Slovenija

Kaj se je dogajalo v Punatu?

Maribor/Ljubljana, 28. 08. 2009 12.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Rdeči križ še vedno ni pojasnil čisto natančno, kaj so otroci v Punatu storili, da so jih morali predčasno poslati domov. Zgodba enega od vzgojiteljev pa razkriva drugačen pogled na dogajanje.

Pred nekaj dnevi je začel v slovenski javnosti odmevati incident v letoviškem domu Frankopan v hrvaškem Punatu, kjer Rdeči križ organizira letovanja za otroke s socialnimi in zdravstvenimi indikacijami, pa tudi druge otroke. Po burni razpravi na spletnih forumih in sporočilih vpletenih, ki smo jih prejeli v uredništvu, smo se pogovarjali z vzgojiteljem Dejanom Čegovnikom, ki je bil v času kontroverznega dogajanja tam tudi osebno prisoten in ki nam je razkril precej drugačno zgodbo, kot so jo medijem posredovali predstavniki RK in vodstvo kolonije.

Kot je še posebej izpostavil naš sogovornik, s svojim izpostavljanjem ne želi škoditi RK, saj ceni njihova prizadevanja in plemenito delo, vendar pa je treba povedati resnico v izogib morebitnim ponovitvam tovrstnih dogodkov. Klicali smo tudi na RK Maribor, vendar nam relevantnega sogovornika, torej nekoga, ki je prisostvoval dogodkom, v treh dneh niso mogli zagotoviti.

Plaža na Punatu, kjer so letovali otroci.
Plaža na Punatu, kjer so letovali otroci. FOTO: Jani Dolinšek

Kot je za 24ur.com zelo na splošno povedala sodelavka za letovanja na RK Maribor Helena Rafolt, se je v peti izmeni ''hitro začela neposlušnost in to v skupinah, mogoče neubogljivost in to''. Pojasnila je, da ko je stvar prišla tako daleč, da ni bilo možno več teh posameznih otrok drugače obvladati, sta pedagoško vodstvo in vodja počitniškega doma v Punatu sprejela odločitev, da se ti otroci pošljejo domov.

Na vprašanje, kaj konkretno so ti otroci zagrešili, kaj so naredili, da so morali domov, pa odgovora nismo dobili. ''Ko bo narejena analiza, ko bo pedagoška vodja tudi meni dala točno poročilo, vam bomo to lahko vse povedali, do takrat pa res ne,'' je dejala.

'Skupina ni bila težavna'

Kot je za 24ur.com pojasnil vzgojitelj Čegovnik, je bila njegova skupina Klovni, skupina mladih, starih 14 in 15 let, večinoma mladostnikov, ki so končali devetletko in so bili večinoma sošolci, kar pomeni, da so se poznali od prvega razreda.

''Delovali so kot skupina, z njimi nisem imel res nobenih težav. Niso bili mirni kot angelčki, vendar pa so bili korektni in so naredili čisto vse, kar se jim je reklo,'' jih je pohvalil vzgojitelj.

Po besedah Čegovnika so se težave začele zaradi nekaterih napak vodstva, še posebej je izpostavil to, da so prve tri, ki so jih poslali domov, kaznovali pred očmi ostalih in so zaradi tega kaznovani otroci postajali heroji, vodstvo pa vse bolj ''živčno''. ''Stvari niso imeli več pod nadzorom''.

Domov, ker se je skril pod posteljo?

Prvi fant, ki je bil določen, da mora domov, je ob prihodu v kolonijo ves čas ''provociral'' vzgojitelja, ni želel sodelovati in je bil pravzaprav del ''trojke'', ki se je upirala vzgojitelju, ki pa mu sprva ni nihče pomagal, pravi Čegovnik. Po prvih dneh se je vzgojitelj njihove ''skupine Levov maksimalno angažiral, da je to trojko umiril, da so začeli delovati kot skupina in so se stvari umirile''. Kot pravi Čegovnik bi morali to storiti takoj, ko se je pojavil problem in pristopiti na pomoč vzgojitelju. Ti fantje pa po njegovih besedah odtlej niso bili več težavni.

