Slovenija

Kaj je fiskalno pravilo?

Ljubljana, 24. 05. 2013 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fiskalno pravilo je pobuda evropskih voditeljev, s katero so želeli omejiti zadolževanje držav in poglabljanje krize. Prihodki in izdatki proračunov države morajo biti srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku.

DZ je po številnih zapletih vendarle z dvotretjinsko večino potrdil vnos fiskalnega pravila v ustavo. To se bo začelo uveljavljati z letom 2015, podrobnosti načina uravnoteženja javnih financ pa bo opredelil izvedbeni zakon.

Denar
Denar FOTO: Reuters

V skladu s spremenjenim 148. členom ustave, ki v najvišji pravni akt države vnaša fiskalno pravilo, morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku.

Pod proračuni države so mišljeni državni proračun, zdravstvena in pokojninska blagajna, proračuni lokalnih skupnosti ter neposredni uporabniki državnega in lokalnih proračunov, ki se več kot 50-odstotno financirajo iz javnofinančnih sredstev.

Od tega načela se lahko začasno odstopi samo v izjemnih okoliščinah za državo, merila za določitev izjemnih okoliščin in način ravnanja v teh primerih pa bo določal izvedbeni zakon, ki ga bo pripravila vlada in ga bo moral DZ prav tako izglasovati z dvotretjinsko večino.

V skladu z evropsko medvladno pogodbo o fiskalnem paktu se izjemne okoliščine opredeljujejo kot neobičajni dogodek, na katerega država ne more vplivati in ima pomembne posledice za javne finance (na primer naravna nesreča), ali pa obdobje resnega upada gospodarske dejavnosti. Tak začasni odklon pri tem ne sme ogroziti srednjeročne fiskalne vzdržnosti.

Izvedbeni zakon bo določal tudi samo formulo uveljavljanja fiskalnega pravila pri pripravi vsakoletnega proračuna in v skladu s političnim dogovorom, ki je podlaga za današnjo odločitev poslancev, način uravnoteženja javnih financ na razumen in znosen način.

Bankovci
Bankovci FOTO: Reuters

Fiskalno pravilo in izvedbeni zakon se bosta prvič uporabila za pripravo proračuna za leto 2015, dotlej pa naj bi se proračunska politika vodila tako, da bo ta cilj mogoče doseči.

Vlada se je sicer v programu stabilnosti zavezala, da bo Slovenija javne finance strukturno izravnala do leta 2017, neuradno pa naj bi Evropska komisija Sloveniji odobrila dveletno podaljšanje obdobja za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, tako da bi morala tega pod tri odstotke bruto domačega proizvoda spraviti do leta 2015.

