Slovenija

Židan: Glasoval sem proti, ker Bratuškova ne uživa zaupanja

Bruselj, 05. 09. 2014 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Jean-Claude Juncker je predstavil novo ekipo Evropske komisije, v kateri je tudi slovenska premierka v odhodu. Nato je v Sloveniji sledilo presenečenje: vlada v odhodu je na svoji dopisni seji Bratuškovo umaknila kot kandidatko. Nato pa je sledilo še eno veliko presenečenje: vlada se strinja z Junckerjem. Kdo je glasoval proti Bratuškovi?

Novoizvoljeni predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je italijanskemu premierju Matteu Renziju kot predsedujočemu Svetu Evropske unije predstavil seznam kandidatk in kandidatov za evropske komisarje. Med njimi je tudi slovenska premierka v odhodu Alenka Bratušek. Svetu EU mora zdaj seznam formalno potrditi in dokler tega ne stori, seznam ni dokončen. Juncker bo nato predstavil porazdelitev resorjev in to, kako namerava organizirati delo v komisiji, česar pa ni pričakovati pred sredino naslednjega tedna, so sporočili v Bruslju.

Kot je poudarila Junckerjeva tiskovna predstavnica Natasha Bertaud, je prihodnji predsednik komisije kandidate izbral na podlagi njihovih kompetenc in izkušenj ter ob upoštevanju tega, kako se bodo najbolje vključili v njegovo celotno ekipo.

Tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva je danes na novinarski konferenci v Bruslju potrdila, da ni Juncker zavrnil nobenega od kandidatov, ki so jih predlagale države članice. Na vprašanje, ali meni, da bi nasprotovanje Bratuškovi v Sloveniji lahko povzročilo težave v naslednjih korakih oblikovanja komisije, je odvrnila, da je Juncker seznam oblikoval na podlagi pogovorov, ki jih je opravil s kandidati in v katerih je preverjal njihovo "integriteto, neodvisnost, izkušnje in kompetence". Zdaj je na Svetu EU, da seznam potrdi, nakar bo moral vsak kandidat še prek zaslišanja v parlamentu, je dejala.

Nato je iz Slovenije sledilo presenečenje – oziroma kar dva

Kazalo je, da je Bratuškovi uspel veliki met, a danes popoldne je odjeknila novica: vlada v odhodu na svoji dopisni seji Bratuškove ni potrdila kot kandidatko Slovenije. To pomeni, da dopisna seja ni bila uspešna in se bodo o zadevi pogovarjali na redni seji, ki naj bi najverjetneje potekala naslednji teden, sta poročali informativni oddaji SVET in 24UR.

Nato pa znova presenečenje: iz urada vlade za komuniciranje sporočijo, da se vlada strinja s celim Junckerjevim seznamom.

Vlada je sklep potrdila na dopisni seji. Kako je kdo glasoval, ni znano. Je pa minister za kmetijstvo in okolje v odhodu Dejan Židan povedal, da je glasoval proti, ker da Bratuškova ne uživa zaupanja. Zdi se mu tudi neprimerno, da je vlada o tej temi glasovala na dopisni seji.

Na dopisni seji naj bi proti predlogu glasovalo kar šest ministrov, da bi Bratuškovo res umaknili kot kandidatko, pa naj bi bilo potrebnih sedem glasov.

Neuradno naj bi proti Bratuškovi glasovala tudi Karl Erjavec in Gregor Virant.

Spomnimo

Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek
Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek FOTO: Reuters

Kandidatura premierke v odhodu Bratuškove je v zadnjih tednih v Sloveniji sprožila precej polemik. Vlada v odhodu je konec julija v Bruselj sicer poslala seznam treh kandidatov - poleg Bratuškove sta bila na njem še zunanji minister v odhodu Karl Erjavec in evropska poslanka Tanja Fajon, a Juncker je ta teden opravil pogovor le z Bratuškovo.

Nova komisija naj bi z delom začela 1. novembra.

Da si Juncker želi prav Bratuškovo, je bilo znano že julija in takrat je ta informacija močno razburkala notranjepolitično prizorišče. Bratuškova se je znašla pod plazom očitkov o samokandidaturi, njen primer pa se je znašel tudi pred Komisijo za preprečevanje korupcije. To naj bi bil tudi razlog, da je njeni stranki mandatar Miro Cerar zaprl vrata v svojo vlado.

