že izrazila zaskrbljenost in ogorčenje ob aretaciji. Ob tem je poudarila, da SLS "ob ponovnem grobem, nezakonitem in neevropskem posredovanju hrvaške policije na slovenskem ozemlju pričakuje odločno reakcijo vseh pristojnih organov slovenske države in internacionalizacijo primera v zaščito slovenskih državljanov, njihove varnosti in imetja". Dodali so še, da so o incidentu obvestili tudi vse slovenske poslance v Evropskem parlamentu.

Poslanska skupina SNS je izrazila ogorčenje zaradi "vdora hrvaške policije na slovensko ozemlje in ugrabitve slovenskega državljana, ki je tudi državljan EU". Po njihovi oceni so Hrvati še enkrat dokazali, da si "ne zaslužijo postati člani EU, saj ne spoštujejo ozemeljske nedotakljivosti sosednjih držav".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

thugbeatz@gmail.com
20. 03. 2008 18.18
+4
Joras je tak debil, da ni vecjega tole pa se prav vidi da je od igrano, tip ni nic bled al pa videt da mu je slabotno al pa kej podobnega. Ce nekomu srce deluje tako slabo da zgubi zacasno kontrolo nad drzo pomeni da ima tudi slabsi prtok krvi tak clovek bi vsekakor v lice moral izgledati bled in slaboten. Kolikor pa kaze zgubi kontrolo nad sabo cez 5 minut pa je v vodi in se hoce neki tepit z policisti al "whatever" odkloni njihovo pomoc pa sam pride gor po tisti strmici cez 10 min je ze v avtu.. Slabo odigrano tole... malchik >> Kako da jih jas nikoli ne opazim, nekateri res mal pretiravate na situacijo... P.S : lol okupatorji xD xD xD xD
dentalcad_cam@hotmail.com
21. 04. 2006 00.53
Premisli ti pa res maš prav. Natančno je to bilo dirigirano zaradi študentov. Recimo, primer moje (verjetno napačna teorija). Se spomnite tsunamija. V tem času je bila sodna preiskava v ZDA zaradi 9/11. Pričal je tudi Bush. To je bilo degutantno. (poglejte Fahrenhajt 9/11 na dvd dodatki). Ampak v ta čas pride TSUNAMI. In kaj se zgodi? CNN, FOX, CBC.. so samo poročali o katastrofi. Naravni? Verjetno ampak bi tudi kakšna bomba (Jedrska seveda ali kaj podobno) u morju na veliki globini naredila katasstrofo. To je samo teorija!
malchik@email.si
20. 04. 2006 18.40
-2
A kdo od vas ve, da se hrvaški policist v službenem vozilu vozijo po slovenskem ozemlju? Ja, to se dogaja na relaciji Petišovci - Hotiza (mimo Lendave). Seveda, naj bi bilo to dogovorjeno na državni ravni, a zanima me kaj vi menite o tem ?
malchik@email.si
20. 04. 2006 18.38
-1
A morda kdo ve kaj o tem, da se hrvaška policija v službenem vozilu in v uniformi vozi po slovenskem ozemlju ? Namreč dogaja se na relaciji Petišovci - Hotiza (mimo Lendave). Slišal sem da naj bi bilo dogovorjeno na državni ravni da je to dovoljeno, a zanima me kaj o tem menite vi?
premisli@gmail.com
20. 04. 2006 17.46
+3
Joras se sprehaja s Tv ekipo in izvaja kaskaderske akcije ob dnevih, ko je potrebno preusmeriti pozornost iz novic na takšne bedarije. Npr.: Včeraj je bil največji shod študentov v SLO zgodovini, proti reformam, ki bi pomenile bistveno poslabšanje njihovega stanja. No da se zbalansira slaba novica, se politika (po vsem svetu) poslužuje takšnih napolzrežiranih "kriznih" dogodkov, ki pozornost preusmerijo drugam in vzbujajo v ljudeh negativna čustva, ki so nažalost najbolj močna in nevarna. Priporočam pa tudi da preden se povsem polarizirate in poslušate samo svoje medije, še kdaj pa kdaj pogledate v kak drug medij, ki je mogoče v drugem jeziku in slišite še drugo plat zgodbe ali pa vsaj kako nevtralno od tretje osebe. Saj na sodišču je tudi tako, da se posluša argumente obeh strani, preden se koga lahko za kaj obsodi, ne? Da je veliko ljudi na Hrvaškem, ki so neprijazni, je verjetno tudi posledica takšnih dogodkov. Smo mi prijazni do njih? Saj oni popolnoma isto pišejo o nas. Žalostno je da je družba še vedno na takem nivoju da dopuščamo nabiranje političnih točk na takšnem "železu v ognju", ki se ga vsake toliko pokoristi za vzbujanje napetosti in pridobivanje pol. točk.
