Slovenija

FOTO in VIDEO: Jorasa odločitev globoko pretresla. Ribiči: Hrvati se bodo morali sprijazniti, da je večina zaliva slovenskega

Sečovlje/Piran, 29. 06. 2017 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Odločitev arbitražnega sodišča je Joška Jorasa, ki si že leta prizadeva, da bi Slovenija pri razmejitvi s Hrvaško dobila sporna ozemlja na levem bregu Dragonje, globoko pretresla. A upanje umre zadnje, pravi. Prebivalci zaselkov ob Dragonji so zadovoljni, da je vsaj konec negotovosti. Ribiči bodo za zdaj lovili še po starem režimu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Čustven odziv Jorasa, razočaran je predvsem nad slovensko politiko
    03:47
    Iz 24UR: Čustven odziv Jorasa, razočaran je predvsem nad slovensko politiko
  • Iz SVETA: Pri Jorasu in njegovih sosedih razočaranje, žalost in negotovost
    01:35
    Iz SVETA: Pri Jorasu in njegovih sosedih razočaranje, žalost in negotovost
  • Iz 24UR: Veliko razočaranje Joška Jorasa
    01:18
    Iz 24UR: Veliko razočaranje Joška Jorasa
  • Iz 24UR: Joško Joras ob razglasitvi odločitve
    02:03
    Iz 24UR: Joško Joras ob razglasitvi odločitve

"Še danes sem v Sloveniji, vprašanje pa je, kaj bodo naredili politiki," je dejal vidno razočaran Joško Joras. Ali bodo v mirnodobnem obdobju z lahkoto prepustili 113 hektarjev zemljišč in ljudi, ki živijo na tem območju, tuji državi, se je vprašal.

Kot je dejal, njegova hiša še ni na hrvaškem ozemlju, zdaj mora najprej odločitev arbitražnega sodišča potrditi državni zbor. "Če bo prišlo do implementacije, me bodo izbrisali," je dejal Joras.

Če se bo ponovila zgodba s sporazumom Drnovšek-Račan, Joras meni, da še vedno lahko pride do sprememb. Kot je še povedal, o tem, da bi se morda preselil, še ni razmišljal.

Joško Joras po odločitvi arbitražnega sodišča o meji - 5
Joško Joras po odločitvi arbitražnega sodišča o meji - 5 FOTO: Damjan Žibert

Prebivalci zaselkov ob Dragonji zadovoljni, da je vsaj konec negotovosti

Prebivalci zaselkov ob Dragonji, ki v skladu z današnjo razsodbo arbitražnega sodišča sodijo pod Hrvaško, so po besedah predsednika krajevne skupnosti Sečovlje Denisa Fakina zadovoljni, da se zdaj vendarle ve, kam spadajo. "Sprejeli bodo, da je arbitraža to določila, zdaj vsaj vemo, kje so meje," je dejal Fakin.

Fakin, ki je takšno odločitev arbitražnega sodišča pričakoval, je izrazil zadovoljstvo, da se bo zgodba po 26 letih zaključila, ter da se vsaj točno ve, kam kdo spada.

Manj zadovoljen pa je z ravnanjem slovenske države. "Od vlade pričakujem, da bo vsem krajanom ponudila alternative, če bi želeli ostati v Sloveniji," je dejal. Da se jim torej ponudi zemljišča, hiše ali pa kombinacijo hiš in zemljišč, je pojasnil. "Če torej kdo želi ostati na slovenskem ozemlju, naj se mu to to omogoči," je pozval.

Fakin sicer misli, da ponudbe za selitev ne bo nihče sprejel. Tamkajšnji prebivalci imajo hrvaško infrastrukturo, od elektrike do vode, imajo dvojno državljanstvo, govorijo odlično tako slovensko kot italijansko in hrvaško, je dejal. "Če so se znašli v preteklih 26 letih, se bodo tudi zdaj," je dodal.

