Tujina

'Josipović se lahko zahvali Ruplu'

Ljubljana, 27. 01. 2010 19.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mesić je zadnji politik na Hrvaškem, ki jemlje zavezništvo med Hrvaško in Slovenijo kot samoumevno. Predsednik Josipović pa se ima za svoj sedanji položaj zahvaliti Ruplu.

Hrvaški analitik Davor Gjenero
Hrvaški analitik Davor Gjenero FOTO: POP TV

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je zadnji politik na Hrvaškem, ki jemlje zavezništvo med Slovenijo in Hrvaško kot samoumevno, meni hrvaški politični analitik Davor Gjenero. Po njegovem mnenju v hrvaški politiki z njegovim odhodom takšnih akterjev ni več.

Kot je dejal Gjenero, hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki je svojo politično kariero začela leta 1995, nima političnih izkušenj iz 80. let prejšnjega stoletja, ko je bil položaj Hrvaške in Slovenije znotraj Jugoslavije definiran kot nujno zavezništvo.

Kosorjeva prav tako nima političnih izkušenj iz zgodnjih 90. let, njene izkušnje pa se začnejo v letih, ko je že prevladal Tuđmanov politični izolacionizem in so odnosi med sosednjima državama padli na bistveno nižjo raven, je poudaril Gjenero v predavanju, ki ga je v Ljubljani pripravilo Slovensko društvo za mednarodne odnose.

Zavezništvo tudi za Josipovića ni samoumevno

Tovrstnih izkušenj nima niti novi hrvaški predsednik Ivo Josipović, za katerega se po Gjenerovih besedah v Sloveniji poskuša ustvariti vtis, da gre za ugodno spremembo. Vendar pa zavezništvo med Slovenijo in Hrvaško za Josipovića ni samoumevno.

Gjenero je sicer dejal, da se lahko Josipović za to, da je bil izvoljen za hrvaškega predsednika, na nek način zahvali nekdanjemu slovenskemu zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu in slovenski diplomaciji. Slovenija namreč ni podprla njegove kandidature za sodnika Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC). Josipović je tako na lastni koži doživel, da zavezništvo med državama ni več samoumevno, kar bo imelo po Gjenerovem mnenju hude posledice.

Josipovića je slovenska diplomacija pod Ruplovim vodstvom blokirala pri kandidaturi za sodnika ICC.
Josipovića je slovenska diplomacija pod Ruplovim vodstvom blokirala pri kandidaturi za sodnika ICC. FOTO: Reuters

Hrvaški analitik poudarja, da se v trenutku, ko se zavezništvo ne jemlje več kot nekaj samoumevnega, bistveno spreminjajo tudi odnosi v razumevanju določenih sporočil. Kot primer je navedel izjavo slovenskega predsednika Danila Türka v času slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU, da naj se državi med seboj bolj spoštujeta. Po Gjenerovih besedah je bilo to sporočilo tistim, ki so imeli zavezništvo med državama za samoumevno, povsem jasno: "Hrvaška naj prizna svojo podrejeno pozicijo do Slovenije in naj spoštuje dejstvo, da lahko Slovenija na ta način pogojuje njen napredek v EU."

Besede o dobrososedstvu nimajo več teže

Je Mesić zadnji hrvaški politik, ki jemlje zavezništvo s Slovenijo kot samoumevno?
Je Mesić zadnji hrvaški politik, ki jemlje zavezništvo s Slovenijo kot samoumevno? FOTO: Reuters

Kot poudarja Gjenero, je bilo to sporočilo za hrvaškega predsednika Mesića žaljivo, zato je na ta račun izrekel tudi kakšno pikro. Premierka Kosorjeva ga je po drugi strani vzela kot sporočilo brez vsebine in ga je začela ponavljati, meni analitik. "Zdaj besede o medsebojnem spoštovanju in dobrososedstvu nimajo več nikakršne teže in vsebine in to je bistvena sprememba v medsebojnih odnosih," je poudaril. Josipović pa bo po njegovem v tem še bolj spreten kot Kosorjeva.

Dejstvo, da zavezništvo med Slovenijo in Hrvaško ni več samoumevno, bo po Gjenerovih besedah vplivalo tudi na odnose obeh držav s sosedami. Če bi bili zaveznici, bi lahko do držav, do katerih imata podobne interese, nastopali skupaj. Pri tem je Gjenero izpostavil Italijo in odprta vprašanja s to državo.

