Slovenija

Zgoščenke z odredbami ne znajo odpreti

Ljubljana, 24. 05. 2011 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na ljubljanskem sodišču se je nadaljevalo sojenje v primeru Balkanski bojevnik. Odvetniki so ob začetku opozorili, da manjkajo odredbe za dokumente italijanskih varnostnih organov, zato se poraja vprašanje, ali gre za zakonite dokaze.

Po dobrem tednu dni se na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljuje sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Po napovedi predsednika senata Gorazda Fabjančiča bodo na današnji obravnavi prebirali dokumentacijo italijanskih varnostnih organov.

Tu pa se je tudi že zalomilo. Odvetniki so ob začetku obravnave opozorili, da za italijanski del spisa ni odredb, zato ni gotovo, ali so dokazi zakoniti. Predsednik sodnega senata je odvetnikom dejal, da je tožilstvo 9. maja sodišču dalo dodatno gradivo v zvezi z zaprosilom za dodatno mednarodno pomoč. V gradivu je pet zgoščenke, sklepati pa je, da so v gradivu tudi odredbe.

Odvetniki so se nato pritožili, da bi moralo tožilstvo tudi njim dati to gradivo. Tošićev odvetnik Zajc je zato izrazil presenečenje nad takim delom tožilstva.

Obtoženci v primeru Balkanski bojevnik
Obtoženci v primeru Balkanski bojevnik FOTO: Damjan Žibert

Po dobri uri razprave je beseda še vedno tekla okoli omenjenih odredb. Italijansko tožilstvo je na prošnjo tožilstva poslalo pet zgoščenk, vendar dveh  sodišče ne more oziroma ne zna odpreti. Na teh dveh pa naj bi bile italijanske odredbe. Tožilka pa je pojasnila, da je po tem na neformalen način dobila kopije vseh odredb, zato jih še ni vložila v spis.

Sodišče je naložilo tožilstvu, naj do jutri dostavi odredbe, ki so jih dobili na neformalen način. Poleg tega morajo v najkrajšem možnem času še predložiti overjeni prevod teh odredb. S tem se je končala današnja obravnava. Obravnava je zaradi tega prekinjena do naslednjega četrtka.

Na prejšnji obravnavi minuli torek so končali zagovore sedemnajstih obtoženih, prav vsi pa so zanikali vpletenost v očitano trgovino z mamili in hudodelsko združevanje. Hkrati nihče od njih ni bil pripravljen odgovarjati na vprašanja. Za očitke iz obtožnice so imeli različna pojasnila, predvsem za odhode v tujino, kjer naj bi po očitkih iz obtožnice skrbeli za prevoz in skladiščenje kokaina.

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar je z dosedanjim potekom postopka zadovoljna. Kolikšno kazen bo zahtevala za obtožene, še ne razkriva. Kot je dejala, je to stvar zaključnega govora, misli pa, "da okoli tega ne bodo imeli nobenih težav".

Ravno te dni mineva leto dni od obsežne policijske akcije, v kateri so poleg Dragana Tošića, domnevnega vodje slovenskega dela narkokartela t. i. kralja kokaina Darka Šarića, policisti prijeli 13 njegovih domnevnih sodelavcev. V okviru akcije, ki je potekala na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, pa so opravili tudi več kot 30 hišnih preiskav.

