Slovenija

'Josef, prva tabla stoji'

Dunaj, 26. 07. 2011 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstrijski predsednik je podpisal zakon o narodnih skupnostih, po katerem bo okoli 160 vasi in mest na avstrijskem Koroškem končno dobilo dvojezične table. V zahvalah je bilo govora o gorah spotike.

Deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler
Deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler FOTO: Reuters
Po podpisu zakona o narodnih skupnostih
Po podpisu zakona o narodnih skupnostih FOTO: Reuters

Avstrijski predsednik Heinz Fischer je podpisal nov avstrijski zakon o narodnih skupnostih, ki med drugim ureja vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem. Zakon bo začel veljati po objavi v avstrijskem uradnem listu, na avstrijskem Koroškem pa bodo lahko začeli postavljati dvojezične napise.

Pred podpisom zakona je predsednik avstrijske vlade Werner Faymann danes na Dunaju pripravil tudi sprejem, ki se je spremenil v vsesplošno zahvaljevanje. Zgodovinskega pomena dogodka nista izpostavila samo avstrijska vlada in predsednik, besedo so dobili tudi deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler in predstavniki koroških Slovencev.

"Bilo je čustveno težko, bilo je obremenjeno z zgodovino," je številne ovire, ki so preprečevale rešitev vprašanja dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, opisal avstrijski predsednik. Dodal je, da so zdaj dosegli dober kompromis, ki je naletel na veliko mero podpore. "Prava rešitev v pravem času. Današnji dan je dan, ko smo politično dosegli velik napredek," je še dejal.

Po napovedih bodo prve dvojezične napise na avstrijskem Koroškem dobili sredi avgusta, ko dežela avstrijska Koroška tudi načrtuje posebno slavje. Prve nove dvojezične napise naj bi 16. avgusta postavili v Železni Kapli ter Žitari vasi.

Faymann je poudaril, da so na tokratnih pogajanjih pod vodstvom državnega sekretarja Josefa Ostermayerja, ki so obrodila sadove, dali prednost tistemu, kar združuje, pred tistim, kar ločuje. "Menim, da smo dosegli konec zgodbe, ki je trajala zelo dolgo," pa je ocenil avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger. Dörfler je po njegovem mnenju imel "voljo, da zadevo konča", Ostermayer pa je "na neskončnih pregovorih premagal tisoč kamnov na poti".

Konstruktivno so k rešitvi po njegovem mnenju pripomogli tudi predstavniki organizacij koroških Slovencev. Odnosi s Slovenijo bodo zdaj po njegovem mnenju lažji. "Izginilo je nekaj, kar je dolgo časa stalo med nami," je še dejal in zagotovil, da zaradi zakona ne bo prikrajšana nobena druga manjšina v Avstriji.

Sturm: Delo še zdaleč ni končano

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm se je v imenu manjšine, podobno kot že Faymann, navezal na zadnje tragične dogodke na Norveškem in izpostavil, da dialog nima alternative. Pravica je zelo racionalno sredstvo za rešitev konfliktov, je še dejal. Na avstrijskem Koroškem je bilo treba po njegovih besedah premagati "dve različni mentaliteti", a tudi v prihodnosti bo po Sturmovih besedah treba delati pri odpravi predsodkov in zagrenjenosti. "Zaključili smo poglavje naše zgodovine, a delo še zdaleč ni končano," je opozoril.

Ostermayer je tudi prepričan, da so dosegli "dobro stvar. Našli smo najboljšo, večinsko rešitev za koroške Slovence, uredili smo tudi uradni jezik in podporo." Tako kot vsi ostali govorci se je zahvalil županom tistih občin, kjer bodo postavili dvojezične krajevne napise, in "čudovitemu sogovorniku" Dörflerju. Slednji je dejal, da je moral Ostermayer, ki v eni osebi združuje "milino in doslednost", med pogajanji premagati ne samo "kamne, ampak celo gore spotike". Priznal je, da je bil del konfliktnih časov, a sedaj "smo pokazali, da Avstrija in avstrijska Koroška delujeta drugače". Na koncu je Dörfler Ostarmayerju tudi izročil dvojezični krajevni napis Bad Eisenkappel/Železna Kapla. "Josef, prva tabla stoji," je ob tem dejal avstrijski deželni glavar.

Državni sekretar Josef Ostermayer predaja dvojezično tablo deželnemu glavarju avstrijske Koroške Gerhardu Dörflerju.
Državni sekretar Josef Ostermayer predaja dvojezično tablo deželnemu glavarju avstrijske Koroške Gerhardu Dörflerju. FOTO: Reuters

Največ pripomb na zakon, ki ne ustreza v celoti memorandumu, podpisanemu ob sklenitvi pogajanj, so imeli v Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS), kjer so sporočili, da pozdravljajo postavitev dodatnih 72 krajevnih napisov, hkrati pa so pozvali k nadaljevanju prizadevanj za "gradnjo nove skupne Koroške, Koroške, kjer so odkriti vsi potenciali, razviti vsi talenti in izkoriščene vse priložnosti".

