Slovenija

Bratuškova ni želela dati izjave: 'Vse bo gospod Juncker povedal'

Bruselj, 02. 09. 2014 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Jean-Claude Juncker se je sestal z Alenko Bratušek, eno od treh slovenskih kandidatov za položaj evropskega komisarja. Bratuškova izjav po sestanku ni želela dati. Medtem SDS zaradi dogajanja s kandidatom za komisarja želi izredno sejo DZ.

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Bruslju začel pogovore s kandidati za evropske komisarje. Malo pred 19. uro je na pogovor z njim prišla tudi premierka v odhodu Alenka Bratušek, ena od treh slovenskih kandidatov za položaj evropskega komisarja. Bratuškova pred pogovorom, ki je potekal v Junckerjevi pisarni v Bruslju, ni dajala izjav. Po pogovoru pa je povedala le: "Vse bo gospod Juncker povedal." Pri Junckerju po pogovoru za zdaj niso dajali izjav.

Kot je znano, sta na slovenskem seznamu kandidatov za komisarja še evropska poslanka Tanja Fajon in zunanji minister v odhodu Karl Erjavec.

Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek
Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek FOTO: Twitter/Natasha Bertaud

Juncker je dal že večkrat jasno vedeti, da želi v ekipi zadostno število žensk z močnim političnim profilom. Premierska izkušnja naj bi bila tako razlog, da je za pogovor izbral Bratuškovo. Prav tako je že večkrat nakazal, da si lahko ženske z močnim političnim ozadjem v njegovi ekipi obetajo podpredsedniške položaje in dobre portfelje.

Resorje bo sicer prihodnji predsednik komisije določil po pogovorih z vsemi kandidati. Razdelitev naj bi bila znana na sredini prihodnjega tedna.

Bratuškova je po izrednem vrhu EU v soboto v Bruslju ocenila, da bi bili za Slovenijo ustrezni resorji, kot so proračun, regionalna politika in promet.

Prihodnji predsednik komisije seznama imen kandidatov še ni objavil, ker še čaka na predlog Belgije, ki se pričakuje v kratkem.

Po razdelitvi resorjev čakajo komisarske kandidate zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta, ki so predvidena od 22. do 30. septembra. Drugi krog zaslišanj, v primeru težav s posameznimi kandidati, je predviden od 13. do 15. oktobra.

Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi odločal na plenarnem zasedanju od 20. do 23. oktobra, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.

Cerar premalo odločen?

Imenovanju Bratuškove za komisarko še naprej nasprotujejo nekateri evropski poslanci, ki naj bi Junckerja tudi opozarjali na njeno (ne)primernost.

Evropski poslanec Lojze Peterle pa meni, da je Miro Cerar prehitro popustil: "Glede na njegova etična in moralna izhodišča bi od njega pričakoval najmanj dvoje - da bi z neprimerno večjo demokratično legitimnostjo, kot samokandidirana premierka v odhajanju, zahteval upoštevanje njegovega predloga, drugič, da bi med predlogi predlagal vsaj enega eno osebo s pomladne strani. Vse drugo vodi v nove probleme zaupanja v slovensko in evropsko politiko, doma in v Evropskem parlamentu."

Peterle ob tem predlaga, da trojica kandidatov  s seznama za slovenskega komisarja odstopi, postopek pa naj po izvolitvi konča Cerarjeva vlada. Za to naj bi bilo tudi še dovolj časa, saj na primer Belgija svojega kandidata še ni predlagala.

Slovenski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) Milan Zver, Peterle, Romana Tomc, Franc Bogovič in Patricija Šulin so danes tudi v skupni izjavi povedali, da so zaskrbljeni zaradi Junckerjevega povabila Bratuškovi. Po njihovem mnenju bi moral bodoči predsednik vlade Cerar na prvi seji nove vlade izbrati drugo kandidatko ali kandidata za slovenskega komisarja, ki bo užival podporo Slovencev.

Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) pa je sporočil, da bo, ko se bo Juncker odločil med imeni, ki jih je dobil iz Slovenije, podprl kandidata ali kandidatko za komisarja, ne glede na politično opcijo ali stranko, iz katere prihaja.

SDS zahteva izredno sejo DZ

Dogajanje okoli komisarja še vedno moti tudi SDS. Tako samokandidiranje Bratuškove kot tudi predlaganje Erjavca in Fajonove se jim zdi neprimerno. Prepričani so, da so v tej zgodbi osebni interesi postavljeni visoko nad interese države, tako doma kot v tujini, je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Na novinarsko vprašanje, ali so v SDS o tej temi kaj govorili z Junckerjem, glede na to, da tako poslanci SDS kot Juncker delujejo v isti politični skupini, je Tanko dejal, da komunikacija poteka, a da Juncker kakšne velike izbire nima. "Prvi problem, ki ga ima, je ženska kvota," je dejal Tanko.

Jože Tanko
Jože Tanko FOTO: Aljoša Kravanja

"Medli poskusi Mira Cerarja", da bi zaustavil ta postopek imenovanja, so bili neuspešni, je nadaljeval Tanko, ki pravi, da je Cerar v tej zgodi že dobil dve krepki klofuti. A če je Cerarju v interesu, da ta problem reši, mora pohiteti s sestavo nove vlade ter njeno potrditvijo, pravi Tanko. Kot pravi, bi lahko Cerar že na prvi seji vlade "umaknil predlog kompromitirane liste" in poslal novo ime, s tem pa bi, tako Tanko, lahko vsaj deloma popravil škodo, ki nastaja, "ko se poraženka volitev grebe za komisarski položaj". Če bi pohiteli, bi nov predlog lahko v Bruselj poslali še pred začetkom zaslišanja kandidatov v evropskem parlamentu, je menil.

SDS bo v sredo vsem poslanskim skupinam v DZ poslala predlog, naj prispevajo podpise za sklic izredne seje, na kateri bi obravnavali prav dogajanje okoli imenovanja slovenskega kandidata za komisarja. Za sklic seje potrebujejo še dva podpisa.

V sklicu bi zahtevali magnetogram seje vlade, na kateri se je oblikoval predlog liste, saj, kot je pojasnil Tanko, ta magnetogram ni dostopen in ga vlada noče posredovati javnosti. Predlagali bi tudi, naj Cerar čim prej predloži listo ministrskih kandidatov, da se vlada čim prej oblikuje in da se predlog slovenskega kandidata spremeni.

Hkrati bi nastajajočo vlado pozvali, naj uredi zakonodajo glede sodelovanja vlade in DZ pri evropskih temah, ker gredo nekateri kadrovski projekti mimo DZ.

Če pa bo v evropskem parlamentu le prišlo do glasovanja o Bratuškovi, Tanko pravi, da bodo predlagali, da njihovi poslanci tega predloga ne podprejo. V primeru, da bo Bratuškova postala komisarka, Tanko pravi, da pomembnejši resor, kot bo dobila, večja bo blamaža za Slovenijo.

