Slovenija

Kaj je Cerarjeva vlada poslala v Bruselj?

Ljubljana, 30. 04. 2015 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je objavila končni besedili nacionalnega reformnega programa in dopolnjenega programa stabilnosti, ki ju je poslala v Bruselj. Vlada za letos načrtuje javnofinančni primanjkljaj v višini 2,9 odstotka BDP, v 2016 pa naj bi se ta znižal na 2,25 odstotka BDP.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Načrti vlade
    02:26
    Iz SVETA: Načrti vlade
  • Iz 24UR: Reformni program tarča očitkov
    02:47
    Iz 24UR: Reformni program tarča očitkov
  • Iz 24UR: Kaj se dogaja s cenami?
    02:39
    Iz 24UR: Kaj se dogaja s cenami?

Vlada je objavila končni besedili nacionalnega reformnega programa in dopolnjenega programa stabilnosti, ki ju je poslala v Bruselj. Rdeča nit dokumentov je spodbujanje rasti ob nadaljevanju konsolidacije javnih financ. Vlada za letos načrtuje javnofinančni primanjkljaj v višini 2,9 odstotka BDP, v 2016 pa naj bi se ta znižal na 2,25 odstotka BDP.

Dokumenta se v precejšnjem delu prepletata in določata pot ekonomske in javnofinančne politike v prihodnjih letih, predstavljata pa vsakoletni prispevek v okviru t.i. evropskega semestra, mehanizma usklajevanja ekonomskih in fiskalnih ukrepov članic evrskega območja.

Nacionalni reformni program (NRP) opredeljuje ukrepe na treh glavnih oseh – spodbujanje naložb, strukturne reforme in fiskalna odgovornost. Dotika se področij, kot so davčna politika, odpravljanje administrativnih ovir, zdravstvo in pokojninski sistem, trg dela, upravljanje državnih naložb in privatizacija, pravosodje in boj proti korupciji, nadaljevanje sanacije bank in prestrukturiranja gospodarstva, izboljšanje okvirja financiranja za mala in srednja podjetja, spodbujanje tujih neposrednih naložb in internacionalizacije, itd.

Val kritik

Program je deležen kritik sindikatov, ki opozarjajo, da so vladni načrti še vedno preveč varčevalno usmerjeni, ter delodajalcev, ki ocenjujejo, da niso dovolj reformni. Oboji tudi menijo, da je vlada premalo konkretna.

Goran Lukič, iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, je za informativno oddajo 24UR dejal, da je minister Mramor očitno zamenjal prvi maj za prvi april. Tako je komentiral napoved, da bi delovno dobo podaljšali na 67 let.

Finančni minister Dušan Mramor medtem te kritike zavrača. Opozarja, da je v NRP glavni poudarek na spodbujanju rasti in izboljšanju poslovnega okolja. Mramor je za nacionalno televizijo poudaril tudi, da je tokratni NRP prvi korak k ekonomskemu osamosvajanju Slovenije. Medtem ko je lani za Slovenijo še veljalo, da so makroekonomska neravnovesja v njej presežna, jo je Evropska komisija letos umaknila s tega seznama, pri čemer jo še vedno pozorno spremlja.

Kaj pa je zapisano v programu stabilnosti?

Evri in slovenska zastava
Evri in slovenska zastava FOTO: Thinkstock

V zadnjih dneh je bila velike pozornosti deležna priprava dopolnjenega programa stabilnosti, ki podrobneje opisuje javnofinančne načrte v naslednjih letih. Medtem ko bodo konkretni javnofinančni ukrepi znani ob pripravi proračunov za 2016 in 2017, ki ju bo vlada v DZ po Mramorjevih besedah v DZ poslala do konca septembra, pa program stabilnosti postavlja srednjeročni javnofinančni okvir.

Tega bo zaznamovala postopna javnofinančna konsolidacija v smeri strukturno izravnanih javnih financ leta 2020. Medtem ko letošnji rebalans proračuna predvideva znižanje javnofinančnega primanjkljaja s 4,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) lani na 2,9 odstotka BDP, pa vlada za prihodnje leto načrtuje padec primanjkljaja na 2,25 odstotka BDP.

