Kaj so jedli za šesti tradicionalni slovenski zajtrk? Kruh, maslo, med, mleko in jabolka, seveda

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane obeležujemo vsak tretji petek v novembru. Letos poteka že šesto leto zapored in je v tem času prerasel v dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo petič. Hrana je povezana s kulturno dediščino, z njo moramo ravnati etično, pravijo na ministrstvu.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Stična (Foto: MIZŠ)

V šolah, vrtcih in številnih podjetjih ter drugih institucijah so imeli danes, ko Slovenija obeležuje dan slovenske hrane, na mizi jedi tradicionalnega slovenskega zajtrka. Sestavljajo ga slovenski kruh, mleko, maslo, med in jabolka, s čimer želijo pristojni širiti zavedanje o pomenu zdrave in lokalne hrane.

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane obeležujemo vsak tretji petek v novembru. Letos poteka že šesto leto zapored in je v tem času prerasel v dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo petič.

Tradicionalni slovenski zajtrk - 7

Kaj je na jedilniku? Kruh, maslo, med, mleko in jabolka. (Foto: Blaž Garbajs)

Začelo se je pred desetimi leti z medenim zajtrkom

Tradicionalni slovenski zajtrk je sicer nastal iz medenega zajtrka, ki ga je pred točno desetimi leti prvič pripravila Čebelarska zveza Slovenije. Predsednik zveze Boštjan Noč verjame, da bo čez 10 let to postalo vseevropsko gibanje, tudi sicer se je zajtrk razširil že v več evropskih držav.

Pristojne institucije želijo s to akcijo predvsem otroke spodbuditi k zdravi prehrani in uživanju lokalne hrane.

Letos se projektu poleg ministrstev za kmetijstvo, izobraževanje in zdravje pridružuje tudi kulturno ministrstvo. Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša v tem vidi neko novo dimenzijo, saj je hrana povezana s kulturno dediščino.

Meni, da bi tako lahko razvijali tudi kulturni odnos do hrane, torej da s hrano ravnamo etično in da z odgovornim ravnanjem povzročamo tudi manj zavržkov hrane. Strniša želi, da iz osnovne ideje o spodbujanju uporabe lokalne hrane in izobraževanja o pomenu kmetijstva projekt preraste v vseslovenskega in da bi postal tudi del turistične ponudbe.

Tradicionalni slovenski zajtrk

Čebelarka je učencem 2A OŠ Stična povedala, da čebelice med shranijo v medene želodčke.Več bodo izvedeli na čebelarski delavnici, so na Twitterju zapisali predstavniki ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Tudi vlada zajtrkovala v družbi otrok

Kot vsako leto, so tradicionalni slovenski zajtrk obeležili tudi premier Miro Cerar in ministri. Cerar se je v okviru tradicionalnega slovenskega zajtrka pridružil otrokom vrtca Vrhovci. Kot je poudaril, je pomen tovrstnega projekta v osveščanju, še posebej mladih generacij, o zdravi prehrani pridelani doma. Prav domačo hrano bi po njegovem mnenju morali veliko bolj spoštovati ter imeti večkrat na jedilniku.

Premier je izpostavil, "da so med, maslo, mleko in jabolko zdrava in naša hrana". Poleg tega je izrazil veselje, da se tradicionalni slovenski zajtrk odvija že dlje časa. Prizadeval pa si bo, da se bo ta projekt nadaljeval tudi v prihodnje.

Pobudnik projekta tradicionalnega slovenskega zajtrka je Čebelarska zveza Slovenije. Cerar je poudaril, da vlada podpira slovenske čebelarje in tudi sodeluje z njimi. Zato so tudi sprožili pobudo, da bi ZN razglasili 20. maj za svetovni dan čebel.

Poleg tega je vlada na svojem balkonu postavila čebelnjak, v katerega bodo spomladi naselili čebele, je še spomnil predsednik vlade in dodal, "da bo tako urbano čebelarstvo prišlo tudi na vlado". S tem pa, kot pravi, želijo pokazati, da spoštujejo in podpirajo čebelarstvo in samooskrbo s slovensko hrano.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 66
 
Principat 19.11.2016 13:05:11
polovica državljanov nima pojma o tem zajtrku ,, da ne razpredam dalje , ker resnica boli
Več komentarjev