Slovenija

Kaj bo pokazal izredni nadzor nad otroško srčno kirurgijo v UKC Ljubljana?

Ljubljana, 11. 07. 2014 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V UKC Ljubljana se je začel izredni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije. Petčlanska komisija bo pregledala medicinsko dokumentacijo otrok, zdravljenih v letu 2012, ter po presoji opravila razgovore z vsemi sodelujočimi v programu. Kdaj bo izdala končno poročilo, pa še ni jasno.

Dojenček
Dojenček FOTO: Thinkstock

Izredni nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki ga je Zdravniški zbornici Slovenije naložilo ministrstvo za zdravje, se začenja danes, končal pa naj bi se v nedeljo, so povedali na zdravniški zbornici.

Kot navajajo v zbornici, bo nadzor opravila komisija, ki jo bodo sestavljali kardiovaskularni kirurg Igor Gregorič, pediatriji Metka Derganc in Andreja Robide ter nizozemska kardiotorakalna kirurga Tjark Ebels in Mark Hazekamp.

Komisija bo pregledala medicinsko dokumentacijo otrok, zdravljenih na področju otroške kardiokirurgije v letu 2012, ter po presoji opravila razgovore z vsemi sodelujočimi v programu, navajajo na zbornici. Kdaj bo komisija izdala končno poročilo nadzora, pa v tem trenutku na zbornici težko napovedujejo.

Zgodba se vleče že več let

Zgodba okoli otroške srčne kirurgije se sicer vleče že več let, ves čas pa udeleženi obračunavajo preko medijev. Potem ko je UKC Ljubljana konec leta 2007 po odhodu Vladimirja Sojaka ostal brez otroškega kardiokirurga, so pripeljali gostujočega izraelskega kirurga Davida Mishalyja.

V začetku leta 2012 je prišlo v javnost, da je UKC Ljubljana Mishalyju v štirih letih za operacije izplačal skoraj 1,3 milijona evrov bruto honorarjev. Pozneje so njegove honorarje znižali. Mishaly naj bi v dveh letih moral tudi izobraziti dva slovenska kardiokirurga, a se to do danes ni zgodilo.

Eden od kirurgov, ki ju je izobraževal, Janez Vodiškar je zaradi nesprejemljivega načina dela leta 2012 odšel v nemški Aachen, drugi slovenski kirurg Robert Blumauer pa od decembra v programu otroške srčne kirurgije ne sodeluje več, nedavno pa je na UKC zaradi pritiskov dal odpoved.

Po navedbah UKC se Vodiškar vrača v UKC, usposablja se tudi nov kirurg Miha Weiss. Nekaj časa so se za sodelovanje dogovarjali tudi z beograjskim kirurgom Igorjem Šehićem, a bo zaradi zapletov pri pridobivanju slovenske licence za delo dogovor verjetno padel v vodo. UKC je tudi v dogovarjanju za sodelovanje z otroškimi srčnimi kirurgi iz Padove ter iz Münchna.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
12. 07. 2014 14.09
+3
Nadzor bi lahko uvedli čisto v vsej vehaj zdravstva, kamor se steka veliko denarja. Žal pa naš zdravstveni sistem visi samo na korupciji in s tem povezanimi stroški glede zdravil in medicinskih pripomočkov. Če bi odpravili te anomalije, bi bilo za vse dovolj denarja!
minnaema@yahoo.com
11. 07. 2014 17.20
+1
glede obolelosti otročkov ali celo novorojenčkov Z HIBO NA SRČKU-naj se prosim lepo primerja obolelost otrok z podobnimi simptomi v obdobju leta 1960-1970 in v obdobjih 2003-2013 pa se MORA STROKA ZELO AKURATNO VPRAŠATI kaj je vzrok nad-strahovitimi esplicitnimi anomalijami sedanjega časa. Cigareti in kajenje je glavni vzrok in stroka postavlja po večini vse to v latence, ker lahko preštejemo na prste ene roke-katera ženska ali mlada mamica NI kadilka - žalostno a resnično ...........!
Netajkun
12. 07. 2014 11.41
+0
Med leti 1960 - 1970 je bilo kajenje bolj razširjeno kot danes ( drži pa , da je kadilo manj žensk kot danes ) , poleg tega je bil vpliv pasivnega kajenja veliko večji ( avtobusi , pisarne , čakalnice - tudi v zdravstvenih domovih , . . . ) . Močno dvomim , da bile okvare povezane s kajenjem , bolj verjetno s kakšnimi drugimi snovmi v hrani in okolju .