Slovenija

Kaj prinaša reforma? Po novem naj bi v zdravstveno blagajno plačevali glede na dohodke

Ljubljana, 09. 12. 2016 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrica je tri dni pred rokom kolaiciji predstavila predloge zdravstvene reforme, ki pa so navdušili zgolj stranko SMC. Ena od novosti, ki jo prinaša reforma, je, da naj bi bilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje po novem odvisno od prihodkov zavarovanca.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zdravstvena reforma
    02:39
    Iz 24UR: Zdravstvena reforma
  • Iz 24UR: Reforma za preživetje
    01:24
    Iz 24UR: Reforma za preživetje
  • Iz 24UR: Kaj prinaša reforma zdravstva, ki to niti ni?
    01:42
    Iz 24UR: Kaj prinaša reforma zdravstva, ki to niti ni?
  • Iz SVETA: Dvomi med koalicijskimi partnerji
    00:55
    Iz SVETA: Dvomi med koalicijskimi partnerji
  • Iz SVETA: Kaj prinaša zdravstvena reforma?
    02:53
    Iz SVETA: Kaj prinaša zdravstvena reforma?

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes koalicijskim partnerjem predstavila predloge zdravstvene reforme. Medtem ko so njene predloge pozdravili v stranki SMC, so bili nad predstavitvijo razočarani v stranki DeSUS. V SD so do predlogov zadržani, saj ne vsebujejo konkretnih številk. Ministrica je predstavila štiri zakonske predloge, ki bodo sestavljali zdravstveno reformo, in sicer novelo zakona o pacientovih pravicah, novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakon o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Kaj prinaša reforma?

Predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju naj bi bil že izdelan v obliki členov, razen na področjih financiranja, preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in košarice pravic. Že prihodnji teden bi lahko bili spisani členi tudi na teh področjih, predlog zakona pa bi v javno obravnavo lahko šel že konec leta.

Namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja naj bi plačevali dajatve.
Namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja naj bi plačevali dajatve. FOTO: Thinkstock

Zakon, ki je do zdaj javnosti ostal neznan, naj bi upošteval ustavno odločbo, ki pravi, da je treba pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja določiti na zakonski, ne podzakonski ravni. Prav tako naj bi zakon posebej urejal zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

Na novo naj bi tudi opredeljeval dogovarjanje za razdelitev programov v zdravstvu. Zdajšnsplošni dogovor je namreč preživeta oblika, zaradi katere izvajalci zdravstveni storitev relativno pozno dobijo pogodbe, koliko in katere storitve jim bo Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) tisto leto plačeval.

Na novo naj bi zakon opredeljeval tudi upravljanje in vodenje ZZZS na način, da bo postala prava zdravstvena blagajna, ne pa javni zavod. Na novo naj bi bili definirani postopki in načini uveljavljanja pravic.

Medtem pa naj ne bi bila v obliki členov še opredeljena področja financiranja, preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in košarice pravic.

V členih naj ne bi bilo zapisano še, katere stroške bodo iz zdravstvene blagajne prenašali nazaj na financiranje iz proračuna. Odprto naj bi bilo vprašanje izenačevanja prispevnih stopenj – zdaj namreč obstaja 11 različnih stopenj, katerih plačilo variira od 50 do 208 evrov.

Prav tako naj bi bili v sklepni fazi dogovori glede košarice pravic, ki naj bi ostala univerzalna v čim večjem obsegu, a vseeno naj bi bile izločene določene pravice, ki naj ne bi pomenile veliko za zdravje.

Bodo dopolnilno zdravstveno zavarovanje zamenjale dajatve?

Preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos na ZZZS je verjetno najpomembnejši ukrep, ki naj bi ga prinesla sprememba zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja naj bi bilo več možnih rešitev. Ena od njih naj bi bilo preoblikovanje zavarovanja v dajatev, ki bi predstavljala določen odstotek vseh bruto dohodkov posameznika, druga možnost pa je oblikovanje dajatve po dohodkovnih razredih.

Ena možnost za zagotavljanje finančne stabilnosti zdravstvene blagajne pa bi bil tudi rezervni sklad, v katerega bi se stekal del denarja iz trošarin in bi ga lahko uporabili v primeru večjih brezposelnosti.