Dogovor so dosegli aprila

Dogovor o postavitvi 164 dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem kot tudi rabi uradnega jezika in drugih ukrepih za zaščito koroških Slovencev so aprila letos dosegli v Celovcu na pogajanjih pod vodstvom Ostermayerja, na katerih so sodelovale tudi vse tri krovne organizacije koroških Slovencev, NSKS, ZSO in Skupnost koroških Slovencev in Slovenk, ter predstavniki deželne vlade z glavarjem Dörflerjem na čelu.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
27. 07. 2011 12.41
Ma srečni naj bodo, da so lahko Slovenci v Avstriji. Če bi bili Slovenci v Sloveniji bi bili že vsi brezposelni in pod pragom revščine. Te table so pa čisto brez veze.
Jimi1
26. 07. 2011 21.12
vukanovic 26.07.2011, 20:27..... V glavnem so ves čas boljše živeli kot Slovenci pod 1 in 2 Jugoslavijo, dane so pa sploh lahko srečni, da ne živijo v tem "banastanu". Slovenci bežijo v Avstijo on ne obratno. Zakaj? Bi se lahko spraševali, pa itak vsi vemo, samo resnica je boleča !
unja1.m
26. 07. 2011 20.58
nekje nimajo za jest,tukaj pa...table..
mac4_m
26. 07. 2011 20.43
karol29026.07.2011, 19:280 Ne vem zakaj se mi v Sloveniji toliko sekiramo za Avstrijske korošce, saj so na plebiscitu zavestno izglasovali da bodo živeli pod avstrijci, in sedaj naj sami poskrbijo z avstrijci !! kdor pozna zadevo ve, da je bil referendum prirejen. Glasovali so mrtvi, neobstoječi državljani, vse sorte so počeli. Slovenci so imeli izbiro med dvema okupatorjema: avstrijo in jugoslavijo, mnogi so se odločili za avstrijo. Avstrijci seveda te svoje zgodovinske sramote ne razlagajo tako v šolah.. In vse odtedaj se tako kot italjani trudijo izbrisati vsako sled o tem, da je bila ta zemlja nekdaj samo slovenska. Ob veliki podpori slovenskih hlapčevskih politikov..
mac4_m
26. 07. 2011 20.40
Člen 7 PRAVICE MANJŠIN slovenske in hrvaške 1. Avstrijski državljani slovenske in hrvaške manjšine na Koroškem, Gradiščanskem in Štajerskem uživajo iste pravice pod enakimi pogoji kot vse druge Avstrijske državljane, vključno s pravico do svojih lastnih organizacij, srečanja in tiska v svojem lastnem jeziku. 2. Upravičeni so do osnovnega pouka v slovenskem ali hrvaškem jeziku in do sorazmernega števila lastnih srednjih šol, s tem povezava šolskih učnih načrtov se ponovno pregledajo in delu Inšpektorata za izobraževanje se določi za slovenske in hrvaške šole. 3. V upravnih in sodnih okrajih Koroške, Gradiščanske in Štajerskem, kjer so slovenski, hrvaški ali mešanim prebivalstvom, slovenskem ali Hrvaški jezik, se sprejmejo kot uradni jezik poleg nemškega. V takih okrajih so topografske terminologije in napisi še v Slovenskem ali hrvaškem jeziku, pa tudi v nemščini. 4. Avstrijski državljani slovenske in hrvaške manjšine na Koroškem, Gradiščanskem in Štajerskem so udeleženi v kulturnih, upravnih in pravosodnih sistemih na teh ozemljih pod enakimi pogoji kot drugi avstrijski državljani. 5. Dejavnosti organizacij, katerih cilj je odvzeti hrvaški ali slovenski populaciji njihov manjšinsi značaj ali pravice, so prepovedane. kdorkoli je pismen jasno vidi, da so slovenske ali hrvaške table in uporaba slovenskega jezika določeni za celotno področje koroške, gradiščanske in štajerske. Dejavnost kogarkoli, ki to osporava pa prepovedana. Človek se vpraša, če v avstrijskem in slovenskem parlamentu ne obstaja niti ena pismena oseba.. In kdorkoli je pismen, mu je tudi jasno, da avstrijska državna pogodba ni izpolnjena..
vukanovic
26. 07. 2011 20.27
Karol290 tocno tak ! F. Spacapan Noben jih ni silo , Avstrjici so jim obljubili boljse zivljenje rekli so jim tud da bodo lahk meli svoje sole pa neke osnovne pravice , tem Koroskim Slovencom je dnar pa standard zadiso pa so na nek nacin izdali domovino pa se prikljucli Avstrjicom ta zgodovina je kristalno jasna in enostavna . Mi se nimamo kaj vec za njih brigat .
Franca Špacapan
26. 07. 2011 20.09
@karol290 malo se nauči zgodovine pol pa trapaj. Ni vse tako črno-belo kot se tebi zdi.
Drago Kurnik
26. 07. 2011 19.28
Ne vem zakaj se mi v Sloveniji toliko sekiramo za Avstrijske korošce, saj so na plebiscitu zavestno izglasovali da bodo živeli pod avstrijci, in sedaj naj sami poskrbijo z avstrijci !!
paulie
26. 07. 2011 18.18
Lepa gesta Avstrije, kaj bo pa zdaj s staro nemško manjšino praktično po celi Sloveniji?
Jimi1
26. 07. 2011 17.27
Je že izgledalo, da bodo po Austriji prej stali minareti, kakor pa dvojezični napisi.... Minareti pridejo kmalu ! Jodlarji in " Windischarji" so strnili vrste in se pripravljajo na novo turško "obleganje" Dunaja !
krivulja
26. 07. 2011 16.26
Kako simbolično-Železna Kapla zaradi avstrijskega 65 letnega nespoštovanja 7 člena avstrijske državne pogodbe. Norik-Karantanija še danes smo na lastnem ozemlju Slovenci Vindišarji!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.