Slovenija

Kaj morate vedeti, preden se na prometno najbolj obremenjen vikend odpravite proti morju?

Ljubljana, 31. 07. 2015 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred nami je prometno najbolj obremenjen vikend v letu. Na naše ceste namreč prihajajo trume Italijanov, Avstrijcev in Nemcev. Zastoji bodo tako na delih avtocest in hitrih cest, kot tudi na cestah proti mejnim prehodom. Veste, kje bo najhuje?

Prometni zastoj
Prometni zastoj FOTO: POP TV

Pred nami je najverjetneje prometno najbolj obremenjen vikend letošnjega poletja. Na pot se bodo podali tako slovenski turisti, 'vikendaši' in 'pavšalisti', kot tudi trume Bavarcev, za Italijane pa se s 1. avgustom začenja znameniti "ferroagosto". Na prometno-informacijskem centru so zato pripravili informacije in napotke, ki vam lahko olajšajo potovanje.

Kje je pričakovati najhujše zastoje?

Vse večje zgostitve prometa je pročakovati proti turističnim krajem, predvsem iz Avstrije in Italije proti slovenski in hrvaški Istri.

Prometni zastoj
Prometni zastoj FOTO: POP TV

Avtocestni odseki s predvideno visoko gostoto prometa:

- zahodna ljubljanska obvoznica A2 iz smeri Šentvida mimo Kosez in Brda proti cestninski postaji Log

- južna ljubljanska obvoznica A1 iz smeri Dolenjske med Vičem in razcepom Kozarje

- avtocesta Maribor–Ptuj na koncu podravske avtoceste A4 pri Dražencih ter naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje.

Mejni prehodi:

- hitra cesta H5 Škofije–Koper od izvoza Koper - center proti mejnemu prehodu Dragonja

- hitra cesta H6 pri Izoli in naprej proti Portorožu ter mejnemu prehodu Sečovlje

- cesta od Postojne prek Pivke in Ilirske Bistrice do mejnega prehoda Jelšane

Več o trenutnem stanju na CESTAH.

Gneča na cestah
Gneča na cestah FOTO: POP TV

Zelo visoko gostoto prometa je zlasti v soboto pričakovati pred predorom Karavanke. V smeri zahod–vzhod na avtocestah med Italijo in Madžarsko daljših zastojev za zdaj ni pričakovati, je pa ravno tako mogoč povečan promet, predvsem v primeru nesreč ali okvar vozil. Povečan promet v smeri notranjosti države, zlasti na obalnih cestah ter primorski avtocesti, je pričakovati že v soboto čez dan ter v nedeljo od popoldneva proti večeru. V sredo, 5. avgusta, pa je pričakovati povečano gostoto tovornih vozil pred mejo s Hrvaško zaradi praznika na Hrvaškem.

Počitniška gneča na cesti
Počitniška gneča na cesti FOTO: Reuters

Pripravite si alternativne poti, predvidite postanke, bodite naspani in spočiti

Pristojni priporočajo, da že vnaprej načrtujete daljši čas potovanja ter si pripravite alternativne poti in predvidene postanke. Priporočljivo je, da se vozniki na pot odpravite predvsem zvečer, ponoči in v zgodnjih jutranjih urah, ko je zastojev bistveno manj.

Na pot se odpravite naspani in spočiti, v času manjše vročine, saj boste za volanom tako bolj pozorni in varni, s tehnično brezhibnim vozilom, v vozilu imejte dovolj tekočine za pitje, najbolje vodo.

Ko se znajdete v koloni na avtocesti, naredite prostor za reševalce

"S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov," pravijo na prometno-informacijskem centru.

Nikar ne pozabite: Vedno ko pride na avtocesti do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.

Pravilno razvrščanje
Pravilno razvrščanje FOTO: Dars

Kje lahko spremljate razmere na cestah?

O najhujših zastojih na cestah vas sicer že ves čas obveščamo na naši spletni strani in preko Twitterja, podrobnejše informacije o razmerah pa lahko pridobite na spletni strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste, na telefonski številki 1970, stanje na avtocestah pa lahko preverite tudi na brezplačnem odzivniku na telefonski številki 080 22 44.

