Slovenija

Kaj bo s fakultetami? Študijske programe ukinjajo, profesorji bežijo v tujino

Ljubljana/Maribor, 24. 10. 2012 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ni.J./G.G./STA
Komentarji
199

Visokemu šolstvu ne kaže dobro, saj so varčevalni ukrepi že zahtevali svoj davek. Na univerzah opozarjajo, da je vzdušje depresivno, ker bodo ukinjali študijske programe. Opozicijo pa moti, da za vladne "tovariše v zasebnih fakultetah nikoli ne zmanjka denarja".

Varčevalni ukrepi v šolstvu že zahtevajo svoj davek. Država bo ljubljanski univerzi vzela 25, mariborski pa 10 milijonov evrov. Na univerzah opozarjajo, da je stanje slabo, da bodo ukinjali študijske programe, da bo manj študentov, da bodo morali odpuščati profesorje.

Podporniki novele zakona o visokem šolstvu, ki je bila danes v prvem branju v državnem zboru, sicer poudarjajo, da so spremembe nujne. S tem se strinjajo tudi predstavniki visokošolske skupnosti, a so prepričani, da za javno obravnavo predloga ni bilo dovolj časa.

Poslanka Majda Potrata (SD) je prepričana, da bodo s spremembami na področju visokega šolstva spodrezali korenine za kakovostno rast javnih univerz.

V današnji razpravi so se mnenja poslancev najbolj kresala glede sestave sveta Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu in prihodu tujih univerz v slovenski prostor. Opozicijski poslanci so prepričani, da bi morala omenjena agencija za kakovost ostati neodvisna od politike. Janko Veber (SD) zato ministra sprašuje, zakaj rektorski konferenci in drugim organizacijam ne omogoči, da sami imenujejo svoje predstavnike v svet agencije, ampak jih mora imenovati vlada.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je zatrdil, da bo oseba, ki jo bodo organizacije predlagale, prišla v svet agencije. Po mnenju Janje Napast (SDS) pa bo vlada s spremembo sestave sveta lahko imenovala več strokovno usposobljenih članov.

Oster pa je bil Roman Jakič iz Pozitivne Slovenije. Ministru je očital, da "sedi na privatnem drevesu in gleda hiranje javnega, za prijatelje in strankarske tovariše v zasebnih fakultetah pa da mu nikoli ne zmanjka denarja."

Turk trdi, da nima nobene povezave z nobeno zasebno visokošolsko ustanovo. Zavrača tudi očitke, da se sredstva od javnih pretakajo v zasebne zavode. Kot poudarja, so vse obravnavali z enakimi merili ter obdržali enako razmerje financiranja med javnimi in zasebnimi zavodi s koncesijo.

Novela zakona o visokem šolstvu med drugim podaljšuje roke za podaljšanje akreditacij visokošolskih zavodov ter spreminja sestavo in način imenovanja sveta Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu. Novelo že od začetka spremljajo očitki, saj predstavniki visokošolske skupnosti trdijo, da trenutni predlog novele nima njihovega soglasja.

Zaradi varčevalnih ukrepov bodo morali na mariborski univerzi ukinjati programe.
Zaradi varčevalnih ukrepov bodo morali na mariborski univerzi ukinjati programe. FOTO: Thinkstock

Profesorji bežijo v tujino

Še bolj resne pa so težave z zagotavljanjem kakovosti študija. Rektor mariborske univerze Danijel Rebolj je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da se kljub nižjim sredstvom trudijo, da ne bi zarezali v kakovost, vsaj ne pregloboko. Kako bodo primanjkljaj pokrili, zdaj še ne vedo, bodo pa poskušali izrabiti rezerve, ki so na voljo. Rektor je poudaril, da te rezerve niso iz istih virov. Dejal je, da projektnega oz. dejanskega denarja ne morejo porabiti za študijske programe. Dodal je, da so za naslednje leto predvideli pet študijskih programov manj, za leto 2014 pa bodo morali število programov še zmanjšati. "Težko je napovedati, kaj bo v prihodnjem letu, kaj šele v letu 2014," je še dejal.

