Kaj se dogaja na Kemijskem inštitutu? Bivši zaposleni osumljen, da je načrtoval umor nekdanjega kolega

Po skoraj treh letih od umora nekdanjega direktorja se je Kemijski inštitut znova znašel v središču pozornosti zaradi novega domnevnega kaznivega dejanja. Nekdanji zaposleni je namreč osumljen napeljevanja k umoru nekdanjega kolega. Vse skupaj je slišati kot najbolj napet triler, saj naj bi bil ta osumljeni eden od osumljencev za umor Janka Jamnika.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Decembra bo minilo tri leta od umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Zdaj pa se je Kemijski inštitut znova znašel v središču pozornosti, tokrat zaradi novega domnevnega kaznivega dejanja. Nekdanji zaposleni je namreč osumljen napeljevanja k umoru nekdanjega kolega.

Kemijski inštitut

Na Kemijskem inštitutu so nad dejanjem bivšega zaposlenega zgroženi. (Foto: POP TV)

Motiv Michaela Stephana, ki naj bi naročil umor Janeza Plavca, še ni znan. Nova24TV pa poroča, da naj bi bil umor naročen za 26. oktobra 2017.

Kot poročajo različni mediji, je 54-letni libanonski kemik Michael Stephan, ki je nekaj let sodeloval s Kemijskim inštitutom, osumljen kaznivega dejanja napeljevanja k umoru enega izmed vodilnih uslužbencev inštituta, in sicer Janeza Plavca.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili, da so za osumljenega 20. oktobra odredili pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in morebitnega vplivanja na priče oziroma uničenja dokazov. Po pojasnilih sodišča je zadeva trenutno v sodni preiskavi, in sicer zaradi kaznivega dejanja napeljevanja k umoru.

Tožilstvo je namreč po zaslišanju osumljenca zahtevo za sodno preiskavo vložilo zaradi suma napeljevanja k umoru, po členu, ki govori o umoru iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Zagrožena zaporna kazen za umor je od 15 do 30 let.

Milko Novič

Milko Novič je bil aprila obsojen na 25 let zapora za umor Janka Jamnika. (Foto: POP TV)

Na inštitutu nad dejanjem bivšega zaposlenega zgroženi

Na Kemijskem inštitutu so nad načrtovanim dejanjem bivšega zaposlenega globoko pretreseni. "Na Kemijskem inštitutu smo bili konec oktobra 2017 s strani sodelavca seznanjeni, da je bivši zaposleni pripravljal nanj napad, ki pa ga je policija preprečila," so sporočili medijem. "Sodelavcu, ki naj bi bil tarča napada, smo ponudili vso strokovno pomoč. Vzroka za to sprevrženo dejanje ne poznamo, saj oseba, ki je načrtovala napad, od leta 2010, ko ji je potekla pogodba o zaposlitvi, ni več zaposlena na inštitutu."

Stephan je bil eden od osumljencev v primeru umora Jamnika

Kot poroča Nova24TV, je bil Stephan tudi eden izmed osumljencev umora direktorja Kemijskega inštituta Jamnika pred skoraj tremi leti, a mu je takrat alibi zagotovila ena od sodelavk.

Vse skupaj se bere kot najbolj napet triler. Za Jamnikov umor decembra 2014 je bil namreč letos obsojen nekdanji zaposleni na inštitutu Milko Novič (obsodba še ni pravnomočna), ki se je na obtožbo pritožil in še čaka na odločitev višjega sodišča. Novičevo soprogo je danes sprejel predsednik republike Borut Pahor, ki jo je na pogovor povabil zaradi pisma, v katerem Novičeva soproga Pahorja opozarja na številne kršitve, ki naj bi se dogajale med sojenjem.

Iz urada predsednika so po srečanju sporočili, da se predsednik republike doslej ni in se tudi poslej ne bo vmešaval v delo sodne veje oblasti. Je pa Pahor opozoril, "da posamezni sodni postopki trajajo nesorazmerno dolgo, kar je še posebej zaskrbljujoče v kazenskih postopkih in v primerih,  ko se obdolženi nahaja v priporu in mu je tako prostost odvzeta, ne da bi bil s strani pristojnega sodišča že pravnomočno obsojen".

Novič je ves čas sojenja vztrajal, da je nedolžen, prav tako njegova obramba trdi, da je bil obsojen kljub pomanjkanju dokazov. Pridržanje 54-letnega osumljenca pa sedaj obsodbo Noviča postavlja v nekoliko drugačno luč.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 129
 
trdovrat 23.11.2017 10:08:57
Kaj se dogaja? Verjetno kakšni kemični postopki oddajajo neubranljivi vonj denarja in se zato zbirajo grabežljivci, kot muhe na .......! Za prikrivanje lopovščin, morajo pa pač najti "slamnatega", za neuko javnost kolikor toliko sprejemljivega krivca! Najbolje z malo drugačnim priimkom! Ovčke pa veselo beketajo, ker lahko svoje frustracije prenašajo na nastavljeno vabo! Moderator, tole je pozdrav, SMRT FAŠIZMU!
Več komentarjev