Sezona je na višku, a nekatera dela so nujna

Na štajerski avtocesti A1 je na vseh odsekih z obnovitvenimi deli postavljena zapora prometa, ki zagotavlja največjo možno pretočnost, saj so na razpolago štirje vozni pasovi - dva zožena v obe smeri. Izjema je le odsek Vransko–Blagovica, kjer je promet proti Ljubljani ponoči preusmerjen na vzporedno cesto, proti Mariboru pa poteka po avtocesti.

Gneča - 2
Gneča - 2 FOTO: Thinkstock

Odsek Vransko–Blagovica bo proti Ljubljani zaradi izvajanja sanacijskih del v predoru Trojane zaprt v nočeh od 30. julija do vključno noči s 3. na 4. avgust, in sicer med 20. in 5. uro zjutraj. V tem času bo zaprt tudi avtocestni priključek Trojane, in sicer v smeri Ljubljane in Maribora. Med avtocestnima priključkoma Vransko in Blagovico bo tako ponoči v smeri Ljubljane 20-kilometrski obvoz urejen po vzporedni glavni cesti. V noči s 4. na 5. avgust, ko bodo zaključena dela v smeri Ljubljane, se bodo začele nočne zapore odseka med Blagovico in Vranskim proti Mariboru. Med 21. in 5. uro zjutraj bo promet proti štajerski prestolnici potekal po vzporedni glavni cesti. Zaprt bo tudi uvoz na avtocesto prek priključka Trojane proti Mariboru.

Na odseku med Blagovico in predorom Podmilj potekajo sanacijska dela na viaduktih Petelinjek in Vranke. Promet poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri v dolžini približno tri kilometre, pri čemer je en pas speljan na drugo polovico avtoceste. Dela bodo zaključena do konca avgusta.

Na odseku med Žalcem in Celjem so glavna dela pri obnovi vozišča in objektov zaključena, vendar pa bo zaradi zaključnih del promet še oviran predvidoma do 12. avgusta zaradi izvedbe navezav in dokončanja del na objektih.

