Slovenija

Kaj narediti, ko ni niti za položnice, kaj šele za darila?

Ljubljana, 29. 11. 2012 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

December je pred vrati in otroci že sestavljajo seznam želja za Božička. Zanje prihaja čarobni čas veselja in praznovanj, za starše pa skrbi, od kod vzeti in kako otrokom pojasniti, da tega, kar si želijo, pač ne morejo dobiti. Ena od možnosti je nakup rabljene igrače.

Mnogo družin še stroškov za stanovanje in hrano ne more več redno plačevati, kaj šele, da bi razmišljale o kupovanju daril za otroke.
Mnogo družin še stroškov za stanovanje in hrano ne more več redno plačevati, kaj šele, da bi razmišljale o kupovanju daril za otroke. FOTO: Thinkstock
Prav za takšne družine, ki si nakupa novih igrač ne morejo privoščiti, obstaja kar nekaj možnosti, kako vendarle lahko pridejo do daril za svoje najdražje. Organizacija Adra Slovenija v različnih akcijah skozi vse leto organizira zbiranje igrač. Pripravljajo dobrodelne bazarje igračk, na katerih si lahko vsakdo za podarjen en evro izbere igračko. Ta denar nato namenijo otrokom iz socialno šibkih družin in iz družin, v katerih vlada nasilje. Kot je dejala predsednica organizacije Maja Ahac, z denarjem poskušajo pomagati socialno šibkim družinam, katerih otroci živijo v revščini, lakoti in so zaradi stiske tudi učno manj uspešni. Zato gre velik del teh sredstev v šolske sklade, prav s pomočjo bazarja igrač pa so peljali na počitnice že kar nekaj otrok.

V društvu Sonce v srcu v nedeljo, 9. decembra, ob 10. uri vabijo vse v Hotel Mons, kjer bo za otroke potekala delavnica zavijanja daril. Starše in otroke pozivajo, da prinesejo igrače ali knjige, ki jih ne potrebujejo, in jih podarijo, poleg zavijanja daril pa bodo otroci lahko pripravljali tudi figurice iz balonov. Akcija poteka pod sloganom Že samo z majhno igračko lahko spremenite življenje otroka v stiski!.

Bazarje igrač prirejajo že tri leta zapored. Ahačeva ugotavlja, da so dobrodelni bazarji igrač prinesli še druge "stranske posledice". Tako z "recikliranjem" rabljenih igrač ohranjamo okolje, zanje še pomembnejši učinek pa je, da omogočajo ljudem, da z dobrodelno gesto pridobijo igračo. "Pomembno je, da ljudem, ki nimajo sredstev, omogočimo, da sami izberejo igračo svojim otrokom. To jim vrača dostojanstvo. Najslabše je, ko se premožnejši prebivalci odločijo 'pomagati' revnejšim na ta način, da premožnejši izberejo igrače in darila za otroke, ki jih sploh ne poznajo, po drugi strani pa sporočajo otrokom, kakšne 'zgube' so njihovi starši, ker jim ne morejo kupiti darila," pojasnjuje Ahačeva.

Skupaj z njimi sodelujejo tudi Ekologi brez meja. V novembru je potekal projekt Star papir za novo upanje, denar od zbranega papirja pa gre v šolske sklade in za projekt Napolnimo Slovenjo s srečnimi otroki. Ta projekt je razdeljen na dva podprojekta. En del zbranih sredstev bo namenjen napolnitvi šolskih skladov tistih slovenskih šol, ki jih obiskuje največ otrok iz socialno ogroženih družin, drugi del pa plačilu aktivnih počitnic otrokom iz socialno ogroženih družin, družin, v katerih je vladalo nasilje, otrokom iz materinskih domov, varnih hiš in mladinskih domov.