Do težav pa je prišlo osmi dan njihovega bivanja v Punatu. Eden od fantov iz te trojke se je namreč skril pod posteljo in so ga začeli vsi iskati. ''Mislili smo, da je pobegnil v mesto, vendar se je čez pet, deset minut izkazalo, da se je skril pod posteljo," pojasnjuje vzgojitelj. Po sestanku s pedagoškim vodstvom pa so drugi vzgojitelji, ne vzgojitelj skupine tega fanta, začeli zahtevati, da se ga pošlje domov, sestavili ''obtožnico'', da ni ubogal in kaj vse je naredil in se odločili, da ga zvečer pošljejo domov.

Pretep z upravnikom in brca v omaro

Medtem ko je ta fant čakal v jedilnici, da ga odpeljejo domov, se je tam zbrala gruča drugih otrok, ki jih je zanimalo, zakaj gre domov. ''Vzgojitelji smo spravljali te otroke nazaj v sobe, saj niso imeli s tem nič. Nakar je pritekel upravnik in s povišanim glasom pristopil do enega naključnega fanta v tistem prostoru. Ta ga je vprašal, kaj je naredil narobe, ko mu je upravnik z zvišanim glasom dejal, da naj gre z njim, da mu bo povedal, kdo so njegovi starši in kako se tukaj obnaša. Fant je šel najprej z njim, nato pa se je začel upirati. Odšli so v upravnikovo zgradbo, kjer je prišlo do pretepa,'' je povedal Čegovnik, ki kot očividec meni, da je bil upravnikov pristop v jedilnici do najstnika, ki se je sprva umikal, nepravilen. ''Kaj ima upravnik sploh s tem otrokom,'' se sprašuje vzgojitelj.

Tretji fant, ki je moral domov, pa je očitno jezen prišel po hodniku in udaril v omaro, pravi Čegovnik. Pomočnik pedagoške vodje, je stekel za njim in ga poskušal zaustaviti. Skupaj sta odšla iz stavbe. Kot pravi naš sogovornik, nadaljevanja sam ni videl, vendar pa naj bi fant zunaj navrgel nekaj besed pomočniku, v smislu ''Kaj hočete, kaj sem naredil?'' kar pa je videla tudi pedagoška vodja in odredila, da mora tudi on domov. Po mnenju vzgojitelja je težava v tem, da pristop do mladostnika znova ni bil pravi, pri tem pa dodaja, da je bila v zraku velika napetost in da mnogi v takšnih razmerah naredijo kakšno napako.

Starši ostali brez pojasnil

Pedagoško vodstvo je nato še isti večer, ko so tri mladostnike odpeljali domov, naročilo avtobus še za ostale. Po besedah vzgojitelja je padla odločitev, da ''morajo vsi veliki fantje domov'', skupno jih je nato moralo domov 34. Pri tem pa je Čegovnik povedal, da vodstvo staršev otrok, niti ni obvestilo, da pridejo domov.

''Ko smo prišli na avtobusno postajo, so starši mene spraševali, kaj so otroci naredili narobe. In jaz jim nisem znal povedat, tudi meni niso povedali, kaj konkretno so ti otroci naredili narobe,'' je dejal Čegovnik. Kot pojasnjuje, je brez odgovora ostal že na sestanku v Punatu, ko so jim sporočili, da gredo domov. Po njegovih besedah so povedali le, da so kršili hišni red, v podrobnosti pa se niso spuščali.

