Slovenija

Zaradi tehnične napake na šempetrski urgenci umrlo več oseb. Koliko kriminalisti še ugotavljajo

Šempeter pri Gorici, 19. 04. 2016 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./V.L./STA
Komentarji
140

Po smrti delavca na šempetrski urgenci, ki je umrl zaradi tehnične napake, saj je namesto kisika med oživljanjem vdihaval smejalni plin, je nekaj podrobnosti kriminalistične preiskave pojasnila novogoriška policija. Kot je dejal vodja kriminalistov, preiskava poteka v smeri utemeljitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, zaradi katerega je umrlo več oseb.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Koliko je žrtev?
    01:28
    Iz SVETA: Koliko je žrtev?
  • Iz 24UR: Je bilo smrti zaradi napak več?
    02:16
    Iz 24UR: Je bilo smrti zaradi napak več?
  • Iz 24UR ZVEČER: Odgovorni molčijo
    04:35
    Iz 24UR ZVEČER: Odgovorni molčijo

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica Marino Pangos je glede kriminalistične preiskave kaznivega dejanja v urgentnem centru šempetrske bolnišnice dejal, da preiskava še poteka in je izjemno obsežna.

Kot je dejal, je bila policija o smrti delavca obveščena 15. marca, skupaj s preiskovalnim sodnikom, forenziki in tožilstvom pa so takrat opravili ogled kraja dejanja in zbrali prva obvestila. Takrat so tudi zasegli velik del gradbene in del zdravstvene dokumentacije.

Kriminalisti sumijo, da je zaradi tehnične napake na šempetrski urgenci umrlo več oseb.
Kriminalisti sumijo, da je zaradi tehnične napake na šempetrski urgenci umrlo več oseb. FOTO: POP TV

Kriminalisti sumijo, da je zaradi tehnične napake umrlo več oseb

Preiskava je zelo obsežna in zahtevna, saj policija preiskuje potek sklepanja pogodb, izvedbe del, predvsem na strojnih instalacijah, prav tako zbira različna obvestila o nadzoru nad gradbenimi deli, postopki izdaje ustreznih dovoljenj in prevzema objekta. Prav tako preiskuje več primerov bolnikov, ki so jih od začetka leta pa do 15. marca obravnavali na tem reanimacijskem stolpu.

Postopek ves čas usmerja okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, trenutno pa preiskava poteka v smeri preiskovanja kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, zaradi katerega naj bi posledično umrlo več oseb, za kar je zagrožena zaporna kazen do osmih let. Koliko naj bi bilo teh smrtnih primerov, Pangos ni razkril, je pa dejal, da je bilo od 1. januarja letos do 15. marca v urgentnem centru obravnavanih veliko pacientov, koliko jih je bilo zdravljenih na tem spornem reanimacijskem stolpu pa še ugotavljajo.

Kot je v izjavi večkrat poudaril Pangos, so kriminalisti zasegli več tisoč dokumentov po vsej Sloveniji in zaslišali ogromno prič, prav tako je izpostavil, da gre za izjemno obsežen in zahteven predkazenski postopek, katerega cilj je podati kazensko ovadbo zoper odgovorne osebe za to dejanje. V preiskavo je vključenih več deset kriminalistov, Pangos pa je poudaril, da žal ne morejo napovedati, kdaj bo preiskava zaključena, se pa trudijo, da bi bilo to v čim krajšem času.

Po neuradnih informacija Sveta naj bi kriminalisti preiskovali okoli sedem sumljivih primerov zastrupitve s smejalnim plinom.

Kriminalisti namreč preiskujejo tudi kazniva dejanja, ki bi bila lahko storjena v času priprav in dogovarjanj za gradnjo urgentnega centra ter sklepanja pogodb, pa tudi med izvedbo del, predvsem pa med izvedbo strojnih inštalacij. Preverjajo tudi izvajanje nadzora nad deli, izdaje ustreznih dovoljenj in prevzem objekta. "V okviru tako obsežne preiskave za najhujša kazniva dejanja, kjer so posledice kaznivega dejanja smrti oseb, se zahteva temeljitost in skrbno preiskovanje vseh okoliščin in dejstev temelječih predvsem na listinskih dokaznih in ugotavljanju dejstev. Omeniti velja, da se v okviru preiskovanja srečujemo s številnimi prepletenimi pogodbenimi razmerji," je dejal Pangos.

Kriminalisti še ugotavljajo, koliko oseb je bilo obravnavanih na spornem reanimacijskem stolpu.
Kriminalisti še ugotavljajo, koliko oseb je bilo obravnavanih na spornem reanimacijskem stolpu. FOTO: POP TV

Spomnimo

10. marca letos so v urgentni center bolnišnice v Šempetru pri Gorici pripeljali moškega, ki se je poškodoval na delovnem mestu. Med oživljanjem pa je prišlo do zapleta, saj so bolnika namesto s kisikom oskrbovali s smejalnim plinom, zaradi česar je moški tudi umrl.