V društvu izpostavljajo, da je velika prednost tega projekta, da bodo lahko prejemniki pomoči tudi sami pridobivali sredstva (npr. da bodo izdelali ekološki izdelek za dobrodelno dražbo ali na prireditvi pokazali svoj talent) in se naučili, da lahko vsak, ne glede na svoje finančno stanje, pomaga sočloveku. Prepričani so, da če vključimo otroke v dobrodelne projekte, jim bomo odprli vrata k solidarnosti in sočutnosti.

Otroci so tisti, ki revščino najbolj občutijo

December se bliža in pod božičnim drevescem bi vsi radi imeli kakšno darilo. To je čas obdarovanj, kar še ne pomeni nujno, da morate darila dobiti!
December se bliža in pod božičnim drevescem bi vsi radi imeli kakšno darilo. To je čas obdarovanj, kar še ne pomeni nujno, da morate darila dobiti! FOTO: Reuters

Težko gledajo nemoč staršev, ki si nenehno očitajo, da niso poskrbeli za svoje otroke in jim dali vsega, kar potrebujejo, hkrati pa se počutijo krive, češ da so oni s svojimi potrebami in željami staršem povzročili probleme. Ahačeva poudarja, da so izkušnje pokazale, da najrevnejši največ prispevajo v humanitarnih akcijah, medtem ko se tisti v izobilju odzivajo predvsem, kadar jim gre za publiciteto ali poslovno korist. Očitno še vedno velja, da revež reveža najbolj razume.

Knjigarna, polna rabljenih igrač in upanja

Knjigarna na Filozofski fakulteti v Ljubljani je polna rabljenih igrač. Podarite igrače, ki jih ne potrebujete več, a poskrbite, da delujejo in so čiste, torej takšne, kot bi si želeli, da bi jih v dar dobil vaš otrok.
Knjigarna na Filozofski fakulteti v Ljubljani je polna rabljenih igrač. Podarite igrače, ki jih ne potrebujete več, a poskrbite, da delujejo in so čiste, torej takšne, kot bi si želeli, da bi jih v dar dobil vaš otrok. FOTO: Matjaž Rebolj

Če bi jim radi pomagali, lahko sodelujete v njihovih projektih. Rabljene in ohranjene igrače zbirajo na različnih lokacijah po Sloveniji, ki si jih lahko ogledate na njihovi spletni strani, prav tako si lahko na njihovi strani preberete več o aktualnih projektih in njihovem poslanstvu. Ena od takšnih točk, kjer zbirajo rabljene igrače, je knjigarna na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot so nam sporočili iz knjigarne, se jim je ideja zdela plemenita in več kot primerna za te čase, zato so se z veseljem in zadovoljstvom odločili, da jim pomagajo po svojih najboljših močeh, saj kot največja humanistično-družboslovna institucija v Sloveniji lahko dosežejo velik krog ljudi – od študentov, zaposlenih do drugih obiskovalcev. Prav tako so se pohvalili, da so v zelo kratkem času zbrali že ogromno igrač, tako da so prvo pošiljko že oddali.

Z darilom osrečujemo in ne obremenjujemo

Obrnili smo se tudi na Zavod za otrokom in okolju prijazno igro (ZOOPI), ki v času pred veselim decembrom prav tako organizira veliko zanimivih in uporabnih dogodkov. Na svoji spletni strani tako ponujajo nekaj koristnih nasvetov, kam z igračami, ko jih ne potrebujete več, a hkrati pozivajo, naj bodo podarjene igrače čiste, cele, lepo ohranjene, delujoče in predvsem vredne dostojanstva tistega, ki mu bodo namenjene. Torej takšne, kot bi si želeli, da bi jih v dar dobil vaš otrok.

Namen darovanja ni v tem, da si "očistimo" vest, da bomo nekomu naredili dobro, v resnici pa se na preprost način znebimo smeti, za katere smo sami odgovorni. Zavod za otrokom in okolju prijazno igro

Predlagajo, da organizirate skupinsko zbiranje rabljenih otroških igrač in jih podarite kateri od humanitarnih ustanov, ali organizirate zabavo, na kateri si otroci lahko izmenjajo igrače, ali pa v lokalni knjižnici predlagajte odprtje igralnice, ki jo lahko založite s svojimi igračami. Nekatere knjižnice ponujajo tudi igroteke, kjer si lahko igrače izposodite. Odvečne igrače lahko podarite tudi posredovalnici rabljenih predmetov Stara roba nova raba, v kateri bodo igrače po nizkih, simboličnih cenah vključili v ponoven obtok.