vlasta.bukanovsky@posta.si
20. 04. 2006 14.53
Strinjam se z Deanom2301, ki meni, da bi bilo dobro, če bi Slovenci ne hodili več na hrvaško morje. Je pa težko izvedljivo. Ne le zaradi tega, ker nam je blizu in je lepo. Nekoč je bilo naše in tudi sedaj je blizu našemu srcu in naši duši. Mogoče mladim ne tako zelo, nam, malo starejšim pa prav gotovo.
komarsky
20. 04. 2006 14.43
a se joras vsak dan sprehaja s tv ekipo za seboj? najbrž ne. a je problem meje dokončno rešen? menda ne ! jorasove provokacije delujejo dirigirane in zrežirane. saj revež počasi ne bo imel več ograje preko katere se še ni vrgel, dragonja pa je na srečo samo ena...
aknela*
20. 04. 2006 14.12
+1
Dejstva so taka: državna meja na tem delu še ni določena (ratificirana); sta pa obe vladi potrdili, da so mejna poslopja hrvaške bila ZAČASNO postavljena na slovenskem ozemlju. Zdaj me pa zanima, za koliko časa velja ta 'začasnost' in ali ne bi bil že čas, da slovenska vlada zahteva od južne sosede, da si uredi svoje carnske in mejne 'kontejnerje' na SVOJEM ozemlju. Mislim da je ta ZAČASNA postavitev po (najmanj) desetih (10) letih že pošteno prekoračila vse meje. In, JA, Joras JE na slovenskem ozemlju...
jungle@email.si
20. 04. 2006 12.48
Očitno ni določena, saj si jo vsak predstavlja po svoje predvsem hrvati ki pravjo, da je to vse njihovo, čeprav ni. Juge pa ne omenjajte več ker je ni !!
gepardbg@yahoo.com
20. 04. 2006 12.11
Počakajte malo, ne moreš mejo prečkati kakor si želiš, zaradi tega se in imenuje meja. Jaz te politike sploh ne razumem. Zakaj se lepo ne usedejo politiki in rešijo vse težave ki jih Slovenija in Hrvaška imajo namesto da njeni državljani delajo bedake od sebe. Tudi ne vem kako se to zdaj naenkrat prišlo na idejo da meja ni določena. Saj so ti isti politiki 91. leta govorili kako so meje republik v SFRJ določene, kaj bi sedaj rad.
jungle@email.si
20. 04. 2006 09.44
Hrvati se imajo zmeraj za nekaj več, povsod komandirajo na mejah tudi z ostalimi sosedami, čeprav meje sploh še niso določene ( primer Dragonja). Samo to jih ne bo daleč pripeljalo, njih najtežje še čaka to se morjo zavedat. Moral se bodo navadit poslušat druge, ki jim bodo krojili njihovo usodo, že vedo sami kje...
premisli@gmail.com
20. 04. 2006 09.11
sem še enkrat prebral svoj tekst in nato še ostale poste, pa se mi zdi da ljudje niso dojeli bistva mojega sporočila. Bom poizkusil bolj enostavno: Ne bodite neumni in ne nasedajte takšnemu hujskaštvu Jorasa in njegovih prijateljev iz (pol.)ozadja. Saj se pa lepo vidi da je bilo vse zrežirano. Pa zopet je bila kamera "slučajno" tam ne? Me zanima zakaj ne ukrepamo in reagiramo proti sistematičnemu tlačenju slovenskih pravic na Avstrijskem koroškem ali pa na odnos Italije do naših zamejcev. Ker so države premočne oz. jih "spoštujemo"? zakaj že? najlažje je bruhati sovražne besede in se potem čuditi, kako nas lahko potem nekdo na drugi strani tako sovraži. Ljudje zbudite se, preden komu kaj žalega rečete.