Potem ko bodo predvidoma v prihodnjih dneh dobili dodatne izračune, bi lahko po nekaterih pričakovanjih proti koncu tedna predloge že uskladili na koaliciji in bodo ta področja tudi zapisana v členih. Če bi hitro našli konsenz glede tega, pa bi bil zakon teoretično lahko v javni razpravi že proti koncu leta.
Poleg tega so danes na vrhu koalicije obravnavali še predlog novele zakona o pacientovih pravicah, ki naj bi pri koaliciji dobil zeleno luč, da gre v nadaljnje postopke. Za novelo zakona o zdravstveni dejavnosti je predvideno, da bo predvidoma kmalu v vladni obravnavi.

Glede predloga izhodišč za upravljanje in vodenje zdravstvenih zavodov pa še ni odločeno, ali bodo to področje urejali v krovnem zakonu o javnih zavodih ali pa v specialnem zakonu, kar naj bi bilo mogoče glede na to, da se zdravstveni zavodi financirajo iz zdravstvene blagajne, ne pa iz državnega proračuna.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (552)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
11. 12. 2016 13.12
+5
Če gledamo korupcijo v zdravstvu in kako jo ti LOPIVI odpravljajo je več kot očitno, da jim ni v interesu skrb za zdravje ampak izključno za svoje žepe. Povzročijo ti škodo in recimo uničijo zdravje. Potem pa še hočejo, da jim moraš plačevati, da se lahko naprej delajo norca iz ljudi. ZAto je prvo potrebno ostro poseči v korupcijo v zdravstvo in podkupovanja, ter vse te barabe pozapreti in ključe zmetati v plavž na JESENICAH. Odpraviti konflikte interesov in prepovedati vsem delovanje kot dvoživke, saj so prav ti povzročili čakalne vrste in korupcijo. Je pa res, da je skrajno pokvarjeno, da imajo vsi enako išino prispevkov, tako tisti brez plač in tisti, k iimajo po 20.000.00€ mesečnega dohodka. Pa še za nameček ne odgovarjajo za malomarno delo.
optimist11
11. 12. 2016 12.03
+4
Edino vprašanje je stalno kako zagotoviti več denarja in najlažje ga je z povečanjem davkov, dajatev... Kaj ko bi se enkrat problema ali iziva lotili malo drugače: - Urediti naročila zdravil in vseh ostalih sredstev ki se uporabljajo v zdravstvu - Organizirati procese v skladu z načeli vitke proizvodnje - Strogo ločiti javno in zasebno zdravstvo /delaš samo na enem mestu ( nastala bo zdrava konkurenca) Vse to bo prineslo prihranke v zdravstveno blagajno , skrajšalo čakalne vrste in omogočilo dvig plač vsem v zdravstvu. Vse ostalo je nakladanje , katerega glavni cilj je obdržati sedanji način dela.
puspan
10. 12. 2016 18.58
+5
Sistem, ki je mnogo pravičnejši od obstoječega, bi že davno lahko imeli, samo malo pokukati bi bilo treba v Avstrijo, ali Nemčijo. Avstrijskega ne poznam tako dobro, ampak nemški se mi zdi zelo v redu in zame je omenjena državam nogo bolj socialna, kot se imamo pri nas. Pri njih je vse povezano z višino zaslužka, ne samo v zdravstvenem zavarovanju. Nimajo nobenih čakalnih vrst in skoraj nobenih težav, kot pri nas. Se pa bojim, da omenjeni predlog ne bo šel skozi, ker se bodo uprli tisti, ki imajo že itak vsega dovolj in so nenasitni. S tem bi rešili marsikateri problem, ki jih sedaj imamo, predvsem pa bi imelo zelo velik učinek na ljudi, ki se sedaj zelo upravičeno smatrajo zapostavljene in v resnici tudi so. Čeprav nekateri zelo neosnovano pljuvajo po nemškem kapitalizmu, lahko samo rečem, da je tam veliko več res pravega socializma, kot pri nas tako opevane socialne države, ki v resnici sploh ne obstaja, razen za tiste, ki imajo že itak vsega preveč.
vox populi