Glede manjšanja števila profesorjev pa je dejal, da predvsem mlajši že odhajajo, in sicer v Gradec, kjer so tri univerze. Bojijo pa se, da bo odšlo še več profesorjev. Poudaril je še, da bodo naredili vse, da šolnin ne bo treba uvesti, saj so namreč javna univerza. Opozoril je, da ne morejo pristati na reze, ki jih vlada predvideva v prihodnjem letu.

Depresivno vzdušje sili profesorje, da iščejo boljše možnosti v tujini.
Depresivno vzdušje sili profesorje, da iščejo boljše možnosti v tujini. FOTO: Thinkstock

"Iz dobre bo nastala le povprečna univerza"

Miha Juhart, prorektor ljubljanske univerze, pa je za 24UR ZVEČER povedal, da že letos nimajo dovolj sredstev s strani ministrstva. Že zdaj mora ljubljanska univerza prispevati 14 milijonov evrov iz tržne in drugih dejavnosti, a to se prorektorju ne zdi dopustno. Opozoril je, da univerza dodatnih rezov ne bi več prenesla. Meni tudi, da samo s tem, ko bi zmanjšali sredstva in posledično število študentov, ne bi zvišali kakovosti na univerzi. "Rad bi poudaril, da je zmotno mišljenje, da samo zmanjševanje števila študentov pomeni tudi sorazmerno manjšo potrebo pri sredstvih," je dejal.

Poudaril je še, da je najbolj zaskrbljujoče to, da zmanjkuje denarja za materialne stroške, tam, kjer je treba voditi raziskave. Če bodo morali zapreti laboratorije, se lahko zgodi, da univerza pade na svetovni lestvici in iz dobre postane le povprečna univerza, je pojasnil. Dodal je še, da jim upanje daje to, da se minister Žiga Turk z njimi strinja, upanje pa zmanjšuje to, da se ostali pristojni ministri z njimi o tem nočejo niti pogovarjati.

Kako z razpoložljivimi sredstvi izpeljati dejavnosti

Včeraj so se sicer na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) srečali člani krizne koordinacije za področje izobraževanja, popoldne pa še člani krizne koordinacije za področje visokega šolstva in znanosti.