Cerar je po izvolitvi za mandatarja konec avgusta Junckerju sicer sporočil, da sam podpira Erjavca ali Fajonovo, a mu nato dal proste roke, saj mu je prihodnji predsednik komisije zagotovil, da bo komisar iz Slovenije vodil pomemben resor in imel vpliven položaj v komisiji.

Kandidate čaka zaslišanje

Po razdelitvi resorjev kandidate čakajo zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi, vključno s predsednikom in visoko zunanjepolitično predstavnico, odločal med 20. in 23. oktobrom, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.

Obstajajo različni neuradni organigrami nove komisije. Bratuškova se omenja kot možna podpredsednica Evropske komisije, pristojna za digitalno agendo in inovacije, po drugih scenarijih pa naj bi bila pristojna za energetsko unijo. Vendar pa porazdelitev resorjev naj še ne bi bila določena.

Poleg Bratuškove so na seznamu tudi: Vytenis Andriukaitis (Litva), Andrus Ansip (Estonija), Miguel Arias Canete (Španija), Dimitris Avramopoulos (Grčija), Elzbieta Bienkowska (Poljska), Corina Cretu (Romunija), Valdis Dombrovskis (Latvija), Kristalina Georgieva (Bolgarija), Johannes Hahn (Avstrija), Jonathan Hill (Velika Britanija), Phil Hogan (Irska), Vera Jourova (Češka), Jyrki Katainen (Finska), Cecilia Malmström (Švedska), Neven Mimica (Hrvaška), Carlos Moedas (Portugalska), Pierre Moscovici (Francija), Tibor Navracsics (Madžarska), Günther Oettinger (Nemčija), Maroš Šefčovič (Slovaška), Christos Stylianides (Ciper), Marianne Thyssen (Belgija), Frans Timmermans (Nizozemska), Karmenu Vella (Malta), Margrethe Vestager (Danska).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3024)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silly
09. 09. 2014 08.50
ne vem kaj se Kahel in Židan tule oglašata in zakaj nista na KPK ????
Pošten Zvezdaš
07. 09. 2014 20.08
+2
Sem že prej vedel ,da ste nekateri tako tupasti,navoščlivi i ljubusumnii ampak kako se sedaj prestavljate pa je zvami že čista norišnica.Kako ne morate ža enkrad razumet ,da europa nas ima za male palčke ,razen našo lepotno Gospe;Aleko Bratošek ki jo imajo v europi kod za Kralico V Europa dobro vedo ,da je Gospa,Alenka vse dobro želela za našo Slovenijoa ampak kaj če 4,letni Kojn si da več dopovedat kakor vi nekate.Res nevem,če vam pamet pomešano s slamo v Glavi.
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
07. 09. 2014 13.53
+2
@srebrnibreg in kaj imaš ti od Alenke ki je uničevala državo skupaj z ostalimi ? A imaš kako korist od nje ?? finančno ali celo sekusalno....ker jaz osebno ne vidim od nje nobene koristi tako kot od vseh ostalih politikov ki so bili v slovenski politiki v 23 letih. Nobenega slovenskega politika nebom branil ker so vsi namerno uničevali slovenijo in to brez sramu,
-1
Iskrene čestitke Alenki Bratušek,sedaj pokaži kaj zmore Slovenska hči
-1
Iskrene čestitke Alenki Bratušek,sedaj pokaži kaj zmore Slovenska hči
william23
07. 09. 2014 08.52
-1
bolj kot kdo bo komisar je absurdna višina mesečne plače in še vse bonitete,ki jih imajo.Pri nas pa ni denarja za plaćo ućitelja naredijo kombiniran razred in otroci so prikrajšani za marsikaj!Nekoč so politiki imeli vsaj toliko morale,da niso javno lobirali,danes to počnejo brez kančka sramu.Bedno!
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
07. 09. 2014 13.58
+1
ja svet je totalno pokvarjen, izpirjen, razvraten, sprevržen....morala ??? hahaha kaj je to ?? to je zgolj beseda iz preteklosti in samo tja še očitno sodi.
HOLAJ SLOVENIJA
06. 09. 2014 18.39
+6
