Kaj je fiskalno pravilo?

Fiskalno pravilo je pobuda evropskih voditeljev, s katero so želeli omejiti zadolževanje držav in poglabljanje krize. Prihodki in izdatki proračunov države morajo biti srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku.

DZ je po številnih zapletih vendarle z dvotretjinsko večino potrdil vnos fiskalnega pravila v ustavo. To se bo začelo uveljavljati z letom 2015, podrobnosti načina uravnoteženja javnih financ pa bo opredelil izvedbeni zakon.

Denar

(Foto: Reuters)

V skladu s spremenjenim 148. členom ustave, ki v najvišji pravni akt države vnaša fiskalno pravilo, morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku.

Pod proračuni države so mišljeni državni proračun, zdravstvena in pokojninska blagajna, proračuni lokalnih skupnosti ter neposredni uporabniki državnega in lokalnih proračunov, ki se več kot 50-odstotno financirajo iz javnofinančnih sredstev.

Od tega načela se lahko začasno odstopi samo v izjemnih okoliščinah za državo, merila za določitev izjemnih okoliščin in način ravnanja v teh primerih pa bo določal izvedbeni zakon, ki ga bo pripravila vlada in ga bo moral DZ prav tako izglasovati z dvotretjinsko večino.

V skladu z evropsko medvladno pogodbo o fiskalnem paktu se izjemne okoliščine opredeljujejo kot neobičajni dogodek, na katerega država ne more vplivati in ima pomembne posledice za javne finance (na primer naravna nesreča), ali pa obdobje resnega upada gospodarske dejavnosti. Tak začasni odklon pri tem ne sme ogroziti srednjeročne fiskalne vzdržnosti.

Izvedbeni zakon bo določal tudi samo formulo uveljavljanja fiskalnega pravila pri pripravi vsakoletnega proračuna in v skladu s političnim dogovorom, ki je podlaga za današnjo odločitev poslancev, način uravnoteženja javnih financ na razumen in znosen način.

Bankovci

(Foto: Reuters)

Fiskalno pravilo in izvedbeni zakon se bosta prvič uporabila za pripravo proračuna za leto 2015, dotlej pa naj bi se proračunska politika vodila tako, da bo ta cilj mogoče doseči.

Vlada se je sicer v programu stabilnosti zavezala, da bo Slovenija javne finance strukturno izravnala do leta 2017, neuradno pa naj bi Evropska komisija Sloveniji odobrila dveletno podaljšanje obdobja za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja, tako da bi morala tega pod tri odstotke bruto domačega proizvoda spraviti do leta 2015.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
 
vialli9 26.05.2013 18:29:47
V skladu z evropsko medvladno pogodbo o fiskalnem paktu se izjemne okoliščine opredeljujejo kot neobičajni dogodek, na katerega država ne more vplivati in ima pomembne posledice za javne finance (na primer naravna nesreča),
mi smo že v naravni nesreči-mamo šiviljo za šefico.
 
polikarbonatka 25.05.2013 20:28:15
Evropa rabi nove kolonije.Gospodarstvo je uničeno,po tem ko se ne bomo mogli zadolževati,za normalno funkcioniranje države,bomo prisiljeni prodajat vodne vire in ostalo naravne vire.
gregor1222 26.05.2013 00:14:01
Kaj pa če bi porabili toliko kot ustvarimo?
vialli9 26.05.2013 18:30:58
totih ko porabljajo je več,kot nas,ki ustvarjamo
AtaAufbix 25.05.2013 12:49:21
Janša je končno dosegel, da se fiskalno pravilo napiše v ustavo, a kaj nam to nuca, saj se Janša še nikoli ni držal ustave!
 
antonino 24.05.2013 17:46:14
BOJIM SE, DA NAŠI SPLOH NE VEDO, KAJ SO PODPISALI. KO BO PA EU ZAHTEVALA REALIZACIJO, SE BOMO PA ZBUDILI.
vezuv_ 24.05.2013 18:05:00
imaš popolnoma prav - fiskalno pravilo, kot si jo je zamislila EU za tako male države kot smo mi, ne more biti izvedljiva, še posebej za to ne, ker NAM EU UNIČUJE TUDI GOSPODARSTVO (z raznimi ukrepi in predpisi), tako da ko se bodo naši politiki zbudili bo že prepozno in verjetno gospodarstvo bo še bolj na tleh kot je sedaj. Vsak dan več zaposlenih na cesti, vsak dan večja revščina v vrstah državljanov, po drugi strani pa nekaj odstotkov elite, ki kroji državo po svojih merilih - le vprašanje časa je, do kdaj bo ji uspelo. Država se bo slej ko prej popolnoma sesula, ker tako oslabljeno gospodarstvo tako "požrešnega" državnega aparata ne more vzdrževat. Poslanci s svojim obnašanjem mlade učijo, da se splača edino biti len in krasti, kajti le tako prideš fino skozi vse, če si priden in pošten, pa si popoln niče.
 
