Slovenija

Cerar ni prepričal Nove Slovenije. Ta se je odločila za opozicijo.

Ljubljana, 13. 08. 2014 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

DeSUS, SD, NSi in ZaAB so na mizo prejeli drugi osnutek koalicijskega sporazuma. Nekateri so z njim zadovoljni, drugi spet ne. V NSi z zapisanim niso zadovoljni, zato so se odločili za opozicijo. Sklenili so tudi, da Cerarja ne bodo podprli za mandatarja.

Morebitne vladne partnerice – DeSUS, SD, NSi in ZaAB – so v torek pozno zvečer prejele drugi osnutek koalicijskega sporazuma.

In kaj menijo o osnutku sporazuma, ki jim ga je ponudil predsednik SMC Miro Cerar?

NSi ne gre v koalicijo

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak FOTO: Miro Majcen
Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je pri predsedniku Pahorju ponovila, da bo stranka na glasovanju za mandatarja podprla Cerarja, in sicer ne glede na to, ali bodo v vladi ali ne. Tako so se odločili zaradi rezultata, ki ga je SMC dosegla na volitvah in zato, ker so prepričani, da Slovenija čim prej potrebuje čim bolj stabilno vlado.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je sporočil, da bodo v SD verjetno podprli Cerarja na glasovanju za mandatarja, kar ne bo dokončno zaznamovalo vstop SD v vlado. Temu, da bi v vladi sodelovala NSi pa ne nasprotujejo. Han pravi, da mora Slovenija čim prej dobiti novo vlado s polnimi pooblastili, saj se stvari kopičijo. Tudi zato bodo naredili vse, da čim prej dobimo mandatarja.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je popoldne Pahorju še zatrjeval, da si zmagovalec volitev po njihovem mnenju zasluži prvi poskus za sestavo vlade, a zvečer so se v stranki odločili, da Cerarja ne bodo podprli.

Poslanca narodnih skupnosti sta glede podpore predsedniku SMC, če bo ta predlagan za mandatarja, še zadržana. Pričakujeta namreč njegov odgovor na vprašanje, ali se bo vlada spopadla z urejanjem uveljavljanja pravic obeh manjšin v upravnih postopkih in sodstvu, je povedal poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli. O tem vprašanju sta govorila tudi s Cerarjem, ki jima je obljubil odziv, a ga do zdaj še nista dobila. Kot je povedal predstavnik madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz, jima je Cerar na pogovoru dejal, da potrebujejo nekaj časa, da njune predloge preučijo.

Združeno levico skrbi, da bo Cerar nadaljeval politiko Janeza Janše in Bratuškove, je dejal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec. Poudaril je, da ZL ne bo podpirala neoliberalnih vlad. Ali bo Cerar, če bo DZ odločal o njegovem mandatarstvu, dobil njihove glasove, se bodo v ZL odločili po sestanku s Cerarjem.

Cel čas pogajanj je NSi bil na robu – ali bi šli ali ne v koalicijo s Cerarjem. Danes zvečer pa je odločitev padla: ne. Ugotovili so namreč, da ni resnih pogojev za nadaljevanje pogajanj, je pojasnila strankina predsednica Ljudmila Novak. Odločitev o tem, da gre stranka v opozicijo, je izvršilni odbor sprejel soglasno. Dejala je, da je izvršilni odbor danes temeljito razpravljal o možnostih vstopa NSi v koalicijo, osnutek koalicijskega sporazuma pa razume kot zavrnitev ključnih programskih točk, ki so po mnenju NSi nujne za izhod Slovenije iz večletne krize.

Ob tem so po besedah Novakove ugotavljali tudi, da se je SMC v razumevanju vloge države nagnila na stran DeSUS in SD.

Njihov predstavnik Jernej Vrtovec je na Twitterju objavil, da "NSi kot glas gospodarstva v slovenski politiki v koalicijo ne gre, saj niso upoštevane nujne reforme, ki jih gospodarstvo potrebuje".

