Slovenija

Kaj pa, ko je treba darilo zaviti?

Ljubljana, 24. 12. 2014 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če še ne veste, v kaj zaviti vaša božična in novoletna darila, potem lahko preberete priporočila zveze potrošnikov. Svetujejo, da uporabite že uporabljen papir, ali pa takšnega, ki ga je mogoče reciklirati, lahko pa izdelate tudi svoj unikaten ovoj.

Ob kurjenju darilnega papirja se lahko sproščajo tudi zelo strupeni plini.
Ob kurjenju darilnega papirja se lahko sproščajo tudi zelo strupeni plini. FOTO: Thinkstock

Po obdarovanju se boste zagotovo vprašali, kam z ovojnim papirjem. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) svetuje, da storite prvi korak k potrošnji, ki je bolj trajnostno usmerjena in bolj prijazna do okolja. To storite tako, da darila ovijete v papir, ki ga je mogoče reciklirati, uporabite že uporabljen papir ali pa uporabite domišljijo in izdelajte svoj unikatni ovojni papir.

Različne vrste papirja, ki jih lahko kupimo v skoraj vseh trgovinah, se med seboj ne razlikujejo le po videzu, ampak tudi po sestavi. Na ovojnem papirju le redko najdemo oznake glede reciklaže oz. odlaganja, ustrezne razlage pa ne moremo pričakovati niti od prodajalk. Skladno z zakonodajo naj bi bilo na ovojnem papirju označeno (z znaki in z opisom), iz kakšne snovi - materiala je narejen. Imel naj bi tudi označbo za recikliranje, kar pa je v praksi prej izjema kot pravilo.

Pozor, ne glede na to, kako zelo si boste želeli reciklirati ovojni papir, se ne smete odločiti za sežiganje. Če boste sežgali plastificirani papir, se lahko namreč sprostijo izjemno nevarni strupeni plini.

Zato ima ZPS pet namigov za "zeleno" zavijanje daril:
- Za domače izdelajte vrečke iz blaga, ki jih bo mogoče uporabljati tudi po obdarovanju. Potrebujete le velik kos blaga in nekaj ročnih spretnosti ter navdih za dekoracijo.
- Embalaža naj bo del darila, zato lahko darilo namesto v ovojnem papirju podarite v košari, košu, posodi, vrečki iz blaga in podobno.
- Pokažite svojo ustvarjalno plat z izdelavo lastnega ovojnega papirja. Izdelate ga lahko iz starih koledarjev, stripov, voščilnic iz preteklih let. Seveda boste za to potrebovali nekaj več časa, vendar boste hkrati porabili odvečen papir, prihranili in predvsem dali darilu povsem unikaten pečat. Če želite biti unikatni, pa nimate dovolj časa za izdelavo papirja, kupite rjav papir, ki ga je moč reciklirati, ter ga le okrasite na svojstven način s poslikavo, napisi, štampiljkami ipd.
- Če vaši obdarovanci niso preveč neučakani pri odvijanju daril, lahko ovojni papir znova uporabite. Ovojni papir in vrečke shranite ter jih prihodnje leto ponovno uporabite
- Če se boste odločili za nakup darilnega papirja, izberite tistega, ki ga je moč reciklirati. Bodite pozorni na označbe na deklaraciji, če seveda so. Podobno izbirajte tudi pentlje in trakove, konec koncev so vrvice iz naravnih materialov ter npr. posušene pomarančne rezine prav tako lepa dekoracija.

Kljub zgodaj zapisanemu, pa boste vseeno verjetno prejeli kakšno darilo v ovojnem papirju. Če se boste odločili, da ga odvržete, potem uporabite pravilen koš. Navaden papir gre v zaboj za papir, plastika gre v zaboj za embalažo, plastificiran papir in celofan pa gresta v splošni gospodinjski zabojnik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komunjara 1
24. 12. 2014 21.56
+3
darilo za svojo drago lahko zavijete tudi v gumico......
Infraping
24. 12. 2014 18.37
-1
Ka sn js vse tti idzip zavil, ona pa nič. Ka jo ebej.
Infraping
24. 12. 2014 18.36
+0
Če si pa lačn, pa svoj kerd še enkrat poješ, pa je tut neki.
fafajonka
24. 12. 2014 17.24
+4
Ali na ZPS svetujejo tud toaletn papir, rabljen, pa za reciklirat je taprav ( za ponovno uporabo ) :)))
Desnica boli
25. 12. 2014 17.31
+2
Sam na radiator ga daš posušit, pol je pa najbolš za po hrbtu praskat.
bb5a
24. 12. 2014 16.48
+6
Najbolš da kupte salamo na delikatesi, ker je že zavita...