Strukturno gledano, torej popravljeno za učinke ekonomskega cikla, naj bi javnofinančni primanjkljaj letos dosegel 2,2 odstotka BDP, prihodnje leto pa upadel na 1,6 odstotka BDP. Gre torej za t.i. fiskalni napor v višini 0,6 odstotka BDP.

V letih 2017, 2018 in 2019 naj bi bil fiskalni napor nekoliko manjši in se ustavil pri 0,3 odstotka BDP. Javnofinančni primanjkljaj naj bi bil tako v 2017 pri 1,75 odstotka BDP, leta 2018 pri 1,4 odstotka BDP in v 2019 pri 0,92 odstotka BDP. Strukturni primanjkljaj naj bi se z 1,34 odstotka BDP do 2019 znižal na 0,79 odstotka BDP.

Vlada je v programu stabilnosti določila tudi višino javnofinančnih prihodkov in odhodkov. Z letošnjih 17,2 milijarde evrov bodo prihodki tudi zaradi izpada pomembnega dela sredstev EU ob začetku izvajanja nove finančne perspektive 2014-2020 upadli na 17 milijard evrov, se nato v 2017 povzpeli na 17,3 milijarde evrov, v 2018 na 17,7 milijarde evrov in v 2019 na 18,2 milijarde evrov.

Odhodki naj bi medtem z letošnjih 18,4 milijarde evrov prihodnje leto upadli na 17,9 milijarde evrov, nato v 2017 narasli na 18 milijard evrov, v 2018 na 18,3 milijarde evrov in v 2019 na 18,6 milijarde evrov.

Mramor je že v sredo po seji vlade povedal, da bo pri uravnoteževanju javnih financ ključno, da bo ob pričakovani gospodarski rasti in inflaciji rast odhodkov zaostajala za rastjo prihodkov. V prihodnjem letu pa bodo odhodki po načrtih vlade upadli v večji meri kot prihodki.

Vlada sicer po letošnji predvideni 2,4-odstotni realni rasti BDP v naslednjih štirih letih pričakuje stopnje rasti med 2 in 2,2 odstotka, povprečna inflacija pa naj bi se z enega odstotka prihodnje leto do 2019 dvignila le na 1,5 odstotka.

Za doseganje omenjenih javnofinančnih ciljev naj bi kratkoročne varčevalne ukrepe preoblikovali v dolgoročne. Tiste ukrepe, ki jih ne bo moč spremeniti v strukturne in jih bo vlada bodisi odpravila ali sprostila, pa naj bi nadomestila s takšnimi dolgoročnimi učinki z enakovrednimi javnofinančnimi učinki. Javna poraba naj bi tako ostala na ravni, ki ustreza nižji ravni BDP kot pred krizo.

Med ukrepi vlada v programu med drugim navaja ohranitev leta 2013 zvišani stopnji DDV, ukrepe za zmanjševanje sive ekonomije skozi uvedbo davčnih blagajn in bolj učinkovit pregon davčnih utaj, odpravo administrativnih ovir pri davčnem postopku, uvedbo nepremičninskega davka in davčno reformo za prestrukturiranje davčnega bremena med delom, potrošnjo in premoženjem.

Kaj pa bo s pokojninami in socialnimi transferji?

Očitno v koaliciji ni vse dorečeno, saj je Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, kritična: "Jaz verjamem, da sva z ministrom sedela na isti seji vlade, o istih stvareh smo se dogovorili," je dejala za 24UR.

Precej manj je za zdaj jasno glede ukrepov na področju plač v javnem sektorju, pokojnin in socialnih transferjev. Pri plačah vlada izrecno navaja dogovorjeno sprostitev napredovanj, glede drugega pa mora doseči še dogovor z javnim sektorjem. V vsakem primeru pa naj rast plač v javnem sektorju ne bi bila višja od rasti plač v zasebnem sektorju. Omenja tudi načrtovane spremembe plačne politike in racionalizacije na različnih področjih javnega sektorja.