Stranka NSi je na Twitterju objavila, da zaključuje pogajanja s SMC, saj koalicijsko pogodbo razume kot zavrnitev reformne politike, ki jo zagovarjajo. "NSi ne gre v vlado, ker želijo SMC, SD in Desus ohranjati status quo. Napredka ne bo. Ostaja pa poziv: prisluhnite gospodarstvu in EK," so še zapisali.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je dejal, da so bile programske razlike velike. Cerarju je očital, da se je nagnil na stran stranke DeSUS, NSi in njihovih predlogov pa ni podprl. "Če bi šli v vladno koalicijo, bi tam bili tujek," je poudaril.

In kakšna opozicija bo NSi? Bodo upali, da Cerarjeva vlada izpelje mandat do konca ali da čimprej pade? "Želimo si, da bi bila Cerarjeva vlada uspešna. Če bo uspešna, bo to dobro za vse Slovence," je za 24UR ZVEČER dejal Tonin.

Novakova je pojasnila, da sta v zadnjem predlogu koalicijskega sporazuma od petih reformnih zahtev z NSi delno usklajeni zgolj dve - reforma trga dela in pokojninska reforma. V primeru zdravstvene reforme pa ostajajo bistvene konceptualne razlike, saj si v NSi želijo ljudem ponuditi izbiro, v osnutku koalicijskega sporazuma pa je predviden večji monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Poleg tega sami zagotavljanje socialne varnosti vidijo v novih delovnih mestih, saj so ta najboljša socialna politika. Bistvo socialne politike, tako Novakova, ne more biti "tekmovanje o tem, kdo bo ponudil višje regrese ali boljše socialne pomoči".

Izvršilni odbor je omenjeno odločitev po besedah Novakove sprejel tudi, ker ugotavlja, da ni videti resne pripravljenosti za reformne ukrepe v skladu s priporočili Sveta EU. V NSi, je dejala, verjamejo, da je možno nova delovna mesta ustvariti zgolj z izboljšanjem pogojev gospodarstvu, nižjo davčno obremenitvijo, poenostavitvijo postopkov in racionalizacijo javnega sektorja, ne pa s povečanjem javnega trošenja.

"Zadnji osnutek koalicijskega sporazuma jasno kaže, da se je SMC v razumevanju vloge države nagnila na stran DeSUS in SD," je še povzela Novakova. Ob tem pa je zagotovila, da lahko bodoča vlada računa na njihovo podporo pri odpravljanju čezmernega primanjkljaja, zmanjševanju zadolženosti države in izboljševanju okolja za gospodarstvo.

V NSi sicer priznavajo, da so v SMC vložili določen napor, da se jim približajo, vendar zgolj v nekem deklarativnem, opisnem smislu. Niso si namreč upali zapisati konkretnih rešitev NSi, kar je že bistvena konceptualna razlika, je pojasnil Tonin. Eden takih primerov je socialna kapica, ki da je v nov osnutek na nek način vsebinsko vključena, ampak tudi ne zapisana s konkretnimi besedami. Ker je torej opisana, ne pa omenjena s konkretnima besedama "socialna kapica", bi to lahko pomenilo problem, ker bi si on to razlagal na en način, predsedujoči SD Židan pa drugače, je pojasnil Tonin.

Za SD novi osnutek koalicijskega sporazuma bližje njihovemu programu

Predsedujoči SD Dejan Židan ocenjuje, da je novi osnutek na marsikaterem področju boljši od prvega. Zdi se mu pomembno, da so upoštevane pripombe na področju gospodarstva in ekonomije, ki omogočajo hitrejšo gospodarsko rast. Ob tem poudarja, da osnutek sporazuma na predlog SD predvideva ustanovitev t. i. sklada za ideje.

Sicer pa je za SD pomembno še zlasti to, da osnutek sporazuma ne omenja socialne kapice, pač pa se znotraj želene davčne reforme omenja možnost, da se prihranki uporabijo tudi za razbremenitev plač.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han kot odprto navaja med drugim področje sociale. Razbremenitvi plač preko socialnih prispevkov v SD ne nasprotujejo.