Po končanih zaslišanjih pred preiskovalnimi sodniki je devet osumljenih končalo v priporu, trije v hišnem priporu. Vsi so danes še vedno priprti. Obtožbo je tožilstvo vložilo 23. novembra lani, pravnomočna pa je postala 25. marca.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krnekdoo
24. 05. 2011 18.47
Ma seveda italijanski dokazi niso zakoniti....le kaj vedo Italjani o lovljenju kriminalcev????
erikon
24. 05. 2011 17.33
Že po obrazih se jim vidi da so nedolžni....
Tomozuki
24. 05. 2011 16.13
Mogoče zato, ker odpirajo z Daemon toolsi?
Roxy79
24. 05. 2011 16.06
Sodeč po sliki....je kar nekaj kratkovidnih.
DarhVader
24. 05. 2011 15.45
tako šolani pa niti nevejo odpreti datotek na cd-eju heh Saj če rabite pomoč samo napišite kakšna je datoteka pa bomo takoj našli primeren program....
Ramzess
24. 05. 2011 14.43
"V gradivu je pet zgoščenke, sklepati pa je, da so v gradivu tudi odredbe." Zgoščenk, ne zgščenke ...pravilni sklon množine. "Italijansko tožilstvo je na prošnjo tožilstva poslalo pet zgoščenk, vendar dveh sodišče ne more oziroma ne zna odpreti." Kaj to sploh pomeni, da ne znajo odpreti škatel ...ali zagnati diska (datotek), formata v katerem je vsebina shranjena ...tile najbrž odpirajo luči in prižigajo vodo. Res amaterji, drugi ni.
b77
24. 05. 2011 14.17
V sulovaniji si kriv in nevaren če skuzi naselje pelješ 62 in te iz praznega grmovja naskoči policija kot da si kradel morilci, mamilaši, gospodarski kriminal in ostalo pa je samo bazen peska za ljudi in denarja za sodnike in odvetnike! burkina faso pač
DEMOKRAT007
24. 05. 2011 14.05
KOKAIN JE ZAKON!!!!!!!!!!!!
ognjenorezilo
24. 05. 2011 13.50
dokazi pri nas niso zakoniti.. razen ko policajče s pištolco meri hitrost.. tam pa ni pardona če je res
askralj
24. 05. 2011 13.35
potem pa pravijo kake dobre sodnike imamo če se tu zatakne pri osnovi kot da smo v srednjem veku ko so bila sojenja na trgu. Kje je zdaj kresalova ko je podvojila kazni za hitrost in alkohol, verjetno v NPU pripravlja vselitev ko smo ji kupli stavbo na lizing... To vlado je treba dat v zapor namesto teh "poslovnih trgovcev" ki jim niso sposobni niti začet sodit...
smajser
24. 05. 2011 13.27
V pravni državi nisi kriv, če preprodajaš prepovedano drogo, ampak, če ti to uspejo dokazati v kazenskem postopku. Z druge strani, če ne preprodajaš prepovedanih drog, pa se znajdeš v sodni zmoti, kjer ti krivdo vseeno dokažejo, to je možno, si žal kriv. Oziroma, v pravni državi, če si dovolj pameten, da preprodajaš prepovedano drogo in ti tega ne morejo dokazati, nisi kriminalec, pač pa bogat in ugleden državljan. To ni narobe, to je vladavina prava. To je bolje od zakona džungle, vendar pa mnogo slabše od moralno pragmatičnega zakona džungle, ki pa je žal dosti bolj spolzek.
ljx
24. 05. 2011 13.18
Ha ha ha ha ha,tudi to je pravica,da takim modelom po enem letu v zaporu rečeš,sej imamo dokaze proti vam,sam so na disketi ki jo ne znamo odpreti in jih držiš v zaporu še nekaj časa,ha ha ha ha ha.
JanezNovakJohn
24. 05. 2011 12.51
Zakonite metode ali ne? Ljudje ki se ukvarjajo z drogo in orožjem zaslužijo le drogo in tisto kar leti iz orožja. To velja za Balkanske bojevnike ali pa vojne dobičkarje.
mac4_m
24. 05. 2011 12.05
patriot7324.05.2011, 11:336 ... ne znajo odpret ... pa kaj potem sploh znajo, če osnov nimajo? V tem procesu bojo vsi oproščeni zaradi našega nesposobnega sodstva ... to je tudi cilj. Menda ne bojo zapiral kolegov od jankotovih mulcev...
Gibson80
24. 05. 2011 12.03
u jebentiš sej enga od teh pa poznam!no pa da ne boste zdej še po me pršli!
jann78
24. 05. 2011 11.52
To te lahko samo srat prtisne kaj se to dogaja pri nas. Za navadne smrtnik je pa vse zakonito ..... Pa kaj imammo to za biserev tam da ne znajo oz ne morajo odpreti dokomentov ? To naše sodstvo ni vredno pol kozarca hladne vode.
POVOJ
24. 05. 2011 11.49
Tako dolgo se bo slovensko sodstvo igralo s pomembnimi rečmi, da bodo vsi primeri zastaral ali akterji oprpščeni. Samo to znamo, kazati nesposobnost.
DrFake
24. 05. 2011 11.49
Bil sem na obravnavi in bom povedal sledeče: - odvetniki niso samo na začetku opozarjali na pomanjkljivost dokazov, ampak je bila to tema celotne obravnave, kjer se se odvetniki ponavljali in si izmenjevali monologe - vsa obravnava se je odvijala izključno le okoli omenjenih CD-jev - eno leto je od tega, kar so jih aretirali in tožilstvo ni toliko sposobno, da bi do današnjega datuma pridobili dokumente, za katere je popolnoma samoumevno, da bi jih morali imeti najkasneje ob prvi obravnavi - šele na koncu obravnave Branka Žgajnar pojasni, da CD-jev ni prejela po formalni poti in jih zaradi tega tudi ni predložila - odvetniki so tudi zagovarjali dejstvo, da bi morale biti vse odredbe ne samo priložene v pisni obliki, ampak tudi prevedene v slovenski jezik, kar je žal res DEJSTVO JE, DA PROCES TEČE OB IZGUBLJANJU ČASA Z DEJAVNOSTMI, KI BI MORALE BITI OPRAVLJENE OD ODGOVORNIH OSEB IZVEN SODNIH OBRAVNAV. TO POMENI, DA TOŽILSTVO NITI NI BILO PRIPRAVLJENO NA OBRAVNAVO, KAR JE SRAMOTA OD SRAMOTE.
24Ppkur
24. 05. 2011 11.33
... ne znajo odpret ... pa kaj potem sploh znajo, če osnov nimajo? V tem procesu bojo vsi oproščeni zaradi našega nesposobnega sodstva ...
Foen
24. 05. 2011 11.21
datotek ne morejo odpreti ker imajo sodniki inštalirane zastonjske programe ki ne podpirajo pol formatov - to jim je zrihtu zalar, najpametnejši pravnik v državi - pogled v njegove oči in vse ti je jasno. drugič nej jim tožilstvo zadeve sprinta al pa nej dajo v Zebro kele zravn bikofeja sprintat, sej je mal dražji, ampak kvalitetno...