Slovenija

Kaj bodo pokazali vzorci?

Ravne na Koroškem, 10. 09. 2008 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Zgornji Mežiški dolini so začeli vzorčiti tla, da bi ugotovili dejansko stanje obremenjenosti tal s težkimi kovinami.

V okviru lani sprejetega dolgoročnega sanacijskega programa za območje Zgornje Mežiške doline so sodelavci Biotehniške fakultete iz Ljubljane in Agencije za okolje začeli vzorčenje tal na 24 lokacijah v občinah Mežica in Črna na Koroškem, da bi ugotovili dejansko stanje obremenjenosti tal s težkimi kovinami.

Rudarji v mežiškem rudniku
Rudarji v mežiškem rudniku FOTO: POP TV

V prihodnjih treh dneh bodo sodelavci biotehniške fakultete in agencije za okolje odvzeli vzorce tal z dvorišč in makadamskih cestišč na območjih, kjer živijo in se zadržujejo ljudje. Za namen preiskave bodo odvzeli vzorce tal v zgornjih petih centimetrih, za katere se pričakuje, da imajo največji potencialni vpliv na zdravje ljudi, je pojasnil Matej Ivartnik z Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne na Koroškem, ki koordinira aktivnosti pri izvajanju sanacijskega programa. Rezultati vzorčenja bodo predvidoma znani konec letošnjega leta in bodo podlaga za nadaljnje ukrepanje.

Vzorčenje tal je eden od ukrepov, predvidenih v 15-letnem sanacijskem programu, ki ga je vlada sprejela konec lanskega leta in za izvedbo katerega bo potrebno zagotoviti okoli 15 milijonov evrov. V okviru programa je bilo letos že izvedeno vzorčenje zraka, ki se bo zaključilo konec septembra, rezultati pa bodo znani predvidoma konec oktobra.

Prav tako je ZZV Ravne na Koroškem spomladi izvedel prevalenčno študijo vsebnosti svinca v krvi otrok iz Mežiške doline, ki je pokazala nekoliko izboljšano stanje pri otrocih iz Zgornje Mežiške doline, čeprav je to še vedno daleč od želenega. Med že izvedene sanacijske ukrepe spadajo tudi asfaltne preplastitve nekaterih makadamskih cest, čiščenja ostrešij hiš in zamenjave zemlje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jonson
10. 09. 2008 15.45
Tako je prav. Treba je skrbeti za zdravje populacije.