V preiskavo se je vključila tudi kriminalistična policija, da bi ugotovila, kdo je kriv, da sta bili cevi napačno zvezani. Gre namreč za tehnično napako, saj je bil strokovni potek reanimacije popoln.

Cevi, ki dovajata kisik in smejalni plin, sta bili zamenjani.
Cevi, ki dovajata kisik in smejalni plin, sta bili zamenjani. FOTO:

Prelaganje odgovornosti

Kmalu po dogodku se je, kot je že običaj v slovenskem prostoru, začelo prelaganje odgovornosti. Odgovornosti niso prevzeli niti izvajalci oziroma podizvajalci, ki drug na drugega kažejo s prstom, kdo je sploh priključil plin, niti nadzornik, ki je bedel nad gradnjo urgentnega centra. Po besedah predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, bi moral naročnik pred prevzemom preveriti, ali je dobil vse, kar bo plačal. A so mu z ministrstva za zdravje odgovorili, da takšnih napak, kot so napačno povezane cevi, naročnik ne more ugotoviti, ter da so v ta namen izbrali izvajalca nadzora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
20. 04. 2016 19.20
KDO BI PA VEDEL kdo pije in kdo plača ob takšnih dogodkih-saj priključki za "PLINE" SO RAZLIČNI obede NI ekvivalenten, da bi se lahko akj zamenjalo po pomoti.
santamaura
20. 04. 2016 11.25
+5
Če bi pa plačo odgovornih na tem oddelku zamenjali z plačo snažilke, bi pa to tehnično napako takoj opazili in se ne bi nikoli več ponovila
hrvat_Ante
20. 04. 2016 10.45
-2
Jaz ce bi umiral, bi raje NO2 kot nek dolgocasen kisik
Janezek07
20. 04. 2016 10.28
-2
Pred dobrim desetletjem sem delal v podjetju, ki je izdelovalo medicinsko in farmacevtsko opremo ter tudi prodajalo izdelke skupine na slovenski trg. Delal sem v bolnici Šempeter, Izola, UKC in Novo mesto. Vodja tehnične službe v Šempetru (še vedno je isti) je bil zelo dobro seznanjen s pogodbami in je vztrajal pri vsaki malenkosti, da je bila narejena v skladu s pogodbo, predpisi in v roku. Zato me čudi, da se je to zgodilo pri njih in me je strah, kaj je šele možno drugod. Povsod drugod so bili prevzemi za dva razreda manj strogi!
TNT4U
20. 04. 2016 10.59
+2
Predobro poznam razmere in se ne strinjam z napisanim. Bi prej rekel, da je nekdo z zamenjavo cevi namenoma postavil na kocko (ne)sposobnost tega vodje tehnične službe.
Bojan-F
20. 04. 2016 11.57
+3
Za prevzem tako kompleksnega objekta ni dovolj poznati vseh pik in vejic v pogodbi. Vsak izvajalec izpolni svoje obveznosti, urgenca pa se vedno ne bo funkcionirala. V sistemu, ki ga upravlja ministrstvo zdravja, manjka se en postopek - commissioning. Se v komunizmu sem sodeloval pri gradnji HE Mavcice in HE Solkan (kao "mali od makine"). Nic ni bilo prepusceno nakljucju. Ob zakonsko zahtevanem nadzoru je investitor neposredno in aktivno sodeloval pri projektiranju, gradnji in vseh postopkih spuscanja v pogon ... uporabnik bolnica Sempeter pa tega ni pocela, ker ministrstvo to eksplicitno kao ne zahteva ... toda takoj si v koliziji vsaj s nacelom dobrega gospodarja.
TNT4U
20. 04. 2016 17.07
-1
Tu ni nobene "kolizije", saj Zakon določa, da se mora uporabnik ustrezno usposobiti za rokovanje z napravami, ki jih upravlja. V primeru bolnišnice pa so poleg tega dolžni še usposobiti osebje za vzdrževanje sistema. Tako, da tu ni nobenih velikih filozofiranj. V kolikor bi pristojne službe funkcionirale tako kot je potrebno, bi v enem samem dnevu bilo (in tudi sedaj je) jasno kdo je odgovoren. Ker pa se je potrebno dogovorit kdo bo koliko plačal za procesne napake in podobne manipulacije, se to seveda ne more rešit v enem dnevu...
Bojan-F
20. 04. 2016 17.54
+1
Direktorica je sama veckrat izjavila, da oni kao nimajo nic s prevzemom ... ce so izvedli s zakonom predpisano vsposabljanje obstaja teoreticna moznost, da napake niso zaznali ... toda neodgovorno je, da prevzemas nekaj "na slepo" ... urgenca ni izdelek za siroko potrosnjo, katerega brezhibnost je zavarovana na popolnoma drugi nacin.
