Slovenija

Kaj schengen prinaša?

Ljubljana, 20. 12. 2007 22.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vstop v schengen pomeni, da je mejo mogoče prečkati kjerkoli in to brez potnega lista ali osebne izkaznice.

Rušenje carinskih hišic na mejnem prehodu Škofije
Rušenje carinskih hišic na mejnem prehodu Škofije FOTO: Dare Čekeliš

Vstop v schengen dejansko pomeni, da je mejo mogoče prečkati kjerkoli oziroma da bo iz Slovenije v Avstrijo, Italijo in Madžarsko mogoče priti tudi na gorskih prelazih, rekah ali odročnih prelazih in ne le na nekdanjih mejnih prehodih. In to brez potnega lista ali osebne izkaznice.

Če je na zahodu, severu in vzhodu Slovenije mejo mogoče prečkati kjerkoli, pa je na meji s Hrvaško, ki bo postala zunanja meja schengenskega območja, v veljavi schengenski režim. Nadzor v skladu s pravili schengna sicer slovenski policisti na meji s Hrvaško izvajajo že nekaj časa, kljub temu pa je prišlo do nekaterih sprememb, zlasti za lokalne prebivalce. Zanje pa so tudi po 21. decembru ostala v veljavi pravila slovensko-hrvaškega sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju (Sops). Na 670 kilometrov dolgi kopenski meji lahko na 22 maloobmejnih prehodih in 115 posebej določenih točkah tako kot doslej mejo prestopajo z maloobmejnimi prepustnicami. Lastniki zemlje na drugi strani meje pa lahko mejo prehajajo tudi izven prehodov na določenih točkah.

Imate vprašanje?

Hrvati lahko v Slovenijo, pa tudi Italijo in na Madžarsko, tudi v prihodnje vstopajo zgolj z osebno izkaznico, poleg katere pa morajo priložiti poseben kartonček, ki ga bo mogoče žigosati.

Na ministrstvu za notranje zadeve so ponudili "odprti telefon" ob vstopu Slovenije v schengensko območje v petek minuto čez polnoč. Kot obljubljajo, bodo v petek med 9. in 11. uro na brezplačni telefonski številki 080 22 35 odgovarjali na vse nejasnosti, ki bi jih državljani še imeli glede novosti po odpravi nadzora na notranjih mejah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rafaelus
31. 12. 2007 00.49
Sem zelo razočaran nad chengensko mejo konkretno Holmec. Sem šel dva dni nazaj v Pliberk in prav dobenih sprememb. Edina razlika je da so na zgradbah spuščene rulete iza katerih te opazujejo naši kot sosedje. Pri vsaki zgradbi so non stop parkirani avtomobili, da je nesporno, da so notri ljudje ( najbrž ne čestilke ). Hvala za tako Evropo. Po televizije pa sem gledal dogajanje v Gorici na primorskem, so rušili da je veselje. Sosedom Avstrijcem predlagam da postavijo armirano steno, da ji ne bo ogrožal balkan, ki se ga tako bojijo, našim pa porušite naše objekte !!
Tonček Balonček
21. 12. 2007 07.58
Ustavijo in legitimirajo te seveda lahko kjerkoli, znotraj ali zunaj šengenskega območja, ne el policisti, tudi cariniki!!, po novem pri nas in še kje tudi mestni redarji itd...
lojzek_112
21. 12. 2007 00.19
tocno tako kot je rekel dg-electronic! mejo bomo lahko preckali brez dokumenta, ker nas nebo noben kontroliral.. ce pa te ustavijo v notranjosti pa moras imeti osebni dokument pri sebi. ce nimas bo pac kazn.. (voznisko dovolenje nebo dovolj) ampak to je pac 24ur.com... moremo se navadit nijihove slamparije
dg-electronic@volja.net
20. 12. 2007 23.39
Napaka pa taka! Identifikacijski dokument (potni list ali osebno izkaznico) bomo ob prečkanju notranje Šengenske meje še vedno potrebovali iz preprostega razloga, ker ga pač potrebujemo kjerkoli. Na mejni točki nas po tem sicer ne bo nihče več vprašal, ne bi pa bilo dobro, če policistu npr. sredi Trsta, kateri te "ustavi" iz kakršnegakoli razloga, ne moreš dokazati kdo si...