Se mu pa zdi pošteno, da bi jim naša državam čim prej omogočila, da se izjasnijo, ali želijo ostati tu oz. se preselijo. "Ne le ob Dragonji pač pa v vseh spornih zaselkih ob meji," je prepričan.

Arbitražno sodišče, ki je odločalo o meji med Slovenijo in Hrvaško, je danes sporočilo razsodbo. Tako se je med drugim odločilo, da gre meja v Istri po reki Dragonji in se konča na sredini kanala Sv. Odorika, kar pomeni, da so trije zaselki na levem bregu Dragonje ostali na Hrvaškem.

Ribiči za zdaj na morje po starem režimu

Hrvaški ribiči so si sami prilastili pol Piranskega zaliva, zdaj pa se bodo morali sprijazniti, da sta približno dve tretjini zaliva slovenskega, je v odzivu na današnjo razsodbo arbitražnega sodišča dejal ribič Zlatko Novogradec. Zaenkrat nameravajo loviti še po starem režimu, incidentov pa ne pričakuje.

Po njegovih besedah je bila slovenskim ribičem vsa ta leta polovica Piranskega zaliva odvzeta neupravičeno. "Slovenski ribiči smo pokazali, da znamo počakati toliko let. Zdaj upam, da bomo imeli toliko potrpljenja, da bomo počakali še mesec, dva ali več, da bomo lahko začeli ta kos morja upravičeno uporabljati," je dejal.

Novogradec pričakuje, da bo slovenska država s političnimi pogajanji in dogovori omehčala napetosti, ter da se bo Hrvaška sprijaznila, da je treba dogovor spoštovati. "Vem, da to ne bo čez noč, morda tudi še ne čez mesec ali dva," je dejal.

Ribolovnih navad za zdaj ne namerava spreminjati. Plovba čez polovico zaliva bi namreč v tem trenutku pomenila izzivanje. "Ribiči razumemo, da ne bomo delali provokativnih incidentov, kar od nas pričakujejo tako s hrvaške kot slovenske strani," je novinarjem še dejal Novogradec, potem ko se je sestal z gospodarskim ministrom in piranskim županom.

Ribiči pravijo, da so čakali toliko let in so pripravljeni počakati še kakšen mesec, da bodo lahko začeli upravičeno uporabljati določeni kos morja.
Ribiči pravijo, da so čakali toliko let in so pripravljeni počakati še kakšen mesec, da bodo lahko začeli upravičeno uporabljati določeni kos morja. FOTO: Aljoša Kravanja

Na savudrijskem polotoku pričakujejo nove napetosti in incidente

Savudrijski ribič Danilo Latin po današnji razsodbi o meji pričakuje nove napetosti in incidente v Piranskem zalivu ter meni, da je 2,5 milje širok stik Slovenije z odprtim morjem v nasprotju z veljavnimi mednarodnimi predpisi v tem delu Jadrana. 

Latin je znan po svojih dolgoletnih prizadevanjih za pravice hrvaških ribičev na območju Savudrije. Po objavi sodbe je izjavil, da so lahko zadovoljni samo arbitri in pravniki, ki so "edini zaslužili v celotnem postopku".

"Današnja odločitev ne zadovoljuje ciljev slovenskih politikov, diplomati obeh držav pa so pokazali, da niso bili kos izzivu," je povedal Latin. Ne pričakuje, da bo Hrvaška glede na odločitev hrvaškega sabora iz leta 2015 pristala na uveljavitev arbitražne sodbe.

"Odločitev arbitražnega sodišča je prav tako v nasprotju z mednarodnim pravom, ker na tem delu Jadrana velja režim s 1. januarja 2001, ko so na mednarodni ravni odločili, da ladje plujejo proti Tržaškemu zalivu čez hrvaško teritorialno morje, zapuščajo pa ga čez italijansko teritorialno morje," je povedal in ocenil, da je "junction", kot ga je določilo arbitražno sodišče, "nesmiseln".