Zakaj kupiti igračo iz druge roke?

Otroci so neverjetno dojemljivi za reklamna sporočila. In v poplavi oglasov med otroškim programom je težko verjeti, da ponudbe neke "supernovezadnjihitmoramimeti" igrače ne bodo opazili. Dejstvo pa je, da so igrače drage in otroci odlični potrošniki. Le kateri od staršev pa se lahko upre svojemu otroku, ki prosi za igračo, saj jo imajo že vsi sošolci v razredu, le on ne?

Lahko bi otroku rekli, da bo bolje, če družina preživi več časa skupaj in kaj zabavnega počne. V tem primeru vam svetujemo, da izdelate preproste papirnate bone, ki jih okrasite in na katere napišete, za katero "storitev" so izdani in komu so namenjeni. Morda bo takšno darilo vašemu otroku pri srcu.

Uprejo se tisti, ki si je ne morejo privoščiti. Igrače so preprosto predrage, družinski proračun pa prazen! Poleg tega se zavedajte dejstva, da se otroci prehitro naveličajo in prerastejo igrače. Če je neka igrača ohranjena, čista in brezhibna, potem otroku, ki si jo želi, ne bo mar, ali je rabljena. Privarčevani denar pa lahko porabite za skupen obisk živalskega vrta ali obisk kinodvorane. Hkrati je to dober način, da ste okoljsko ozaveščeni in da poskrbite za naše okolje, opozarjajo v ZOOPI. Če otroku pokažete, da lahko svojo igračo zamenja za drugo ali jo za neki simbolični znesek celo proda, mu boste pokazali, kako lahko s svojo lastnino tudi nekaj pridobi. Morda bo potem nanjo še posebej skrbno pazil.

V povprečju otroci do 14. leta starosti dobijo na leto okoli 70 novih igrač, so zapisali na spletni strani Zavoda za otrokom in okolju prijazno igro.
V povprečju otroci do 14. leta starosti dobijo na leto okoli 70 novih igrač, so zapisali na spletni strani Zavoda za otrokom in okolju prijazno igro. FOTO: Thinkstock

ZOOPI na svoji strani navaja, da po nekaterih ocenah naši otroci do 14. leta starosti dobijo na leto v povprečju okoli 70 novih igrač, kar znese na leto okrog 20 milijonov na novo kupljenih igračk. To je številka, ob kateri se je treba resno ustaviti, premisliti in se predvsem odzvati, če vemo, da obstajajo med njimi tudi takšne, ki so za naše otroke škodljive.