10. 12. 2016 18.08
+2
Kaj pa o delovnem času? V moderni dobi NI VEČ NADUR. Delovni čas se deli na dopoldanski in popoldanski. Izmenično naj se zmenijo saj to so visoko izobraženi ljudje in naj se DOJAME, da delovni čas NI VEČ SAMO od 8-16. Trgovine čisto navadne trgovine so odprte do 21. Aja seveda petki in svetki, sobote. Še kaj
nicor
11. 12. 2016 12.13
+2
vox je precej pametnejši od tebe, kaktusar in prav ima glede razporejanja delovnega časa. Samo potem bi bilo pa manj dežurstev pa pripravljenosti, to pa enim ne bi ravno pasalo
nicor
11. 12. 2016 14.25
+1
precej pametnejši od tebe kaktusar. Ne gre vse,predvsem ne vse enako, veliko pa gre. Če bi zdravniki delali v dveh izmenah in bi se sredi dneva prekrivali obe izmeni, bi bila izkoriščenost drage opreme boljša, lahko bi se ravnotako konzultirali, opravili najzahtevnejše stvari...... Samo organizacija dela bi bila pa seveda zahtevnejša (red v tem smislu jim je šibka točka) pa, seveda dežurstev pa nadur in pripravljenosti bi bilo veliko manj. To pa enim ne paše....
TovarišiKradejoMarNe
10. 12. 2016 16.24
+0
Reformo bi morala spisati SDS in le-ta bi bila seveda zavrnjena. Čez 3-4 mesece pa bi jo SMC predstavila kot svojo. Kot se to ves čas dogaja.
SDS_je_poden
10. 12. 2016 18.31
+2
Skunk Works
10. 12. 2016 19.08
+0
ParaVomo
10. 12. 2016 19.25
-2
Podpis. Kar he dobrega je naredil Janša, ZUJF je njegovo delo, zato smo še nad gladino, mogoče kdo pade zraven neupravičeno, vseeno pa je veliko privarčeval. Še dve leti JJ vlade in bi bili rešeni. So pa Mirota poslali, rešitelja:;)
nicor
11. 12. 2016 12.14
+0
žal, nobeden ni rešitelj, eden je pa še zdrahar za povrh
TovarišiKradejoMarNe
11. 12. 2016 13.19
+0
A to tisti,ki vam, družbenim parazitom, v obraz pove resnico ?
ONniON
10. 12. 2016 16.22
+3
tisti ki imajo minimalne plače ali manj bi morali biti plačila oproščeni vsaj tako so na slovaškem naredili kolikor vem , slovaška ima enega nižjih deležev revščine v evropi , med krizo se ni povečal tako kot pri nas
nikhrast
10. 12. 2016 18.45
Kaj pa brezplačna zdravstvena karta za vse državljane, to je uvedlo večina provincij v Kanadi, zdavstvo pa plačujejo delodajalci po tem ko izdajo letne plače več kot $400 tisoč. Zdravniki pa računajo za vsako storitev, nobenih mesečnih plač, no, delati osem ur ne dan ne pomeni nič.
procesoid
10. 12. 2016 14.58
-2
Ni pošteno, da bo nekdo plačeval več za enako storitev oz. obratno. In to samo zato, ker zasluži več, se pravi je bolj uspešen v poklicnem življenju. Kdo pa je komu kriv, da je nesposoben in len in ima zaradi tega nizko plačo?
Morana7
10. 12. 2016 15.14
+8
procesoid povej mi koliko otrok si v življenju slišal reči: ko bom velik bom pa smetar, čistilka, delavec v proizvodnji? Pa te kadre še vseeno potrebujemo in ker so na minimalcu se tudi njihovi otroci čimprej zaposlijo, da niso v breme. Kastni sistem je še kako živ, pa čeprav si eni pred tem zatiskate oči.
nicor
11. 12. 2016 14.36
+2
procesoid, daj se no na novo sprocesirat. Pa za koga boga pa plačuješ zavarovanje za avto, če pa ne nimaš karambola!? In če samo plačuješ zavarovanje, si še vedno srečnejši od tistega, ki to tudi rabi, ker je zbolel, naredil karambol. Veš, ni vsem vseeno, če povzročijo težave drugim. Če bo zaradi moje napake karambol z posledicami, naj jih nosim jaz, ne kdo drug. Tudi in predvsem smrt.
Transformerji
10. 12. 2016 14.45
-1