Cilj koordinacije je ugotoviti, kako z razpoložljivimi sredstvi, ki bodo na voljo v proračunu, izpeljati dejavnosti na področjih, ki jih zajema MIZKŠ, v približno enakem obsegu kot doslej. "Išče se več smeri, kako v letu 2013 shajati z razpoložljivimi sredstvi, ki so predvidena v proračunu," je namen koordinacij orisal minister Žiga Turk. "Na koordinacijah želimo proučiti vse možnosti, s katerimi bi kljub krčenju proračunskih sredstev zagotovili čim bolj neokrnjeno raven izobraževanja, znanosti in kulture."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (199)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
25. 10. 2012 09.46
-4
Prvo naj ukinejo FDV ! Ne bo nobene škode ! Potem pa naj profesorji namesto pet, delajo sedem ur na teden !
jutranjisij
25. 10. 2012 06.17
+1
Zahtevnost študija in izobrazbe od osamosvojitve Slovenije na večini faksov in šol pada, ponekod je krepko padla. V tej državi se tragikomično enači stopnja izobrazbe mnogo zahtevnejših tehniških faksov s tistimi iz filo, pedagoških, FDV in podobno "zahtevnih", zato smo tudi tako zabredli, še posebno predragi in preobsežen javni (papirni) sektor. Doktorjev in magistrov tisoče, država pa tako na dnu! Družboslovcev je za desetletja naprej nekajkrat preveč. Študirajo skoraj vsi, diplomira že vsakdo, izobrazbeni nazivi in dejanske sposobnosti pa večidel velika razlika (izjeme so redke). Zanimiva je izjava nekega znanega prof. dr. tehniških ved: "Fakultet kot izobraževalnih institucij danes več ne potrebujemo. Znanje za izobrazbo najdete na spletu."
realnik
25. 10. 2012 07.25
+1
Točno! Že enih 15 let vsi opozarjajo, da je družboslovni diplomantov preveč, pa kljub temu vsi rinejo tja, pol pa jamrajo, če ne dobijo službe in so krivi vsi (vlada, poslanci,... ), samo oni ne. Žal ni prostora za vse, ki bi želeli bit socialni delavci, učitelji, sekretarji, uradniki
amelija
25. 10. 2012 00.42
+14
če bi že uvedli šolnine; bi mogoče bilo dobro uvesti Avstrijski sistem: plačaš le, če ne nardiš letnika. Če narediš si oproščen plačila. Ta sistem bi pri nas mogoče rešil tudi problem fiktivnih vpisov. je pa zelo ironično, da jamra JJ, da ni denarja, a za stare dobre frende na zasebnih fakultetah se najdejo cekinčki, celo poveča sredstva
luciluk
24. 10. 2012 23.41
-1
mladi asistenti pa ne morejo priti do predavateljskih mest. Zato mladi asistenit zapuščajo Slo. zaradi tovarišev in ne finančnega stanje države. Poglejte resnico v oči in ne širite dezinformacij. vsi ki ste hodili na fax. veste da je res kar sem napisal.
luciluk
24. 10. 2012 23.39
-1
Problem našega šolstva je preveliko število tovarišev, ki živijo še v leti 1980.
JurijGrmMlajsi
24. 10. 2012 23.34
+12
Kmalu bomo kot v ZDA- na kvalitetne fakultete pridejo sam sinovi bogatunov in politkov, tudi če niso ravno pametni, še tako inteligenten učenec pa konča na levem faksu, ker je brez denarja. Zdaj čakam na šolnine in študenstka posjila! Za NATO in nevladne parazite pa vedno najde kaj denarja! Da poslanskih plač niti ne omenjam! Kretenokracija in kleptokracija....to je vse kar imamo od -kracij. O demosu ne duha ne sluha!
luciluk
24. 10. 2012 23.38
-4
še tako inteligenten učenec pa konča na levem faksu.......to v ZDA ne drži. Sicer je res da večinmo predatvljajo sinovi bogatunov, ostalo manjšino pa zelo intelignetni posamezniki, ki jih zna njihov šolski sistem izluščiti iz kupa povprečnežev. Sicer pa iz katerih univerz pride največ nobelovih nagrajencev ??? iz bogatunskih ZDA in VB univerz.
nikhrast
25. 10. 2012 00.37
+4
Če si ultra brihten te bo univerza v ZDA takoj zagrabila in plačala šolnino; samo Hravard ima fundacijo za šolnino vredno več kot 20 milijard dolarjev.
realnik
25. 10. 2012 07.17
+3
Oba mata prav! Treba je pogledat resnici v oči: Vsi ne morjo bit magistri in doktorji, samo od tega družba ne bo bogatejša, treba je tud pokazat kaj konkretnega! To je še ostanek socialističnega razmišljanja, uči se, da ne boš rabu delat v tovarni. Marsikje tud v gospodarstvu je že tolk belih ovratnikov, da so eden drugemu v napoto!
JurijGrmMlajsi
24. 10. 2012 23.28
+11
Finacirajo ''zasebne fakulutete" (imamo več ''faklutet'' kot tovarn), mahajo s kupljenimi spričevali, in TAKI bodo krojili usodo visokega šolstva??
luciluk
24. 10. 2012 23.25
+4