Na področju pokojnin naj bi zagotovili, da transfer iz proračuna v pokojninsko blagajno prihodnje leto ne bo višji od realizacije za 2015, nato pa naj bi se postopno zniževal. Omembe uskladitve pokojnin v prihodnjem letu za leto 2014 ni. Pri socialnih transferjih program za zdaj omenja le, da bo država ob upoštevanju javnofinančnih načrtov zagotavljala ustrezen socialni položaj posameznikov in spodbujala potrošnjo.

Pred vlado in koalicijo je tako skoraj gotovo še nekaj mesecev napornih usklajevanj, tako znotraj koalicije kot s socialnimi partnerji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MarkoKnez
01. 05. 2015 15.48
+4
Zdajšnja lumpenproletarska vlada je lani poslala v Bruselj tudi tisto kokoš AB! Kajne "internacionalisti? Ura teče tik tak, tik tak,... ne bo več dolgo ko bo začela biti in bo odbila kaviar komunistom)))
prašek
01. 05. 2015 16.58
-1
"Lumpenproletarska" vlada bo odstopila in vladanje bo prevzela desna struja pod vodstvom IJJ. Samo na volitvah zmagati še morate !
01xxy
02. 05. 2015 08.40
+1
Slovenija čaka na JJ in ustavne sodnike z rumeno kravato, ki ga bodo ustoličili za predsednika. Rad premetava tuj denar. Ima prakso. Pravi državnik.
jakarib
01. 05. 2015 12.11
+7
kaj me najboljkaj je v sloveniji najbojl znaimivo - protestirajo tisti ki imajo najvišje plače Štrukelj in sindikalisti, medtem ko navadni delavci delajo in so tiho. In potem so ti sindikalisti tudi najbolj glasni ko bi vlada kaj želela nardit pa ne more zaradi teh ki imajo največ. A je Štrukelj pozabu tiste podatke, ki jih je bojavla 24ur da ima plačo par evrov manj kot cerar
dostojevski II
01. 05. 2015 12.33
+1
Vsak član sindikata plača članarino od svoje plače. In iz članarine so plačani Štrukelj in sindikalni funkcionarji. Cerar je plačan iz proračuna. Je pa zanimivo, da se nad plačami sindikalistov najbolj zgražajo tisti, ki sploh niso člani sindikata. Ki ne plačujejo sindikalne članarine.
jakarib
01. 05. 2015 12.06
+3
Gospa voditeljica reče gospodarstvennike skrbi padec cen - nevem zakaj mene ne.
jakarib
01. 05. 2015 12.06
+5
briga mene za kritike - meni je važno da je to vlado srečala pamet da z tako nižkimi penzijami in plačami ne mormo živet.
proletarec1
01. 05. 2015 11.38
+2
ČAS JE ZA RESNICO, ČAS JE ZA PRAVICO IN ĆAS JE, DA DRŽAVLJANI V TEJ DRŽAVI, ZAŽIVIJO DOSTOJNO ŽIVLJENJE!!!!!
slovenskidelavec
01. 05. 2015 11.46
-3
Nikoli saj so se strici odločili do britkega konca.
ROMELS
01. 05. 2015 11.34
+0
Kdo se bo zmigal in preprečil take oblastne neumnosti.
proletarec1
01. 05. 2015 10.38
-1
CERAR;ČAS JE ZA DEJANJA.50%DRŽAVLJANOV ŽE ŽIVI V BEDI!!!!!
DAEMONIUM
01. 05. 2015 09.42
+7
"Pri plačah vlada izrecno navaja dogovorjeno sprostitev napredovanj, glede drugega pa mora doseči še dogovor z javnim sektorjem..." Ja pa kaj je z vami???? Vsi v javni upravi bodo takoj napredovali vsaj za en plačilni razredtj 40 eur se4daj pa bi radi še rast plač???? A penzionistom obljubljajo "rasst oenzij" za 5 eur??? GONI SE BANDA UŠIVA V 3 PM!!! PS: nisem penzionist samo so starši in teško gledam to bedo in crkavanje na obroke zaradi lopovščine v tej gnili državi !!!