Vsi ministri,ki so prej sodelovali z njo v vladi,sedaj pa glasujejo proti jej so navadne riti! In takšna je sploh mentaliteta in politična kultura naših politikov,pa naj si bodo levi ali desni! prav zaradi tega Bratuškovi privoščim njen nov položaj v Bruslju!
Pošten Zvezdaš
06. 09. 2014 19.15
+5
+3
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
07. 09. 2014 13.48
+0
25letluzerjev
06. 09. 2014 17.50
+2
Vse kaže, da je v tej zgodbi Alenka -Lewinski. Druge razlage ne vidim. Na tak način je zbiral Clinton in podobno izbira Junker.
zajfa
06. 09. 2014 17.34
-2
Bojan Dobovšek ne bo minister za notranje zadeve. Alenka gre v Bruselj. Šla bi tudi naga, by the way, in Cerar je pokleknil v enem telefonskem pogovoru, še preden je sploh začel "vladati." Je treba še kaj dodat? Alenka želim ti veliko uspeha pri gretju sedeža, dokler te z novim "renomejem" ne pripeljejo nazaj v Slovenijo, da ponovno zavzameš "slamnati" prestol.
+2
Čestitam tako načitanega in razgledanega osebka že dolgo ne mogoče samo malo povečat besedni zaklad,pa bi bili zreli za SDS......
jeznislo
06. 09. 2014 17.56
-1
Pošten Zvezdaš
07. 09. 2014 20.14
+1
HOLIYDAI
06. 09. 2014 16.39
+2
ALENKA ... TI SI CAR !!! Desničarji pa norijo,pa norijo,pa no......,.....
concord
06. 09. 2014 16.58
+1
zajfa
06. 09. 2014 17.31
-1
jeznislo
06. 09. 2014 17.49
+0
Nekulturnica,,,,izkoriščevalka,,totalna nesposobnica,,,,,!
valvazor44
06. 09. 2014 16.31
+6
Neverjamem,da je tako lole123...sam tolk nevoščljivosti,nesramnosti,laži,...ji,pa res privoščim,da ji je uspelo. Mal si zamisli glede politikov,hmm,Alenka zna še koga spremeniti,al kam poslati...dobro je začela
Sara Rebek
06. 09. 2014 16.14
-6
vidim, da so za komentarje trenutno odgovorni priskledniki ga.Alenke
concord
06. 09. 2014 16.59
+5
Za razliko od tvojega Velikega Vodje, Alenka nima prisklednikov.
25letluzerjev
06. 09. 2014 17.52
+2
concord
06. 09. 2014 19.42
+1
Ne, vem ... morda. Se pa vsaj spomni od kod ji skleda. Eni se pa ne spomnijo.
gangsterist
06. 09. 2014 16.11
+3
naj s seboj vzame mašo kociper, da po eu poslance naučila, kaj je to fiskalno pravilo. tri dni bodo vsi poscani od smeha
jeznislo
06. 09. 2014 17.51
+1
+1
Židan: Glasoval sem proti, ker Bratuškova ne uživa zaupanja _____Lepo ste prepričani da ste vi verodostojni za SDS vemo da ni in ne bo dokler ima mlinski kamen okoli vrata /Janeza,/Matoza za odvetnika
+1
Prepričan sem ,da bo nadredila več za Slovenijo kod doslej vsi evropski poslani z bivšem komisarjem na čelu.
Sara Rebek
06. 09. 2014 16.06
+1
jeznislo
06. 09. 2014 17.54
-1
Pošten Zvezdaš
06. 09. 2014 19.24
+3
Pojdi na Dob in vse kakor boš najdo ,kdor je zafural slovenijo.
Rosvitaja
06. 09. 2014 15.37
+2
zajfa,če neznaš komentirat,raje opusti,ker se osmešiš..mal si preber
Paskakvali
06. 09. 2014 15.40
+2
Bojana222
06. 09. 2014 15.24
+4
Politiki,sramota za državo,da tako blatite Alenko..Verjemte,le ona še zna kaj dobrega naredit,za Slovenijo
zajfa
06. 09. 2014 14.54
-1
Povprečneži nam vladajo. Rezultati pa so podpovprečni. To je res veliko presenečenje. Gospodarska rast je lahko 10%, pa bo še vedno ista slika. Zaradi tistih 50 izvoznikov, ne bo nič manj lačnih otrok. Ampak to, da dojame nek državni uslužbenec, brez da mu vzameš plačo. Znanstvena fantastika.
zajfa
06. 09. 2014 14.50
-1
Sploh pa škoda komentirat to solato od dvojnih meril. Prestrašene ovce vse rinejo v isto smer.
jakarib
06. 09. 2014 14.50
+2
Ta bo na sejah kot tista hrvatica: Pipl mast tras as
zajfa
06. 09. 2014 14.51
-2
Če bi bila nagačena, bi bilo manj škode.