Otroci si želijo daril in igrač. Premislite, preden se odpravite po nakupih, kaj bo za vašega otroka res dobra igrača. Skupaj pospravite sobico in poglejte, ali imate morda doma kakšno igračo, ki jo je otrok prerasel in je še vedno ohranjena. Ne vrzite je v smeti, ampak jo podarite. Nekoga bo razveselila, če ne otroka, ki jo bo dobil, pa vas, ker ste ga obdarovali. Lahko se obrnete na eno od obeh organizacij in se pridružite njihovi akciji zbiranja igrač ali igrače podarile Karitas in Rdečemu križu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (359)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej Ladislav Bedo
04. 12. 2012 09.32
+1
rabljene igrace je treba podarit in ne prodat halo ljudje kaj je zvami
Oto Hafner 1
01. 12. 2012 22.07
+0
zadnjič bil v milerju na rudniku, srečam mijo jankovič na blagajni, račun na koncu nekaj čez 400 eur...brez besed,
Oto Hafner 1
01. 12. 2012 22.04
+1
ja niso vsi jankoviči
layers
01. 12. 2012 21.07
Najprej je treba otroku povedat da bozicka ni in ga ne bo, da je to produkt amerike, in pa cerkve. Potem mu je treba tekom celega leta dopovedat, da naj se trudi, pa ne zaradi nagrade, ampak zato da ne dobi ob koncu leta po riti. Naslednji korak je pa da bo sel na ulico kot vsi ostali.
conkord
01. 12. 2012 20.15
+1
mislim,da nekateri močno preterajo s kupovanjem daril . 70 daril na leto.. to je inflacija za vse pohvale.. otrok naj dobi res samo tisto , kar si resnično želi, pa malo več ga pocrtlajmo, povejmo kako pravljico, in dajmo mu vedeti da ga imamo radi.. tako tudi v puberteti ne bo tako "težak"... je pa problempri starših , ki se res teško prebijajo iz meseca v mesec.. res morajo vsak cent 2x obrniti. IN REČEM VSA ČAST TAKIM JUNAKOM...
163540
01. 12. 2012 18.45
+1
Slovenci smo zelo dobrodelni in solidarni do sočloveka,ampak ko enkrat vidimo kaj se dogaja v državnih vrhovih nam pa prekipi.Pa ne solidarnost temveč potrplenje do nekaterih lokalnih in vladnih liderjev in njihovih " ritoliznikov ",ki počnejo s našim denarjem brez vsake odgovornosti.Popolnoma vseeno jim je za malega človeka in njegovo bedno življenje brez vizije in veselja do življenja.Ni hujšega za otroka,ko vidi vrstnika ki ima vse kar si zaželi,njemu pa starši ne morejo privoščiti niti malice.Ni ćudno,da je narod odšel na ulice in od odgovornih zahtevati človeku podobno življenje.Slovenci smo potrpežljiv narod,ko nam pa enkrat zavre smo pa lahko zelo složni in nepopustljivi do teh državnih veljakov. Prihajajo prazniki,ki so za otroka lahko zelo grenki in mu pustijo pečat za vedno.
EU
01. 12. 2012 17.04
+1
Tisti otrok ,ki dobi bolj skromna darila se zna v življenju dosti bolje znajti in je bolj sposoben od tistega, ki dobiva bogata darila v otroštvu. Ne ,da ni tko TKO JE. Mal se zamislite
bora_bora
01. 12. 2012 15.32
+6
Krivdo nosijo tisti, ki so na nepraven in nemoralen način osiromašili državo in se obogatili, kaznovani pa so najrevnejši in nič krivi otroci, za to je kriva oblast, ki ne zna regulirat življenja v državi (ureja ga le v svojo korist). To se dogaja že skoraj 20 let in žal nam demonstracije lahko pomagajo le k temu, da se razmere postopoma pričnejo urejati a za izboljšanje razmer bo preteklo še veliko časa in dela.
Darko Jurši?
01. 12. 2012 14.31
+5
Politična elita SRAM NAJ VAS BO,ustvarili ste zakone in pogoje za legalno ropanje države in nas državljanov.
Darko Oblak
01. 12. 2012 14.26
+11