KOMENTARJI (3213)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
03. 09. 2014 19.27
-2
EGS-evropska gospodarska skupnost ,je bila ustanovitvena zamisel,sedaj se je pa vse to spolitiziralo in sprevrglo v tekmo kdo bo več pokasiral od držav do pohlepnih politikov.
lars1102
03. 09. 2014 18.21
-1
gledam včeraj na tv, kako sta se trepljala, in kušvala, stari kar ni hotel nehat, cmok, cmok in hotel še en cmok.....je, vse jasno....za tako plačo bo še njen priležnik pogledal stran.....
Repinclpatatis
03. 09. 2014 17.14
-5
+++++++brisano******** Javno napište za kaj,****** da se bomo mal smejal ********* anja123anja 03.09.2014 10:26:53 Resnica se briše. **** Prej bom jas stara žena naredila uspešno lutko, ****** jo bodo otroci sprejeli za svojo, *******kot bo narod dojel,*********** čigavi ujetniki so ******** kdo je ta CERAR .******še zadnje podrobnosti ****Miro je NESPOSOBEN ******zato je postavljen tu za lutko, ******Bratuškova pred njim nesposobna, ****kot vidimo "bol brihtna " dokazano ,**** ali tudi tega ne vidite ????
Repinclpatatis
03. 09. 2014 17.06
-8
Konc je z vami in levico konc . Brišete vse kar je v okviru normalnega.
Koffetka
03. 09. 2014 16.57
-4
Cerarju ( izbrancu partije in yugo mafije ) na tem Kučanovem scenariju in pravosodni režiji še ni nihče čestital..preprosto ni LEGITIMEN. To je to..pa je ostala Plagiatorka, ki jepredlagala sama sebe..
Repinclpatatis
03. 09. 2014 17.11
-6
Žal te bodo brisal, to je portal ad*mi -- b*ut*al !
kure bedne
03. 09. 2014 14.47
-4
Junker je spoznal, da je AB najbolj primerna za njegovo ovčko. Uničila je SLO, sedaj mu bo pomagala uničit še ostale.
kure bedne
03. 09. 2014 15.24
-4
Kaj pa mislite, da je Junker. Isti lopov je kot vsi ostali.
iris39
03. 09. 2014 16.51
+1
In kaj misliš, da je to tvoje mnenje drugega, kakor populizem, vreden populističnega počenega groša.
M_teorija
03. 09. 2014 12.12
+1
Ojej Vrtovec primerja Alenko z bolgarsko kriminalko!?
BULDOH
03. 09. 2014 15.22
-5
Mene sam zanima, kdaj bojo spustili poštenega Janšo in zaprli kriminalca Jankoviča.....
iGURT
03. 09. 2014 19.30
+0
M_teorija
03. 09. 2014 12.11
+5
Cerar je čist prov reagiral. Junkerju je pojasnil stanje in povedal svoje želje, Junker, pa naj se glede na stanje odloči!? Bolj kot reševanje problemov, ki so v pristojnosti. Junkerja, naj raje reši večji Problem, kot je sedenje kriminalca v parlamentu!?
zaenotnost
03. 09. 2014 12.04
+4
Alenka,se je pravilno odzvala...
iris39
03. 09. 2014 12.09
+5
Vsekakor. Vse ostalo je tumbanje, vključno z vsemi posti, javnim mnenjem, novinarskim natolcevanjem, kaj šele najbolj sramotnim dobskim twitanjem.
M_teorija
03. 09. 2014 11.59
+2
A ko so nanjo pritiskali v Bruslju, Je blo pa ok, Da je prenašala vse tisto pritiskanje! Se žrtvovala za vse nas!?
Rocky16
03. 09. 2014 16.07
-1
Kaj so že drugi pred Junkerjem pritiskali, o ti uboga ženščina !!!!!
santamaura
03. 09. 2014 11.55
+5
Vsega je kriv puščavnik Ivan, ki je iz samostana menihov kriminalstijancev preko interneta v svet poslal video na katerem se vidi kako Alenka Magdalena iz srca sodeluje pri molitvi Avanti Popolo - Bandiera Rossa. Jean-Claude Juncker enostavno ni imel možnosti izbire, saj mu je sam bog prišepnil, koga naj sprejme med svoje nove apostole