Ne pretiravajte s svojimi naslovi. Zgolj 15% predavateljev bi se lahko zaposlilo v tujini kot predavatelji. V tujini moraš opraviti doktorat na drugi univerzi in ne matični tako avtomatično odpadejo skoraj vsi doktorji. Niso naši učenjaki kot se hvalijo, verjemite veliko politike je pri naših doktoratih.
Jermen
24. 10. 2012 23.07
+2
vprasajte J Janso on vam je ati. njega ste volili
odpisan2x
24. 10. 2012 22.00
+3
ljudje gredo drugam ker se tukaj enostavno ne da pežtvt -da vas s ni sram-čestitam volilcem za izbro p predsednika države
pkorosec
24. 10. 2012 21.39
+13
Ljudje ne gredo v tujino zaradi boljšega zaslužka, ampak predvsem zaradi obupa. Ker so obupali nad sanjami, da bo Slovenija nekoč neka normalna država. Kaj imamo po 20ih letih? Davke na davke, davki gredo v nebo, v parlamentu pa ena in iste face, ki nam že dve desetletji greni življenje. In tako človek, ki za vsako silvestrovo ugotavlja da je letošnjo leto še slabše kot je bilo lansko, pač prej ko slej obupa in gre raje v tujino. V svoji biti je slovenec navezan na rodno grudo in ne gre rad v tujino, ampak povsod je neka meja tolerance. Jaz se prej ne mislim vrnit preden ne bo kalimero in njemu podobni strankarski liderji viseli na bencinskih crpalkah kot je visel duce.
K1ssMyAss.
24. 10. 2012 19.32
+5
A se je že naučil, kaj praznujemo 8. februarja????
K1ssMyAss.
24. 10. 2012 19.30
+11
Če pa imamo ministra za kulturo, ki prizna da je osebno prizadet...
glich
24. 10. 2012 19.13
+11
Vidim da se je beseda varčevalni ukrepi že lepo prejela. Kaj se bo zgodilo? Nič, z davkoplačevalskim denarjem bodo privatizirali visoko šolstvo, dobički bodo pa privatni.
iGURT
24. 10. 2012 19.20
+12
sprivatizirali bodo tudi zdravstvo, in narod ne bo imel za zdravnika, in ne za izobrazbo !! Ave Ajver !!
Netajkun
24. 10. 2012 19.05
+2
študentje pa za njimi , saj so nepogrešljivi ( imel sem kar veliko različnih profesorjev - eni so bili res carji večina povprečnih , nekateri pa podn - torej , bi lahko kakšen tud odletu )
b77
24. 10. 2012 17.36
-7
KAR TALAJTE SI DIPLOME IN TITULE, VENDAR SI JIH SAMI PLAČUJTE!
snupy1
24. 10. 2012 17.23
+11
Kaj bo s fakultetami? Študijske programe ukinjajo, profesorji bežijo v tujino Naj k temu naslovu dodam se to Otroke pa nocejo vpisati na fakultete zato mladina odhaja v tujino Blagor drzavi brez mladine
odpisan2x
24. 10. 2012 15.46
+5
v slo je znanje nepomembno,na razspisu bo posel dobil tisti ki bo dal največ provizije,oz bomo pogoje tko napisal da ga bomo mi -delat tko ne znamo pa to nima veze dobimo podizvajalce ki bodo zato da dobijo posel najprej dobr plačal,potem ga bodo še financiral pa še plačan ne bodo dobl,ali pa se bomo poklal med sabo ker delitev ni dobro potekala,čudi se
Bojan-F
24. 10. 2012 15.34
+6
Samo za admina: Ojla, verjetno sem zjutraj tukaj oddal dva posta. Politično maksimalno uravnotežena ... za desno in nedesnosučne. A mi lahko zapišeš, kje sem pogrešil, da si mi jih zbrisal. Rad bi vedel samo zato, da bom znal kako pisati v bodoče. Za sodelovanje se zahvaljujem in želim še naprej lep dan BojanF
Bojan-F
24. 10. 2012 15.37
+3
Ker so bile misli lepe, avtorske in večnamensko uporabne, te naprošam, da mi jih za trenutek vrneš, da si jih skopiram.
Bojan-F
24. 10. 2012 15.39
+6
A je bilo mogoče kaj neprimernega v opazki, da si lahko dobimo delo v tujini vsi, razen članov društva Manager in krožka operosorum zbranega okrog g. Hribar Milić Samota.
Bojan-F
24. 10. 2012 15.52
+3
Admin, prejmi moje iskreno opravičilo. Sem našel. Hvala in želim ti sončen dan BojanF
thhomas
24. 10. 2012 15.28
+19
Stvari bodo šle v smeri privatizacije visokega šolstva. Konkurenca v visokem šolstvu pa pomeni žal padec znanja in ne obratno. Šolo bodo tekmovale za denar in študente, zato bodo pripravljene nižati standarde znanja. Skoraj tako kot bi šel kupit kruh, boš šel,seveda če boš imel dosti pod palcem, kupit diplomo. Kar se tiče zaposlovanja pa se že tako in tako sedaj zaposluje po vezah, zato ni čuditi zakaj je gospodarstvo tako nekonkurenčno. Poleg tega pa se sploh nebi čudil. če bodo zasebne šole delno financirane iz proračuna, kar je še največja svinjarija, kar se lahko zgodi.
Uporabnik565636
24. 10. 2012 17.30
+15
Zasebne sole so ze delno financirane iz proracuna. Namesto, da bi v casu, ko ni denarja, nehali financirati zasebne fakultete, zmanjsujejo denar za javne.