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iGURT
24. 05. 2013 16.58
+3
Komentar ZSSS o današnjem sprejemanju ustavnih sprememb: Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so danes z 78 glasovi ZA in osmimi glasovi PROTI izglasovali vnos fiskalnega pravila v Ustavo RS. V razpravi so med drugim izjavljali, da je bila slovenska politika postavljena pred dejstvo, saj bi drugače »ogrozili verodostojnost države, koalicije in vlade«. Poslanke in poslanci Državnega zbora (DZ) s takšnimi izjavami in dejanji izkazujejo nezaupnico lastni pravni državi in zakonom, ki jih sprejemajo ti isti poslanci in poslanke. A to še ni vse. Nezaupanje poslank in poslancev DZ v pravno državo, ki jo neposredno oblikujejo, bo imelo zelo kmalu protiustavne posledice. Drugi člen Ustave RS, kjer je zapisano, da je Slovenija »pravna in socialna država«, bo prav zaradi njihovega glasovanja kmalu pomenil le to, na kar je še pred kratkim opozarjala predsednica Vlade RS Alenka Bratušek: vpeljava fiskalnega pravila bo pomenila 30-odstotno znižanje pokojnine ali 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju oziroma obseg javnega sektorja, ali 50-odstotno znižanje zneska vseh transferjev posameznikom. Kako bodo poslanke in poslanci DZ upokojenki s starostno pokojnino v višini 615 evrov (kolikor je bila povprečni znesek v marcu 2013), kar je le 15 evrov nad ravnijo tveganja revščine, razložili, da ji morajo zaradi »verodostojnosti« države za 184,5 evrov znižati pokojnino? Ali pa dolgotrajno brezposelni starejši osebi, ki prejema denarno socialno pomoč v višini 260 evrov, da ji bodo v imenu »kredibilnosti« države odvzeli 130 evrov? In to v času, ko nameravajo z državnimi sredstvi dodatno kapitalizirati banke v višini 900 milijonov evrov in odkupovati slabe terjatve bank z državnimi poroštvi v višini 4 milijarde evrov? Poslanke in poslanci DZ so z današnjimi spremembami Ustave RS na ustavno raven postavili popolnoma zgrešen reševanja krize, ki bo na račun domnevne krepitve verodostojnosti države ljudem namesto novih zaposlitev in boljšega standarda ponudil nižje prihodke in nižji standard. In ne pozabimo - z današnjim dnem so se poslanke in poslanci DZ tudi dokončno odločili, da bodo zasebne dolgove pretvorili v javne in da bodo javne dolgove odplačali s krčenjem socialnih in drugih pravic. Pri tem pa bodo s spremembami referendumske ureditve iz odločanja odstranili moteč element – lastno ljudstvo. ZSSS
iGURT
24. 05. 2013 16.49
+5
maliButalec. 24.05.2013 16:28:51 6 Kopiram komentar iz drugega forume: Fiskalno pravilo? 1. Pravilo bomo zapisali, da bomo povečali kredibilnost države, da bi lahko najemali posojila po ugodnejši obrestni meri. 2. Ko bomo pokrili dolg bank, bomo zadolženi za preko 70% BDP-ja, tako da ne bomo mogli najeti nobenega posojila več, saj nam bo to preprečevalo zlato pravilo. 3. Komu to koristi - tistim, ki bodo tako lahko prišli do našega bogastva. Ker bomo prisiljeni prodajat, bo kapital, ki je skrit v tujini, pokupil energetska podjetja, telekomunikacijo, pravico do vode in dobra podjetja. 4. Tako bomo postali sužnji v lastni državi, saj nam bo taisti kapital lahko diktiral politične odločitve. 5. Imeli bodo medije, energijo, hrano, vodo, semena -se zavedamo, kaj se nam pripravlja? -to je čisto preprosto logično sklepanje. Sedaj pa moje razmišljanje: Mi bi morali sodit ljudem, ki so nas okradli in popeljali v bedo in revščino, ne pa da sedaj ti isti ljudje ponudijo rešitev, mi jo pa odprtih rok vzamemo. Če se nebi kradlo in hkrati zaposlovalo političnih pripadnikov in se za njih ustvarjalo umetno ustvarjenih služb v kateri delaš samo to, da prideš ob 8h in še štemplaš in greš ob 16h in se odštemplaš, vmes pa čepiš na 24ur, prebiraš novice, pišeš komentarje, piješ kavico, se čohaš in dolgočasiš, na koncu meseca pa dobiš vsaj 1500€ plače; - potem tudi nebi potrebovali nobenih fiskalnih, zlatih, srebrnih in diamantnih pravil. Nič dobrega se nam ne piše, če nebomo obračunali z ljudmi, ki so nas pahnili v bedo in revščino.