M_teorija
03. 09. 2014 11.53
+4
Ko se je Alenka ponujala, da potegne voz iz blata, koga tudi je, Je bilo pa ok!?
soba666
03. 09. 2014 11.36
-1
kdo ima možnost, poglejte slo 3, malo za zabavo in malo zares
+0
Sramota za vse Slovence kakšen cirkus delamo. Nimamo političnih strank,nimamo ne levice ne desnice kje šele sredinsko /nevtralno stranko/.Levi naj bi bili partizani. Desni pa domobranci,A nobeden od politikov sploh ne ve kaj to sploh pomeni,kod prvo. A kod drugo zaradi tega so se Slovenske leve in desne stranke oddaljile od bistva strankarskega sistema v EU in svetu. Sedanje bistvo politike bi moralo biti,odpiranje novih delavnih mest z visoko dodano vrednostjo,kje bo lahko čistilka zaužila 1000€ Nihče se ne spomni,da smo ostali brez osnovnega kapitala. Prejšnje vlade se res niso toliko zadolževale v tujini,ampak so raje izčrpavale Banke v državni lasti države. Nihče od levih do desnih ni hotel voditi države,nihče ni verjel ,da se država sploh lahko reši. ker so vedeli kakšno luknjo so naredili v bankah . Le Alenka je zavihala rokave ,pokrila bančno luknjo in naredila državo spet likvidno. Pravite krediti ,samo z njimi si je lahko pomagala pokriti domači dolg ,ki so ga v času debelih krav naredile druge vlade. Namesto da bi se kritično ozrli nazaj in šli z malo več optimizma naprej,Sedaj je en sam prepir. Edino kar res zamerim vsem poslancem ,da so prepozno začeli reforme in to samo zato ker so se bali za svoja dobro plačana mesta,a vedeli so da so nesposobni. Alenka je strokovnjak in za razliko od mnogih sposobna za mesto komisarja.
Rocky16
03. 09. 2014 16.10
+0
Ja, pa ga bo dobila od Junkerja, sicer se pa poraja vprašanje koliko še gospod lahko ??????
gangsterist
03. 09. 2014 11.10
+2
verjetno se je s tem pohvalila pri junckerju - Švica ostaja najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu, ugotavlja Svetovni gospodarski forum (WEF). Slovenija je na letošnji lestvici globalne konkurenčnosti izgubila osem mest, tako da med 144 državami zaseda 70. mesto. Najslabše ocene je dobila za razvitost finančnega trga ter ureditev trga dela. Slovenija, ki je na lestvici globalne konkurenčnosti že lani izgubila šest mest, se mora tokrat zadovoljiti s 70. mestom. V letu dni so jo prehitele države, kot so Rusija, Madžarska, Jordanija, Kolumbija, Črna gora, Vietnam in Gruzija...
Terezinka
03. 09. 2014 11.02
+1
Vlada v odstopu (ki je še zmeraj trenutna vlada) je po zakonu tista, ki je imela pravico in dolžnost predlagati kankdidate za komisarje in je to naredila. V tej vladi so sedeli tudi Virant, Erjavec in Židan ter predlagali poleg AB tudi Fajonovo, Erjavca in trenutnega ko,isarja, ki je kasneje odstopil. Želje SDS in NSIja, da bi bili predlagani njihovi kandidati so samo želje, ki bi bile sigurno aktualne, če bi imeli zakonsko osnovo, da predlagajo. Torej kaj je zares narobe pri vsem tem postopku? Samo to, da je AB bila premijejka in je bila s strani njene stranke predlagana ona sama. To je brez drugega egoistično, toda to je zakonito in Cerar kot mandatar nima nobene možnosti niti zakonske pristojnosti, da ta postopek spremeni ali celo odpokliče kandidatko, če jo gospod Junker kot EU mandatar sprejme
Terezinka