Hary6
20. 04. 2016 09.49
+0
pa še bojo umirali in te stroške bomo krili davkoplačevauci edini razlok zato umiranje je pa ko dedar od dodatnega zdravstvenega zavarovanja konča v tajkunskih žepih
moton
20. 04. 2016 09.03
+0
Osebno ne verjamem, da gre za tehnično napako, prej za sabotažo. Na prikazanem mestu bi lahko v parih minutah zamenjal cevi vsak, ki je samo malo spreten z izvijačem.
wolfterier
20. 04. 2016 09.56
-1
Ali res ni nihče povohal,kakšen plin prihaja iz cevi,ko so ljudje umirali zaradi"oživljanja" !!!
Bojan-F
20. 04. 2016 08.21
+3
Ena majhna pomoc pri debati ...
Bojan-F
20. 04. 2016 08.29
+6
... urgenca ni objekt, ki bi ga zaupali samo po zakonu obveznemu nadzoru in izvajalcu z zakonskimi obveznostmi ... tako zahteven objekt mora biti podvržen kompleksnemu prevzemu s strani investitorja in uporabnika (ce to nista eno in isto) ... in tukaj je catch ... ne ministrstvo in ne bolnica tega nista opravila ... naivna direktorica je to se sama pootrdila kao "oni nimajo nic pri prevzemu, so samo uporabniki" ...
Bojan-F
20. 04. 2016 08.36
+8
... izvajalci seveda nosijo svojo odgovornost (neizkusena ampak poceni glavna izvajalca nista dojela kaksen objekt gradita) ... toda v urgenci so bili med 15.12. in 15.1. baje samo Medicoengineering in tehnicno osebje bolnice ... kaj so delali? ...
Bojan-F
20. 04. 2016 08.44
+9
... ker poznam procedure izvajanja zahtevnih objektov, sem napako monterjev oz. izvajalcev cevovodov takoj izkljucil ... izza njih je moralo (!) brskati po njihovih instalacijah se ena desetina pooblascenih strokovnjakov z dolocenimi odgovornostmi ... torej ostaja (po temu kar je bilo javno objavljeno) samo se malomarnost tehnicne sluzbe ali pa sabotaza ... in ce je sabotaza je policija spet zamocila ... objekt dejansko ni bil nikoli zavarovan, saj je drugi dan po objavi novice Medicoengineering vstopil v inkriminirane prostore in "popravil napako" ...
Bojan-F
20. 04. 2016 08.51
+3
... sedaj pa se o odgovornosti zdravstvenih delavcev ... bojte se zdravstvenih ustanov, v kolikor je vsa zahtevna oprema prepuscena osebju s poklicno solo in s tecajem pri proizvajalcu/dobavitelju ... zdravstveni delavci, svojemu delu odgvornosti ne morete uiti ...
Bojan-F
20. 04. 2016 08.58
+4
... torej ministrstvo (ki zadnje tedne jako dela na PR in vezba strogost) in vodstvo bolnice niso zagotovili vstreznih prevzemnih procedur ... za drzavo bo bilo zelo narobe, ce tudi v tem primeru ne bo spoznana objektivna odgovornost ministrice, direktorice in vodje tehnicne sluzbe ... ne kupujte dragega software, pojdite v Lek in Krko in povprasajte kako oni delajo in jih lepo prosite, da vam skopirajo vsak po 4 checkliste (DQ, IQ, OQ, PQ).
Hary6
20. 04. 2016 08.17
+2
bolnico lahko zapustiš le na dva načina da ozdraviš ali pa da umreš mogoče bojo po tem dogotku zamenjali cevi
Kajetan
19. 04. 2016 21.22
+37
Samo če je res da je več smrti zaradi tega pa menim da tudi zdravstveno osbje ni čisto pri sebi, kajti če nekdo ne posumi da se mu pacient duči ne pa da bi se počutil bolje ti pač osnovne stvari niso jasne. Nihče ni niti posumil da je kaj narobe dokler ni evidenten primer izstopal celo iz vesolja, ko je človeka z poškodovano roko obšla slabost in so mu dali malo kisika da se ga naužije. Pred očmi se jim je zadušil oni pa nič. Ko je bil gotov so pa rekli uf nekaj tu ne štima. Ljudje božji če imaš take prijatelje sovražnikov sploh ne potrebuješ..
Myroommyrules
19. 04. 2016 21.09
+21
Lep videno na kakšnem nivoju je varnost pacientov, in tisti, ki ste delali tehnični prevzem???
CIGU MIGU
19. 04. 2016 20.27
+9
mislim da so bili pod,pod,pod,pod izvajalci kakšni romuni-ker tudi instalacije elektrike so zadnja leta podobna tej vezavi--moj nono je imel bolše zvezano cev za špricat trte kot je ta v kliniki---žalostno