kleopatra-1
24. 05. 2013 16.59
+7
In s spremembo zakona o referendumih nam bodo vzeli še poslednje ustavne pravice.
iGURT
24. 05. 2013 16.48
+7
Kaj je fiskalno pravilo? To večina opozicija, ki je bila prej vlada, janševa, NI znala odgovorit... Bili pa so ZA...
kleopatra-1
24. 05. 2013 17.00
+1
Ja, najprej ga je bilo treba sprejeti, potem razložiti narodu, kaj to v resnici pomeni. So se bali ulice, ki bi se z obrazložitvijo zgodila.
vezuv_
24. 05. 2013 18.09
+0
davki, davki, davki in še enkrat davki - to je fiskalno pravilo
maliButalec.
24. 05. 2013 16.28
+9
Kopiram komentar iz drugega forume: Fiskalno pravilo? 1. Pravilo bomo zapisali, da bomo povečali kredibilnost države, da bi lahko najemali posojila po ugodnejši obrestni meri. 2. Ko bomo pokrili dolg bank, bomo zadolženi za preko 70% BDP-ja, tako da ne bomo mogli najeti nobenega posojila več, saj nam bo to preprečevalo zlato pravilo. 3. Komu to koristi - tistim, ki bodo tako lahko prišli do našega bogastva. Ker bomo prisiljeni prodajat, bo kapital, ki je skrit v tujini, pokupil energetska podjetja, telekomunikacijo, pravico do vode in dobra podjetja. 4. Tako bomo postali sužnji v lastni državi, saj nam bo taisti kapital lahko diktiral politične odločitve. 5. Imeli bodo medije, energijo, hrano, vodo, semena -se zavedamo, kaj se nam pripravlja? -to je čisto preprosto logično sklepanje. Sedaj pa moje razmišljanje: Mi bi morali sodit ljudem, ki so nas okradli in popeljali v bedo in revščino, ne pa da sedaj ti isti ljudje ponudijo rešitev, mi jo pa odprtih rok vzamemo. Če se nebi kradlo in hkrati zaposlovalo političnih pripadnikov in se za njih ustvarjalo umetno ustvarjenih služb v kateri delaš samo to, da prideš ob 8h in še štemplaš in greš ob 16h in se odštemplaš, vmes pa čepiš na 24ur, prebiraš novice, pišeš komentarje, piješ kavico, se čohaš in dolgočasiš, na koncu meseca pa dobiš vsaj 1500€ plače; - potem tudi nebi potrebovali nobenih fiskalnih, zlatih, srebrnih in diamantnih pravil. Nič dobrega se nam ne piše, če nebomo obračunali z ljudmi, ki so nas pahnili v bedo in revščino.
Adolph
25. 05. 2013 11.26
-6
Pravi Butalec, ne vidis da je Jugoslavija bila ena revscina in del te revscine je dedovala Vasa republika . . .. .. .
mali_mali
24. 05. 2013 16.13
+6
Ja kaj se pa na penziče spravljajo. 30% bedne penzije bodo vzeli HALO ! Ali so rolšuhi naslednji vladi? A bo moralo res spet spokat da bodo akterji v parlamentu spoznali da bo vrag vzel šalo? če ne bo tako pa naj ljudi ne manipulirajo- to je kratkega daha, pol je pa lahko nepotreben cunami. Pa še to, kdo bo odgovarjal če bodo od fizkalnega pravila odstopali? Marsikaj imamo zapisanega v ustavi pa se krši in izigrava po mili volji.
Miha1972
24. 05. 2013 16.02
+5