Na vprašanje, ali je omenjeni osnutek dovolj dobra osnova za vstop SD v koalicijo s SMC, Han odgovarja, da je osnutek osnova, da se lahko začnejo s SMC "resno pogovarjati tudi o bolj določenih stvareh".

ZaAB: Osnutek bi še nekoliko dopolnili glede mladih

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je sporočila, da je SMC upoštevala predvsem njihove pripombe na področju gospodarstva. Glede mladih bi si želeli osnutek še nekoliko dopolniti. Pri sedaj predlaganem uradu za medgeneracijsko solidarnost so jim sicer šli naproti, je dejala Bratuškova, ki pa se boji, da bi se mladi v tem uradu preveč izgubili. Zato bi si tukaj želeli še doreči nekaj stvari.

Iz osnutka pa je v celoti izpadel delček, povezan z enakimi možnostmi žensk in moških ter enakimi možnostmi istospolnih, je še dodala.

Glede fiskalnega okvira Bratuškova ocenjuje, da sicer sledi zavezam, ki smo jih dali Bruslju, a je še vedno premalo konkreten. Zato jo skrbi, da se vse, kar je zapisano, ne bo dalo izvesti. Na tem področju želijo še več pogovorov, da se ne bo novembra, ko se bo sestavljalo proračun, ugotovilo, da tisto, kar je zapisano v koalicijskem sporazumu, ne da realizirati.

Sedanja predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, je poudarila še, da naslednjo vlado čakajo težke odločitev, zato bi bila dobra čim širša koalicija in čim širša podpora v DZ.

