Slovenija

Težave mariborskih anesteziologov bodo reševali tudi s tujimi zdravniki

Maribor, 26. 11. 2015 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Razmere v UKC Maribor se ne umirjajo. Operacije še vedno odpovedujejo, anestezistov še kar primanjkuje, vodstvo UKC pa zdravnikom grozi s postopki. Problem pomanjkanja specialistov anesteziologije bodo poskušali začasno premostiti s pomočjo anesteziologov iz drugih bolnišnic, pripravlja se tudi interventni razpis za specialiste anesteziologe iz tujine.

V UKC Maribor vladajo izredne razmere, poroča današnji Večer. Zaradi pomanjkanja zdravnikov anestezistov naj bi odpovedovali celo operacije. Direktor UKC MB Gregor Pivec naj bi zdravnike obtožil celo nesodelovanja, mentorjem anestezistom pa naj bi očital opuščanje obveznosti zaradi česar bo, če bodo s kršitvami nadaljevali, zoper njih sprožil ustrezne delovnopravne postopke.

Anesteziolog
Anesteziolog FOTO: Reuters

Zdravniki naj bi sicer delali v slabih pogojih, prav tako naj bi bili preobremenjeni, kar naj bi bila posledica nepredvidenih odhodov specialistov, zaradi katerih je od 28 delovnih mest zasedenih le 20. Večina specialistov anestezistov naj bi tudi odklanjala dežurstva, kljub temu, da so razpisali nova delovna mesta, pa odziva ni bilo.

Kot je za 24ur.com povedal zastopnik pacientovih pravic v Mariboru Viktor Pilinger, problem pomanjkanja anastezistov v UKC Maribor zaznava že nekaj let, vendar prej ni bilo odpovedi operacij. ''V zadnjem obdobju so me poklicali trije pacienti z že določenim terminom za izvedbo operacije na Oddelku za travmatologijo UKC Maribor, ki so le nekaj dni pred nameravano operacijo dobili pisna obvestila o odpovedi redne operacije in preložitvijo za nedoločen čas.'' Kot je dejal, konkretne pomoči niso želeli, sam pa ne more voditi postopkov. ''Sem pa nedavno po pošti prejel anonimno pismo o teh razmerah v UKC Maribor, ki je bilo sicer naslovljeno na ministrico za zdravje in sem ga posredoval vodstvu UKC Maribor, od koder sem pred dnevi v vednost prejel obširna pojasnila direktorja prim. Pivca, posredovana ministrici,'' je sporočil.

Pilinger je poudaril, da je zadeva alarmantna, ''oškodovani so pacienti in najbolj pereče je, da sama stroka priznava, da v takih razmerah več ne more zagotoviti varnosti pacientom. Če že ni, bo zagoto prišlo do kakšnega neželenega dogodka, lahko celo do kakih posledic''. Pilinger tako upa, da bodo pristojni, torej Ministrstvo za zdravje, Zdravniška zbornica in vodstvo UKC Maribor, težave čim prej ugodno rešili.

UKC zbornico že leta opozarja o kadrovski podhranjenosti

UKC MB naj bi Zdravniški zbornici, ki ima pooblastila za izvajanje specializacij, že nekj let sporočal, da potrebujejo več specializantov, pri čemer naj bi jim zbornica tudi ustregla, vendar je Bojana Beović, predsednica Sveta za izobraževanje in usposabljanje zdravnikov na Zdravniški zbornici že oktobra opozorila, da specializantov anestezistov mariborski UKC ne usposablja po programu, zaradi česar se specializacije podaljšujejo, kar vodi v neupravičeno porabo sredstev za izvajanje specializacij.

Pivec sicer zdravstveni ministrici Milojki Kolar Celarc predlaga spremembe pri izvajanju specializacij, s katerimi bi med drugim zavezali specializante, da ostanejo zaposleni na zavodu, kjer se izobražujejo, najmanj za čas trajanja specializacije. 

Težave mariborskih anesteziologov bodo reševali tudi s tujimi zdravniki

Po današnjem sestanku na Zdravniški zbornici Slovenije je državna sekretarka z ministrstva za zdravje Sandra Tušar na novinarski konferenci po sestanku napovedala, da bo ministrstvo pozvalo vodstva bolnišnic, da anesteziologom, ki bi želeli pomagati v UKC Maribor, to delo omogočijo. Poleg tega bodo še v letošnjem letu pripravili interventni razpis za specialiste anesteziologe iz tujine. Pogovarjali so se o devetih zdravnikih, bodo pa število prilagodili glede na odziv slovenskih anesteziologov. Kakšen bo, pa bo po njenih predvidevanjih jasno že v 14 dneh.

Po besedah predsednice sveta za izobraževanje in usposabljanje zdravnikov pri zdravniški zbornici Bojane Beović bodo individualno spremljali tudi potek vsake specializacije. Kot je dejala, bodo specializanti pomagali pri rednem delu bolnišnice, vendar pa v skladu s svojimi kompetencami in v obsegu, ki ne bo onemogočal njihovega usposabljanja. Podatke o poteku teh specializacij pa bo zbornica zbrala do 1. decembra.

Po besedah predsednika zdravniške zbornice Andreja Možine so se vsi strinjali, da je varnost bolnikov in tudi zdravnikov na tem oddelku na prvem mestu in da se mlade zdravnike specializante zaščiti. Možina je ob današnjem dogovoru optimističen, a kot je dodal, ne še povsem zadovoljen. Zadovoljen bo čez mesec dni, če se bo izkazalo, da se danes dogovorjeno tudi udejanja.