bergla 24.05.2013 17:30:56
Kaj nam bojo pravila, če se jih noben ne drži? oziroma se jih moramo MI držat, ONI pa ne?
BobLazarGurt 24.05.2013 16:58:04
Komentar ZSSS o današnjem sprejemanju ustavnih sprememb:

Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so danes z 78 glasovi ZA in osmimi glasovi PROTI izglasovali vnos fiskalnega pravila v Ustavo RS.

V razpravi so med drugim izjavljali, da je bila slovenska politika postavljena pred dejstvo, saj bi drugače »ogrozili verodostojnost države, koalicije in vlade«. Poslanke in poslanci Državnega zbora (DZ) s takšnimi izjavami in dejanji izkazujejo nezaupnico lastni pravni državi in zakonom, ki jih sprejemajo ti isti poslanci in poslanke.

A to še ni vse. Nezaupanje poslank in poslancev DZ v pravno državo, ki jo neposredno oblikujejo, bo imelo zelo kmalu protiustavne posledice. Drugi člen Ustave RS, kjer je zapisano, da je Slovenija »pravna in socialna država«, bo prav zaradi njihovega glasovanja kmalu pomenil le to, na kar je še pred kratkim opozarjala predsednica Vlade RS Alenka Bratušek: vpeljava fiskalnega pravila bo pomenila 30-odstotno znižanje pokojnine ali 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju oziroma obseg javnega sektorja, ali 50-odstotno znižanje zneska vseh transferjev posameznikom. Kako bodo poslanke in poslanci DZ upokojenki s starostno pokojnino v višini 615 evrov (kolikor je bila povprečni znesek v marcu 2013), kar je le 15 evrov nad ravnijo tveganja revščine, razložili, da ji morajo zaradi »verodostojnosti« države za 184,5 evrov znižati pokojnino? Ali pa dolgotrajno brezposelni starejši osebi, ki prejema denarno socialno pomoč v višini 260 evrov, da ji bodo v imenu »kredibilnosti« države odvzeli 130 evrov? In to v času, ko nameravajo z državnimi sredstvi dodatno kapitalizirati banke v višini 900 milijonov evrov in odkupovati slabe terjatve bank z državnimi poroštvi v višini 4 milijarde evrov?


Poslanke in poslanci DZ so z današnjimi spremembami Ustave RS na ustavno raven postavili popolnoma zgrešen reševanja krize, ki bo na račun domnevne krepitve verodostojnosti države ljudem namesto novih zaposlitev in boljšega standarda ponudil nižje prihodke in nižji standard. In ne pozabimo - z današnjim dnem so se poslanke in poslanci DZ tudi dokončno odločili, da bodo zasebne dolgove pretvorili v javne in da bodo javne dolgove odplačali s krčenjem socialnih in drugih pravic. Pri tem pa bodo s spremembami referendumske ureditve iz odločanja odstranili moteč element – lastno ljudstvo.

ZSSS
BobLazarGurt 24.05.2013 16:49:38
maliButalec. 24.05.2013 16:28:51 6Kopiram komentar iz drugega forume:

Fiskalno pravilo?

1. Pravilo bomo zapisali, da bomo povečali kredibilnost države, da bi lahko najemali posojila po ugodnejši obrestni meri.

2. Ko bomo pokrili dolg bank, bomo zadolženi za preko 70% BDP-ja, tako da ne bomo mogli najeti nobenega posojila več, saj nam bo to preprečevalo zlato pravilo.

3. Komu to koristi - tistim, ki bodo tako lahko prišli do našega bogastva. Ker bomo prisiljeni prodajat, bo kapital, ki je skrit v tujini, pokupil energetska podjetja, telekomunikacijo, pravico do vode in dobra podjetja.

4. Tako bomo postali sužnji v lastni državi, saj nam bo taisti kapital lahko diktiral politične odločitve.

5. Imeli bodo medije, energijo, hrano, vodo, semena -se zavedamo, kaj se nam pripravlja? -to je čisto preprosto logično sklepanje.