ZL: Pogodba gre v desno

Združena levica (ZL) sicer več ne sodeluje v koalicijskih pogajanjih in ni prejela drugega osnutka sporazuma, a kar so prebrali v medijih, jim daje slutiti, da bo Cerar "nadaljeval politike Janeza Janše in Alenke Bratušek". Moti jih napoved davčne reforme, ki naj bi še dodatno razbremenila najbogatejše. To pa je po njihovem mnenju znak, da se pogodba premika v desno. Če bodo domneve potrjene, ZL ne bo podprla Cerarja za mandatarja, tako kot ne bo podprla neoliberalne vlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1698)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolje, da si ne mažejo rok v tej vladi javne uprave, žadolževanja in sistematičnega uničevanja gospodarstva!
Kaktus111
14. 08. 2014 21.43
+0
Saj ta vlada odide , ko nastopi Miro ...... pa ne se sekirat .....
donpedro
14. 08. 2014 20.24
-1
Janša,še malo. pa bomo razgnali to rd. bando
Kaktus111
14. 08. 2014 21.44
+1
Kaj si spet sanjal .. al kej tacga ........
flojdi
14. 08. 2014 19.52
+2
. v vse strani mi vis kdo bi ali ne bi s kom kaj kje., zanima me , KDAJ bo Občutiti razliko na bolje..( memgrede.. v spomin se mi je zabilo prebrano o tem, da je , menda, nek FranclJoža dal vsak nov zakon prebrat enmu meščanu in enmu kmetu. če sta napisano razumela , je bil zakon sprejet. ( sumim , da eni kle se sami sebe ne razumejo.. jest njihovih pisarij itak tud ne
LLLEPI
14. 08. 2014 19.34
+0
Nase politike zanimajo samo dobro placane funkcije in privilegiji Brusel pa zanima kako bi nam nastimali najvisje davcne stopnje da se ta denar prelije v skupno eu blagajno
Ku?ko pod pru?ko
14. 08. 2014 19.32
+3
Pravilno, Ljudmila, da ne poš s pocarji za gospodarstvo skupaj v vladi!!!
belaovca
14. 08. 2014 18.57
-3
pa kaj je sploh na dobu...eden al kupljenraj.....
prašekk
14. 08. 2014 19.29
-1
Sodeč po Ivanu in njegovem razpoloženju ; Eden :-)))
belaovca
14. 08. 2014 18.51
+0
janez pa fidel si lahko podata roke....
rfhkl
14. 08. 2014 18.28
+0
Zdaj ko bo Kresalova preko Crkota vladal bo pa res raj na zemlji!
belaovca
14. 08. 2014 18.30
+0
raj je na dobu....54 dni je janez že v ednu.....
rfhkl
14. 08. 2014 18.31
+1
belaovca
14. 08. 2014 18.33
+2
prašekk
14. 08. 2014 18.17
+1
Opažam desnosučni obup !!! Ne gre jim v glavo, da nekdo želi Sloveniji dobro !
belaovca
14. 08. 2014 18.23
+0
čakajo prašek...spremljajo poročila......
prašekk
14. 08. 2014 18.13
+4
In kaj pravi Puščavnik Ivan Dobski na vse dogodke ?
prašekk
14. 08. 2014 18.16
+0
rfhkl
14. 08. 2014 18.16
-1
Pa saj je ravno sodno takso poravnal, to ga bo okuprialo še vsaj mesec. Pusti človeku, da gre življenje počasi. Smrt kaviar komunizmu!
belaovca
14. 08. 2014 18.18
+4
že par dni ni twittnil.......mislim da je dobil nagrado.......desnosučni bi lahko kaj povedali....iz prve roke....
borzojoj
14. 08. 2014 18.12
-4
Dober komentar na twitterju: NOVA SLOVENIJA je včeraj odprla očiščenje Slo-političnega prostora...........Čez 1 leto bo rdeča vlada in stranke na čistini po neuspešnem vladanju........................TAKO JE..... :)))
belaovca
14. 08. 2014 18.21
+1
če je to mislila...vračilo 1,8 miljarde od cerkve....potem je to samo delno očiščenje....
rfhkl
14. 08. 2014 18.01
-8
Stonin se ni pustil na limanice. Janša pride iz zapora in velika zmaga je ziher! Janševiki in komunisti samo kričite, stepst pa se ne upate lenuhi strahopetni????????????????
Rosvitaja
14. 08. 2014 18.02
+5
kdaj pride,saj se že več,kot mesec pogovarjate...Vam,še ne rata
belaovca
14. 08. 2014 18.06
+4
lolela....ena nesramna.......samo kiklo dvigneš pa je na kolenih....konc fajta....
Rosvitaja
14. 08. 2014 18.08
+3
izlakarr
14. 08. 2014 17.55
+2
Vlada je taka,kot se je nas večina Slovencov želi..Cerar čestitke
Rosvitaja
14. 08. 2014 18.02
+4
rfhkl
14. 08. 2014 17.52
-7