"Sprejetje arbitražne sodbe o razmejitvi je bila čista politična odločitev in ne pravna," je povedal in opozoril, da pričakuje nadaljevanje napetosti ter incidente na obmejnem območju.

Počivalšek: Vsak problem bomo reševali individualno

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je neposredno po razglasitvi razsodbe arbitražnega sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško skupaj z državnim sekretarjem na notranjem ministrstvu Boštjanom Šeficem odpravil na Obalo, kjer se je sestal s piranskim županom Petrom Bossmanom. Na srečanju so se seznanili z razsodbo arbitražnega sodišča v delu, ki zadeva obalno območje, kot so denimo problematika ribištva in zaselki ob Dragonji.

"Treba se je zavedati, da je odločitev arbitražnega sodišča dokončna," je po pogovorih dejal minister ter izrazil zadovoljstvo, da smo končno prišli do jasne slike o poteku državne meje.

Gre za enega od treh najpomembnejših dogodkov za našo državo: prvi je bil osamosvojitev, drugi vstop v EU, tretji pa danes, ko smo končno prišli do končnih meja Slovenije, je dejal.

"Jaz osebno in cela vlada smo veseli, da smo prišli do tega koraka, zdaj pa bodo potrebni potrpežljivost in razum, da bomo to odločitev implementirali," je dejal.

Jutri se za prebivalce na Obali po njegovih besedah ne bo še nič spremenilo. Pričakuje sicer nekaj težav, saj je nekaj prebivalcev ostalo na hrvaški strani, a v glavnem so slovenski državljani po tej določitvi meje na naši strani. "Zagotovo bomo reševali vse probleme individualno," je obljubil Počivalšek, to pa je potrdil tudi piranski župan.