Na odseku med Celjem in Dramljami promet zaradi graditve protihrupnih ograj poteka po dveh zoženih pasovih v obe smeri, pri čemer je en pas speljan na nasprotno stran avtoceste. Priključki Celje - center, Celje - vzhod (Ljubečna) in Dramlje so odprti za promet, ravno tako obojestransko malo počivališče Zima. Dela bodo na odseku med Celjem in Dramljami sicer potekala vse do oktobra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
31. 07. 2015 22.08
+5
20 razlogov zakaj je lepo biti kmet Ker se na kmetiji ustvarja gnoj. In po gnoju se raste... Ker je nov traktor dražji od športnega avtomobila Ker imeti svinjak pri hiši še ne pomeni nereda in pospravljanja Ker je živini vseeno če prideš v hlev 15 minut kasneje Ker kmet v povprečju (od veleposestnika do kmetiča v Sudanu) prehrani po 196 soljudi in več Ker si sam svoj gospodar Ker lahko voziš traktor že v starosti 16 let Ker se ob zamudi lahko opravičiš češ da je ravno krava telila Ker je smreka za božič vedno lepša v sosedovem gozdu Ker imaš krompir Ker ko otroci pridejo domov je vedno kdo doma Ker beseda kmet za kmeta ne more biti žaljivka Ker se bata škornji ujemajo z vsakim kombinezonom. Ker je kmet najpomembnejši poklic. Ker delaš v različnih delovnih okoljih. Ker je kmet doma tam kamor drugi hodijo na dopust- na kmetiji. Ker je lepo gledat zavistne obraze. Ker so nenehne možnosti za razvoj. Ker z družinskimi kmetijami ohranjaš tradicijo. Ker obstaja še vsaj 1020 razlogov zakaj je lepo biti kmet.
DeycoSI
31. 07. 2015 22.14
-2
E moj jožajoža... ti si res en "kmet", glede na tvojo katastrofalno Slovenščino!
mentorhercul
31. 07. 2015 20.56
+2
Ko je gužva se vsaj ne divja.........
Niky21
31. 07. 2015 20.13
+9
VEDETI IN STORITI MORATE LE ENO PAMETNO POTEZO......NE BITI LENUHI IN SE ZBUDITE OB 3 ALI 4 ZJUTRAJ IN POJDITE TAKRAT NA POT KO NI GUŽVE IN NE OB 9 ZJUTRAJ :) JE BITI TAKO TEŠKO PAMETEN ?
Spiderwoman
31. 07. 2015 21.05
+5
če gredo vsi ob 3-h zjutraj, je tudi takrat zastoj . a ne?
Niky21
31. 07. 2015 22.29
+0
neboj se, je preveč lenuhov da bi šli vsi ob 3 zjutraj....probaj iti in se boš spomnil da sem imel prav ko neboš v gužvo padel...tako da tvoje pametovanje ne obrodi sadov ;)
gobo
31. 07. 2015 14.24
-1
kaj morda ve kdo če bo šagra v gročani
bergman
31. 07. 2015 13.53
+2
Kaj je treba vedet? Da greste na avtocesto, ki že trideset let ne odgovarja predpisom in zahtevam in pa med nestrpneže, prepotentneže, provokatorje in še bi lahko našteval značaje voznikov, ki si predstavljajo, da samo oni znajo vozit in, da samo oni poznajo predpise, zato se vozijo samo po prehitevalnem pasu, ker se delajo angleže in v primeru zastojev in nesreč vozijo vzvratno ali celo na vozišču obrnejo vozilo in se peljejo v nasprotno smer!! Da bo pa mera polna, je pa žalostno to, da je takih kar 95%, ki imajo SI registracijo, med katere spadajo tudi nekateri med spodnjimi komentatorji!!!! Pa se vprašajmo, kdo je resnično kriv za take situacije!!
Biofanatik
31. 07. 2015 14.21
+3
beowulfsam
31. 07. 2015 13.27
+1
In še polna luna je. Že za v službo sem videl nesrečo osebnega vozila, vojaški transport, ki mu je gumo odtrgal in modela, ki ni zategnu ročne na parkirišču in je bil avto sredi ceste, k sreči mu je ena dobra duša kamne pod gume položila. Je bilo pa res že zjutraj več tujcev kot domačinov na cesti.
Biofanatik
31. 07. 2015 12.32
+2
Da je zaradi predora Markovec sedaj večja gužva na Šmarju in naprej proti Dragonji
Biofanatik
31. 07. 2015 12.35
+2
macek_garfield
31. 07. 2015 11.51
+3
.. kaj morate vede - je, da se ne odpravite proti morju ampak v notranjost drzave ... pa ne bo gnece na cesti ...
TheMafiaDon
31. 07. 2015 11.39
+25
najprej moramo vedeti, da kar klobasajo na 24puranov nima nobene veze z ničemer...potem je življenje lažje. tisti bedak ki takele oslarije jemlje resno(najbrž jih ni malo) pa potem delajo zmedo povsod. kdor ima vozniški izpit najbrž ve kaj mora vedet, ne rabi nepismene študente iz FDV da mu solijo pamet. amen. minusi gremo :)
Biofanatik
31. 07. 2015 12.33
+4
Niso se tega spomnili študentje ampak smetana strokovnjakov na tem področju, za kuzlat.
TheMafiaDon
31. 07. 2015 12.35
+0
Uporabnik113189
31. 07. 2015 11.39
+6
Kaj morate vedeti če se odpravite proti morju? Preprosto, to da niste uporabljali glave in počnete isto že vse življenje, služba, morje, služba, morje, služba morje..Kot da ni ničesar drugega na svetu. In vaše neumne navade pametni izkoriščajo, ter pišejo debele račune..
flisd
31. 07. 2015 11.34
+2
Ne vem zakaj ljudje raje ne poiščejo lokalnih cest?
BioBenz
31. 07. 2015 11.33
-1
kaj ko bi zmanjšali število policistov na meji....pa še poostren nadzor...ali bi rajši to ob nedeljah počeli??
METKA102
31. 07. 2015 11.59
+2
tantadruj1
31. 07. 2015 11.22
+4
da je to najbolj nevarno početje na svetu. skoraj sigurno vam bo na AC nekdo peljal nasproti. pejte raje po stari, če hočete ostati živi.