Ciymbalta
19. 04. 2016 20.24
+28
ne morejo najt krivca to se sam pri nas lahko dogaja da ne morejo najt krivca.Mogoče je že vse podkupljeno.Denar naredi svoje.Saj kriv je tisti izvajalec kateri je preklapljal cevi pa oni kateri so podpisali papirje da je vse v redu čeprav so bili slepi ali slabo šolani ki se ne razumejo v načrte
CIGU MIGU
19. 04. 2016 20.20
+17
odgovornost ima prvi pogodbenik--kdo pa je za njegovo lenobo izvajal delo je pa njegov problem---prvi je vedno kriv 100 procentov---drugić pa naj dela sam -saj je najlažje podpisati papir
prekomeje
19. 04. 2016 20.20
+8
Brisal mi je komentar, ker sem napisal, da so hrvati v mariborsko bolnišnico prišli pomagat, pa da se bo umrljivost povečala...
scernig
19. 04. 2016 19.55
+12
če je tu tak šlamperaj...ubogi pacienti
kajpavzdevek
19. 04. 2016 19.52
+37
1 milijon eu je premala odškodnina svojcem da so ljudje umrli zarad take svinjarije !!! Ti ljudje bi še lahko živeli ! Z nihovim odhodom je umrla marsikatera duša ki tega človeka sedaj pogreša ! Si predstavljam sedaj užaloščene in prizadete sorodnike.
prekomeje
19. 04. 2016 20.16
+13
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ tudi na Ptuju preveč mrtvih. Mogoče dogovori z ZZZS???
mmgrr
19. 04. 2016 19.00
+23
To se dogaja iz več razlogov: -prvi je, da delo dobi izbrana firma, ki kasira samo procente, zadaj pa so podizvajalci, ki dobijo drobtinice in morajo za majhen denar v prekratkem času narediti nemogoče -ker za papirje, dokumentacijo, dovoljenja, soglasja, razpise,....porabimo preveč časa, potem pa zmanjka časa za izvajanje, ker smo vezani na roke, sicer izgubimo EU sredstva -vsak delovni proces zahteva svoj čas, v tujini ne ihtijo, hitijo, ampak delajo umirjeno, preudarno in kvalitetno -pri nas je v rokih v kot potisnjen izvajalec, ker je zadnji v procesu in mora (če želi dobit delo), vse skupaj izvest v nemogočih rokih, potem pa derlajo eden čez drugega, brez logike, najprej polagajo ploščice na beton, ki se še posušil ni, potem pa štemajo in polagajo inštalacije,.... TO JE MADE IN SLO :(
askralj
19. 04. 2016 19.00
+7
Smejalni plin... A se to še uporablja v eu razen pri nas?! Vse se ve odstopit bi mogo minister za zdravje na začetku in vse do dol. Seveda pri nas so določeni nedotakljivi
mertseger
19. 04. 2016 18.57
+9
Kolk ste svi preiskovalci eni pajaci . Saj zakon je jasen kaj imaš za ugotavljati naj se pogleda kdo je preveril izvedbo in podpisal njeno pravilnost zdraven pa še tistega ki jih je zvezal napačno. Tako se te stvari počnejo v gospodarstvu. Vam povem osebni primer. Izvajalec naredil objekt, merilec preveril za njim še inženir da je OK. jaz sem podpisal ker sem njima seveda zaupal. Poročilo je bilo površno narejeno (hvalabogu so bile meritve vredu). Odgovorni za šlamparijo....seveda jaz ki sem stvar podpisal....čisto enostavno. Dobra in draga šola za naslednjič. Tukaj ni nič drugače samo da so na žalost zaradi šlamparije ljudje umrli. Bo pa za razliko od moje denarne kazni njihova toliko večja.
mertseger
19. 04. 2016 20.26
+2
No ja ne pretiravat na prste ene roke se lahko našteje osebe za katere bi se vedlo da so tole vezale. Potem pa ni težko najti krivca. Samo ne da se jim.
jd1321
19. 04. 2016 18.49
+30
Izvajalec strojnih instalacij je bil Kolektor Koling, kaj se ni za tega izvajalca izkazalo tudi pri ljubljanski urgenci, da naj bi poskušal vgraditi neustrezne neke ukrajninske cevi, pa da naj bi po svoje izvajal in obračunaval elektroinšalacije, pa da naj bi obračunaval stvari katerih sploh ni izvajal....če se ne motim so to preučevali novinarji Svet-a na kanalu A. samo čudno kako je vse takoj potihnilo...se vidi, da je odzadaj vpliven lobij in se posli delijo po političnih poznanstvih. Ljudje pa umirajo in nobenemu nič! banda!!!! tega si niti ruska mafija ne privošči!!!