Danes smo imeli dobro kosilo: parlament, zdravstvo in sindikate (prevod:krvavice, kislo zelje in matevža) . Želeli smo tudi sladico Melanija, pa smo ugotovili, da nimamo najboljših sestavin.
Skunk Works
10. 12. 2016 14.31
+4
Dobro tone ta Slovenija
TovarišiKradejoMarNe
10. 12. 2016 13.17
+5
Branimirju Štruklju čestitamo ponovno izvolitev v nadzorni svet Modre Zavarovalnice.
TovarišiKradejoMarNe
10. 12. 2016 17.14
+1
Kriminalec Jamnik "upravlja", socialisticni sindikalist Strukelj "nadzira", "neodvisna ekonomska strokovnjakinja" pa drzi medijsko stango.
bakiras
10. 12. 2016 12.53
+7
je pa zanimivo kako je desus in sd proti reformi. Očitno imajo tudi oni parklje v marmeladi.
bakiras
10. 12. 2016 12.51
+11
ko bodo odstranili mafijske, izkoriščevalske mreže, bo dovolj denarja za vse.
ROMELS
10. 12. 2016 12.20
+4
Potem je treba urediti tako, da se tudi dodatno zavarovanje plačuje glede na višino dohodkov. Npr: Tisti, ki ima 500 evrov pokojnine plača 20 evrov, tisti s 1000 evri pokojnine pa 40 evrov.
nebvedu
10. 12. 2016 13.14
-1
Ja fino. Potem bodo SP-ji na "radnih" minimalcih plačevali skoraj nič, vozili pa se bodo p še naprej v predragih avtomobilih in si gradili vile. Vsak naj enako plača, ne da se nekoga, ki je sposoben in ima dobro plačo obremeni bolj kot tiste nesposobne na minimalcih.
ROMELS
10. 12. 2016 14.40
+0
xxx1982xxx
10. 12. 2016 14.54
+8
nebvedu a zaj so po tvojem tisti na minimalcih nesposobneži ?? Se bom raje zadržal besed ki ti grejo,,,
cirenij
10. 12. 2016 15.25
+2
Dodatno zavarovanje naj bi ukinili. Tako je obljubil Cerar v predvolilnem boju???
ROMELS
10. 12. 2016 15.29
+3
vezuv_
10. 12. 2016 16.10
+2
nebvedu imaš vse možnosti, da si odpreš s.p. - dnar ti kuj sam na kupe letu, vozil boš ta najdražji avto pa še delat ne boš rabu. Juhej...
Banion
10. 12. 2016 12.19
+9
DeSUS ne bo navdušen nad nobeno še tako dobro reformo kajti nikomur ne sme uspeti, če ni uspelo njihovemu Gantarju
Miha1972
10. 12. 2016 12.22
+3
TovarišiKradejoMarNe
10. 12. 2016 12.16
+9
SMC predstavil reformo. Več denarja za zdravnike in posrednike. Za državljane pa kot ponavadi nič. No, razen kup pravljic o skrajšanju čakalnih vrst, ki pa so se v mandatu te vlade v resnici podaljšale. Res, za popoln propad države je potrebno voliti levico.
Jožajoža
10. 12. 2016 11.53
+2
NO, KONČNO bo tudi javni sektor prispeval nekaj v zdravstveno blagajno, kajti do sedaj so javni uslužbenci preko vrst in zvez urejali zadeve v zdravstvu,sodstvu,na upravnih enotah,na policiji............samo, ne se veselit. oni ne.
vezuv_
10. 12. 2016 16.11
+1
jožajoža - veze in vezice za njih pa krajše čakalne vrste bodo še vedno ostale..
Mejduš
10. 12. 2016 11.37
+8
Ki ga sedaj vlada sestvlja zakon nebo kaj dosti bolše samo na drugačen način bo lavfalo,je že ta korupcija tako daleč da marsikateri v vladi sedi ki je skorumpiran.
TovarišiKradejoMarNe
10. 12. 2016 11.33
+7
Kot vidimo, je SMC uskladila reformo z mafijskimi posredniki. Pomeni to, da so v SMC deležni finančne podpore s strani te mafije ? Morda od tu izvira denar za financiranje stranke pred volitvami.
Ramzess
10. 12. 2016 11.32
+5
Ne vem kako bi to šlo, tisti, ki nimajo dohodkov sploh ne bi plačevali, torej nič, ... mladoletni brez dohodkov pa itak ne, če dohodkov nimajo, razen če za otroke lahko krije zavarovanje staršev, oz. da straši lahko za otroke vnovčijo delež svojega.
prašek
10. 12. 2016 11.31
-7
Zdaj se pa od božičkovega obdarovanja vrača vnukinja , jaz se pa seveda poslavljam !
TovarišiKradejoMarNe
10. 12. 2016 11.32
+7