slovenskidelavec
01. 05. 2015 10.00
+3
Penzionisti in delavci bodo crknili, saj napredovanj v gospodarstvu nebo in posledično priliva v blagajne. Upokojenci pa še vedno nasedajo korlu ki jih lepo vozi na limance, saj on je preskrbljen.
Transformerji
01. 05. 2015 09.40
+3
Delovno dobo bi podaljšali na 67 let. Dejstvo je, da se z leti delovna storilnost in opravilna sposobnost postopoma nižata. Res je, da se to pri birokratih in njim podobnih ne bo prav nič poznalo. Tisti, ki delate težja dela, pa za majhno plačo, boste pa veseli, da boste luč na koncu tunela uzrli kar na delovnem mestu, saj s penzijo ne boste mogli preživeti . Živel 1. maj in 1. april!
DAEMONIUM
01. 05. 2015 09.35
+2
Če bi bil malce moralen, a ve se da je najmanj dvomoralen, bi zaradi svojih zajetnih honorajev že davno odstopil, ne pa da moralno odstopa ministre sam pa se drži oblasti kot klop! Namenoma bom volil za Janšo (čeprav verjetno ne bo nič bolje) samo da počisti to bando ki se bo zdaj ugnezdila v vse pore družbenega življenja in nam s polnimi trebuhi solila pamet kako je treba šparati!!!
DAEMONIUM
01. 05. 2015 09.32
+1
Kar Merklova prdne, Cmerar izusti!!!
DAEMONIUM
01. 05. 2015 09.31
+6
birokrat, Izdajalec slovenskih interesov, vse firme bo prodal Hrvatom kjer njihova pametna država kupuje slo firme da z njimi polni proračun da čim manj pobere od ljudi, a naši???? . On predava po faksih za 4000 eur honorarja na mesec in mu dol visi za slo podjetja in delavce, SRAMOTA PA TAKŠEN PREDSEDNIK VLADE. PRVIČ, ZADNJIČ in NIKOLI VEČ!!!!!
DAEMONIUM
01. 05. 2015 09.28
+5
Cmeravc cmeravi!!!!
MARK AUREL
01. 05. 2015 09.39
+2
če bi bil JJ vsaj malo moralen bi moral že zdavnaj odstopiti in odditi na smetišče zgodovine
proletarec1
01. 05. 2015 09.27
+2
25 LET NAS NAŠI OBLASTNIKI KRADEJO.TEJ LOPOVŠČINI JE TREBA, ENKRAT ZAVSELEJ NAREDITI KONEC!!!!!
VSEZNALECno1
01. 05. 2015 08.57
-1
Poslala je skrapucalo
01xxy
01. 05. 2015 08.25
+5
Je sporočil o prodaji Žita? Da je izročil slovenski hleb kruha v roke Hrvatov, da nam ga bodo oni rezali? To je Cerar.
proletarec1
01. 05. 2015 07.25
+4
SAMO REVOLUCIJA NAS, REVEŽE ŠE LAHKO REŠI!!!!!!!!
LOPOVEpredZID
01. 05. 2015 07.53
+3
kdaj in kje je zbor? In kaj od "opreme" se potrebuje?
puspan
01. 05. 2015 08.43
+2
Ce bo kramp in lopata, ta glavnih zagotovo ne bo zraven.
ferencz 1
01. 05. 2015 07.23
+2
V bruselj so poslali hlapčevski spis!
ferencz 1
01. 05. 2015 07.23
+1
Nehajte s temi ameriškimi reklamami!
Peter Kralj 1
01. 05. 2015 07.07
+7
od Drnovška do Cerarja. Ves čas so samo povečevali javni sektor. Danes ga imamo več kot rajnka 24 milijonska Jugoslavija leta 1990. Pa pufov tudi! Spet dajejo javnemu sektorju več denarja, za delavce pa je dovolj kres 1 X naleto začinjen z govorom murgeljskega sindikalista. Aja, pa še trava, najboljša ob frekvenčni cesti, ki ima več mineralnjih in drugih dodatkov.
cmer?ek25
01. 05. 2015 07.15
+3