marko.lorencak@gmail.com
20. 04. 2006 09.09
Vse lepo in prav, Hrvati branijo svoje meje, dajmo jih še mi. Zaenkrat jih brani samo gospod Joras. Naši lepo plačani varuhi pa samo grejejo svoje zadnjice. Saj ne more biti drugače, kje so naši novinarji da si ne uapajo hoditi po slovenski grudi, na posnetkih so izgledali kot kakšni paparazzi z velikimi teleobjektivi zaraven pa govoričijo do kam sega slovensko ozemlje. LP
bredaslatinek@hotmail.com
20. 04. 2006 08.48
To pa je že malo preveč kaj si vse nekateri dovolij,torej si lahko jaz tui naredim svojo xcesto iz Maribora v Ljublajno in to kar čez njive in gozdove odlično...
dean2301@hotmail.com
20. 04. 2006 06.39
Jaz mislim,da bi Slovenci morali bojkotirati Hrvaško morje,da bi naši dragi sosedje malo razmislili o odnosu z sosednjimi državami.Konec koncev smo mi Slovenčki tisti ki jim prinesemo največ denarja.
premisli@gmail.com
20. 04. 2006 00.42
To me spominja na vlogo medijev in politične režije ob razpadu bivše YU, pa še na veliko dogodkov, kjer so mediji s svojo "rumeno" neprofesionalnostjo in nasedanjem politčnim režiserjem vplivali na spodbujanje sovraštva. Svetoval bi, da si vsi "rumeni" novinarji na obeh straneh katerim glavni cilj je imeti čimveč bralcev malo preberejo novinarsko etiko oz. bolje Noam-a chomsky-a ali pa vsaj pogledajo film Good luck and good night. To svetujem tudi "rumenim" bralcem prav tako na obeh straneh, da poskusijo razumeti kako je možno v njih vzbuditi toliko sovraštva ob določenih simbolih oz. "novicah". Jasno je da si s takšnimi dogodki nekateri "rumeni" politiki (prav tako na obeh straneh), pridobivajo politične točke. Tudi tem politikom svetujem da si vzamejo malo kodeks etike in poskušajo pridobivati pol.točke s katerimi drugimi, manj nevarnimi čustvi. Sicer pa, če smo tako prepričani v svoj prav, zakaj se bojimo tretjega, sodnika, da razsodi. Besede oz. informacije so najbolj nevarno orožje, premislite preden rokujete z njimi.Pred uporabo se posvetujete pri svojem komunikologu... :-)
dentalcad_cam@hotmail.com
19. 04. 2006 23.37
+1
Jorasa pa res mam dovolj.Naj poskusi it po "svoji poti" v Austrijo ali Italijo pa bo končal v zaporu. Res je zanimivo da so TV kamere vedno pripravljene ko je Joras v akciji. SNS je itak sramota za Slovenijo a Jelinčič pijanček.
neko
19. 04. 2006 21.22
Sicer sem proti politiki ki bi odobravala tako početje na slovenski meji vendar se mi zdi jorasov "prizor" takorekoč zaigran, saj se človek vendar kar sam meče po tleh, dela prevale in podobno. Dajte jorasu lepo eno stanovanje v Ljubljani da se bodo ti njegovi incidenti prenehali saj meče slabo luč na Slovenijo in otežuje že tako pereče odnose med sosednima državama
toni.barca@volja.net
19. 04. 2006 19.57
-1
Problem je zelo ociten! MNZ mora reagirati zelo konkretno, ravno zaradi tega, ker z tako potezo Hrvaske lahko pricakujemo da se bo vse skupaj spremenilo v nekontroliran razvoj kaskaderskih dejavnosti na mejnih prehodih. Nas dragi Joras se ne bori le za pot do doma, temvec za vprasanje ki si zasluzi najvecjo medijsko pozornost, kajti posledice takega ravnanja obmejnih policistov lahko sprozijo, da omenjen prehod postane turisticna tocka neke velike tuje korporacije, recimo Harahs
RudolfG
19. 04. 2006 19.13
Le kdaj se bodo ministri in poslanci zganili ter končno nekaj naredili za svoje državljane ob meji???