03. 09. 2014 11.04
-1
Čas bi bil, da smo malo državotvorni in da sedaj nehamo pljuvat po svojih ljudeh in jih kljub vsemu sprejmemo kot svoje in z njimi konstruktivno delamo ne pa sramotimo
Terezinka
03. 09. 2014 11.06
+0
Mislim, da je eden od podpredsednikov EU vlade velik dosežek za Slovenijo in ne sramota. Sramota je naše kreganje in naša umazana koruptivnost
veronqa
03. 09. 2014 11.56
+3
Že že, a vseeno je pomembno, da te država s katere si, podpira. Normalno bi bilo, da je to prvi pogoj. Po odzivih sodeč AB res nima podpore, niti vladnih strank, niti v opoziciji! Če bi ji vseeno uspelo biti komisarka, v kar močno dvomim, bi bila stalna trenja med njo in vlado in to res ni produktivno v že tako razmajani slovenski politični strukturi.
Terezinka
03. 09. 2014 12.11
-2
Prav je, da se je povedalo, da ni primeren način, drugo pa je obraz Slovenije v Bruslju. Sedaj jo je treba podpreti ker je pač predstavnica Slovenije
veronqa
03. 09. 2014 14.18
-1
Če bo dobro prestala pri Junkerju, jo čaka še parlament. In tam so večina SDS, Ljudska, NSI. Oni, kolikor jih poznamo ne bodo podprli AB, nikoli. Ja bedna situacija!
IvanZapornik
03. 09. 2014 10.54
+11
KAJ SE SPLOH MEŠATE V EVROPSKO POLITIKO, OVCE NEVEDNE - DOMA SI RAJE RED NAREDITE! ZAPORNIK VAM SEDI V PARLAMENTU!!! DA VAS NI SRAM TO SVINJARIJO KAZAT CELI EVROPI! SRAMOTA!
ROMELS
03. 09. 2014 10.58
-5
Janez, janez vseh slovencev, je poštenjak.
srebrnibreg
03. 09. 2014 10.59
+5
Stanovnik in pokojni Drnovšek ne samo, da sta poštenjaka ampak še genija.
iris39
03. 09. 2014 12.04
+2
Krik iracionalnega nezavednega se glasi: janez vseh slovencev je poštenjak.
ROMELS
03. 09. 2014 13.45
+0
iris39
03. 09. 2014 16.52
+1
Prav. Razumem. Ne bom več pisala odzivajoče se nate.
vertex
03. 09. 2014 10.50
-3
ne vem kako je z vami, ampak meni brez alenke živeti ni
srebrnibreg
03. 09. 2014 10.52
+0
Pridruži se onemu, kateri je eden znameniti napis nosil na hrbtu.
M_teorija
03. 09. 2014 10.31
+4
Še dobro, da niso obsojenca vzel v Nato katetemu se je tako ponujal!? Pol bi iz Doba hodil Rasmusenu v pisarno!? Aja tam ne zaposlujejo kriminalce!?
ROMELS
03. 09. 2014 10.41
-2
Tam pa obsojajo po dokazih in ne po nagonu.
M_teorija
03. 09. 2014 10.45
+3
Če bi se Majerju sodilo nagonsko bi dobil dosmrtno!? Po frisu pa brez možnosti pomilostitve!?
ROMELS
03. 09. 2014 10.48
-1
SLObunkeljn
03. 09. 2014 11.45
+2
Pa ne utrujajte več s to floskulo "brez dokazov" ... dokazi so, saj sta jih Janša in Matoz na vse kriplje hotela izločiti. Kter kekec pa bi se boril za izločitev neobstoječih dokazov?
iris39
03. 09. 2014 12.01
+0
Apolon, res si specifičen. Današnje pravo in sodbe temelji na dokazih in izpodbijanju dokazov. Iz tega sodišče utemelji, obrazloži sodbo ali pa obtožnico zavrne. V prahordah je pravo slonelo na nagonu (v tem postu si ti tisti, ki si ta pojem prvi uporabil) in iz tega tudi sodbe. Se ti ne zdi, da je še vedno bolje uporabljati nagon, kakor pa bergsonovo celičnost in kar v njej umanjka poimenovati onostranstvo?
Nejimverjet
03. 09. 2014 10.31
-1
SDK in Romano Logar, pa nam ni treba nikakršnih finančnih nadzornikov. Evropski modeli so naravnani na obvladovanje bogih državic.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.