Odločil je Završnik

Na vprašanje, kdo je odločil o tem, da se otroke vrne domov, je pedagoška vodja odvrnila, da Jernej Završnik, ki pa ga sploh ni bilo na sestanku. Završnik je sicer podpredsednik mariborskega RK, sicer pa pediater. Ko je Završnik le prišel, je na vprašanje, zakaj je tako odločil, odvrnil, da so se ''tako pač odločili'', pojasnjuje dogodke Čegovnik. Kot je še dejal, so nekatere poškodbe inventarja, ki jih otrokom očita vodstvo, nastale, še preden je ta izmena sploh prišla v Punat.

Čegovnik meni, da je glavni krivec za celotno zgodbo arogantnost zdravnika Završnika, ki naj ga sploh ne bi zanimalo resnično stanje, ''še najmanj je tukaj kriva pedagoška vodja, tudi vodstvo RK po mojem ni imelo realnih informacij,'' pravi vzgojitelj. Krivico, ki so jo po njegovem mnenju storili otrokom, naj popravijo z opravičilom, še dodaja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesna Hojnik
10. 09. 2009 15.49
+1
že vidim, kako se boste začeli ukvarjati z napakami, ki so se mi pripetile ob pisanju...seveda, saj drugega ne znate...rajši malo premislite in poiščite PRAVO RESNICO...PRESENEČENI IN ŠOKIRANI BOSTE!
Vesna Hojnik
10. 09. 2009 15.45
-1
Neverjetno je, kako se odzivate , še posebej tisti, ki niti malo ne veste, kaj se je v resnici dogajalo. Najbolj me motijo tisti, ki ne znajo razmišljati s svojo lsstno glavo, ampak poslušajo "čenče2...tO POMENI, ČE BI NEKDO JUTRI ČENČAL O KATEREMKOLI TUKAJ OD VAS, DA JE UBIL ČLOVEKA, BI TO MOGLO BITI RES, KER PAČ " TAKO LJUDJE GOVORIJO"...LEPO VAS PROSIM, DAJTE SI MALO PAMETI IN UPORABITE VSAJ MALO LOGIKO...PROBLEM JE klan, KI KRALJUJE NA pUNATU ŽE TOLIKO LET IN VESELO KORISTI VSE, KAR JIM PAČ TA POLOŽAJ PONUJA....
tatanka44
03. 09. 2009 13.44
+0
Je že slišati da problematični otroci hodijo na razgovor h ravnatelju in psihologu v prisotnosti staršev in da nekateri starši celo za take primere najamejo odvetnike.Naj ti isti starši pomislijo koga bodo najeli čez 10-15 let ko jim bo lasten otrok stopil za vrat.Uštimejte jih sami pa jih kej naučite ker niso vsemogočni angelčki.......tud moji ne....
jakicah
31. 08. 2009 12.32
+0
Ne bom presojala kdo je kriv in kdo ne - nisem bila zraven. Je pa res, da si najstniki, šolarji danes izredno veliko upajo, spoštovanja do starejših in učiteljev sploh ni (že večkrat sem bila priča takemu obnašanju), pri vsem tem pa jim starši velikokrat dajejo potuho. (seveda so tudi izjeme)
Pincopalino
30. 08. 2009 20.07
+0
Čisto pravilno, Pri 13 ali 14 letih se normalen otrok ne skriva več pod posteljo. Starše - matere, ki sem jih videl po televiziji, ki brani svoje otroke, živa sramota zanju, očitno je nekaj narobe tudi v njihovi družini, očitno ne more nekaj braniti, če ni bila prisotna, kaj bojo rekli drugi, ki so ostali v koloniji? To je minimalna kazen in vzgojna za take fantiče. Sedaj pa starši ostaja na vas, da popravite napake, ki ste jih pri vzgoji vaših otrok zanemarila ali pa niste bili sveščeni vzgoji vaših otrok. Očitno, vzgojitelj, ki pravi, da ni nič bilo, je verjetno bil nesposoben in ni bil prisoten dejanju. Starši vzemite si čas za vzgojo svojih otrok, da ne boste mahali pred televizijo.