Sedaj pa moje razmišljanje: Mi bi morali sodit ljudem, ki so nas okradli in popeljali v bedo in revščino, ne pa da sedaj ti isti ljudje ponudijo rešitev, mi jo pa odprtih rok vzamemo. Če se nebi kradlo in hkrati zaposlovalo političnih pripadnikov in se za njih ustvarjalo umetno ustvarjenih služb v kateri delaš samo to, da prideš ob 8h in še štemplaš in greš ob 16h in se odštemplaš, vmes pa čepiš na 24ur, prebiraš novice, pišeš komentarje, piješ kavico, se čohaš in dolgočasiš, na koncu meseca pa dobiš vsaj 1500€ plače;

- potem tudi nebi potrebovali nobenih fiskalnih, zlatih, srebrnih in diamantnih pravil. Nič dobrega se nam ne piše, če nebomo obračunali z ljudmi, ki so nas pahnili v bedo in revščino.
kleopatra-1 24.05.2013 16:59:47
In s spremembo zakona o referendumih nam bodo vzeli še poslednje ustavne pravice.
BobLazarGurt 24.05.2013 16:48:57
Kaj je fiskalno pravilo?


To večina opozicija, ki je bila prej vlada, janševa, NI znala odgovorit...


Bili pa so ZA...
kleopatra-1 24.05.2013 17:00:33
Ja, najprej ga je bilo treba sprejeti, potem razložiti narodu, kaj to v resnici pomeni. So se bali ulice, ki bi se z obrazložitvijo zgodila.
vezuv_ 24.05.2013 18:09:14
davki, davki, davki in še enkrat davki - to je fiskalno pravilo
maliButalec. 24.05.2013 16:28:51
Kopiram komentar iz drugega forume:

Fiskalno pravilo?

1. Pravilo bomo zapisali, da bomo povečali kredibilnost države, da bi lahko najemali posojila po ugodnejši obrestni meri.

2. Ko bomo pokrili dolg bank, bomo zadolženi za preko 70% BDP-ja, tako da ne bomo mogli najeti nobenega posojila več, saj nam bo to preprečevalo zlato pravilo.

3. Komu to koristi - tistim, ki bodo tako lahko prišli do našega bogastva. Ker bomo prisiljeni prodajat, bo kapital, ki je skrit v tujini, pokupil energetska podjetja, telekomunikacijo, pravico do vode in dobra podjetja.

4. Tako bomo postali sužnji v lastni državi, saj nam bo taisti kapital lahko diktiral politične odločitve.

5. Imeli bodo medije, energijo, hrano, vodo, semena -se zavedamo, kaj se nam pripravlja? -to je čisto preprosto logično sklepanje.

Sedaj pa moje razmišljanje: Mi bi morali sodit ljudem, ki so nas okradli in popeljali v bedo in revščino, ne pa da sedaj ti isti ljudje ponudijo rešitev, mi jo pa odprtih rok vzamemo. Če se nebi kradlo in hkrati zaposlovalo političnih pripadnikov in se za njih ustvarjalo umetno ustvarjenih služb v kateri delaš samo to, da prideš ob 8h in še štemplaš in greš ob 16h in se odštemplaš, vmes pa čepiš na 24ur, prebiraš novice, pišeš komentarje, piješ kavico, se čohaš in dolgočasiš, na koncu meseca pa dobiš vsaj 1500€ plače;

- potem tudi nebi potrebovali nobenih fiskalnih, zlatih, srebrnih in diamantnih pravil. Nič dobrega se nam ne piše, če nebomo obračunali z ljudmi, ki so nas pahnili v bedo in revščino.
Adolph 25.05.2013 11:26:13
Pravi Butalec, ne vidis da je Jugoslavija bila ena revscina in del te revscine je dedovala Vasa republika . . .. .. .
 
mali_mali 24.05.2013 16:13:38
Ja kaj se pa na penziče spravljajo. 30% bedne penzije bodo vzeli HALO ! Ali so rolšuhi naslednji vladi? A bo moralo res spet spokat da bodo akterji v parlamentu spoznali da bo vrag vzel šalo? če ne bo tako pa naj ljudi ne manipulirajo- to je kratkega daha, pol je pa lahko nepotreben cunami.

Pa še to, kdo bo odgovarjal če bodo od fizkalnega pravila odstopali? Marsikaj imamo zapisanega v ustavi pa se krši in izigrava po mili volji.
Več komentarjev