Najhuje je, če meja ni določena, je dejal Bossman. Vse, ki potrebujejo kakršnokoli pomoč ali pojasnilo, je povabil na upravno enoto. "Istra je ena in upam, da bo tako tudi ostalo," je še dejal piranski župan, ki upa, da bodo znali rešiti težave skupaj, v zadovoljstvo obeh strani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nesramnez
30. 06. 2017 18.06
idealna slovenija pomeni od zagreba naprej morje...
TR82
30. 06. 2017 13.47
joj sami problemi
mobi7
30. 06. 2017 13.25
-3
Ne razumem zakaj se Joras sedaj tako razburja in obtožuje Slovenijo , da se ni zavzela zanj... Kot prvo, on je po nacionalnosti Hrvat, bo pač odslej živel med svojimi..
mobi7
30. 06. 2017 16.37
+0
Rad bi pokomentiral z vami, ki ste mi dali minuse....
ROMELS
30. 06. 2017 12.38
+4
To sploh ni dobro za slovence, ki so ostali na hrvaškem. Tokrat bi moralo sodišče bolj upoštevati voljo ljudi ob meji.
Apostol1
30. 06. 2017 12.46
Ljudje med seboj pravzaprav nimajo težav ,težave nastanejo pri pridobivanju raznih dovoljenj od gradnje privatnih do javnih gradenj in prehajanje meje ,te težave pa lahko uredijo politiki , če jih hočejo , z arbitražo je pa tako ,ko so na obeh straneh nezadovoljni potem se ve da je arbitraža dobro opravila svoje delo.
zmago56
30. 06. 2017 11.35
-2
Še dobr, da niso Murgel hrvatom podaril
dostojevski II
30. 06. 2017 10.32
-5
Fakin sicer misli, da ponudbe za selitev ne bo nihče sprejel. Tamkajšnji prebivalci imajo hrvaško infrastrukturo, od elektrike do vode, imajo dvojno državljanstvo, govorijo odlično tako slovensko kot italijansko in hrvaško, je dejal. "Če so se znašli v preteklih 26 letih, se bodo tudi zdaj," je dodal.... TO SO PRAVI ZAMEJSKI SLOVENCI !......... Ki so se INTEGRIRALI na Hrvaškem, sprejeli pravni red Hrvaške, se naučili hrvaško. Oni so se integrirali, niso pa se ASIMILIRALI, ohranili so slovenski jezik, kulturo. Ostali so ponosni Slovenci. Z razliko od Jorasa, s katerim nočejo imeti opravka, ki se ni integriral, ki deluje kot divjak, nerazgledan, zmanipuliran s strani ekstermne slovenske politične desnice. Ki mu preostane selitev v Slovenijo ali gladovna stavka. Peta po vrsti, ki mu morda končno uspe.
Apostol1
30. 06. 2017 11.51
+1
Podobne misli sem tudi sam izrazil .. Uporabil sem izrek Človek se mora prilagoditi ljudem in ljudje se človeku ne bodo in Joras misli da se bodo njemu prilagajali , jok brate odpade je rekla Meri v filmu To so gadi.in dostojevski samo še +++++
komarec
30. 06. 2017 10.19
+13
Ljudje ob meji žrtve politike obeh držav, ki nista znali prisluhniti ljudem. Ljudem bi morali prisluhniti, dati možnost, da živijo kjer jim paše. Kaj koristi Zagrebu ali Ljubljani del ozemlja, če so ljudje tam ne zadovoljni?
zmago56
30. 06. 2017 11.40
Kaj veš morda so pa namesto ljudem željam rib v zalivu prisluhnili, pri politikih je vse mogoče.
dostojevski II
30. 06. 2017 10.18
+1
Jorasa odločitev globoko pretresla... MENE PRAV NIČ... To je bila pričakovana odločitev, ker se je DEMOS že leta 1990 odrekel vsem slovenskim naseljem na levi strani Dragonje. Prebivalci naselij Škodelin, Bužini in Mlini-Škrilje, leta 1990 ko je bil referendum o samostojnosti Slovenije, sploh niso smeli, niso dobili obvestil kje je njihovo volišče, k kje je naj se zglasijo na dan referenduma. DEMOS in s tem Slovenija, se je Slovencem južno od Dragonje odrekel že leta 1990.
bublika
30. 06. 2017 10.08
+2
Samo hrvaška obala pa je slovenska (sodeč po številu slovencev na letovanju) !!!
bema1201
30. 06. 2017 10.04
+8
Tale Jorasov bikec ima več soli v glavi kot naši politiki.
komarec
30. 06. 2017 10.11
+1
mabe no pa pojasni kako bi ti rešil ta slučaj meje, ki bikom nimaš nobene zveze.