Gjenero nadaljuje, da se Hrvaška poleg tega vse bolj naslanja na Dunaj, medtem ko Slovenija igra zelo nevarno politično igro z Avstrijo in s tem še dodatno krepi zavezništvo med Zagrebom in Dunajem. Na Zahodnem Balkanu Slovenija na nek način podpira poskus Beograda, da bi se v tej regiji ustvarili določeni asimetrični odnosi, Zagreb pa za zdaj vodi predvsem politiko vzpostavitve trdne meje med Hrvaško in BiH, predvsem v smislu neprehajanja krize iz BiH na Hrvaško, je še dejal Gjenero.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
07. 03. 2010 08.21
paulie
18. 02. 2010 08.32
ugotavljanja glede mednarodnega položaja Slovenije bodo kar pravilno. Nekoč se je reklo, da si bo narod pisal sodbo sam. Tako kot si jo sedaj pišemo in s tem vodstvom, nam trda prede.
NoExit
28. 01. 2010 19.35
Prvič slišim,da je ruoel naredil kaj koristnega !
zahod.west
28. 01. 2010 16.45
da je tak komunist imel možnost, da stopi v ICC? enkrat toliko je treba pohvaliti rupla.
kazenx
28. 01. 2010 07.58
Kar sadimo to bomo tudi poželi! Hrvati so poleteli mi pa zasilno pristajamo.
Uporabnik113189
28. 01. 2010 07.50
Teorija brihtnega Gjenera in v ozadju ustreznih ravnanj Josipoviča o prenehanju samoumevnega zavezništva ni popolnoma nič drugega kot zahteva po REVIZIJI odnosov med državama. Povsem jasno je , o kakšni reviziji govorimo. Zahteva po ubogljivih in pohlevnih slovenčkih, ki bodo jutri alpski hrvati..Po jutru se dan pozna, je znan slovenski pregovor..
sprint
28. 01. 2010 07.32
Gospodje ne flancajte. Hrvatje so začeli voditi dosti boljšo politiko od naše in se dejansko obračajo proti EU. V tem članku dam prav hrv.analitiku v delu, ki pravi, da se Slovenija čedalje bolj obrača proti Srbom. Da so se ukinile vize Srbom,Makedoncem in Črnogorcem je kriva predvsem Slovenija, ki je zato močno lobirala pri ustreznih organih EU. V dno duše me je sram, saj je Beograd bil napadalec na našo suverenost, mi se mu pa zdaj klanjamo. Pljunem v fris naši politki.
Uporabnik113189
28. 01. 2010 07.24
Politični analitik in samoumevno zavezništvo???? Gjenero se je po dolgem spanju prebudil in ugotovil, da so se medsebojna razmerja spremenila. Iz njegove strani seveda nepravično do hrvatov. Opozoriti moram, da so bili vsi ti politični vici o majhnosti Slovenije s strani hrvaške namerni, da se ustvari vzdušje podcenjevanja. To podcenjevanje je prišlo tako daleč, da so celo govorili o alpskih hrvatih in oporekati slovence kot narod. Potem pa pride en Gjenero z idejo, da izjava Turka o medsebojnem spoštovanju pomeni sporočilo o podrejenosti hrvaške Sloveniji.. To je višek sprenevedanja in je prvi znak kakšna bo politika Josipoviča. Zvračanje krivde za izgubljeno dobro plačano funkcijo v tujini in podtikanje nečesa, kar v resnici nikoli ni bilo. Butast hrvat preprosto ne razume, da bi Turk ni želel nič več kot enake vatle kot za vse druge sosednje države. In da je bilo to mišljeno pošteno, brez podtikanj. Zanje je seveda nerazmljivo, če želi nekdo biti pošten. Še huje, on bi nas rad poučil tudi o naši nevarni politiki do Avstrije. Od kdaj pa je strokovnjak za slovensko zunanjo politiko bi rad vedel. Kaj ko bi se malce več zanimal za svojo? Popolnoma jasno je, da bo Josipovič nadaljeval diskriminatorno politiko do Slovenije in poskušal vse, da bi v tem uspel. Razlika med Mesičem je le v tem, da bo to počel bolj podlo z uporabo prefinjenih metod. Za mene to ni nič novega, hrvate sem že odpisal za naslednjih sto let in če njihova država razpade, bodo moje želje uslišane. O kakšni samumevnosti že dvajset let ni govora in kot sem že omenil, Gjenero je zelo dolgo spal in sanjal Jugoslovanske sanje o podreditvi slovencev višji hrvaški rasi. Manj kot imamo opravka s temi prevaranti bolje bo za nas vse.
Vodin
28. 01. 2010 03.23
Raj imam Atilo Huna za zaveznika kot okupatorje Rvate!
R0ss0
28. 01. 2010 01.18
Dokler je pri nas bil Rupel so bile dobre plače, zdaj pa sami poglejte
agnus
27. 01. 2010 23.32
UPAM, DA BODO RAZNI RUPLI NEKOČ ZA SVOJA DEJANJA ODGOVARJALI.......
zuper
27. 01. 2010 23.28
rupel je vse zaj***
hendikep
27. 01. 2010 23.09
saj sem vedo da od Rupla nič kaj dobrega nemoreš pričekovati.
G-manSI
27. 01. 2010 23.03
A sedaj zavezništvo med Slovenijo in Hrvaško ne bo več SAMOUMEVNO?!?!
G-manSI
27. 01. 2010 22.57
Če sem prav preštel, je fraza v smislu, da "zavezništvo ne bo več samoumevno" ponovljena 9-krat ... Ali je avtor tega članka prešprical ene par (deset) uric slovenščine?!?!
cansy
27. 01. 2010 21.24
misliš BEČKI KONJUŠARI... Kdo je že to izjavil - mislim da rockerska zvezda Riblja Čorba? No, s tem ni hotel prizadeti slovenski narod, ampak naše glupe politike, kar je pravilno. Sicer pa: pameten Slovenec in pameten Hrvat, vedno pravo besedo najdeta. Cepci pač naj ne potujejo in naj ostanejo doma pa verjamejo še naprej politikom.
godhead
27. 01. 2010 21.24
še dobro, da se ima ruplu za kaj zahvalit, ker slovensi se namreč nimamo.
mihaK007
27. 01. 2010 21.08
Ma kaksno zaveznistvo neki ... Kdaj pa smo bili s hrceki zavezniki? Nikoli. Se vec; med osamosvojitveno vojno so nam strahopetno obrnili hrbet in spustili JA kolone v SLO, kljub dogovoru o medsebojnem sodelovanju v primeru JA agresije. Torej mi nikoli nismo bili in tudi ne bomo nikakrsni zavezniki.
MERCL
27. 01. 2010 21.01
In slovenci bodo ostali slovenci ves svet jim pravi: Dunajski hlapci !
DohtarSLO
27. 01. 2010 20.53
In Hrvati bodo ostali Hrvati... Primorci bi jim rekli: Mone!