Predstavniki zbornice, razširjenega strokovnega kolegija za anesteziologijo in ministrstva bodo namreč v UKC Maribor skupaj preverili, če so njihovi dogovori obrodili take sadove, da so lahko s tem zadovoljni in je zagotovljena tako varnost bolnikov kot zaposlenih, je napovedala Tušarjeva.

Da gredo sklepi v pravo smer, ocenjuje tudi direktor UKC Maribor Gregor Pivec. Upa, da bodo zaposleni sprejeli možnost 20-odstotnega dodatnega plačila za povečan obseg dela. O svojih besedah v pismu ministrstvu za zdravje, da anesteziologi izvajajo nenapovedano belo stavko, o čemer je danes poročal Večer, pa je dejal, da je včasih treba kaj "poprovocirati", da se tekst prebere do konca.

Pivec je sicer ocenil, da se nakazujejo boljši časi, ko čez tri, štiri leta ne bo več treba razpravljati o teh problemih. Tudi Možina predvideva, da bo v dveh, treh letih pritisk manjši, ko bo devet specializantov v Mariboru dokončalo šolanje.

Predsednik mariborskega Fidesa in anesteziolog Boris Rižnar pa je bil nekoliko manj optimističen od ostalih. Izkušnje, ki jih ima kot dolgoletni sindikalist, so namreč običajno bile takšne, da so bili v končni fazi soočeni s precej manj, kot je bilo obljubljeno. Kot je dejal, rešitev problema ni takojšnja ali hitra, nekaj časa bodo morali še vztrajati v stanju povečanih obremenitev.

Današnjega sestanka se je sicer udeležil tudi predsednik razširjenega strokovnega kolegija za anesteziologijo.

Na težave so na oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine UKC Maribor sicer opozarjali že dlje časa. Letos so se težave poglobile zaradi ene redne upokojitve, dveh odhodov v tujino in enega smrtnega primera.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
26. 11. 2015 21.56
+3
To se leta 1970 ni moglo zgoditi! Se vidi,da vodi to kliniko Janšev kader!
ONniON
26. 11. 2015 20.31
+1
domači so predragi
ferencz 1
26. 11. 2015 19.30
+3
spomladi so še poročali, da je 500 mladih zdravnikov brez službe, od kod ta diskrepanca?
provokatorr
26. 11. 2015 14.57
+4
direktorji podjetij, ki so zaposlovali informatike so pred leti tudi bili jezni, ko so ljudje začeli odhajati v sosednjo Avstrijo po višje plač. Sem bil zraven, ko je jezni lastnik podjetja, zaposlenemu, ki je dal odpoved, jezno zabrusil " še vesel boš, če te bomo nazaj vzeli, a misliš, da ti v Avstriji ne bo treba delati?" Ja, tudi v Avstriji je treba delati, pa podjetje ne propade, če da zaposlenemu z visokošolsko zobrazbo 2.200 evrov bruto plače, pri nas pa jokajo, ko morajo dati 1200. In ker delodajalci niso več dobili ljudi, ki bi delali za mali denar, so zvišali plače in z njimi vabijo ljudi, da naj raje pridejo k njim, namesto v Avstrijo. In enako bodo morali narediti v UKC. Malo manj krasti, da bo ostalo za višje plače zaposlenih, pa ne bodo več bežali v Avstrijo.
ONniON
26. 11. 2015 20.33
avstrijo drugo leto čaka davčna reforma, zaposleni bodo imeli več,najbogatejši bodo pa plačevali 55 % delež svojega dohodka,, dvignil se bo davek na storitve , tudi v avstriji ne živijo več tako dobro , tudi gor je dražje življenje kot je bilo čeprav država pobere manj davkov, so pa dražje restavracije, storitve,najemnine
Abrams
26. 11. 2015 13.27
-1
Vse se da če se hoče. V nasprotnem primeru je pa vedno kaj narobe. Jim pač bolj paše, da nimajo naslednjika. Na ta nčin lažje izsiljujejo.
drrmrr
26. 11. 2015 13.10
-2
Dokler bo pri nas šolanje brezplačno bodo mladi strokovnjaki bežali v tujino !
crazy but true
26. 11. 2015 14.02
+6
Dokler pri nas ne boš mogel preživeti s plačo, bodo mladi strokovnjaki bežali v tujino !
Covidus
26. 11. 2015 14.46
-2
če dohtar ne more preživeti s svojo plačo...
provokatorr
26. 11. 2015 15.00
+0
če bi si šolanje plačal sam, bi še prej šel v tujino, da bi prej odplačal stroške šolanja.
provokatorr
26. 11. 2015 15.01
+2
sicer p je v Avstriji šolanje brezplačno, pa nihče ne beži na Češko, kjer je je treba za študij (tudi redni) plačati
Witmajer Franc
26. 11. 2015 11.56
..pa naj objavijo za javna dela... saj bi se kdo prijavil..in naredil hitri tečaj..
crazy but true
26. 11. 2015 13.09
+8
..in seveda se boš ti javil, da bodo nad tabo ti "hitri tečajniki" izvajali narkozo, kjer če se naredi napaka, se ne boš več zbudil? Ni to delovno mesto poslanca, kjer še tečaja ne potrebuješ..
Našvasan_zob
26. 11. 2015 11.36
+2
Omanjeni ja...
crazy but true
26. 11. 2015 11.33
+8
Ja, plače v Evropi so veliko boljše, pri nas pa namesto da bi plačevali te ljudi, ki dejansko nekaj koristnega počnejo, raje plačujemo mešalce lufta, ki znajo samo izumljati vedno nove načine kako srat po ljudeh..