Kolikokrat se je Cerku v zadnjih tednih stgal rokav, od cukanja za usluge mu je že malo skrivilo hrbtenico. Zjutraj tek, pol tuš, pol zatrk pri kučkotu, skoči hitro čez grmovje in že gre v Čefuristan.
senovo
14. 08. 2014 17.53
+6
nč,bat za Cerarja,zase skrbi,je v odlični kondiciji
rfhkl
14. 08. 2014 17.44
-6
Cerak mora sedaj biti pogumen, ko ima v riti dve velikanski klobasi somalskih transvestitov mora navzvej dajati, vti mi lahko, vse super lahko pomagam gospa! HEHEHE
izlakarr
14. 08. 2014 17.56
+3
Primož Trubar 1
14. 08. 2014 17.44
-4
Pod vlado J.J. je vse cvetel, najmanjša zadolženost 22% BDP, 8,4M, zdaj 82% BDP, 29M, prej 7% rast BDP, zdaj stagnacija -11%, prej 60.000 nezaposlenih zdaj 120.000, Slovenci ste mogoče mazohisti, da take volte, al so vam čip v glavo vsadili, krivim pa 820.000 tistih, ki se volitev niso udeležili.
belaovca
14. 08. 2014 17.51
+3
zdaj pa še razloži zakaj je v luknji.....
belaovca
14. 08. 2014 17.54
+1
pa tudi o ladjah sem ti že povedal ...smo tvoja kratka selektivna pamet...
srebrnibreg
14. 08. 2014 18.21
+0
Ne rabiš pod vse članke ista jajca lepit. Sicer lepiš tisto kar ti na Trstenjakovi napišejo. Standardno.
MeaParvitas
14. 08. 2014 18.41
+1
JJ je organiziral veselico, glavne dobitke srečelova so dobili izbranci, zapitek pa zdaj plačujemo vsi.
Primož Trubar 1
14. 08. 2014 17.37
-3
V NLB ena pravila za navadne državljane in druga za posvečene kadre. Član uprave NLB Nima Motazed je maja lani svoj depozit iz Avstrije prenesel v Slovenijo, pri tem pa mu je NLB odobrila višjo obrestno mero od najvišje dopustne v tistem času.
borzojoj
14. 08. 2014 17.50
-2
In za udejanjanje teh pokvarjenih rabot LEVIH LDS-ovcev, si potem v NLB-ju plačujejo ZA NAŠ DENAR razne tečaje: jogiranja, avtogenega treninga, transcendentalne meditacije, "za sproščanje", da bi našli "notranji mir" in podobna jajca..................In bančne LUKNJE KRPAJO z NAŠIM DENARJEM - ljudje božji DO KDAJ ŠE, vas VPRAŠAM ?
MeaParvitas
14. 08. 2014 18.47
-1
Mu je zrihtal J. Medja, ki ga je ustoličila Janševa vlada....
izlakarr
14. 08. 2014 17.29
+3
Židan za ministra gospodarstav
Bojana222
14. 08. 2014 17.33
+3
nevem,če res,sam sem slišal,da z Janezom ni nekaj vredu,da je padel v močno depresijo
valvazor44
14. 08. 2014 17.41
+3
to,ga že dolgo daje,saj se je zdravil v Avstriji
rfhkl
14. 08. 2014 17.28
-9
O najmanjšem sunku bo barko začelo potapljati, Kahel pa prvi, mi imamo hrbtenico mi nismo krivi, Cerak pa sam v svoji pisarni kot Robin Wiliams naredui stvari konec.
belaovca
14. 08. 2014 17.30
+4
janez se že dolgo ni oglasil na twitterju....nisi v skrbeh....
izlakarr
14. 08. 2014 17.31
+7
hudo narobe je steboj...Robin je legenda,najuspešnejši komičar,kar bi za tebe rekel,da si navaden klošar...brez dela in jela...ker.če ne delaš,ti ne pripada jest
Bojana222
14. 08. 2014 17.33
+4
ja se je slišalo,da nekaj ni vredu z njim,no ja Schweizer,verjetno ve
rfhkl
14. 08. 2014 17.47
-2
Robin Wiliams bi hotu, da se delam norca iz njegove pietete, ker je pač bil takšen in samo z črnim humorjem se lahko poklonim velikanu komedije, morda najboljšemu za Lui de Funesom.
BULDOH
14. 08. 2014 17.24
+0
Rok trajanja te vlade je šest mesecev-je že vtisnjen na konzervi.....So v njej sestavine brez konzervantov.....
izlakarr
14. 08. 2014 17.27
+3
urmek
14. 08. 2014 17.33
+2
Javnemu sektorju in penzjonistom (z dobri pokojninami) sigurno ne!!!
la?nislo
14. 08. 2014 17.33
-5
Miška....po šestih mesecih brez konzervantov bojo kar lepo smrdeli,,,No sposrani pa so že itak zdaj-------
Bojana222
14. 08. 2014 17.35
+2
lačnislo,ti veš,kaj je narobe z Ivanom,Janezom
valvazor44
14. 08. 2014 17.42
+1
BULDOH
14. 08. 2014 17.52
-1
Janša se ima čisto fajn-twita, je poslanec in bo tudi ostal, saj tako je zatrdil poslanec Matjaž Han-SD-NA KONCU PA BODUBU ŠE ODŠKODNINO-JAZ BI TAKOJ PODPISALA, DA BI BLA NA NJEGOVEM MESTU.....