ALARM KOBRA
20. 08. 2019 13.50
Iz lastne prakse : Če vzgojitelj-učitelj pogreši otroka, je to zanj in za vse najhujša nočna mora in trama, ki sledi, ni lahka. Pred leti nam je izginil "mesečnik", iskali smo ga s policijo, otrdeli od strahu in vsak je v mislih imel najbolj črn scenarij, ki je komaj pustil dihati. Na srečo smo dečka po dveh urah mrzličnega iskanja in prečesavanja okolice našli v eni izmed hišk za deklice, kjer je trdno spal na postelji poleg neke deklice in zjutraj ni vedel , kaj se mu (nam) je dogajalo. Starši nas na njegov nočni problem niso opozorili. Iskali smo ga vsepovsod, čakali smo na vojaški helikopter, da se vrne iz delovne naloge v Puli.Počutje ob iskanju je bilo iz minute v minuto bolj grozljivo. Izguba otroka, ki ti je zaupan v varstvo in to še daleč od doma pomeni v tistem trenutku nemoč , obup in strah, kar pa seveda čuti lahko le odgovorna oseba in ne "kar neki "vzgojitelj. Menim, da pričujoči vzgojitelj ni dorasel svoji nalogi in se postavlja na teren, ki ni njegov temveč je bil last odraščajočih dečkov , katere zagovarja. V praksi je na žalost bilo doživeti še kakšnega takšnega /vzgojitelja/, ki pobalinstvo in neodgovornost mladostnikov zagovarja in skuša v očeh le-teh sam sebe izpostaviti kot njihovega junaka in pribežališče-zagovor pred slabimi dejanji. Selekcija pri izbiri vzgojiteljev v takšnih kolonijah ni dobra. Se mora zgoditi res nekaj slabega /ne daj bože s smrtnim izidom/, da v tej smeri pričeli globlje razmišljati.
Tonček Balonček
30. 08. 2009 17.12
-2
Vsi občudujemo tisteha Komarja, greza junaka našega časa! Nehajte že s tem Punatom, ker se ni dogajalo popolnoma nič posebnega in nenavadnega, takšna praksa je stalna!
zmerno
30. 08. 2009 09.49
+1
Kot navedeno nikoli nam ne morejo otroci povzročiti toliko slabega, kot lahko malomarni starejši to povzročijo njim. Vzorci namreč vlečejo!
neutralen
29. 08. 2009 16.53
+0
Zanima me koliko tu prisotnih je bilo zraven v Punatu. Vsi bi radi sodili kaj se je zgodilo a preprosto ne morete. Vemo, da znajo biti vzgoitelji leni, naveličani in zlobni do otrok, prav tako pa tudi najstnikom nikoli ne zmanjka idej za zahrbtno provociranje in kršenje pravil.
dunc46
29. 08. 2009 15.39
+0
brez bveze jih ze niso poslali domu!!!!!!!!!!!
MarkoKnez
29. 08. 2009 15.34
+1
Boris, čestitke tvojemu sinu za pokončnost, bodi ponosen nanj in mu še naprej stoj ob strani! Poizkusili bodo vse, da ga bi onemogočili in ga dotolkli. Vem, da bo ostal trden. V resnici je žalostno, kar se je "zgodilo" tem otrokom, še bolj žalostno je, da večina odraslih to podpira.
Boris61
29. 08. 2009 14.59
+3
OBČUDUJEM SVOJEGA SINA Občudujem ga, ker je želel v Punat. Občudujem ga, ker je ob nenamerni poškodbi inventarja to prijavil, se opravičil in poravnal škodo. Občudujem ga, ker je mimo nerazumevajočih staršev napisal pismo medijem in se podpisal. Občudujem ga, ker je zmogel več kakor zmore vodstvo RK in jaz, ki se še pod ...(tukaj sem se pa sedaj ustavil) pa se bom podpisal, ne želim biti slabši od sina Boris Komar