"Kaj narediti, ko ni niti za položnice - Ena od možnosti je nakup rabljene igrače." Kdo je tolk pameten, da piše take "bolane". Če nimaš za položnice, potem nimaš niti za nakup rabljene igrače. Verjetno je to sestavil nekdo, ki še ni imel praznega žepa. Če ni - potem ni. Če ni kruha pol pa jejte potico!- HALOOOOOO!!!!! Kmalu pa bomo vsi na tem, da "ne bo!" . Se opravičujem, ampak sem podjetnik,m in točno vidim, kam drvi vse to. Podpiram tudi demonstracije proti barabam. Saura- saura!!!!!!
cegu na glavo
01. 12. 2012 14.05
+3
Ozrite se okoli sebe,saj se to dogaja povsode po Sloveniji! Razlikujemo se sosed od soseda nekateri smo revni,pa nam je težko priznati drugi bogati,pa tega ne skrivajo!Za to je krivo sigurno kaj drugega kot aktualna politika!!! Kako težko je sosed sosedu izreči že toplo besedo dober dan!Marsikdo se iz objestnosti obrne vstran češ ne vidim te!Ko taisti vidi otroke nas revnih družin mu niti na misel ne pride,da bi sam od sebe dal kaj raje pogleda vstran pa še izjavlja,da on ni kriv za našo stanje!Ja resnica vsakdana boli,pa kljub temu obstaja svetlo upanje,da se bo le nekaj spremenilo v tej moji dragi Sloveniji.Poplave so to pokazale,da je v srcih Slovenskega naroda še vedno dovolj čuta za dobro,zato se je vredno boriti in vstrajati,da se nam vsem izboljša naš težaven VSAKDAN!!!Rad te imsm mojs Slovenija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jakec80
01. 12. 2012 12.45
+6
"Kaj narediti, ko ni niti za položnice, kaj šele za darila?" - Mislim, da odgovor najdemo v glavnih temah dogodkov, ki se te dni dogajajo na naših ulicah!! Otroku staršev, ki komaj shajajo iz meseca v mesec je najtežje razložiti zakaj njegovi vrstniki, ki že tako imajo vse, dobijo boljša in dražja darilo od dobrih mož, ki naj nebi delali razlik!
lily171066
01. 12. 2012 11.34
+6
vsi tisti,ki so bogataši so navadni lopovi
HariboBon-Bon
01. 12. 2012 16.33
+2
Noben privatnik ni obogatel na račun sebe samo na račun delavca ki dela za 500-600 € !Golazen Toliko o sposobnosti naših šefov ki jim je dala država možnost v minimalcu 420,00€ da se lahko bogatijo!
Ninaa93
01. 12. 2012 11.11
+17
zakaj bi kdo prodajal stare igrače?!?!?1 PODARIMO JIH!
patr
01. 12. 2012 11.06
+2
gospakatja
01. 12. 2012 07.41
+18
igračko svojega otroka lepo popucajte, dajte v darilno vrečko in jo obesite na kljuko tistega stanovanja, kjer živi otrok, katerega starši si nakupa ne morejo privoščiti!!! brez svojega imena, mogoče le miklavž, božiček ali dedek mraz!!
layers
01. 12. 2012 21.11
+1
FAUSTOS1
01. 12. 2012 00.04
+14
TO JE REZULTAT TE VLADE,LAČNI OTROCI DELAVCI- BOGATI IN VLADA PA SE GREDO IGRIC TER POŠILJAJO POLICIJO TER GOVORIJO NAJ POLICIJA ČIMBOLJ PRETEPA LJUDSTVO DA BO POSTALO UBOGLJIVO
nik500
01. 12. 2012 12.59
-7
Raje bi rekel, da je to rezultat prejšne vlade. Ta vlada pa hoče popraviti škodo od prejšne vlade.
pika.s
01. 12. 2012 17.59
-1
Ta vlada, z JJ je imela že med letoma 2004 in 2008 čas kaj spremeniti na boljše, pa ni. Vse politične elite so sodelovale pri tem polomu.
Boštjan Bizjak 1
30. 11. 2012 23.48
+11
bogi otroci,saj starši niso krivi da živimo v tako pokradeni,zgolfani in kradljivi državi!!!
rm122
01. 12. 2012 07.48
+2
Draža
30. 11. 2012 21.32
+18
Večina miklavžev in božičkov je na zavodu.
Pornoslavija
30. 11. 2012 17.01
+25
Kok ste smotani, kle neki o črtomirjih pa janši pa ne vem čemu še use debatirate, brezveze! ajde pomagat! nej usak nese eno igračo za boljši jutri drugih!
Bafana87
30. 11. 2012 23.44
+2
upam da si ti kako igračo že nesu ko si tolk poln zagona ;)