Karantanija
30. 06. 2017 09.34
+9
Mislim, da bi arbitražna komisija vsaj na nekaterih spornih mestih morala tudi na sam kraj, med ljudi in pogledati, kako in kje ležijo hiše, polja. Sedaj bodo še vedno nekateri kuhali v Sloveniji, jedli pa na Hrvaškem .... nelogično in neživljenjsko. Tudi naši bi jim morali ta problem bolj predstaviti, vendar najvažnejši je, kot kaže, bil Piranski zaliv.
Apostol1
30. 06. 2017 09.56
+2
Se strinjam s teboj ampak sedaj vemo da je meja obvezujoča in tule bi se morale vlade dogovoriti kako in kaj da bodo lahko ljudje normalno živeli , s tem mislim predvsem na prehajanje meje in urejanje raznih dovoljenj od gradbenih in tako naprej , ljudje , ki živijo na tem področju so pa med seboj že zdavnaj ukinili meje , ženijo se tako Hrvati s Slovenkami kot obratno in tako je tudi prav . V glavnem tudi sam ne maram kaj prehudo Hrvatov ,samo kadarkoli sem pa letoval na Hrvaškem pa hvala bogu nisem do sedaj nikoli naletel na kašne nacionaliste ali kaj podobnega , beseda je dala besedo in smo se dobro razumeli kot ljudje vsepovsod po svetu ,kjer je dobra volja Kar se pa tiče Piranskega zaliva je pa tule zmagala predvsem pravica , morje je že od nekdaj vodna cesta ki jo je zgradila narava ali bog kakor komu ustreza in nihče nima pravice omejevati nekoga drugega do uporabe te poti v tem primeru pravice do izhoda v mednarodne vode in tule so pa Hrvati sami krivi da je do te arbitraže prišlo , ker sodniki so vzeli tudi v obzir kakšen bi bil svet če bi še ostale države tako naredile kot Hrvaška ekonomsko cono ali nekaj podobnega in če so se Hrvati kaj naučili iz tega ,naj čimprej zgladijo odnose in meje pri ostalih sosedih ,ker tudi Bosna bo dobila pravico do izhoda na odprto morje.+++
komarec
30. 06. 2017 10.14
+1
Sedaj je nastal problem. Saj prišlo pa je do arbitraže ker se vlade niso mole dogovorit. Arbitražo je treba kot tako spoštovat.
Karantanija
30. 06. 2017 09.24
+3
Tako, danes je nov dan, poln nagajanja "prijateljev" Hrvatov. Mislim, da bi jim morali bolj poudarjati, da sta bila po prisluškovalni aferi naša vpletena odstranjena, na njihova mesta so prišli drugi in tudi ugotovljeno je bilo, da kršitev ni bila taka, da ne bi mogli nadaljevati z arbitražo in soditi nepristransko. Toda, Hrvati so to zagrabili z obema rokama, prav čakali so in iskali, da bi se nekaj zgodilo, ker so se naenkrat premislili, kljub podpisu predsednice Kosorjeve, ker so se zavedali, da bodo nekaj tudi izgubili. Upam, da jim naša politika ne bo popuščala. Vsaj sedaj naj pokažejo svojo odločnost!
jastreb13
30. 06. 2017 09.22
+1
Samo me zanima koliko so hrvati prodali svojih ljudi Sloveniji tako, kot so naši prodali svoje ljudi hrvatom...pametni novinarji ste že sploh kaj razmišljali v tej smeri in, da bi javnosti postregli s temi podatki...
Apostol1
30. 06. 2017 09.16
+1
Sam se vedno vprašam kako to da je ob celi meji samo Joško Joras delal šaro po domače in prav nihče drug od morja pa do tromeje s Madžarsko. Preprosta resnica je pa ta , človek se mora prilagajati ljudem , ker ljudje se ne bodo njemu nikoli in žal ravno to se je zgodilo Joškotu in sedaj je kar je .Meje so običajno največkrat v glavah ljudi ,ker če pogledam po drugih mejnih krajih ,ljudje sodelujejo in imajo med seboj stkane prijateljske vezi in če bi politiki znali najti skupni jezik vsega tega ne bi bilo potrebno , žal tako nas je bog ustvaril , v tem primeru ne po svoji podobi , je nekje naredil napako
Mejduš
30. 06. 2017 08.57
-2