MarkoKnez
29. 08. 2009 14.42
+1
Sodba po že IZVRŠENI KAZNI? Ubogi otroci!
MarkoKnez
29. 08. 2009 14.40
+1
Osnovno sociološko, pedagoško, vzgojno in pravno načelo pravi: "Kazen ne sme preseči storičeve krivde, četudi bi bilo to v prid tretmaju, varnosti ali kakšnemu drugemu preventivnemu cilju. Kadar govorimo o krivdi v kontekstu merila kazni, imamo pred očmi vse okoliščine dejanja in storilca, ki so pomembne za odmero kazni!"
ALARM KOBRA
20. 08. 2019 13.53
Zdrži praksa, ne teorija, spoštovani gospod.
Tonček Balonček
29. 08. 2009 09.15
+1
09urska09, nikakor se ne uvrščam med konservativce, ampak mislim, da bi bilo za otroke dobro, če bi bili njihovi vzgojitelji spolno usmerjeni vsaj na odrasle ljudi, vzgojno tudi ni, če so predmet njihovega spolnega poželenja predmeti, živali trupla itd. Nikakor pa si ne bi želel, da bi "vzgojni proces" mojega otroka "vršil" pedofil. Če bi bil homoseksualec me niti ne bi motilo, ampak ljudje pač, če smo zdravi in uravnovešeni, nismo dvojne osebnosti in pri delu si isti človek kot zasebno! Saj ne rečem, kakšna ortodoksna tovarišica je lahko veliko hujša, hudobnejša in perverznejša kot katerikoli drug, po drugi strani pa je res, da si veliko mladih s "specialnimi" nagnjenji izberejo prav poklice, kjer imajo več možnosti za uresničevanje svojih erotičnih potreb (duhovništvo, učitelji, vzgojitelji, psihoterapevti, trenerji itd.). V teh populacijah je spolna orinetiranost mnogo bolj pestra, diverziteta obilna, to je že zdavnaj ugotovljeno in dokazano! Da ne bo pomote, to nima neposredne zveze s tem Punatom, ampak sa spodnjimi zapisi! Pred nekaj tedni je bila pa v Oni priobčena neka tako romantična in osladna reportaža o udeležencih in tovarišicah, da se je kar cedilo izpod časopisa....
09urska09
28. 08. 2009 23.52
-1
spoštovana atacarter, morda bi bilo primerno, če bi imela toliko poguma in bi zapisala svoje ime in imena tistih, ki jih tako kriviš pijančevanja, nasilja nad otroci in še nekaj ... od kdaj je spolna usmerjenost vzgojitelja, pedagoga, upravnika, direktorja ali posameznika nasploh tista, ki je sporna...a se mar vračamo v preteklost in bi naj gaye, biseksualce, ... preganjali, jim kratili njihovo svobodo in lastno voljo? Verjetno si tudi ti ena tistih, ki mislijo, da je homoseksualnost nalezljiva bolezen. No, morda pa bodo odslej zato pristojni izbiral le pobožne miške, da bodo le ti čuvali in skrbeli za naše otroke kot edini primerni... verjetno je bolje, da si svoje poslanstvo, kot "primerna" vzgojiteljica zaključila, saj ne vem kako bi se otrok, ki je v tvojih očeh "drugačen" ob tebi počutil.
09urska09
28. 08. 2009 23.42
theta
28. 08. 2009 21.40
tjasa seveda so otroci krivi za krizo, premalo kupujejo. :)
nevseverjet
28. 08. 2009 21.35
zakaj brišete komentarje
nevseverjet
28. 08. 2009 21.27
Tončekbalonček, se podpišem. še malo pa bojo otroci krivi za politično in gospodarsko krizo. SORRY, ampak vsi ki ne vidite, da tukaj neki smrdi ste slepi in gluhi.
Buena Vita
28. 08. 2009 20.31