dejte že nehat nekaj gobe.zdat. Javni sektor ni nič kriv za nastalo situacijo, krivi so pa zasebne bančne in finančne ustanove, ker so špekulirale in se opekle, njihov dolg naj pa sedaj plačamo obični ljudje. Ljudje ne se slepit, verjetno bodo tudi odpuščanja v javnem sektorju, po bo pa na vrsto prišlo zdravstvo, kjer bomo morali vse plačevat, tam jih ne bo brigal kdo je privat sektor in kdo je javni sektor, ampak ali imaš denar da te lahko zdravmo, če ne briši pa * Pol pride na vrsto šolstvo, kjer bodo lepo uvedli šolnine in bodo navadnega človeka potisnili na stran, da se ne bo mogel izobraževat, saj ne bo imel denarja. Neizobražene ovce pa je potem lahko voditi. In nehajte že ločevat javni in zasebni sektor, bolj ko se ljudje ločujejo lažje jih je našuntati da je nasprotna stran vse kriva, karavana- glavni krivci pa se smejejo vsem ljudem in si govorijo, evo ovce spet smo vas obril
vezuv_
24. 05. 2013 18.12
+2
Miha imaš prav samo delno - vsi pravimo, da je javni sektor kriv, v resnici pa so krivi nekateri posamezniki v javnem sektorju, in to r.tolizniki, takovi, kradljivci, tajkuni itd..... tista čistilka, ki dela v janvem sektorju (v bolnici, šoli, pošti,....) ni nič kriva za nastalo situacijo, a bo najbolj naje...ala prav ona, medtem, ko bo odgovorni se smejal vsem v brk. *
BioBenz
24. 05. 2013 15.53
+4
fiskalno pravilo ali kako sprivatizirati javo šolstvo in zdravstvo :D
EricFlat
24. 05. 2013 15.38
+11
Prav je, da bomo imeli fiskalno pravilo. Brez tega bi bili vedno bolj zadolženi. Prav je, da se začnemo enkrat spravljati iz teh pufov. Preprosto ne moreš zapraviti več kot zaslužiš in to bodo morali spoznati tudi javni delavci. Tisti iz gospodarstva že to dolgo vemo.
mali_mali
24. 05. 2013 16.16
+7
ja saj tudi sedaj drži da delavec za strojem, kolikor jih še sploh je, ne more porabit več kot ima (v banki ga rešijo da mu ne ostane po kreditnem obroku 600 Eur). Razni državni uradniki pa si privoščijo dragee avtomobile in navidezne funkcije da molzejo državni denar. Za rezultate teh vsemogočih komidsij pa tako noben ne odgovarja.
antiXfashizmXeuXgso
25. 05. 2013 07.53
+1
Drage avtomobile, luksuzne vile, jahte,... ima v lasti zasebni sektor, ne javni.
wolfterier
26. 05. 2013 09.52
+3
Tudi gospodje iz javnega sektorja niso ravno reveži,posebno,če vodijo posle z zasebnim sektorjem,to je jasno.
macek_garfield
24. 05. 2013 15.01
+7
... zbrat podpise ... in na referendum ... ljudje pa naj obkrozijo ... fiskalno pravilo ... NE ...
vezuv_
24. 05. 2013 15.11
+3
ya_uwat
24. 05. 2013 15.36
+0
antonino
24. 05. 2013 17.48
+2
A BI SE ŠE KAR NAPREJ NEKONTROLIRANO ZADOLŽEVAL
antonino
24. 05. 2013 17.48
+0
Leonardo09
24. 05. 2013 14.59
+23
vsakemu normalnemu je jasno,da lahko zapraviš koliko zaslužiš,razen našim sindikatom,koga se bojijo?
prouhudababa
24. 05. 2013 15.07
+17
Koga le! Bojijo se članov, ki bodo pristali na zavodu za zaposlovanje! Brez da pošljejo lepo število državnih uradnikov na zavod, pač ne bo možno izbalansirati proračun. Odpuščanja bodo, vprašanje je samo kdaj in koga bo doletelo.
SLObunkeljn
24. 05. 2013 15.10
+7
Hja, to je že vsakemu jasno , mislim pa, da je tudi zelo jasno, da ne bomo preživeli glede na to, da so nam prej pokradli precej podjetij, požrli sto tisoče delavnih mest .... itd. Če bi imel doma recimo rop in bi ti pokradli vse, bi težko brez zadolževanja ponovno nakupil pohištvo, gosp.aparate, TV ... itd, a ne? Slovenci pa smo v podobni situaciji, lopovi so nas obkradli, zdaj pa naj preživimo brez zadolževanja .... !? Hmmm
kleopatra-1
24. 05. 2013 15.57
+10
bomo pa prosili za humanitarno pomoč ali pa se izseljevali iz države. Kaj drugega nam ne bo preostalo - delovnih mest ni, denarja ni, za socialo in zdravstvo ni, o pokojninah bolje da ne govorimo ...
wolfterier
26. 05. 2013 09.57
+1
Mnogi so kaj privarčevali(Štefka)eni pa nič(proletarci).Pa še kar proslavljajo v Dražgošah in v Franji.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.