Joško Joras je že itak bil dvomi če bo Sloveniji ali ne, zato se je tudi boril,ker je vedel da bo težko rešitev, ni nič to ga presenetilo, če je tako kot sedaj,če bi Sloveniji ostal,seveda bi bil zelo vesel, samo ta so ga iz tira metali politiki, Podobnik mogoče so ga še pobuda dali, da bi lahko postal za župan Piran,vse to se je verjetno veselil,ampak včasih pade vodo in odnese, saj ni edini jih je kar precej takšnih, ki se jim je zgodilo,niso obupali šli so naprej,tako pa še ti Joras dej.
tantadruj1
30. 06. 2017 09.14
+0
meni pa še zmeraj ni jasno kako je lahko leta 1955 bil podpisan sporazum o meji na dragonji. joras ima pa naslov sečovlje1.
vikendaš
30. 06. 2017 08.44
+5
Slovenski narod je pač tak in rezultat je tu. Sodišča odločajo največkrat nepošteno. Pri Hotizi neumno saj meja seka hiše in dvorišča - Klemenčič izjavil da ni vedel - sram te bodi. Do stika bi slo prišla samo če bi preprečili vztop hr. v eu. Prehod ni stik!!! zato bi morali pravniku ugotoviti ničnost arbitraže.
nitiniti
30. 06. 2017 08.48
+3
vidiš to je zopet nekaj za politično promoviranje...le koga
Karantanija
30. 06. 2017 09.36
+2
Naši niso vedeli, kako naj bi vedelo arbitražno sodišče!?
290ktober
30. 06. 2017 10.23
vikendaš....očitno si priznani mednarodni sodnik in se zato skrivaš za vikendom...ha ha ..nivo!
ggez
30. 06. 2017 08.39
+11
Zaradi morja smo prodali ljudi . konec zgodbe
propain
30. 06. 2017 09.24
+4
točno to, važen je bil le piranski zaliv ostalo pa če bo bo če ne pač ne
paracelsiuss
30. 06. 2017 08.35
+7
Zakaj nam je bilo 26 let ZAMOLČANO, da obstaja nek sporazum in sicer sporazum Borisa Krajgerja, predsednika izvršnega sveta republike Slovenije s hrvaškim leta 1955, ki določa mejo NA DRAGONJI..?..ki je bil tudi priložen in mu je arbitražno sodišče tudi sledilo....tam ne obstaja noben JUŽNI BREG Dragonje ( Joras)....
paracelsiuss
30. 06. 2017 08.46
+2
CyberWorm90
30. 06. 2017 09.12
-3
wes swet we da ste leta 1943 prisegi šwabom tko da ne se sprenewedat : ))))
frang00
30. 06. 2017 09.15
+2
Matr ste že nadležni vi, kateri ste mentalno zaostali v letu 43. Namesto, da bi slišal argument se greš nekaj z ad hominem jokat.
CyberWorm90
30. 06. 2017 09.17
+0
pol ste pa plawali w argentino al kok že blo : )))
CyberWorm90
30. 06. 2017 09.20
+0
frang00 to janšistiom powej : )) oni skos neke partizančke wlačjo w politiki itd : )))
hotchilipoper
30. 06. 2017 08.25
+20
Mediji predstavljajo to odločbo,kot da je za nas ugodno,ampak ni,izgubili smo veliko zemlje,zato so pa hrvati tiho.Za morje sejim pa ebe,ker ga imajo tako že preveč
Demo X
30. 06. 2017 08.38
+12
u bistvu smo zamenjali zemljo za slano vodo
Uporabnik981904
30. 06. 2017 08.15
+5
Ni Joras edini ki ima smolo da živi na spornem območju. Je pa z svojim primerom delal veliko kampanj, običajno pred domačimi parlamentarnimi volitvami - bo že vedel zakaj in komu je to šlo na roko. Če se zadeva reši potem tu kakšnih izpadov za animiranje javnosti ne bo več. Sporno območje je bila dobrodošla pripomoč vsakič ko je bilo potrebno animirati domačo javnost - za obe strani. Joras je ob izrabljanju (in dovoljevanju izrabljanja) situacije pozabil na pameten pristop do svoje lastne pozicije. O tistih ki so v podobni situaciji in so se ukvarjali predvsem z slednjim je danes bolj malo govora ali pa na povsem drugačen način. Ali drugače - kjer se prepirata dva tretji dobiček ima. Ko je prepirov konec je treba pričeti z delom
Apostol1
30. 06. 2017 08.31
-3
Tako nekako in za to svojo slavo je Joško Joras kriv sam , bolje bi bilo da bi bil enostavno tiho ker tako bi lažje živel in še vedno bi bil zaveden Slovenec , sicer v besedi zaveden sta skrita dva pojma odvisno od naglasa in mimogrede J.J, me spominja vsaj malo na J.J.++++++